Szarlotka z bezą. Pyszna szarlotka to smak jesieni, a jeszcze z dodatkiem bezy sprawia, że to ciasto z jabłkami jest niesamowite. Jest to ciasto wypełnione soczystymi jabłkami, a następnie przykryte delikatną pianą z białek, która po upieczeniu zamienia się w chrupiącą bezę . Beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i miękką w środku. Cudowne, soczyste jabłka pod delikatna chmurką bezy sprawiają(...)jabłek – 4 białka – ½ szklanki erytrytolu Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki do wykonania spodu umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i ¾ ciasta wykładamy spód, resztę ciasta chowamy do lodówki. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie
Zdrowy Styl JoannyDzisiejsze ciasto czekoladowe to prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne, mięciutkie ciasto z czekoladą nie wymaga dużo pracy, jest idealnym wypiekiem dla wszystkich fanów czekolady. Zobaczcie przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Dzisiejsze ciasto czekoladowe w smaku trochę przypomina brownie. Jest naprawdę intensywnie czekoladowe, ciemne, naprawdę pyszne. Od brownie(...)różni się tym, że zawiera proszek do pieczenia, przez co jest lżejsze i delikatniejsze. Nasze pyszne ciasto czekoladowe nie rośnie wysokie, zwłaszcza jeśli użyjecie tak dużej blaszki jak moja. Najlepiej podawać je pokrojone na duże kwadraty. Możecie je dowolnie udekorować - sprawdzą się wszelkie orzechy, ale fantastyczne będą również świeże maliny lub truskawki, które idealnie pasują do ciemnej czekolady. Prawdziwą rozpustą
Lekcje w kuchniKrem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych kremów wykorzystywanych do przekładania ciast. Łączy się idealnie z ciastem kruchym, ciastem parzonym oraz ciastem biszkoptowym. Jest obecny w uwielbianych przez wszystkich rurkach , karpatce, pychotce , a także wielu innych ciastach. Przygotowanie kremu budyniowego jest proste i mało czasochłonne. Cały proces zaczynamy od zrobienia domowego budyniu, ugotowania go i połączenia z masłem. Ja domowy budyń(...)robię bez dodatku proszku budyniowego z torebki, bazuję na mące, żółtkach, cukrze oraz wanilii. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na krem budyniowy , a jeśli szukasz inspiracji na ciasta z kremem budyniowym oto kilka z nich. Ciasto Malinowa Kraina Tort gruszkowy Ciasto kora orzechowa Sernik w cieście piernikowym Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Krem
MeCooksBłyskawiczne ciasto ze śliwkami to pomysł na słodki deser w okresie jesiennym, kiedy możemy kupić w sklepach czy bazarkach słodkie i pyszne śliwki. Do tego ciasta najlepiej jest wykorzystać twarde śliwki. Niestety w dzisiejszych czasach dużo osób jest na diecie, dba o linię, więc zastąpimy masło, zdrowym tłuszczem – olejem rzepakowym. Nie wiem czy wiecie, ale uprawiany w Polsce rzepak(...)Spożywając dwie łyżki dziennie, jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Więcej przeczytacie na stronie: https://olejrzepakowy.com/o-kampanii/ Składniki na ciasto ze śliwkami Jest to przepis na ciasto pieczone w keksówce o długości 30 cm. 1,5 szklanki mąki – tj. ok. 225 g 3 jajka 1/2 szklanki cukru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste ciasto bez pieczenia wyniosłam od mojej mamy Renaty, która zrobiła je na urodziny mojego męża, gdy byliśmy u niej w odwiedzinach. Dlatego też nazwałam je Słodka Renatka :). Mama zrobiła to szybkie ciasto bez pieczenia w uboższej wersji. Gdy je spróbowałam od razu stwierdziłam, że czegoś mi w tym cieście brakuje. Powiedziałam mamie, że dałabym warstwę kajmaku lub karmelu(...)mama odpowiedziała, że dodałaby jeszcze warstwę krakersów… i tak oto wspólnymi siłami stworzyłyśmy to pyszne ciasto Słodka Renatka! Zrobiłam połowę ciasta z krakersami, a drugą połowę z kakaowymi herbatnikami, aby spróbować, która wersja będzie smaczniejsza. Niestety obie wersje wyszły pyszne i nie mogę się zdecydować na jedną, dlatego Wam zostawiam wybór! Polecam zrobić ciasto dwa dni przed imprezą, wtedy
Słodki PomysłMurzynek to pyszne i mocno czekoladowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Jest super proste w wykonaniu, a do tego smakuje wspaniale. Murzynek z tego przepisu jest puszysty, wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na różne uroczystości. Z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Ciasto(...)murzynek pięknie pachnie i doskonale wygląda. Dobrze się go kroi i ma przyjemny kakaowy smak. Przepis na ciasto murzynek spodoba się szczególnie tym, którzy lubią proste i subtelne w smaku wypieki . PRZEPIS NA CIASTO MURZYNEK Składniki Na tortownicę o średnicy 20 cm Ciasto: mąka – 150 g jajka – 2 sztuki masło – 80 g cukier – 100 g gorzka
Alle Dobre!Przepis na wspaniałą szarlotkę w nieco innym wydaniu, bo podstawą jest ciasto kruche z dodatkiem drożdży. Czas przygotowania: 70 min Czas pieczenia: 50 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) 400 g mąki 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru (65 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany (60 g) 30 g drożdży 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo(...)takich jabłek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki wody. To spowoduje, że jabłka uzyskają konsystencję zbliżoną do musu. Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania
Słodki BlogCiasto francuskie to produkt, który warto mieć w swojej lodowce. Można z niego przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek. Najbardziej popularne w ostatnim czasie stały się przekąski z ciasta francuskiego, które pojawiają się na wielu domowych imprezach. Nic dziwnego, są one bardzo smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Ciasto francuskie ze szpinakiem to jedna z tych przekąsek, którą(...)można przygotować w mgnieniu oka. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy domową imprezę. Jak przygotować ciasto francuskie ze szpinakiem? Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz chilli jajko Wykonanie Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek
Alle Dobre!bardzo nie ma czasu na pieczenie, a jednak wolimy coś domowego niż kupnego. Tarta borówkowa to mała podpowiedź jak sobie z tym poradzić. W naszej kwestii będzie tylko upieczenie ciasta kruchego, które trwa chwila moment no i czas potrzebny na jego ostudzenie. Ewentualnie można taki kruchy zrobić dzień lub dwa dni wcześniej i poczekać na odpowiedni moment żeby go wykorzystać(...)łączymy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, do momentu aż masło oblepi pozostałe składniki. Na końcu dodajemy wodę i zagniatamy jednolite sprężyste ciasto. Gdyby mocno się lepiło dodajemy odrobinę mąki. A gdyby okazało się za suche dodajemy łyżkę zimnej wody. Nie mam formy do tarty więc korzystam z tortownicy. Wykładam ją papierem
Relaxtimemgiełka musem czekoladowym. A to wszystko dodatkowo zwieńczone dużą ilością świeżych owoców leśnych, które idealnie przełamują smak ciemnej czekolady. Serdecznie polecam. Przepis wart wypróbowania. Składniki na kakaowe kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka (rozmiar L) Mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej(...)proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miski. Dodać sól, cukier oraz zimne masło, pokrojone na niewielkie kawałki. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka. Szybko zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto nie chce nam się kleić, można warunkowo dodać jeszcze 2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. 125 g malin
Świat Ciastaśliwkami i chrupiącą kruszonką, to idealny, letni deser do kawy i herbaty, który przygotujesz w nie więcej niż godzinę. Jeśli lubisz śliwki i szukasz bardzo prostego pomysłu na ciasto, zobacz koniecznie nasz przepis! Soczyste śliwki z odrobiną słodyczy i cynamonu oraz przepyszne maślane ciasto z nutą wanilii skuszą każdego! Zastanawiasz się nad tym: Co zrobić ze śliwek? lub Jakie ciasto(...)zrobić ze śliwkami? Tarta ze śliwkami pod kruszonką, to idealne ciasto na letnie upały, ponieważ nie ma obawy, że coś się nam rozjedzie lub rozpłynie. Tarta to również ciasto, w którym na pewno nie ma ryzyka zakalca:) W sezonie warto użyć śliwek lekko kwaśnych, nie do końca dojrzałych. Dzięki temu zostanie zachowana idealna równowaga pomiędzy nimi, a słodkim ciastem
Kuchnia Na Wypasieświeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suszonych 25 g cukru 5 g soli 180 – 200 ml mleka ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta 1 łyżka oliwy jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta ziarna sezamu do posypania Wykonanie Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut(...)miski miksera wsypujemy mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. W razie potrzeby możemy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie przykrywamy miskę, odstawiamy ciasto aż podwoi swoją objętość. Po pierwszym wyrastaniu wyciągamy ciasto i delikatnie wyrabiamy przez minutę. Formujemy z niego
Tajemnice Smakuodpuściły, więc w wypiekach też zaszła mała zmiana. Lekkie desery na zimno trochę odeszły w cień na rzecz tych cięższych wypieków tradycyjnych. I tak powstał pyszny sernik w kakaowym cieście, z dodatkiem kwaśnej śmietany zarówno w cieście jak i w masie serowej. Sernik bardzo fajny, mało słodki, dość prosty w przygotowaniu i szybki, mimo zagniatania ciasta. Sernik jest raczej(...)rodzaju tych cięższych, bardziej zbitych, ale nie jest bardzo mokry, gliniasty. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: ok. 190g mąki pszennej tortowej ok. 210g mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera
Waniliowe Improwizacje