ciasto - 162020 przepisów (strona:535/10802)

CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 159

Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać  przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej  50 g świeżych drożdży 1 szklanka(...)miski wsypałam mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wlałam rozczyn z drożdży. Następnie dodałam rozpuszczone masło, parę kropli aromatu i wbiłam jajka. Zawsze używałam robota, ale tym razem postanowiłam wyrobić ciasto ręcznie. Powinno się go dokładnie wymieszać i napowietrzyć. Przykryłam je i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. W międzyczasie zrobiłam kruszonkę. Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 213

Idealny czas na ciasta z jabłkami. Były już:  szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście(...)kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2 jajka

potrawyregionalne
Ciasto drożdżowe cynamonowe 159

Nadeszły chłody a deszczowa pogoda coraz bardziej nam doskwiera. Dlatego też nadszedł czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao. Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na ciasto: 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej(...)gram świeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego mleka 50 gram mleka w proszku 50 ml oleju 3 łyżki brązowego cukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki

Pyza i Surówka
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 461

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier(...)łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Dodatkowo: okrągłe biszkopty 2 czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą.  Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem

Kuchnia domowa Ani
Jesienne ciasto ze śliwkami i figami 147

kolejny jesienny element  w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze śliwkami i figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć masło  z cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser(...)dobrej mocy. Dziś na stronie Westwing zaczęła się kampania pod tytułem "AGD pełne kolorów". Zajrzyjcie, można tam kupić piękne gadżety kuchenne. Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami. Jesienne ciasto ze śliwkami i figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
cynamonowa szarlotka 127

nami mówiąc, wyglądają jak zwykłe psiary), lecz ich kwaśny, lekko cierpki smak wprost idealnie pasuje do szarlotki. Jeśli do jabłek dodamy, świeżo starty cynamon, to zapewniam solennie, że nasze ciasto zawładnie sercami wszystkich, którzy będą mieli tyle szczęścia, aby go skosztować. Pamiętajmy że cynamonowe laski, ja dzisiaj przy pieczeniu użyłem produktów firmy SKWORCU, warto zetrzeć bezpośrednio, przed dodaniem do jabłek(...)Bowiem tylko wtedy, wydobędziemy w pełni, korzenny smak i zapach kory cynamonu. składniki 0,7 kg jabłek ( kwaśnych) ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczeni  ponadto  2 kawałki kory cynamonu sposób przygotowania Z mąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku

Miód i pieprz
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1185

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam(...)warto go upiec. Smacznego!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 2kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego

Mała Cukierenka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 563

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam(...)warto go upiec. Smacznego!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 2kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego

Mała Cukierenka
Jeżynowe Fale Dunaju. 120

Fale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. Prezentowałam Wam już przepis na to ciasto w wersji z jabłkami ( przepis tutaj ), a dziś przyszła kolej na wersję z jeżynami. Ciasto jest naprawdę warte polecenia, kto nie próbował zapraszam, zostały jeszcze dwa kawałki ;) Składniki na jeżynowe Fale Dunaju: (forma 24x28 cm) CIASTO: 250 g margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej(...)jeżyny z kompotu KREM: 0,9 litrowy słoik kompotu z jeżyn (cały słoik jeżyn+5-6 łyżek cukru+woda, zakręcamy, pasteryzujemy 5-8 minut- kompot na zimę, i do ciasta, gotowy) 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z papierówek 289

Moja mama jest mistrzynią szarlotki, zdecydowanie to ciasto, które wychodzi jej najlepiej i nie ma osoby, której by nie smakowało. Ma kilka różnych przepisów, z których sama skrupulatnie korzystam i jeden, zamieszczony w niniejszym poście, który stworzyłyśmy razem, co nieodmiennie napawa mnie dumą. Szarlotka to typowo jesienne ciasto, nie kojarzy się z sierpniem, ale tą pierwszą w tym roku szarlotką(...)ułamku sekundy i znów smutna minka na buzi. Stąd też to zachłyśnięcie pierwszymi, pysznymi papierówkami, które zaczęły pojawiać się na straganach. Zdecydowanie polecam ich zakup i wypróbowanie przepisu. A ciasto najlepiej smakuje w plenerze ;) Szarlotka z papierówek 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasto z borówkami 210

Wiedźmina 3 i bawiłam się z Tosią w milion dziwnych gier słownych, bo w czasie wakacji rozgadała nam się na dobre. W międzyczasie babcia uraczyła nas też przecudnej urody ciastem, jeszcze cudowniejszym w smaku. Fajnie mieć czasem taką babcię pod bokiem, która w czasie błogiego lenistwa podetknie pod nos jakiś smakołyk. W tej chwili jagód już co prawda(...)ciasta idealnie nada się domowej roboty dżem albo kupny dobrej jakości (100% owoców). Na rynku natomiast jest zatrzęsienie borówek, które Tosia uwielbia całym swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 174

Pyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał.  Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt(...)łyżeczki cukru 250 g masła Poncz: Szklanka herbaty 3 łyżki Amaretto Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki kakao 25 g czekolady 40 g cukru 2 łyżki mleka Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym - przepis:  Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się i połączenia się składników

Kuchnia Łukasza
Sernik złota rosa 214

Sernik złota rosa, ach jakie to pyszne ciasto. Chyba nigdy w życiu nie jadłam tak puszystego sernika ani innego takiego ciasta, a już na pewno nigdy takiego nie upiekłam. Przepis nie jest mój, znalazłam go na pewnej wspaniałej grupie na facebooku, która się nazywa "Co dziś na obiad".  Sernik nazywa się złota rosa, gdyż po upieczeniu i ostygnięciu ciasta(...)wierzchu pojawiają się kropelki przypominające rosę. Mi niestety mało tych kropelek wyszło, ale najważniejsze, że smak ciasta mnie zachwycił. Składniki: (blacha o rozm. 40X25cm) Ciasto: 300g mąki pszennej tortowej, 100g cukru, 1 jajo, 2 żółtka, 35g smalcu ( 1 łyżka), 85g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja

W kuchni u Moniki
Kruche z budyniem i malinami 163

Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne, ciasto jest bardzo kruche :) Ciasto podane na porcelanie od   Porcelana Bogucice  z kolekcji Diament Gold Kruche z budyniem i malinami Składniki: ciasto kruche mąka- 3 szkl cukier - 0,5 szkl margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki Przełożenie: mleko- 3 szkl budyń waniliowy(...)torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dodatkowo maliny Sposób przygotowania: Ciasto :  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część , włożyć na 1 godz. do lodówki.  Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm  Masa budyniowa : Do garnka wlać 2 szkl mleka, dodać cukier, zagotować

Kuchnia Danusi
Rolada żyrafa z kremem śmietanowymi i borówkami 362

Ciasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny.  Składniki: ciasto 4 duże jajka  85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)Następnie do ubitych białek dodać żółtka, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). 6 łyżek ciasto przełożyć do foliowego woreczka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie za pomocą woreczka wycisnąć ciasto, tworząc wzór żyrafy. Przygotowane ciasto piec około 7 minut. W międzyczasie

Ugotować