Twisty francuskie to jedna z tych imprezowych przekąsek, które lubię robić najbardziej. Możemy przygotować je na słodko, na słono, czy suche jako dodatek do zupy. Oprócz twistów z ciasta francuskiego możemy tworzyć też różne inne kształty, dlatego tak często wykorzystywane jest ono w przygotowaniu przegryzek. Ich przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a możemy wykorzystać wszystko to, co od jakiegoś czasu zalega(...)byle jakie. Dzisiejsze połączenie smaków sprawdziło się na wielu imprezach i spotykało się z niemałym zaskoczeniem. Koniecznie musicie spróbować twistów w tym wydaniu! Spróbujcie również innych przekąsek z ciasta francuskiego: – szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą – faszerowane papryki w cieście francuskim – odchudzone i błyskawiczne faworki – pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego – ciasto
Be Fit Be Strongpropozycja na sytuację kryzysową, kiedy jajek w domu brak, a ciasta się chce Ciasto bez jajek ze śliwkami ma krótki skład, jest łatwe, szybkie i szybko znika Składniki: 500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśnej śmietany 200 g masła 20 śliwek (mogą być mrożone) 2 łyżki cynamonu(...)Dodatkowo: Cukier puder lub rozpuszczona czekolada 500 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, kwaśną śmietanę i masło umieszczam w misce i zagniatam z tych składników ciasto o konsystencji mokrego piasku. Dwie pełne garście ciasta odkładam do miseczki, a resztę ciasta zagniatam w kulkę. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki (30×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki kroję
Słodki sentymentŚlimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę pyszne.Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąski imprezowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować je w wersji mniejszej - tak jak moje - zwijając ciasto wzdłuż krótszego boku(...)wersji większej, czyli zwijając ciasto wzdłuż boku dłuższego. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 łyżki ketchupu ok. 50 g salami w plasterkach (1/2 opakowania) ok. 75 g sera żółtego w plasterkach (1/2 opakowania) 1 mała cebula majeranek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy ketchupem. Na całym cieście rozkładamy plasterki salami. Następnie wykładamy
Kuchnia MagdaLenyLekka cytrynowa chmurka, osadzona na cytrynowym spodzie to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto mocno cytrynowe przykryłam galaretką cytrynową z krojonymi jabłkami. To wszystko zwieńczyłam puszystą bitą śmietaną i chrupiącą bezą. Pyszne…. mniam. Ciasto cytrynowe stanowiące spód naszej chmurki to zmodyfikowane brownie . Ciemną czekoladę zastąpiłam sokiem z cytryny, a dokładniej lemon curd-em. Smak jest bardzo intensywny, a ciasto mega(...)dodałam jabłka pokrojone w kostkę. Okazało się to strzałem w 10tkę , ponieważ grube kawałki jabłek przyjemnie chrupały w zębach. Galaretka cytrynowa zabezpiecza jabłka przed ciemnieniem, a przy okazji nadaje ciastu przyjemny kwaskowaty smak . Gdy galaretka stężała pokryłam ją bitą śmietaną . Śmietankę min. 30% tłuszczy ubiłam na puszysto razem z cukrem pudrem. Następnie dodałam napęczniałą i lekko podgrzaną żelatynę . Całość dobrze
SmartBake.plCiasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumpkin Bread Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumppkin Bread W dzisiejszym filmie polecam szybkie i proste ciasto dyniowe . Dynia i sporządzone z niej puree to składnik uniwersalny, używany do wielu słodkich i wytrawnych przepisów - w filmie wyjaśniam, ja je przygotować. Ciasto dyniowe z jabłkami jest bardzo łatwe, idealne dla początkujących (to przepis(...)miksera, wszystko wystarczy szybko wymieszać trzepaczką). Korzenne ciasto tworzy z jabłkiem idealny duet. Warto jednak spróbować wersji z innymi owocami (brzoskwiniami, śliwkami czy gruszkami), z czekoladą lub orzechami. Jesienne ciasto z dynią świetnie smakuje z kremem na bazie kremowego serka kanapkowego (cream cheese), ale do udekorowania sprawdzi się też polewa czekoladowa, karmelowa, lukier lub cukier puder. Domowe ciasto dyniowe
Lekcje w kuchnideser proponuję pyszny jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika oraz dodatkiem kakao. Jeśli przygotowaliście słoiki z prażonymi jabłkami na zimę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Piekłam to ciasto wielokrotnie, zawsze się udaje. Mimo że przepis na jabłecznik jest sprawdzony, warto pamiętać, że jego przygotowanie jest dość niestandardowe. Zamiast ucierać masło z cukrem, a następnie stopniowo dodawać jajka, uciera się(...)jajka z cukrem, a potem miksuje z miękkim masłem. Na tym etapie ciasto może wyglądać bardzo dziwnie, może się warzyć, mogą być widoczne kawałki masła. Gwarantuję, że po dodaniu suchych składników, zacznie wyglądać jak prawdziwe ciasto ucierane:) Surowe ciasto jest bardzo gęste, takie do nakładania, a nie przelania na blaszkę. Górną warstwę ciasta należy wyłożyć łyżką w formie małych kopczyków
Lekcje w kuchniCiasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami / 'Fairytale' Layer Cake Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami(...)pięknie prezentuje się na stole. Pasuje do popołudniowej kawy, ale będzie też dobrym wyborem na Święta, imieniny i wszystkie imprezy rodzinne. Sprawdzi się również jako tort urodzinowy. Ciasto Bajeczne z kremem budyniowym i dżemem przygotowujemy na biszkopcie .Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę
Lekcje w kuchniCiasto czekoladowe na powidłach jest prostym i łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Bardzo ładnie wyrasta i jest niezwykle miękkie i puszyste. Zrobienie ciasta zajmie Wam około godziny – 10 minut przygotowań oraz około 45 minut pieczenia. Do ciasta nie potrzebujecie miksera czy robota kuchennego. Po upieczeniu i wystudzeniu, możecie ciasto polać polewą czekoladową lub tak jak ja, oprószyć cukrem pudrem(...)ciasto idealne na każdą okazję. Spróbujcie Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub kilka centymetrów większą. Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Wściekła szarlotka Babci Zosi Proste ciasto bananowe Kakaowe ciastka owsiane z orzechami Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Przepis na ciasto czekoladowe na powidłach Drukuj przepis Porcji: Porcji: forma o wymiarach 28x21 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Ciasto Murzynek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa, zawsze czekałam z niecierpliwością, aż się upiecze i będę mogła zjeść jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem. Poniżej przedstawiam podaje przepis mojej mamy z którego ciasto zawsze się udaje i zawsze znika błyskawicznie. Ciasto Murzynek na 2 formy o wymiarach 12x30cm Składniki ciasto: 1 Kostka(...)kakao, ½ cukru wanilinowego, 7 jajek, 3 szklanki maki, 2 łyżki proszku do pieczenia, Składniki polewa: ½ kostki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao Garść orzechów włoskich Ciasto Murzynek Przygotowanie: Margarynę, cukier, cukier wanilinowy i kakao rozpuszczamy w rondelku razem z jedną szklanką wody (nie gotować) i wystudzimy. Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy
Księga-SmakuSernik na kruchym orkiszowym spodzie, z brzoskwinią, porzeczką, bezą i kruszonką... mniam... genialne ciasto. Tak nas zauroczyło swym smakiem, że było już 2 razy w ciągu niespełna trzech tygodni... Pychotka, bardzo godna polecenia. Meeega chrupiący spód i kruszonka, delikatna masa serowa, oraz beza w połączeniu z kwaskowymi owocami sprawiają, że można to ciacho jeść, jeść i jeść... Wyczulam na jakość(...)wydzielała się z niego serwatka... cóż ktoś poszedł bardzo na cenę, nie na jakość...A kiedyś dawno temu bywał nawet, nawet... Proszek do pieczenia nie jest konieczny do kruchego ciasta, choć ja trochę daję, no chyba, że zapomnę, jak ostatnio... :-) Piekłam w tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 330g mąki orkiszowej typ750 (lub 300g typ450, typ700 lub pszennej
Smaczne ZdrowePrzyszedł czas na coś słodkiego, czyli tarta z jabłkami, na kruchym i delikatnym spodzie. Uwielbiam tarty, i długo zajęło mi przygotowanie takiej, która będzie miała idealne ciasto i farsz. Aż w końcu, oto przed Wami idealny przepis na tartę jabłkową! Trudność: Średnia Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 45 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 8 kawałków(...)Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 5 większych jabłek 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 30 g masła szczypta solu pół cytryny Sposób przygotowania: Tym razem przyszedł czas na smaczny przepis na tartę z jabłkami. I wierz mi, lub nie, będzie
ugotuj-przepis.plmożna jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki , go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW :) Składniki: 60 gr masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 80 gr cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
moj przepis naworeczka, szczelnie zawinąć. Schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Wyjąć pierwszą część, wyłożyć na wysypaną mąką matę silikonową o wymiarach 60 cm na 40 cm, złożyć matę na pół, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach złożonej maty (30 cm na 40 cm o grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich(...)pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor
moj przepis namojprzepisna.pl | Kajmakowe love Nazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki :) Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Ciasto trochę podobne do Banoffee pie, ale nie do końca. Moja wersja jest lżejsza. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki(...)gdybyśmy miksowali mikserem (nawet na najniższych obrotach), biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis na