ciasto - 161133 przepisów (strona:526/10743)

Tęczowy tort 431

Już od dłuższego czasu chciałam zrobić tęczowy tort, idealna okazja nadarza się z powodu zbliżającego się Dnia Dziecka. Bo które dziecko nie chciałoby dostać takiego tortu? :) Jako bazy użyłam ciasta muffinkowego i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Ciasto na muffinki jest super szybkie i znacznie bardziej stabilne niż biszkopt, dzięki temu nawet 6 warstw ciasta poukładanych(...)sobie przetrwa spokojnie oczekiwanie na gości. Ciasto piekłam w niedużych tortownicach o średnicy 16 cm – w piecu na raz mieszczą mi się 3, co bardzo przyspiesza pieczenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem

Ciastkozercy
Ciasto orzechowe cappuccino 210

Ciasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem(...)bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki

Trzeci talerz
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 145

Zgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto(...)łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części

Świat Ciasta
Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto na oleju rzepakowym. 257

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Gdy tylko na działce pojawiają się wspaniałe łodygi rabarbaru nie może zabraknąć wypieku z jego udziałem. Połączenie lekko kwaskowatego rabarbaru z delikatnie słodkim jabłkiem i pysznym waniliowym ciastem jest tym co uważam za kwintesencję wiosny. To ciasto najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, zieleń traw, słoneczko i kawałek rabarbarowo-jabłkowego(...)ciasta waniliowego... Oj tak. Ciasto przygotowuje na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go mieć zawsze w kuchni i dodawać do swoich ulubionych potraw, również tych słodkich. W końcu słodycz i zdrowie też mogą iść w parze ;) Zachęcam do pieczenia. Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu

Słodkie okruszki
makowa wuzetka 127

Składniki:   Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka Ciasto:   Białka ubić  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę(...)wyścielić papierem do pieczenia i wylać  na nia ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części.. Sk ładniki na ciasto ciemne: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 1 aromat do ciasta 2 szklanki

w mojej kuchni
Ciasto kokosowe z rabarbarem 160

Wraz z pojawieniem się w sklepach pierwszych łodyg rabarbaru w moim piekarniku ląduje pierwsze w sezonie ciasto z rabarbarem. Tym razem będzie ono w wersji kokosowej, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Robi się je bardzo szybko i prosto, należy tylko pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej cisto może się zważyć(...)blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera. 150

Dziś zapraszam Was na szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Taki wypiek przygotujecie zaledwie w kilka chwil i bez użycia miksera. Ciasto, to wymyśliłam w przypływie chwili. Często w sezonie robię zapasy piure z dyni, które później wykorzystuje w wielu przepisach m.in. na słodkości. To ciasto powstało, gdy domownicy (i ja) mieliśmy straszną ochotę na słodki wypiek, ale ze względu(...)śpiące maluchy nie mogłam hałasować. Wyciągnęłam z lodówki mrożone piure z dyni i… zaczęłam łączyć składniki. Efekt? Ciasto znikło bardzo szybko i zostały po nim … tylko okruszki Spróbujcie. Zachęcam Was do pieczenia. Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera. 2016-05-01 00:47:09 Write a review Save Recipe Print

Słodkie okruszki
Drożdżówka z budyniem i kruszonką. Pyszna i puszysta. 257

Odstawić do ostudzenia, co chwilkę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione letnie masło, resztę letniego mleka, cukier. Wlać wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych, rękoma lub thermomix na gładkie lśniące ciasto. Ciasto Thermomix – wsypać mąkę, cukier, resztę ciepłego mleka, jajka, rozpuszczone letnie masło i wyrośnięte drożdże(...)Czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przykryć miskę folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć ciasto z miski i położyć na blacie mocno obsypanym mąką. Lekko zagnieść ciasto podsypując mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować budyniem, zawinąć jak roladę

Kuchnia Pokoleń
Chałka zapleciona z czarną porzeczką 119

zdublowanej ilości chałkowego specjału, niech po prostu podwoi składniki : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 2 0g świeżych drożdży 40 g masła 1 00ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 25 0g mąki pszennej   5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany(...)miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto

Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” 136

Mocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła(...)tego ciasta. Polecam… (z modyfikowany przepis z gazety „goodfood” 3/2016).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .     Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej

Mała Cukierenka
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 194

mojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wyrównać. Piec 20 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości

moj przepis na
Puszysta Hrabina 191

Składniki: ciasto jasne 6 białek 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej ciasto ciemne 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju masa budyniowa 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny(...)łyżki kawy cappuccino dowolnym smaku ponadto 1 opakowanie biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 galaretki cukier puder do dekoracji Wykonanie: Ciasto jasne Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ciemne Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

kgwjanczewo
Wielkanocna babka z zajączkiem 148

Dopiero teraz złapałam trochę oddechu po świętach... korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda :) Składniki na ciasto ciemne: 2 szklanki cukru(...)łyżki kakao 250 g masła 1/2 szklanki wody 4 jajka 2 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 1 szklanka cukru 5 jajek 225 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały aromat cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania Zaczynamy od ciasta ciemnego. Cukier wymieszać z kakao, dodać masło, wodę i wszystko razem roztopić

Świat Ciasta
To tłuste mascarpone… 138

Dodanie dużej ilości serka może powodować konieczność dosłodzenia, gdyż sam w sobie mascarpone jest mdły w smaku. Krem Jeśli owoce nie będą mrożone, to zamiast lodów uzyskamy krem do ciasta. Można dodać do chudego twarogu, dodać do tego banana i uzyskać smaczne nadzienie do do naleśników. Kremowa kasza Dowolną kaszę ugotowaną bez soli można połączyć z dowolnymi owcami(...)łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte

Kucharzyca
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 257

wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier puder wsypać do miski, wymieszać.  Dodać pokrojone(...)mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć masło palcami z mąką. Dodać żółtko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowej o boku 23 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania