ciasto - 160568 przepisów (strona:513/10705)

Ciasto twix 116

Bardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości!  Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie tylko tą warstwą od oryginału, aczkolwiek warstwa jest dość cienka), rozpływający się w ustach karmel i gruba warstwa czekoladowego ganache. Obłęd! Moje ciasta zazwyczaj w towarzystwie rewelacyjnych trunków! Tym razem postawiłam na wybornego Stanislav(...)Delicate Citron . Jest to wódka, która ma niezwykle świeżo - cytrynowy posmak i moim zdaniem idealnie pasuje do słodkich ciast. Nie czuć w niej zupełnie żadnej goryczy, głównie ze względu na jej sposób przygotowania. Jest to trunek, po którym następnego dnia czujemy się świetnie, po dobrej jakości alkoholu - po prostu tak jest :) Do przygotowania ciasta potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej

MamaOskarka
Ciasto orzechowiec 85

Składniki : CIASTO: • 2 szkl. mąki • 1/2 szkl. cukru • 90g masła lub margaryny • 2 jajka • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy WIERZCH: • 250 g łuskanych orzechów włoskich • 70 g masła • 4 łyżki cukru • 2 łyżki miodu MASA BUDYNIOWA: • 3 szkl. mleka • 2 budynie waniliowe • 3 łyżki cukru • 200 g masła • powidła śliwkowe(...)Przygotowanie : CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i połączyć mikserem z końcówkami do ucierania, połowę ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie 25x25 cm (ciasto jest lepkie, ja maczam palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 13-15 minut, aż ciasto będzie całe zarumienione. WIERZCH: Orzechy posiekać, w garnuszku podgrzać masło z miodem

KUCHNIA POLSKA
Noc w Wenecji 122

Ciasto o tajemniczej nazwie "Noc w Wenecji" zrobiło się modne,więc i ja zrobiłam...pycha ,lekkie ciasto, warto było :)) Ciasto I 6 białek 60 g cukru 5 łyżek mąki 60 g wiórek kokosowych Ciasto II 4 białka 4 żółtka 40 g cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Ciasto I Białka ubić(...)trochu cukier,po każdym dodaniu dokładnie ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą szpatułki połączyć z wiórkami kokosowymi i mąką. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia,wyrównać . Ciasto II Ubić białka na sztywno,pod koniec dodawać cukier partiami . Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku stale miksując. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie

w mojej kuchni
ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką 139

składniki na ciasto drożdżowe: 500-550 g mąki 50 g drożdży 4 żółtka 150 g cukru 100 g masła, roztopionego 200 ml mleka, letniego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 100 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą(...)częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem oraz solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją

Domowy Smak Jedzenia
ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 95

składniki na ciasto drożdżowe: 400-450 g mąki 50 g drożdży 3 żółtka 100 g cukru 100 g masła 180 ml mleka, letniego 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 90 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą częścią(...)cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami 149

cieplutkie, świeżutkie ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka… idealne na śniadanie, czy deser, a nawet posiłek do pracy, szkoły. Oczywiście, najlepiej z dużą ilością słodkiej kruszonki! Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, to z przyjemnością chciałabym zachęcić Was do wypróbowania pełnoziarnistej wersji ciasta drożdżowego z podwójną ilością kruszonki. Ponadto ciasto z tego przepisu wychodzi ZAWSZE i jestem pewna, że przypadnie(...)zawiera – E: 205kcal, B:5,5g, T: 7,5g, W: 29g. Składniki na podwójną kruszonkę: – 140g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g masła – 80g ksylitolu Składniki na ciasto: – 500g pół na pół – mąki orkiszowej i żytniej pełnoziarnistej – 220ml ciepłego mleka – 80g cukru kokosowego – 80g miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko

Be Fit Be Strong
Przepyszne ciasto owocowe na oleju 84

Jesień zaczęła się na dobre i zaczęła się gwałtownie. Na takie chłody i niepogody najlepsze są przepyszne wypieki domowe z gorącą herbatą jako dodatkiem. Polecamy ciasto owocowe na oleju, które błyskawicznie się przygotowuje i które równie błyskawicznie znika z talerzy. Do niego wystarczy zaparzyć ulubiona herbatkę, żeby rozwiać na moment lub na dłużej jesienne chmurki i humorki. Herbatki u Agatki(...)podwieczorku u Agaty zajadać się można ciastem z owocami, którego niewątpliwą zaletą obok wybornego smaku jest szybkość przygotowywania oraz niezbyt duża ilość potrzebnych składników. W 15 minut jesteśmy w stanie zrobić ciasto, aby potem cieszyć się smakiem domowych wypieków bez utwardzonych tłuszczów roślinnych (lub innych niezdrowych substancji dodatkowych). Ponieważ u Agaty w ogródku nadal rosną truskawki, dlatego to właśnie

