Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka(...)25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT ŁACIATY CIASTO BIAŁE -3 białka (żółtka odkładamy do masy budyniowej) -1/3 szkl cukru -25g mąki pszennej tortowej -75g mąki ziemniaczanej -łyżeczka octu -łyżeczka proszku do pieczenia CIASTO CIEMNE -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -łyżka kakao -łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka spirytusu (dzięki niemu faworki podczas smażenia nie będą chłonąć tłuszczu) 1 szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder do oprószenia chruścików W misce umieść wszystkie składniki na ciasto i ugnieć z nich jednolite ciasto, które następnie przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto – celem jest jak najlepsze napowietrzenie masy. Zatem ugniataj(...)wałkuj, składaj i zagniataj ponownie, nakłuwaj, uderzaj wałkiem. Proces napowietrzania powinien trwać nawet do kilkudziesięciu minut. Gdy ciasto na faworki będzie już napowietrzone, podziel je na 3 części. Dwa kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw, a jedną porcję ciasta rozwałkuj cieniutko na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Rozwałkowane mocno ciasto pokrój na paski o szerokości
Rozdomowionaciężko mu zrobić zdjęcia, bo nie lubi czekać, nie lubi pozować. Lubi za to pomruki zadowolenia i zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą. Polecam również inne przepisy na ciasta z jabłkami: Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowy m Jabłkowy(...)deser w pucharkach Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater Strudel jabłkowy Szarlotka z bezą i orzechami Szarlotka sypana Jabłka w cieście Placuszki z jabłkami Jabłkowe pagórki Zupa jabłkowa z makaronem Bursztynowa szarlotka Deser a'la szarlotka z kremem Mini-jabłeczniki Apfelstrudel - strudel z jabłkami Składniki : ciasto: 150g mąki 1 żółtko 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli
Obiad gotowyCiasto góra lodowa Znane i lubiane ciasto, które swego czasu było prawdziwym hitem internetu. Jest naprawdę smaczne i zawsze robi wrażenie wyglądem. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 10g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego po 40g 800 ml mleka 6 łyżek(...)wystudzenia (nie może być ciepły) *** *** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem *** *** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową kawy *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego *** *** Przykrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy kawą *** *** Rozsmarowujemy drugą warstwę kremu budyniowego *** Na kremie układamy przecięte na połówki
Blog z ApetytemTreningu bagietek ciąg dalszy 🙂 Tym razem tylko na drożdżach, z długą zimną fermentacją zaczynu i ciasta. Cały proces, od zrobienia zaczynu do wypieku, trwał ok. 30 godzin. W porównaniu do poprzednich bagietek na dwóch zaczynach, te miały zdecydowanie cieńszą skórkę. Były super chrupiące, rozpływały się w ustach. Smak dosyć delikatny, ale jednocześnie złożony. Na pewno delikatniejsze od takich na samym(...)około 24 godziny (mi się spieszyło, więc po15 h wyjąłem go z lodówki i zostawiłem jeszcze na 3 h w temperaturze pokojowej). Dojrzały poolish, gotowy do dodania do ciasta, powinien w tym czasie powiększyć swoją objętość 2,5-3 raza i osiągnąć maksymalny wzrost, a potem zacząć opadać. Ciasto na bagietki: cały dojrzały zaczyn drożdżowy poolish 260 g woda
Przepisy na domowy ser i chlebmojej Babci Leokadii, która jako młoda dziewczyna dostała go na kursie kulinarnym. Później te pączki na Tłusty Czwartek zawsze robiła moja mama, a ja pamiętam jak jej asystowałam, wyrabiałam ciasto i formowałam kuleczki przed smażeniem. Czas przygotowania: 60 min Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min Czas smażenia: ok. 4-5 min (jedna partia) SKŁADNIKI (na 14 pączków(...)puszysta. Ubijanie potrwa ok. 7 min na wysokich obrotach miksera. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, ubite jajka, resztę ciepłego mleka, olejek rumowy i wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać do brzegów misy (ok. 15 min robotem) Wlej roztopione masło i wyrabiaj aż połączy się z ciastem Na koniec dodaj spirytus/ocet i połącz do gładkiej konsystencji
