Walentynki tuż przed nami, a na blogu wciąż kwitnie seria walentynkowych przepisów pełnych miłości. Zaczęliśmy 2 tygodnie temu od pysznego ciasta bez pieczenia , by potem rozkoszować się chrupiącymi, kruchymi ciasteczkami. Dziś przyszła pora na przepyszne ciasto czekoladowe z ukrytym w środku czerwonym sercem. Kod: SYLWIA2020 rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ! Ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao(...)wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie! Pastę cukierniczą waniliową , którą użyłam do przepisu również – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni
Ostra na Słodkołyżkami cukru na białą, puszystą masę przez 10-15 minut. Do miski z mąką przelać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto - jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie, to przez około 15 - 20 minut, a jeżeli za pomocą robota ze specjalnym hakiem, to możemy ten czas skrócić o 5 minut. Na koniec wyrabiania(...)ciasto musi odchodzić od ręki. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść ponownie do całkowitego połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę - do czasu aż ciasto znacznie zwiększy swoją objętość (fot.3) . Przygotować stolnicę. Podsypać ją lekko mąką, wyłożyć ciasto i zagnieść je jeszcze raz przez około 2 - 3 minuty
Świat Ciastachwilę . Jogurt wymieszaj z żółtkami w małej miseczce widelcem lub rózgą cukierniczą . Wlej do miski z mąką dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na stolnicy przez około 20 minut. Wyrabiaj ciasto w ten sposób, aby jak najwięcej wtłoczyć do niego powietrza. Ja rozwałkowuję trochę ciasta, następnie składam je i ponownie wałkuję ( podobnie(...)ciasto francuskie ). Wyrobione ciasto zawiń szczelnie w folię i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 do 1 i 1/2 mm. Ważne ! Podczas wałkowania nie podsypuj ciasta mąką , dobrze wyrobione ciasto nie powinno się przyklejać do stolnicy, ani wałka, trzeba tylko je często obracać na drugą stronę. Dzięki temu faworki nie będą kipieć podczas
Przepisy i porady kulinarnezaskakują maślanym, rozpływającym się ustach wnętrzem. Mimo, że są puste w środku, pączki ptysiowe sprawiają wrażenie, jakby były wypełnione pysznym kremem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co można zrobić z ciasta ptysiowego? Oprócz popularnej karpatki, to wyjątkowo skuteczny pomysł wykorzystania go na pyszne pączki. Pączki z ciasta ptysiowego są świetną alternatywą dla pączków klasycznych. Tradycyjne domowe pączki, bez chemii najlepiej smakują(...)mięciutkie jak zaraz po usmażeniu. Pączki ptysiowe przepis, który nie sprawi żadnych problemów i z pewnością sobie z nim poradzisz. Nie musisz czekać jak w przypadku tradycyjnych pączków, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy, że zaparzysz przygotowaną masę, zmiksujesz i możesz smażyć ptysiowe pączki. Co najważniejsze, pączki są nieregularne, bo kładzione na tłuszcz łyżeczką. I w tym cały ich urok Potem zostaje
Kuchnia Na WypasieKostka bananowa Duże, łatwo podzielne i mega smaczne ciasto z owocami i kremową pianką, a całość na kruchym i delikatnym spodzie. Składniki: Ciasto kruche: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Masa bananowo-cytrynowa: 8 bananów 1 szklanka ananasów z puszki, w kawałkach 3 galaretki cytrynowe 3,5 szklanki wrzącej wody Masa śmietankowa: 500ml(...)śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 60g gorzkiej czekolady *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm *** *** Ciasto w foremce wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze
Blog z Apetytemskładników wychodzi 8 naprawdę dużych bułeczek. Dla nas były trochę za duże, więc najczęściej piekę 16 malutkich szyszek. Wtedy nacięć będzie oczywiście mniej, ale o tym za chwilę. Drożdżowe ciasto może wydawać się kleiste, ale nie trzeba zabijać go mąką. Jeśli bardzo się klei, wtedy można je troszkę podsypać. Nie trzeba jednak bardzo przesadzać. A jak zobić bułeczki szyszki(...)potrzeba specjalnych foremek, ani wielkich umiejętności. Wiadomo, domowe wypieki są najpiękniejsze. I każda szyszka ma własny, oryginalny styl. Surowe ciasto formujemy na mały wałeczek. Końce każdego wałeczka powinny być dość cienkie, na kształt szyszki. Następnie bułkę nacinamy nożyczkami, podobnie jak bułeczki jesienne listki . Można potrenować nacinanie, zanim posypiemy ciasto makiem. Początkowo nacinałam ciasto bardzo ostrożnie i tylko z wierzchu. Kolce
dolcevitainmykitchenCiasto świąteczne to moja wariacja na temat piernika. Nie jest to prawdziwy piernik długodojrzewający, który musi leżakować kilka tygodni. Jest to takie ciasto piernikowe czy też jak to się teraz mówi - piernik last minute. Ciasto zrobiłam z dodatkiem jabłek, drylowanych wiśni i wyłuskanych orzechów włoskich. Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego bardzo aromatyczne(...)sprawą przyprawy piernikowej. Jest w sam raz słodkie. Słodycz czekolady fajnie balansuje z kwaskowatością wiśni i jabłek. Polecam to ciasto, zwłaszcza tym bardziej zapracowanym, bo szybko się je robi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 3/4szkl. cukru 3 łyżki miodu sztucznego 200g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Waniliowe ImprowizacjeSeromakowiec to świetny przepis na ciasto świąteczne,ale i nie tylko. Super połączenie sernika i makowca w jedno smakuje przepysznie. Seromakowiec jest bardzo lekki i wilgotny. To mój sprawdzony przepis na smaczne i efektowne ciasto. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec – składniki: Składniki na ciasto kruche: 1/3 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtko oraz odrobinę soli. W miarę sprawnie zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 25x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić
Olcia gotuje!Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczne, nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis(...)strony blog z apetytem . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 160g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka
Mała CukierenkaCiasto jogurtowe z masą makową Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli(...)jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 330g gęstego jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki oleju Lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: pół puszki gotowej masy makowej
Blog z Apetytemokresie Adwentu, w oczekiwaniu na Święta często piekę piernik w skromniejszej wersji, bo lubię w tym czasie aromaty korzenne. Ciasto na pierniczki dojrzewają jeszcze w kamionce po staropolsku :P, a czas porządków przedświątecznych warto sobie osłodzić choć troszeczkę. Podobne przepisy na w ilgotny piernik przełożony masą owocową i oblane czekoladą(...)już na blogu ale postaram się jeszcze raz opisać to ciasto moze trochę dokładniej. Przepis jest dość trudny nie ze względu na wykonanie, lecz na użyte produkty, a konkretnie mus owocowy. Używam własnych przetartych owoców najczęściej na bazie jabłek z dodatkiem wiśni, porzeczek....itp. Ciasto w zależności od użytego rodzaju i wilgotności tegoż
Gotuj Sam!chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej taki po koncentracie pomidorowym. Dzięki niemu ciasto podczas garowania w lodówce nie złączy się na środku. Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania(...)może być u każdego różny. Dla przykładu podaje grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30 – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie 20:00 – dzielenie na porcje i odpoczynek ciasta na desce lub blacie
Tajemnice SmakuCiasto Ferrero Rocher bez pieczenia to przepyszny deser o czekoladowo-orzechowym smaku, a udekorowany pralinkami o tej samej nazwie wygląda obłędnie. Przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia jest dość prosty, więc z jego przygotowaniem powinny sobie poradzić nawet osoby niemające doświadczenia w pieczeniu ciast. Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia smakiem przypomina pralinki o tej samej nazwie. Ten deser składa(...)się z kilku warstw herbatników przełożonych kremem orzechowym na bazie serka mascarpone i słodkim kajmakiem. Wierzch ciasta Ferrero Rocher jest posypany gorzką czekoladą oraz kakaem. Ten deser musimy przygotować co najmniej dzień wcześniej przed podaniem, aby herbatniki mogły zmięknąć. Ciasto Ferrero Rocher w smaku jest mocno czekoladowe z wyczuwalną nutą orzechów laskowych. Wykonując takie ciasto mamy niemal pewność, że zawsze
Danka PichciZachwytów nad tym ciastem nie było końca. Wyszło fantastyczne. Skorzystałam z przepisu znalezionego w gazetce kulinarnej Gotuj krok po kroku. Kruchy spód, na nim warstwa jabłkowa, makowa oraz orzechowa, a całość zwieńczona polewą czekoladową. Smaki idealnie się tutaj rozkładają. Choć warstw do przygotowania jest kilka, tak naprawdę ciasto robi się stosunkowo szybko i prosto. Ciasto jest słodkie, dla wielu może(...)okazać się zbyt słodkie. Nam smakowało. Co więcej, jest to jedno z tych ciasto, które chciałabym jeszcze kiedyś wykonać ponownie. Myślę, że takie makowo-orzechowe smaki sprawiają, że będzie to też bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Aaaa, dodałam troszkę więcej orzechów do warstwy orzechowej, bo początkowo masa wydawała mi się za rzadka;) Ciasto: 250 g mąki krupczatki
Smaki Na Talerzuczekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można wykonać rozetki z bitej śmietany(...)Dedykowane jest również osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Słodycz ciasta można dopasować pod własne gusta, dodając odpowiednią ilość cukru pudru. Sernikobrownie nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie
Kuchnia MagdaLeny