ciasto - 161133 przepisów (strona:519/10743)

Prawdziwa pizza jak we Włoszech 143

pizza pieczona w specjalnych piecach. Oczywiście nie mam takiego, ale w piekarniku też wyszła pyszna. Przepis jest właśnie z stamtąd. Wykonanie w thermomix niżej. Przygotowanie sosu – możecie posmarować ciasto własnym sosem pomidorowym lub zrobić jak ja. Na głęboką patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosneku, suszoną bazylię, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić(...)chwilkę mieszając około 20 minut. Zmiksować sos, ale nie jest to konieczne. Zależy od tego jakich pomidorów z puszki użyjecie. Nadmiar płynu musi wyparować. Ostawić żeby ostygł. Przygotowanie ciasta na pizzę – ma stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie na środku. Do wgłębienia wlać ciepłą wodę, dodać sól, oliwę, cukier i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. miskę lekko

Kuchnia Pokoleń
WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM 268

Pierwszy raz spróbowałam orzechowca kilka lat temu na obiedzie Wielkanocnym u siostry mojego chłopaka. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego i pamiętam, że było to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Od razu wzięłam przepis, chcąc przygotować je sama w domu. Dziś przedstawiam Wam przepis na zweganizowaną wersję tego ciasta. Choć należy do tych bardziej pracochłonnych i kalorycznych to zachęcam(...)jego wypróbowania. WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM Składniki na karmel: 1/4 szkl cukru kokosowego  Targroch * 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej*** 6 łyżek wody 1 łyżka mleka roślinnego

wegujemy
Piernik, który zawsze się udaje 248

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków :) Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i bardzo puszyste. Jeśli lubicie możecie przełożyć go dowolnymi powidłami. Ale… aby nie było tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki(...)pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta Składniki na polewę 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Piernik – przepis Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Królewiec miodowo -biszkoptowy 237

Bardzo efektowne, smakowite ciasto, warto upiec dzień wcześniej, zmięknie, smaki się cudownie zmiksują, nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wspaniały, zapewniamy i polecamy! Składniki Ciasto miodowe  2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka) biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej(...)szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu  lub powideł (śliwkowych ) Wykonanie Składniki na ciasto miodowe wrzucić do miski, za pomocą miksera wyrobić Ciasto podzielić na dwie części, każdą część  rozwałkować, przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  Ciasto nakłuć widelcem. Pieczemy

kgwjanczewo
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 309

Dzisiaj przygotowałam dla Was zestawienie  najlepszych ciast na Święta Bożego Narodzenia! Wszystkie przepisy są sprawdzone, a ciasta zawsze się udają, polecam Wam! 1. MAKOWIEC PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny(...)orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Ciasto kakaowe z cukinią i kremem mascarpone 159

Dzięki dodaniu potartej cukinii ciasto jest wilgotne. Zachęcam do wypróbowania, smak ciasta jest bardzo dobry. Można zrobić bez kremu, tylko polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów. Przygotowanie cukinii – cukinię obrać, za pomocą łyżki wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć cukinię na tarce z dużymi oczkami. położyć cukinię na sitku i zostawić do odsączenia. Następnie jeszcze wydusić nadmiar wody. Wykonanie ciasta(...)papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta patyczek jest suchy – ciasto jest gotowe. Po upieczeniu zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie kremu – żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić żeby napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem

Kuchnia Pokoleń
Muffinki panettone 184

okresie Bożego Narodzenia, lecz raczej kupuje w sklepie niż piecze. I nic dziwnego, bo proces przygotowania oryginalnej baby jest długi, skomplikowany, a nawet nieco szalony (jak nabicie ciasta na wykałaczki i studzenie do góry nogami!). Dlatego proponuję Wam dużo prostszą, a także smaczną alternatywę - mini panettone upieczone w foremkach na muffinki.  Do babeczek możecie dać mieszankę Waszych ulubionych bakalii(...)zachowaj). W drugiej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj do nich ciepłe mleko i mieszankę jajeczną i wszystko wymieszaj. Następnie wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Możesz wyrabiać ciasto ręcznie, a możesz wszystko mieszać w robocie kuchennym z hakiem czy przy pomocy miksera - tak na pewno będzie prościej. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafior - ciasto tarte (bezglutenowe) 172

Przedstawiam przepis na bardzo popularne ciasto, ale znane zazwyczaj pod zupełnie inną nazwą - skubaniec, pleśniak, ale w mojej rodzinie to ciasto funkcjonuje właśnie pod nazwą "kalafior" i nie wyobrażamy sobie nazywać je inaczej, a tym bardziej pod nazwami mało apetycznymi. Moja wersja tego przepisu jest oczywiście bezglutenowa. Zapraszam. Składniki: 4 jajka (żółtka i białka osobno) kostka miękkiego masła(...)gładką masę. 2. W osobnej misce łączymy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3. Następnie mąki wysypujemy na blat, w środek wkładamy zmiksowaną wcześniej masę i zagniatamy ciasto. Bardzo ładnie się zagniata. Jeżeli jest za suche to trzeba mieć w zapasie trochę masła, żeby dodać do masy. Jeżeli jest zbyt tłuste, wtedy podsypujemy mąką gryczaną. 4. Formujemy

Kawa z mlekiem
Mazurek bezglutenowy - wersja podstawowa 212

Idą Święta Wielkanocne, więc czas na mazurek . To niezwykłe ciasto nie gościło w moim domu, podobnie jak rogale marcińskie, ale internet to nieprzepastne źródło kulinarnych skarbów i tym sposobem znalazłam przepis, który stał się inspiracją do mojego bezglutenowego mazurka : Wielkanocny Mazurek Cioci Marty Jest to według mnie przepis najprostszy, podstawowy, który może stać się bazą do dalszych mazurkowych poszukiwań, który(...)gorzka 100 g 100 ml mleka 15 g masła 2 łyżki cukru oraz bakalie do przyozdobienia mazurka, ja użyłam migdałów oraz kulek cukrowych   Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach ok. 25 minut.                           2. Następnie ciasto wylewamy na blachę

Kawa z mlekiem
Tarta kokosowa z mango 129

Kruche ciasto, wilgotne nadzienie kokosowe i słodkie mango- połączenie zaskakująco smaczne! Plasterki mango zalewamy glazurą, która sprawia, że tarta jest pięknie błyszcząca, a owoce dłużej zachowują świeżość. Do przygotowania tej tarty, a dokładniej do upieczenia kruchego spodu użyłam ceramicznych kulek ze sklepu Tarka i Miarka . Polecam! Składniki: (na formę o średnicy 24-25 cm) Kruchy spód: 140 g zimnego masła(...)szkl mleka (ok. 375 ml) 100 g wiórek kokosowych 10 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru wanilinowego  2 białka (te pozostałe po cieście kruchym) Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania formy 1 dojrzałe mango Błyszcząca glazura: 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruchy spód: Mąkę

Nastoletnie Wypiekanie
Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia 385

Przekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania choinki będziemy potrzebowali: krążki wykrawałam foremką o średnicy 8 centymetrów na ciasto 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 7 g drożdży instant (1 opakowanie jak na 500 g mąki) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)grubych oczkach 150 g sera ricotta (lub innego kremowego) oraz 2 łyżki masła drobno pokrojony ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Choinka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto i sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami 264

Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami to połączenie smaków charakterystyczne dla popularnego "Kopca Kreta" jednak przygotowanego w klasycznej, prostej formie. Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatny, puszysty krem śmietankowy z dodatkiem wiórków czekoladowych oraz aromatyczne banany to kompozycja, której nie sposób się oprzeć. Polecam. Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami - Składniki:   Ciasto: 4 jajka 200 g cukru(...)cukru pudru 60 g czekolady gorzkiej 4-5 bananów sok z połowy cytryny Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem (ok. 20 x 28 cm). Mąkę wraz z kakao

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania