Obiecane wczoraj wspomnienie lata – ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto ucierane jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem(...)masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać
CookYourselfCiasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka(...)pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 150 g zimnego masła lub margaryny łyżeczka proszku
Smakołyki Asiodrobinę słodkości. W końcu mogę sobie pozwolić na małe łasuchowanie. Rzadko sięgam po sklepowe i komercyjne słodycze, więc pozostaje mi je przygotować samemu. Wielu osobom wydaje się, że pieczenie ciast to żmudna i czasochłonna praca. I tu chciałbym wyprowadzić Was z błędu i odczarować to niesłuszne przekonanie. Uwielbiam ciasta, które składają się z małej ilości składników, a jeszcze(...)bardziej te, gdy wszystko wsypujemy i wlewamy do jednej miski, mieszamy i wstawiamy do pieczenia. Jednym z takich ciast jest ciasto jogurtowe. Wystarczy dodać ulubione owoce i upiec. Dziś chciałbym zainspirować Wać moim ciastem jogurtowym z rabarbarem. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jego smak zapewne zachęci Was do kolejnych słodkich eksperymentów w kuchni. Czas przygotowania
kulinarnyJaPuszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Uwielbiam ciasta z makiem i większość z nich robię zazwyczaj na święta, z wyjątkiem tego ciasta przekładanego makiem. Ciasto jest łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę. Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już(...)wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie. ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto przekładane makiem: Ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 łyżki octu kilka kropel aromatu cytrynowego Masa
Kuchcik gotujeCiasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli jabłkowych ciast. Dziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Ciasto salceson sprawdzi(...)się na każdą okazję, również na święta. Spróbujcie. Ciasto piekłam w nowym piekarniku Electrolux. Szczerze Wam polecam! Ja jestem zachwycona, choć to dopiero początki mojej przygody z tym sprzętem. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się to skończy), ale piekarnik już jest i sprawuje się fantastycznie. Firma Electrolux stanęła na wysokości zadania. Piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X zachwyci
Słodkie okruszkiTort „ Dziaduch ”, baumkuchen lub sękacz – tradycyjne ciasto wielu krajów, nie tylko europejskich. Baumkuchen - drzewne ciasto, z charakterystycznymi słojami, powstającymi podczas pieczenia. Przepis na d ziaducha znalazłam w książce Jak gotować Marii disslowej, z 1930 roku. Z podanych proporcji upiekłam ciasto w tortownicy 24 cm. Wysokość ciasta 2,5 cm. Jeżeli upieczemy w mniejszej formie, ciasto będzie wyższe. Maria Disslowa poleca(...)polukrowanie ciasta, ja uważam że jest tak smaczne, że nie ma co go dosładzać glazurą. 180 g masła, 180 g cukru pudru, 10 jajek, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka otarta z 1 cytryny, 250 g mąki (u mnie tortowa), sól, Masło ubić na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodać przyprawy. Białka ubić
królestwo garówMakowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże
Słodka StronaFale Dunaju to ciasto bardzo znane i lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku(...)olejek rumowy Sposób przygotowania: Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić
Cukiernia Pychotkiroku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta(...)drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej 100 g cukru drobnego Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasta i wypieki wielkanocne Zastanawiasz się co upiec na tegoroczne święta wielkanocne? Przepisów jest całe mnóstwo. Ciasta muszą być kolorowe, efektowne i oczywiście bardzo smaczne. Zobacz moją wielkanocną listę domowych wypieków świątecznych, mam nadzieję, że Cię zainspiruje. Wszystkie zdjęcia są podlinkowane, więc aby zobaczyć przepis na dane ciasto wystarczy kliknąć w fotografie lub napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam(...)CIASTO JAPOŃSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO ZIELONE JABŁUSZKO PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK DYNIOWY Z OREO PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM I ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemciasto kupiła kiedyś moja teściowa i bardzo nam posmakowało, a ja skojarzyłam szybo, ze gdzieś w internecie widziałam i postanowiłam zrobić je sama. Podczas przeszukiwania internetu okazało się, że można je spotkać pod kilko nazwami ta najczęściej spotykana to "ciasto św Jakuba", spotkałam się też z nazwą "ciasto optymisty", a w cukierni sprzedawali je jako "dzień kobiet". Jak zwał(...)zwał jedno jest pewne to pyszne ciasto i niezwykle efektownie wyglądające, owszem wymaga trochę pracy ale dla efektu końcowego warto. Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 6 żółtek; 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 6 równych
Cynamonowe szczęścieWitam Was cieplutko :) Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było(...)podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają
IzabelawkuchniKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część z Was zapewne stwierdzi, że to profanacja, jednak taka wersja najbardziej przypadła nam do gustu 😀 Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania. Ciasto jak na kremówkę przystało jest mega kremowe i delikatne, choć kaloryczne. Jednak ciężko
Kuchnia MagdaLenyTarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się(...)Poza tym, dobrze komponuje się z delikatnym w smaku serem mozzarella. Całość dopełniają zioła. To wszystko sprawia, że tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Zaczynamy
Kuchnia MagdaLenyTort Ferrero Rocher Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej(...)czekoladzie typu Princessa Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca
Blog z Apetytem