Kruche ciasto z owocami to w tym roku jeden z ulubionych deserów naszej rodziny, dlatego bardzo często je piekę dodając sezonowe owoce. Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI Składniki na kruche ciasto z czereśniami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia(...)jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie: 600-800g czereśni 1 słoik lekko kwaśnego dżemu np wiśniowego Jak zrobić kruche ciasto z czereśniami: Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem
Dorota SmakujeOwocom i kruszonce nie powiem nie;) W tym cieście to one podbiły moje serce. Samo ciasto wyszło mi nieco zbite, ciężkie – ale smaczne. Zjedliśmy je ze smakiem pomimo śladowych ilości zakalca;) Pamiętajcie by pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem – jeśli po wbiciu patyczka do szaszłyków w ciasto, będzie on oblepiony surowym ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto(...)masła 30 g cukru pudru laska wanilii 1 łyżka wiórków kokosowych 70 g mąki pszennej Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą rozcierając palcami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Umyty rabarbar kroimy na cieniutkie plasterki. Umyte, osuszone truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce łączymy na sitku, posypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy do momentu aż puszczą sok. Następnie dokładnie osączamy
Smaki Na TalerzuMagda Ciasto kruche to klasyk, idealne jako spód do kruchej, cieniutkiej tarty. Półkruche natomiast to bardzo podobne ciasto, ale zawsze z małym twistem – ja dodaję do niego także proszek do pieczenia i jakiś nabiału, aby było delikatniejsze w smaku i z lekką, mleczną nutą. Tym razem postawiłam na kremowy, lekko słonawy serek ricotta, z odrobiną śmietany – powstał idealny(...)spód dla letnich owoców. W tym wydaniu lekko kwaskowy, różowy rabarbar osłodzony soczystym jabłkiem. Składniki na ciasto (na blachę około 27x40cm): ok 3 szklanki mąki, ale może się przydać więcej 3/4 szklanki cukru 100g zimnego masła 2 całe jajka i 2 żółtka 2 łyżeczki esencji waniliowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru
Smaczna Stronaktóre bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki sposób możecie zrobić domowe tiramisu . Jedynym minusem tego ciasta jest to, że musi być schłodzone, wiec po przygotowaniu trzeba wstawić je na conajmniej 5-6 godzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. Powoli mamy sezon na świeże morele – warto je wykorzystać i upiec pyszny deser. Poza sezonem możemy do ciasta wykorzystywać domowe konfitury czy dżem morelowy. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z MORELAMI Składniki na kruche ciasto z morelami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku(...)jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie: 1 kg moreli 100 ml syropu ryżowego lub innego ulubionego słodzidła Jak zrobić kruche ciasto z morelami: Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do garnka i przesmażamy aż rozpadną się i zgęstnieją. (można w trakcie odlać trochę soku jeśli będzie
Dorota SmakujeObiecane wczoraj wspomnienie lata – ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto ucierane jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem(...)masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać
CookYourselfCiasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka(...)pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 150 g zimnego masła lub margaryny łyżeczka proszku
Smakołyki Asiodrobinę słodkości. W końcu mogę sobie pozwolić na małe łasuchowanie. Rzadko sięgam po sklepowe i komercyjne słodycze, więc pozostaje mi je przygotować samemu. Wielu osobom wydaje się, że pieczenie ciast to żmudna i czasochłonna praca. I tu chciałbym wyprowadzić Was z błędu i odczarować to niesłuszne przekonanie. Uwielbiam ciasta, które składają się z małej ilości składników, a jeszcze(...)bardziej te, gdy wszystko wsypujemy i wlewamy do jednej miski, mieszamy i wstawiamy do pieczenia. Jednym z takich ciast jest ciasto jogurtowe. Wystarczy dodać ulubione owoce i upiec. Dziś chciałbym zainspirować Wać moim ciastem jogurtowym z rabarbarem. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jego smak zapewne zachęci Was do kolejnych słodkich eksperymentów w kuchni. Czas przygotowania
kulinarnyJaPuszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Uwielbiam ciasta z makiem i większość z nich robię zazwyczaj na święta, z wyjątkiem tego ciasta przekładanego makiem. Ciasto jest łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę. Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już(...)wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie. ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto przekładane makiem: Ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 łyżki octu kilka kropel aromatu cytrynowego Masa
Kuchcik gotujeCiasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli jabłkowych ciast. Dziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Ciasto salceson sprawdzi(...)się na każdą okazję, również na święta. Spróbujcie. Ciasto piekłam w nowym piekarniku Electrolux. Szczerze Wam polecam! Ja jestem zachwycona, choć to dopiero początki mojej przygody z tym sprzętem. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się to skończy), ale piekarnik już jest i sprawuje się fantastycznie. Firma Electrolux stanęła na wysokości zadania. Piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X zachwyci
Słodkie okruszkiTort „ Dziaduch ”, baumkuchen lub sękacz – tradycyjne ciasto wielu krajów, nie tylko europejskich. Baumkuchen - drzewne ciasto, z charakterystycznymi słojami, powstającymi podczas pieczenia. Przepis na d ziaducha znalazłam w książce Jak gotować Marii disslowej, z 1930 roku. Z podanych proporcji upiekłam ciasto w tortownicy 24 cm. Wysokość ciasta 2,5 cm. Jeżeli upieczemy w mniejszej formie, ciasto będzie wyższe. Maria Disslowa poleca(...)polukrowanie ciasta, ja uważam że jest tak smaczne, że nie ma co go dosładzać glazurą. 180 g masła, 180 g cukru pudru, 10 jajek, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka otarta z 1 cytryny, 250 g mąki (u mnie tortowa), sól, Masło ubić na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodać przyprawy. Białka ubić
królestwo garówMakowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże
Słodka StronaFale Dunaju to ciasto bardzo znane i lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku(...)olejek rumowy Sposób przygotowania: Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić
Cukiernia Pychotkiroku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta(...)drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej 100 g cukru drobnego Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasta i wypieki wielkanocne Zastanawiasz się co upiec na tegoroczne święta wielkanocne? Przepisów jest całe mnóstwo. Ciasta muszą być kolorowe, efektowne i oczywiście bardzo smaczne. Zobacz moją wielkanocną listę domowych wypieków świątecznych, mam nadzieję, że Cię zainspiruje. Wszystkie zdjęcia są podlinkowane, więc aby zobaczyć przepis na dane ciasto wystarczy kliknąć w fotografie lub napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam(...)CIASTO JAPOŃSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO ZIELONE JABŁUSZKO PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK DYNIOWY Z OREO PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM I ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytem