okresie Bożego Narodzenia, lecz raczej kupuje w sklepie niż piecze. I nic dziwnego, bo proces przygotowania oryginalnej baby jest długi, skomplikowany, a nawet nieco szalony (jak nabicie ciasta na wykałaczki i studzenie do góry nogami!). Dlatego proponuję Wam dużo prostszą, a także smaczną alternatywę - mini panettone upieczone w foremkach na muffinki. Do babeczek możecie dać mieszankę Waszych ulubionych bakalii(...)zachowaj). W drugiej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj do nich ciepłe mleko i mieszankę jajeczną i wszystko wymieszaj. Następnie wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Możesz wyrabiać ciasto ręcznie, a możesz wszystko mieszać w robocie kuchennym z hakiem czy przy pomocy miksera - tak na pewno będzie prościej. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw
Chilli Czosnek i OliwaPrzedstawiam przepis na bardzo popularne ciasto, ale znane zazwyczaj pod zupełnie inną nazwą - skubaniec, pleśniak, ale w mojej rodzinie to ciasto funkcjonuje właśnie pod nazwą "kalafior" i nie wyobrażamy sobie nazywać je inaczej, a tym bardziej pod nazwami mało apetycznymi. Moja wersja tego przepisu jest oczywiście bezglutenowa. Zapraszam. Składniki: 4 jajka (żółtka i białka osobno) kostka miękkiego masła(...)gładką masę. 2. W osobnej misce łączymy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3. Następnie mąki wysypujemy na blat, w środek wkładamy zmiksowaną wcześniej masę i zagniatamy ciasto. Bardzo ładnie się zagniata. Jeżeli jest za suche to trzeba mieć w zapasie trochę masła, żeby dodać do masy. Jeżeli jest zbyt tłuste, wtedy podsypujemy mąką gryczaną. 4. Formujemy
Kawa z mlekiemIdą Święta Wielkanocne, więc czas na mazurek . To niezwykłe ciasto nie gościło w moim domu, podobnie jak rogale marcińskie, ale internet to nieprzepastne źródło kulinarnych skarbów i tym sposobem znalazłam przepis, który stał się inspiracją do mojego bezglutenowego mazurka : Wielkanocny Mazurek Cioci Marty Jest to według mnie przepis najprostszy, podstawowy, który może stać się bazą do dalszych mazurkowych poszukiwań, który(...)gorzka 100 g 100 ml mleka 15 g masła 2 łyżki cukru oraz bakalie do przyozdobienia mazurka, ja użyłam migdałów oraz kulek cukrowych Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach ok. 25 minut. 2. Następnie ciasto wylewamy na blachę
Kawa z mlekiemKruche ciasto, wilgotne nadzienie kokosowe i słodkie mango- połączenie zaskakująco smaczne! Plasterki mango zalewamy glazurą, która sprawia, że tarta jest pięknie błyszcząca, a owoce dłużej zachowują świeżość. Do przygotowania tej tarty, a dokładniej do upieczenia kruchego spodu użyłam ceramicznych kulek ze sklepu Tarka i Miarka . Polecam! Składniki: (na formę o średnicy 24-25 cm) Kruchy spód: 140 g zimnego masła(...)szkl mleka (ok. 375 ml) 100 g wiórek kokosowych 10 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 białka (te pozostałe po cieście kruchym) Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania formy 1 dojrzałe mango Błyszcząca glazura: 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruchy spód: Mąkę
Nastoletnie WypiekaniePrzekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania choinki będziemy potrzebowali: krążki wykrawałam foremką o średnicy 8 centymetrów na ciasto 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 7 g drożdży instant (1 opakowanie jak na 500 g mąki) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)grubych oczkach 150 g sera ricotta (lub innego kremowego) oraz 2 łyżki masła drobno pokrojony ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Choinka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto i sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach
Uwaga Babcia GotujeCiasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami to połączenie smaków charakterystyczne dla popularnego "Kopca Kreta" jednak przygotowanego w klasycznej, prostej formie. Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatny, puszysty krem śmietankowy z dodatkiem wiórków czekoladowych oraz aromatyczne banany to kompozycja, której nie sposób się oprzeć. Polecam. Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru(...)cukru pudru 60 g czekolady gorzkiej 4-5 bananów sok z połowy cytryny Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem (ok. 20 x 28 cm). Mąkę wraz z kakao
Słodka StronaDesery bez pieczenia są tymi, przy których nie musimy się martwić czy ciasto urośnie, a także nie musimy czekać, aby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Orzechowe ciasto, które chcę Wam dzisiaj pokazać ma wiele zalet – jest bez pieczenia, jego przygotowanie zajmuje nam jedynie nieco ponad pół godziny, jest odpowiednie dla bezglutenowców i wegan. Jedynym minusem jest fakt, że zawiera(...)cukier – lecz można go zastąpić innymi słodzikami, jeśli nie używacie cukru. Ciasto jest idealne dla osób ćwiczących, które to potrzebują sporo kalorii i energii. Jednak na pewno każdy skusi się na to cudo! Produkty, z których skorzystałam, tworząc przepis pochodzą ze sklepu BioIndygo . W wielu sklepach produkty takie jak daktyle, czy olej kokosowy są bardzo drogie, jednak w ofercie
Via GustoSzarlotka z połówkami jabłek znana jest także jako szarlotka cesarska. W przeciwieństwie do tradycyjnych szarlotek, jabłecznik ten charakteryzuje się ogromnymi kawałkami jabłek i ciastem na bazie serka homogenizowanego lub śmietany. To w zasadzie owoce w słodkim cieście! Góra jest cudownie krucha, a w środku mieszka rozpływające się w ustach jabłuszko. Warszawiacy podobną szarlotkę na pewno kojarzą z mikro kawiarni Misianka(...)Parku Skaryszewskim. Ja zjadam tę szarlotkę wyłącznie na ciepło – połączenie gorącego jabłka, kruchego ciasta i odrobiny migdałowego posmaku marcepanu (nie jest konieczny, ale warto) to prawdziwa rozkosz! Najlepiej upiec ją w dniu podania. Szarlotka z połówkami jabłek: ok. 6 dużych lub 8 mniejszych jabłek 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko (białko odkładamy
Poezja smakuPrzygotowanie delikatnego w smaku i niezbyt słodkiego ciasta z krakersami bez pieczenia nie zajmuje dużo czasu i jest łatwe do wykonania. Pyszny krem budyniowy wspaniale łączy się w tym deserze z krakersami i aksamitną polewą czekoladową. Z moich obserwacji wynika, że nie tylko ja lubię szybkie do przygotowania ciasta bez pieczenia, ale duża część z Was również chętnie sięga(...)przepisy na takie ciasta. Ciasto z krakersami bez pieczenia jest z pysznym, rozpływającym się w ustach kremem i jedyne czego mi brakuje, to unoszącego się w kuchni zapachu pieczonego ciasta. Ciasto z krakersami znałam już wcześniej i dość często je robiłam. Niedawno jedząc karpatkę, przypomniałam o nim, gdyż krem w tym cieście jest taki sam, jak ten w karpatce
Kuchcik gotujejuż od bardzo dawna. Ale zawsze coś stało na przeszkodzie: albo problem z kupieniem białego maku (polecam przez internet lub w sklepie dwójki braci) albo brak czasu, żeby zrobić ciasto półfrancuskie — jednak pół dnia trzeba temu poświęcić. Chociaż wbrew pozorom to nie jest aż tak zajmujące: wystarczy do niego od czasu do czasu zaglądać i poświęcić mu krótką chwilę. Jednak(...)Domowe Rogale Marcińskie nie mają sobie równych! Pachną masłem, ręcznie robioną kandyzowaną skórką pomarańczową i orzechami, są pełne nadzienia, do którego nie żałujemy bakalii i smakują wprost obłędnie. Delikatne ciasto półfrancuskie z wierzchu jest chrupiące, a w środku maślane i mięciutkie. Do tego wprost rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku i jesteśmy w niebie. Poznańska tradycja nakazuje
Food SquareCiasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki “Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują(...)tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek 175 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta
Pieguskowa Kuchniaciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, następnie lekko przydusić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-35 minut. Ostudzić ciasto. Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać 50 g migdałów, wymieszać. Tę samą blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Na górę posypać pozostałe migdały
Kuchnia PokoleńPrzepis na to ciasto znalazłam na pewnej grupie kulinarnej.Jest bardzo proste,fajnie wygląda i pysznie smakuje :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI ciasto serek homogenizowany waniliowy 150g jajko 2,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru masło lub margaryna 250g 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 8-9 jabłek łyżka śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru WYKONANIE(...)miski wsypujemy mąkę,cukier puder,cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Mieszamy.Następnie dodajemy jajko oraz serek homogenizowany. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto,jeśli ciasto będzie się kleić dosypujemy mąki.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta bierzemy i wyklejamy nią blaszkę do pieczenia. Jabłka myjemy,obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na połówki.Te połówki
Mała w garnku mieszaciasto piekłam dawniej bardzo często, ale jak to bywa odeszło w cień i jego miejsce zajęło jakieś inne. Chociaż jest trochę pracochłonne warto go zrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : margaryna 250 g 6 jaj 25 dag cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały(...)truskawkowy) 2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru 6 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy
Pani na deserWitam Kochani Dziś mam dla Was coś rewelacyjnego :) Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mowa tu o szarlotce przekładanej z orzechami. Ciasto jest wspaniałe w smaku, kwaskowość warstw jabłek idealnie komponuje się ze słodyczą warstwy orzechowej. Ciasto zawsze wychodzi i gwarantuję Wam,że będziecie zachwyceni. Przepis podaję na dużą blachę,bo nie ma sensu piec tego(...)ciasta w małej ;) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm 3 SPODY -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 jajka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -1,5-2 kg jabłek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku