szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego – szczypta soli – 1 jajko(...)mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw mleko na 5-7 minut. Do misy miksera lub na stolnice wsyp przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak. Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę dodaj jajka – 1 całe i 2 żółtka. Ponownie mieszaj do połączenia. Ostatnim etapem jest dodanie miękkiego
nietylkopasta.plRogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki
Kuchnia Bazyliiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem, to jedne z moich ulubionych imprezowych przekąsek z zastosowaniem ciasta francuskiego. Zazwyczaj robię je wraz ze ślimaczkami z serem i szynką, wtedy mam danie dla osób jedzących mięso jak i dla tych co zrezygnowali ze spożywania mięsa, bądź wolą smaki wegetariańskie. Wszystkie ślimaczki zawsze podaje z domowym sosem czosnkowym, który jest moim faworytem wśród(...)wszystkich sosów do przekąsek. https://tomusiszwiedziec.pl/domowy-sos-czosnkowy/ Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem jak i inne ślimaczki z ciasta francuskiego są bardzo szybką w wykonaniu i banalnie prostą przekąską bądź daniem imprezowym, ich smak zachwyci praktycznie każdego. Są niewielkich rozmiarów, więc są idealne jako „finger foods”, czyli przekąski na jeden
To Musisz WiedziećGłosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto kakaowe: 300 g mąki (75 g) 250 g cukru (125 g) 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) (3 szt) 150 g masła (75 g) 125 ml wody (60ml) 3 łyżki kakao (1,5 łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki) wykonanie: Pieczemy dwa takie same ciasta (blaty(...)naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i kupkami kładziemy ciasto kokosowe. Pieczemy w 170 st. C do tzw suchego patyczka. składniki na ciasto kokosowe: 6 białek
Domowy Smak Jedzeniawierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy. Tak przygotowana pizza(...)smakuje świetnie i posiada dużą ilość sera, który ciągnie się podczas odrywania. Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Sylwestra i nie tylko, to ta pizza zda egzamin.... Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyCześć! Ciasto warte upieczenia. Jest bardzo smaczne a i przy okazji prezentacyjne. Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam(...)czas robienia ciasta ciemnego. Ciasto ciemne: * 6 całych jajek * 3/4 szklanki cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek i jak wyżej opisałam, ubijałam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami wsypywałam cukier i jak już utarłam porządnie przyszła kolej na żółtka. Na koniec dodałam przesianą mąkę z kakao
Pieprzyć z FantazjąGłosów:14 Średnia:3.9/5] biszkopt z 3 -4 jajek składniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 żółtka 250 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. składniki na warstwę orzechową: 100 g orzechów włoskich zmielonych(...)Dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno a następnie dodajemy bo masy orzechowej i delikatnie mieszamy. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto równomiernie wykładamy warstwę orzechową, a na wierz kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta kruchego. Cisto pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaamatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów. Zobacz film z przygotowania pizzy: Ciasto Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm) 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 10 g drożdży świeżych 280 g mąki(...)olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję
Słodki Blogcebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)Dodatkowo: 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto na pizzę: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż rozczyn zrobi się pienisty. W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody
Kuchnia MagdaLenypapryką. Na ogórku układamy po 2 kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe! Bułeczki a’la pizza opakowanie ciasta na pizzę 250g salami lub szynki 150g sera (u mnie mozzarella) papryka (opcjonalnie) Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce(...)przypadku mozzarelli możemy użyć wcześniej startej lub po prostu kroimy ją w kostkę). Schłodzone ciasto kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po trochu wędliny, sera i papryki. Następnie zamykamy wszystko tworząc z ciasta kulkę. W małej tortownicy wysmarowanej masłem układamy kulki naszego ciasta. Foremkę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut lub do momentu lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia
Mostek w kuchniNiesamowite połączenie aromatycznych malin, kruchego, chrupiącego w ustach ciasta i aksamitnego kremu uwiedzie każdego… dorosłego Pieczenie ciasta zajmie tylko kwadrans, samo przygotowanie kremu i owoców dodatkowe 10 minut, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, które wywoła efekt WOW. Czasem to właśnie w prostocie i idealnym zestawieniu smaków i faktur tkwi tajemnica sukcesu. Smacznego *Nie zapomnijcie(...)śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie CIASTO Zimne masło poprzekrawaj na kilka kawałków, wrzuć je do miseczki z mąką a potem posiekaj nożem, aż do uzyskania grudek. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy dodaj do mąki, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń
Eat me! Fit me!barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży Poniżej podaję dwa przepisy(...)jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery Prosty przepis na paszteciki - składniki Ciasto drożdżowe na paszteciki 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie do pasztecików 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso
Cztery FajeryJabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami . Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce. Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 3 szklanki(...)dwie łyżki soku z cytryny Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia. Przepisy na szarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha , szarlotka z kruszonką i pianką , jabłecznik
Korniszonkinazwą tort chlebowy. Przygotowałam z ¼ składników, który upiekłam w tortownicy o średnicy 25cm. Aby otrzymać 3 blaty można upiec w tortownicy o średnicy 20cm. Z przypraw dodałam wanilię. Ciasto po przekrojeniu było piegowate od drobinek czekolady. Takie ciasto można jeść posypując tylko pudrem. Właśnie autorka przepisu pozostaje przy tak upieczonym cieście. Ciasto przypomina biszkopt jest jednak bardziej wilgotne i zdecydowanie(...)smaczniejsze. Na bazie tak przygotowanego ciasta można tworzyć różnego rodzaju torty. Ja do ciasta przygotowałam krem i w ten oto sposób otrzymałam pyszny tort czekoladowy, niezbyt słodki a nasączenie ciasta wodą z cytryną i sosem owocowym w połączeniu z kremem dało słodko-kwaśny smak. Rewelacja! Bardzo polecam. Ciasto można upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje
Leśny Zakątek