Pyszne i puszyste ciasto klasyczne ucierane. To proste ciasto, które zawsze się uda, nawet początkującemu kucharzowi. Przepis na ciasto z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Niezwykle puszyste i delikatne w smaku. Ciasto najlepiej smakuje polane domową polewą czekoladową , udekorowane owocami. Możesz je także polać lukrem, np. lukrem cytrynowym bądź oprószyć cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis(...)maślane ciasto ucierane. Maślane ciasto ucierane SKŁADNIKI: 120 g masła ½ szklanki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % – ok. 145 g ¾ szklanki cukru – 130 g 2 łyżki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego – 20 g 3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 300 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Uwagi do przepisu: Składniki
Zasmakuj KuchniCiasto orzechowe z pijaną śliwką Ciasto łącki przekładaniec to delikatny orzechowy biszkopt z masą budyniową i śliwkami. Tak naprawdę to takie 2 w 1 czyli ciasto orzechowe z pijaną śliwką. Ten łącki przysmak to ciasto z alkoholem dla dorosłych na sylwestra, andrzejki czy inną nocną imprezę. Wszystkie ciasta łąckie jakie spotkałam są takie same, mnie zamarzyło inne, prostsze i szybsze(...)zrobienia. I dlatego postanowiłam zrobić ciasto śliwkowo orzechowe według moich norm i zasad. 😉 Na Dieta Moja Pasja są inne ciasta i ciasteczka. Ciasto orzechowe z pijaną śliwką Ciasto łąckie to nic innego jak pijana śliwka z orzechami. I nasuwa się pytanie, a co z tymi co nie używają alkoholu tak dorośli jak i dzieci? Jak dla nich zrobić ciasto łąckie
Dieta moja pasjaCiasto ucierane z jabłkami i kruszonką to jedno z tych najprostszych ciast które znajdziecie na blogu. W ogóle ciast ucieranych z kruszonką jest u mnie sporo. Zmieniają się tylko owoce np. z rabarbarem czy z malinami . A to dlatego, że to mój sprawdzony przepis, który wychodzi zawsze, ale to naprawdę zawsze I zawsze jest tak samo pyszne. Jedyne(...)składniki miały temperaturę pokojową. Co oznacza, że przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki. Chociaż najlepiej zrobić to po prostu dzień wcześniej. Dziś opcja z jabłkami Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, blaszka 20×20 cm: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Kruszonka: 75 g mąki 50 g zimnego masła 25 g cukru pudru Ciasto
Relaxtimeurośnie na odpowiednią wysokość, idealną, by przekroić go na 3 blaty. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jak upiec biszkopt czekoladowy? Nie będę oszukiwać – biszkopt czekoladowy (kakaowy) nie jest najprostszym ciastem z możliwych. To nie jest jeden z tych wypieków, które można szybko wymieszać łyżką, trochę pomylić składniki, a i tak wyjdzie przepysznie (co mogłoby się udać np. w przypadku przepisu(...)ciasto czekoladowe z gruszkami ). Biszkopt wymaga trzymania się kilku zasad, ale na szczęście są one na tyle proste, że jeśli tylko o nich nie zapomnicie, możecie być pewni, że wyjmiecie z piekarnika puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy . Biszkopt czekoladowy (kakaowy) – najważniejsze wskazówki : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Jeśli użyjecie zimnych jajek, biszkopt może nie wyrosnąć odpowiednio. Przesiana
Na-talerzu.plDość często zdarza mi się nakupić sporą ilość bananów, której nie jestem w stanie przejeść w odpowiednio szybkim czasie. Z takich bananów pozostaje mi tylko piec ciasta bądź używać ich przy robieniu owsianki. Nie jest to dla mnie problemem, gdyż uwielbiam zarówno ciasta z bananami jak i owsiankę z ich dodatkiem. Jednym z wypieków, w którym przejrzałe banany odnajdują się(...)robię to poprzez zmiksowanie dojrzałych bananów blenderem. Puree nie przelewam przez sito, gdyż nie widzę takowej potrzeby, aczkolwiek można to zrobić. Po przygotowaniu puree biorę się za zrobienie ciasta drożdżowego bananowego . Poza puree wykorzystuję do niego także mąkę, cukier, masło, jajko oraz żółtka, jogurt i drożdże. Standardowe zatem składniki, poza puree bananowym, które jest tutaj małym urozmaiceniem. Drożdże najpierw łączę
MeCooksNajłatwiejszy placek ze śliwkami Dziś prosty przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Prawdziwe ciasto zachciewajka, na szybko do kawy czy na weekend. Murzynek ze śliwkami to ciasto z owocami nie tylko na lato, można go zrobić zimą ze śliwek mrożonych czy suszonych. Obłędne ciasto, tak o nim powiedzieli moi goście. Nie żebym się chwaliła. 😉 Na stronie Dieta Moja(...)Pasja znajdziesz inne pomysły na śliwki. Wilgotny placek ze śliwkami Wszyscy lub większość chce szybkie ciasto na maślance, a ja proponuję obłędne ciasto czekoladowe ze śliwkami na wodzie gazowanej. Na takim samym spodzie piekę sernik Izaura, który gorąco polecam. Murzynek ze śliwkami to bardzo proste, szybkie i dekoracyjne ciasto. Ciemne ciasto, białe wiórki kokosowe i śliwki, do tego czekoladowe wykończenie
Dieta moja pasjaprzywodził na myśl przyjemnych doznań kulinarnych. Na szczęście teraz przyrządza się go na różne sposoby i to nie tylko w daniach wytrawnych. Okazuje się, że stanowi znakomity składnik ciast. Ożywia je swoim zielonym kolorem i wręcz zachęca do jedzenia, co ma istotne znaczenie w przypadku dzieci. Przekonaj się, jakie pyszne ciasta z dodatkiem szpinaku można przyrządzić. Co to jest szpinak(...)Wspaniały smak uzyskasz, gdy połączysz szpinak z serem feta. Dodaj czosnek, a wzmocnisz wyrazistość każdej potrawy z udziałem szpinaku. Nie zapominaj też o opcjach deserowych. Przetestuj nasze pomysły na ciasta ze szpinakiem. Ciasto szpinakowe z truskawkami Truskawki to smak i aromat lata, do którego chętnie się wraca. Najlepsze są świeże, ale zimą można skorzystać z mrożonych. Pewnie zgodzisz się
RozdomowionaDzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne ciasto. A mianowicie jest to krucha tarta ze śliwkami, na które jest teraz właśnie sezon, więc polecam upiec takie ciasto. Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo pyszne. Zapewniam, że uda się każdemu. Osobiście uwielbiam zapach pieczonych śliwek, a jeszcze jak są oprószone cynamonem...obłęd. No to odpalajcie piekarniki i dajcie znać czy smakowała(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % lub margaryny do pieczenia 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Na obłożenie: około 50 dag śliwek 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki cukru trzcinowego cynamon mielony według uznania 3-4 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej mąka
Izabelawkuchnitylko nadchodzi sezon na kurki i podgrzybki, wykorzystuję je w tym przepisie. Zobacz, jak przygotować tartę z kurczakiem i pieczarkami. Tarta z kurczakiem i pieczarkami – lista składników SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 82% tłuszczu 2 żółtka 1 łyżeczka soli kilka łyżek lodowatej wody (to ile ostatecznie wykorzystasz łyżek, okaże się w trakcie(...)przygotowywania ciasta – szczegóły znajdziesz poniżej) SKŁADNIKI NA GRZYBOWY FARSZ: 500 g filetu z piersi kurczaka (najlepiej z tzw. hodowli zagrodowej) 400 g pieczarek 50 g startej mozzarelli 3 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia pieprz
Rozdomowionapodczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :). Ta górka spowodowana jest, nie równomiernym nagrzewaniem się ciasta. Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów(...)dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną wodą, lub obłożyć zimnym ręcznikiem:/ . Niektórzy kładą na środku ciasta metalowy krążek, który rzekomo dociska górkę… Szczerze mówiąc sama nigdy nie próbowałam, aż tak bardzo ta górka mi nie przeszkadza, ponieważ wykonuję ten biszkopt sporadycznie. Jeśli korzystasz z tego
SmartBake.plWyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy(...)wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy
SmartBake.plPrzepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni
SmartBake.plorkiszową. Każda mąka wpłynie na smak i konsystencję chleba. Wybierając drożdże, można zdecydować się na świeże lub suszone. Woda powinna mieć odpowiednią temperaturę, aby pobudzić aktywność drożdży. Proces Wyrabiania Ciasta Wyrabianie ciasta to kluczowy etap w przygotowaniu chleba. W misce łącz mąkę, drożdże, sól i wodę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz to robić ręcznie(...)pomocą miksera z hakiem do wyrabiania. Wyrabianie ciasta pozwala na rozwinięcie glutenu, co przyczynia się do uzyskania lepszego wypieku. Pierwsze Wyrastanie Ciasta Po wyrabianiu ciasto pozostaw na posypanym mąką blacie i przykryj ściereczką. Pozwól mu wyrastać przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie drożdże wytworzą dwutlenek węgla, co spowoduje uniesienie się ciasta. Formowanie i Drugie Wyrastanie
Podstawy GotowaniaCiasto z budyniem i gruszką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest lekkie, orzeźwiające i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto jest bez pieczenia, więc nie trzeba włączać piekarnika, co w letnie upały jest zbawienne. Przepis na ciasto z budyniem i gruszką jest prosty chociaż wymaga trochę pracy. Mimo wszystko warto przygotować to ciasto, ponieważ(...)smak zrekompensuje cały trud. CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKĄ PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka gruszkowa 1 duża gruszka 500 ml mleka 400 ml gorącej wody 30 g czekolady gorzkiej 30 g czekolady białej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 12 okrągłych biszkoptów 18 herbatników kakaowych Przygotowanie
Alle Dobre!