KulinarneImpresje.pl
TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM PATISSIERE 97

roku obrodziło nie tylko truskawkami czy malinami ale i śliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon(...)żółtko KREM PATISSIERE: 250 ml mleka szczypta cynamonu 3 żółtka 50 g cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki masła DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder Przygotowujemy ciasto kruche: Przesiać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki

Kuchnia w oparach
Bananowiec z jabłkami 223

Doskonałe ciasto z bananami, trochę na wzór ciasta „Fale Dunaju”. Mamy tutaj jasne i ciemne ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek. Kolejne warstwy to: pyszna masa bananowa, banany zatopione w galaretce oraz śmietankowa pianka z galaretką. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć przez galaretki nieco czasochłonne – należy przygotowanie ich rozłożyć sobie odpowiednio w czasie. Wychodzi(...)masą jajeczną przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Większą część wylewamy na blaszkę (21×32) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto z dodatkiem kakao w formie esów-floresów wylewamy łyżką na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki i układamy

Smaki Na Talerzu
Napoleonka vel Kremówka 130

Napoleonka vel Kremówka Napoleonka vel Kremówka jaka nazwa na to ciasto jest właściwa tego nie wiem i nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam Co region to nazwa inna, ale czy nazwa jest aż tak istotna? Pyszne ciasto francuskie przełożone masą z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem. Dla mnie to klasyka - szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo bajecznie smaczna Zachęcam(...)przygotowania   Przepis na 8 kawałków ciasta Napoleonka vel Kremówka   SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g 400 ml śmietanki 30% 2 fixy do śmietany 2 czubate łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozłożyć, przekroić wzdłuż na dwie części. Obie części nakłuć gęsto widelcem aby zapobiec nadmiernemu wyrastaniu. Blachę ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 80

Ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto ze śliwkami i kruszonką, czyli pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, na które sezon w pełni Bardzo smaczne, słodkie, ale nie przesłodzone ciasto, a do tego śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka... Pycha Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, przygotowuje się je bez użycia miksera, więc pracy zbyt wiele(...)Idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a słodkości lubią Upały odpuściły, więc można włączyć piekarnik i upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką   Przepis na formę o średnicy 26 cm   SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 1/4 szklanki

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką 129

Magda Gdy babcia, niekwestionowana mistrzyni drożdżowego ciasta, spróbowała tego wypieku, była zachwycona i naprawdę dumna. Ale co się dziwić skoro przestrzegałam jej niezawodnego przepisu i wykorzystałam patent na ponowne wyrastanie ciasta już wyłożonego do blachy. Wszystko to złożyło się na ten jakże udany, puszysty, pachnący masłem i smakujący bosko wypiek. Mimo trudu wyrabiania ciasta oraz czekania na jego wyrośnięcie, każdy(...)dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz wbijamy jajka – całość wyrabiamy łyżką lub dłonią na jednolite, gładkie ciasto – zajmie to dość sporo czasu i wymaga siły, dlatego w tej czynności można się wspomóc robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak

Smaczna Strona
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 203

Błyskawiczne i pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.. mniam... Uwielbiamy wilgotne ciasta (a takie są ciasta jogurtowe) z owocami. Ciasto powstało na bazie pysznych, wilgotnych muffinek , które totalnie skradły nasze serca, a raczej podniebienia ;-) Jak wszystkie muffiny przygotowuje się je bardzo szybko: osobno składniki mokre, osobne suche, wszystko mieszamy razem i gotowe. Ja dodałam jeszcze kruszonkę(...)kruszonka to mus przy ciastach z owocami...). To takie ciacho na raz gdy mamy gości lub na 2-3 dni do kawki (gdy gości brak...) To ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze bardziej, to za sprawą jogurtu i dużej ilości owoców. Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki: - 170g jogurtu naturalnego - 3 jajka - 100g roztopionego masła

Smaczne Zdrowe