Słodki BlogWarkocz z ciasta francuskiego to rodzaj zapiekanki w kształcie rolady. Farsz do takiej zapiekanki możemy przygotować z dowolnych składników, w zależności co mamy w lodówce i co kto lubi. Może on być warzywny lub (tak jak w moim przypadku) z dodatkiem filetu z piersi kurczaka. Robiąc warkocz z ciasta francuskiego ważnym dodatkiem jest starty, żółty ser, który łączy ze sobą(...)wszystkie składniki nadzienia, dzięki czemu zapiekanka po upieczeniu i pokrojeniu na porcje nie rozpada się. Apetyczny i atrakcyjnie wyglądający warkocz z ciasta francuskiego to pomysł na ciepły obiad lub kolację. Będzie też smaczną przekąską na rodzinnym przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Warkocz z ciasta francuskiego to proste i łatwe danie, a jeżeli nadzienie przygotujemy sobie dzień wcześniej to reszta pójdzie
Danka PichciŚmietankowo-czekoladowe ciasto, które oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto jest przepyszne, kremowe i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo nie wymaga pieczenia! Ciasto śmietankowo-czekoladowe doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, jak również na przyjazd gości czy przyjaciół. Oprócz wyjątkowego smaku ciasto również zjawiskowo prezentuje się na stole. Gwarantuję, że zachwyci każdego. CIASTO ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWE PRZEPIS Składniki Spód(...)czekoladową. 3. Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Gotową masę wyłożyć na spód. Odstawić do lodówki. 4. Schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 5. Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Polać ciasto. 6. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Artykuł
Alle Dobre!Najlepsza mini pizza z serem i pieczarkami , to wypiek idealny na przekąskę oraz lunch . Ciasto w tej mini pizzy jest mięciutkie, puszyste a ser lekko przypieczony i ciągnący. Tą mini pizzę uwielbiam robić także na imprezy , gdyż przygotować można ją przed imprezą, upiec a w momencie przybycia gości tylko podgrzać. Bazą mini pizzy jest proste ciasto drożdżowe na bazie mąki(...)chlebowej , drożdży, jogurtu, wody, oliwy, masła, soli i cukru. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasto formowane jest w kulki, wałkowane i smarowane aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, posypywane żółtym serem i podsmażonymi plastrami pieczarek. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na najlepszą mini pizzę i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Mini pizza Składniki
MeCooksWilgotne ciasto serowe z serkiem mascarpone Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne ciasto serowe z mascarpone . Kilka chwil przygotowań i już można piec. Dzięki dodatkowi serka mascarpone ciasto wychodzi bardziej wilgotne i ma przyjemny, delikatnie serowy posmak. U mnie dziś wersja waniliowa, jednak śmiało możecie np. przygotować wersję pomarańczową lub inną. Wystarczy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy(...)jakiś ulubiony ekstrakt itd. Ciasto serowe z mascarpone można podać polane czekoladą lub ozdobić lukrem. Polecam. Jak zrobić ciasto serowe z mascarpone? Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mascarpone 5 jajek M (ewentualnie 4 duże jajka) 200 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 150 ml oleju (można dać odrobinę mniej) 2 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiMakowiec japoński to bardzo łatwe do przygotowania ciasto, które poza makiem zawiera również jabłka. Ciasto to jest wilgotne, lekkie i zajadać można się nim bez końca. Jest idealne na specjalne okazje takie jak święta Bożego Narodzenia ale równie dobrze upiec można go przy weekendzie do przysłowiowej weekendowej kawki. Przygotowanie makowca japońskiego zacząć należy od sparzenia bądź też ugotowania maku(...)ciasto to robię z dodatkiem maku mielonego dzięki czemu zaoszczędzam czas, który w przeciwnym razie musiałabym poświęcić na zmielenie maku w maszynce. Mak ugotować można w wodzie bądź w mleku, ja wybieram mleko. Ugotowany mak studzę i nie odcedzam go na sitku, ponieważ w trakcie gotowania a później też studzenia, wchłonie on cały płyn. Kiedy mak mam gotowy biorę się
