ciasto - 160568 przepisów (strona:540/10705)

Pączki bananowe 35

Dość często zdarza mi się nakupić sporą ilość bananów, której nie jestem w stanie przejeść w odpowiednio szybkim czasie. Z takich bananów pozostaje mi tylko piec ciasta bądź używać ich przy robieniu owsianki. Nie jest to dla mnie problemem, gdyż uwielbiam zarówno ciasta z bananami jak i owsiankę z ich dodatkiem. Jednym z wypieków, w którym przejrzałe banany odnajdują się(...)robię to poprzez zmiksowanie dojrzałych bananów blenderem. Puree nie przelewam przez sito, gdyż nie widzę takowej potrzeby, aczkolwiek można to zrobić. Po przygotowaniu puree biorę się za zrobienie ciasta drożdżowego bananowego . Poza puree wykorzystuję do niego także mąkę, cukier, masło, jajko oraz żółtka, jogurt i drożdże. Standardowe zatem składniki, poza puree bananowym, które jest tutaj małym urozmaiceniem. Drożdże najpierw łączę

MeCooks
Tradycyjne szybkie ciasto ze śliwkami 35

Najłatwiejszy placek ze śliwkami Dziś prosty przepis na szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. Prawdziwe ciasto zachciewajka, na szybko do kawy czy na weekend. Murzynek ze śliwkami to ciasto z owocami nie tylko na lato, można go zrobić zimą ze śliwek mrożonych czy suszonych. Obłędne ciasto, tak o nim powiedzieli moi goście. Nie żebym się chwaliła. 😉 Na stronie Dieta Moja(...)Pasja znajdziesz inne pomysły na śliwki. Wilgotny placek ze śliwkami Wszyscy lub większość chce szybkie ciasto na maślance, a ja proponuję obłędne ciasto czekoladowe ze śliwkami na wodzie gazowanej. Na takim samym spodzie piekę sernik Izaura, który gorąco polecam. Murzynek ze śliwkami to bardzo proste, szybkie i dekoracyjne ciasto. Ciemne ciasto, białe wiórki kokosowe i śliwki, do tego czekoladowe wykończenie

Dieta moja pasja
Szpinak w wypiekach – przepisy na ciasta 31

przywodził na myśl przyjemnych doznań kulinarnych. Na szczęście teraz przyrządza się go na różne sposoby i to nie tylko w daniach wytrawnych. Okazuje się, że stanowi znakomity składnik ciast. Ożywia je swoim zielonym kolorem i wręcz zachęca do jedzenia, co ma istotne znaczenie w przypadku dzieci. Przekonaj się, jakie pyszne ciasta z dodatkiem szpinaku można przyrządzić. Co to jest szpinak(...)Wspaniały smak uzyskasz, gdy połączysz szpinak z serem feta. Dodaj czosnek, a wzmocnisz wyrazistość każdej potrawy z udziałem szpinaku. Nie zapominaj też o opcjach deserowych. Przetestuj nasze pomysły na ciasta ze szpinakiem. Ciasto szpinakowe z truskawkami Truskawki to smak i aromat lata, do którego chętnie się wraca. Najlepsze są świeże, ale zimą można skorzystać z mrożonych. Pewnie zgodzisz się

Rozdomowiona
Krucha tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi 23

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne ciasto. A mianowicie jest to krucha tarta ze śliwkami, na które jest teraz właśnie sezon, więc polecam upiec takie ciasto. Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo pyszne. Zapewniam, że uda się każdemu. Osobiście uwielbiam zapach pieczonych śliwek, a jeszcze jak są oprószone cynamonem...obłęd. No to odpalajcie piekarniki i dajcie znać czy smakowała(...)Potrzebujemy: Na ciasto:  2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % lub margaryny do pieczenia 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka   Na obłożenie: około 50 dag śliwek 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki cukru trzcinowego cynamon mielony według uznania 3-4 łyżki płatków migdałowych   Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej mąka

Izabelawkuchni
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 26

tylko nadchodzi sezon na kurki i podgrzybki, wykorzystuję je w tym przepisie. Zobacz, jak przygotować tartę z kurczakiem i pieczarkami. Tarta z kurczakiem i pieczarkami – lista składników SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 82% tłuszczu 2 żółtka  1 łyżeczka soli kilka łyżek lodowatej wody (to ile ostatecznie wykorzystasz łyżek, okaże się w trakcie(...)przygotowywania ciasta – szczegóły znajdziesz poniżej) SKŁADNIKI NA GRZYBOWY FARSZ: 500 g filetu z piersi kurczaka (najlepiej z tzw. hodowli zagrodowej) 400 g pieczarek 50 g startej mozzarelli 3 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia pieprz

Rozdomowiona
Ciasto Madeira 19

podczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :). Ta górka spowodowana jest, nie równomiernym nagrzewaniem się ciasta. Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów(...)dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną wodą, lub obłożyć zimnym ręcznikiem:/ . Niektórzy kładą na środku ciasta metalowy krążek, który rzekomo dociska górkę… Szczerze mówiąc sama nigdy nie próbowałam, aż tak bardzo ta górka mi nie przeszkadza, ponieważ wykonuję ten biszkopt sporadycznie. Jeśli korzystasz z tego

SmartBake.pl
Rodzaje Biszkoptów 20

Wyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy(...)wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy

SmartBake.pl
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 25

Przepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni

SmartBake.pl
Chleb pieczenie 30

orkiszową. Każda mąka wpłynie na smak i konsystencję chleba. Wybierając drożdże, można zdecydować się na świeże lub suszone. Woda powinna mieć odpowiednią temperaturę, aby pobudzić aktywność drożdży. Proces Wyrabiania Ciasta Wyrabianie ciasta to kluczowy etap w przygotowaniu chleba. W misce łącz mąkę, drożdże, sól i wodę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz to robić ręcznie(...)pomocą miksera z hakiem do wyrabiania. Wyrabianie ciasta pozwala na rozwinięcie glutenu, co przyczynia się do uzyskania lepszego wypieku. Pierwsze Wyrastanie Ciasta Po wyrabianiu ciasto pozostaw na posypanym mąką blacie i przykryj ściereczką. Pozwól mu wyrastać przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie drożdże wytworzą dwutlenek węgla, co spowoduje uniesienie się ciasta. Formowanie i Drugie Wyrastanie

Podstawy Gotowania
Ciasto z budyniem i gruszką bez pieczenia 34

Ciasto z budyniem i gruszką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest lekkie, orzeźwiające i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto jest bez pieczenia, więc nie trzeba włączać piekarnika, co w letnie upały jest zbawienne. Przepis na ciasto z budyniem i gruszką jest prosty chociaż wymaga trochę pracy. Mimo wszystko warto przygotować to ciasto, ponieważ(...)smak zrekompensuje cały trud. CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKĄ PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka gruszkowa 1 duża gruszka 500 ml mleka 400 ml gorącej wody 30 g czekolady gorzkiej 30 g czekolady białej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 12 okrągłych biszkoptów 18 herbatników kakaowych Przygotowanie

Alle Dobre!
Ciasto jogurtowe z owocami 18

Pyszne. Po pierwszym kęsie tego ciasta, w sekundę znalazłam się na wsi. Nie wiem skąd to skojarzenie. Całe dzieciństwo spędziłam na wsi, ale nie potrafię z nikim konkretnym go skojarzyć. Dawno nie jadłam takiego ciasta, oj dawno. Skąd pomysł? Znowu chodziło jedynie o wykorzystanie czegoś z lodówki, konkretnie jogurtu naturalnego. Ostatnio mniej go używam, a odruchowo nakupowałam jak zwykle. Uparłam(...)się na ciasto. Poszperałam w internecie i w sumie wybór był spory, ale prawie wszystkie przepisy ograniczały się na niewielkich ilości jogurtu. A ja do zużycia miałam przynajmniej 400 ml. Wpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady 18

coś do czegoś wykorzystać. Wczoraj zauważyłam, że moja ostatnia dynia ma się całkiem źle. Postanowiłam ją upiec i zmiksować na śmierć. A jak już powstał mus to musiało powstać ciasto. Musu wyszła cała masa, część chyba wyląduje w zamrażalniku. Jutro może Toli na śniadanie zrobię pancakes z dynią . Ciasto dyniowe z polewą wyszperałam w internecie. Szukałam czegoś co będzie przypominać(...)domu, więc podziałam. Więc szperałam, szperałam i wpadłam na bloga Oryginalny smak . Naprawdę sugerowałam się jedynie zdjęciem. Potem wczytałam się w przepis i wiedziałam, że tego właśnie szukam. Ciasta na oleju, z musem z dyni, z polewą i skórką z pomarańczy. Obawiałam się jedynie, że z moimi zdolnościami cukierniczymi na bank coś spartolę. Więc zrobiłam co trzeba, od niechcenia wymieszałam

Kardamonovy
Ciasto na pierogi 22

Przepis, z którego korzystam od wielu lat. Gdy czasami przeglądam sobie posty na grupach kulinarnych, dość często padają pytania dotyczące ciasta na pierogi. I w sumie najczęściej powtarza się ten sam schemat: woda, mąka, tłuszcz i sól. Tylko, że znowu ile ludzi, tyle opinii. Woda ciepła, gorąca, wrzątek. Rodzaj mąk? Raczej tortowa, typ 500, „taka jaką akurat(...)widziałam sporo komentujących, którzy jajka dodają. Całe, tylko żółtka, różnie. Jak sami widzicie, można się pogubić. Ja jednak pozostanę przy mojej gorącej wodzie, mące poznańskiej, oleju i soli. Ciasto na pierogi z dzisiejszego posta jest elastyczne, miękkie, prawie wcale nie przykleja się do blatu – to chyba zasługa oleju. I to jest dla mnie duży plus, bo nie muszę ciasta

Kardamonovy
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 28

było w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Z tego co pamiętam do farszu dodawali jeszcze czosnek niedźwiedzi. W dzisiejszej wersji również go dodałam, ale w suszonej formie. Ciasto na pierogi, ile ludzi, tyle opinii. Że jajko bezapelacyjnie trzeba dodać, albo tylko żółtko. Że przecież woda, sól i mąka wystarczą. Czasem roztopione masło. I mąka, koniecznie poznańska. Nie, poznańska(...)tortowa w zupełności wystarczy. Bądź mądry i pisz wiersze. Ja pierogi zawsze robię według tego samego przepisu: woda, mąka poznańska, sól, olej. Potem ciasto wyrabiam aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zawijam je w folię spożywczą i odstawiam na jakiś czas na bok. I parę dni temu zapytałam moją Monę, w jaki sposób ona robi ciasto, bo jest arcymistrzem

Kardamonovy