MeCooksPyszne ciasto czekoladowe z masą serową, które nie jest niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki niezbędne do jego przygotowania zakupicie w każdy sklepie. Dodatkowo ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, a po upieczeniu gotowe do jedzenia. Zapraszam wszystkich miłośników prostych i szybkich przepisów na pyszne ciasto czekoladowe z masą serową. Pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się(...)każdą okazję! PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ SEROWĄ Składniki CIASTO 5 jajek rozmiar L 180 g cukru 350 g mąki pszennej 40 g kakao 120 ml oleju 120 ml wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500 g dobrej jakości sera z wiaderka 120 g cukru 1 opakowaniu budyniu śmietankowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego POLEWA 100 g masła
Alle Dobre!Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński Kapuśniaczki to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które są równie popularne, co różnorodne. Z pozoru sprawa jest prosta – kapuśniaczki to małe bułeczki w cienkim cieście, wypełnione nadzieniem z kapusty kiszonej. Jeśli jednak przyjrzymy się różnym przepisom, okazuje się, że różnice są spore. Choćby sama kapusta. Ugotowana, a później podsmażona kapusta przygotowywana jest na różne sposoby(...)doprawiony kminkiem. Są jednak i takie tradycje, gdzie kapustę odciska się dokładnie z soku i długo gotuje, żeby potem doprawić ją solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podobnie jest z ciastem. Dla jednych kapuśniaczki to bułeczki z delikatnego, lekko słodkiego drożdżowego ciasta, a w innych regionach farsz z kapusty zawija się w ciasto krucho-drożdżowe przyozdobione kminkiem. Różne są też sposoby
Trzeci talerzbardzo często. Z takiego mięsa można zrobić między innymi kotlety panierowane jak tradycyjne schabowe. Można też mięso pokroić na mniejsze kawałki i zrobić filety z kurczaka w cieście cebulowym . Do przygotowania ciasta cebulowego należy cebule pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z jajkiem oraz mąką i niewielką ilością mleka. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, aby dokładnie oblepiło mięso (dlatego(...)razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub mleka). Jeżeli czas wam na to pozwoli to mięso powinno przynajmniej 15 minut poleżeć w cieście. Wówczas filety z kurczaka w cieście cebulowym będą bardziej aromatyczny, bo mięso przejdzie smakiem cebuli. Filety z kurczaka w cieście cebulowym to ciekawy pomysł na obiad lub przekąskę na imprezę. Można je podawać w towarzystwie pieczonych
Danka Pichcidelikatne – świetnie komponują się zarówno z tradycyjnym burgerem, jak i z jego bezmięsnymi wersjami. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe? Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie drożdżowego ciasta, przy którym należy pamiętać o kilku ważnych punktach: zadbaj o odpowiednią jakość drożdży, składniki na bułeczki powinny mieć odpowiednią temperaturę – mleko i roztopione masło powinny być letnie (do 40 stopni(...)powinny mieć temperaturę pokojową, podczas odmierzania składników polecam użyć wagi kuchennej – odmierzanie za pomocą szklanek może zaburzyć proporcje, przez co bułeczki mogą się nie udać, ważne jest wyrabianie ciasta przez 10-15 minut – nie skracaj tego czasu, nie skracaj również czasu wyrastania ciasta – ciasto po wyrobieniu powinno podwoić swoją objętość, co zwykle trwa
Via Gusto