ciasto - 162020 przepisów (strona:497/10802)

Keks pomarańczowy na święta 58

Keks podobnie jak babki są nie odłącznym elementem każdych świat. Są to ciasta, które lubi cała moja rodzina. Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomarańczy zapewnia mi sok pomarańczowy. Bakalie nadają wypiekowi specyficznego smaku, ale również aromatu. Jest to ciasto pulchne i bardzo smaczne. Doskonały dodatek do herbaty i na święta. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(...)jednym jajku. Miksuję. Dodaję sok pomarańczowy. Miksuję. Bakalie i mąkę łączę ze sobą. Dodaje do masy. Dodaje proszek do pieczenia. Miksuję. Tortownicę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Leje ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję. Smacznego ! Źródło:  Keks | AniaGotuje.pl

Ciasta z tradycjami
Wielkanocna babka drożdżowa 304

Puszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia. Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem) Czas pieczenia: 30-45 min   Składniki: (na formę o pojemności 1l) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 3 żółtka 60 g cukru (5 łyżek(...)pomarańczy, aromat cytrynowy lub pomarańczowy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody lub soku z cytryny bądź pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min) Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia Na samym końcu wsyp rodzynki Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia

Słodki Blog
Pychotka 40

powodu to ciasto nosi nazwę pychotka! Jest naprawdę wyśmienite, a dzięki masie kremowej rozpływa się w ustach. Specjalistką od pychotki jest moja siostra Ula. Nie wiem jak ona to robi, ale jej ciasto zawsze jest najlepsze! W rankingu ciast wg Sławka pychotka jest chyba na pierwszym miejscu. Składniki: Ciasto ? 300 g mąki pszennej ? 4 żółtka ? 200 g masła ? 1/2 szklanki(...)słoiczek powideł śliwkowych Krem ? 250 g masła ? 1/2 litra mleka ? 2 żółtka ? 2,5 łyżki mąki pszennej ? 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ? 4 łyżki cukru ? cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto ? Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. ? Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto – ja robię kulę

To co kocham
Ciasto tortowe z serem 44

Każdy, kto spojrzy na ilość składników i długość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam(...)ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie, ale jak to biszkopt jest ciastem suchym, więc jak najbardziej prosi się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje się wilgotny, to robiąc to ciasto drugi raz nasączyłabym go wodą z cytryną

To co kocham
Ciasto Słodki Zazdrośnik – pyszny biszkopt z kremem kawowym 676

Ciasto Słodki Zazdrośnik to obłędny w smaku rarytas, który świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy. Składa się z mięciutkiego biszkoptu, kremu kawowego oraz śmietanowego i posypki z cukierków i migdałów na wierzchu. Jeśli lubicie słodkie ciasta z nutką kawy, to z pewnością coś dla was. Jak zrobić ciasto Słodki Zazdrośnik? Przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wystarczy upiec biszkopt, oraz(...)przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone. Następnie biszkopt przełożyć kremem i gotowe.   Składniki na ciasto Słodki Zazdrośnik: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka) 2 łyżki kakao 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej + 120 ml wody czubata łyżka żelatyny + 60 ml wody

e-PrzepisyKulinarne
Biały Lion z kawą inką 71

Biały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa z jagłami ekspandowanymi lub ryżem preparowanym. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz posiekane orzeszki ziemne. W oryginalnym przepisie znalezionym w internecie ciasto przełożone było kremem śmietankowym z białą czekoladą, jednak dla mnie ta masa(...)kawy inki świetnie komponuje się z miękką i słodką warstwą kajmaku z ryżem preparowanym. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia bita śmietana i chrupiące orzeszki. Ciasto jest dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Pyszne zestawienie smaków! P.S. Jeśli ciasto nie będzie przeznaczone dla dzieci, to kawę inkę można zastąpić tradycyjną kawą rozpuszczalną. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Dacquoise (Dakłas) 374

Idealny deser dla wielbicieli bardzo popularnego francuskiego tortu o nazwie Dacquoise.  Ciasto Dacquoise to bardzo uzależniający wypiek, który chyba każdy uwielbia. Przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym masą z dodatkiem daktyli i orzechów. Wierzch ciasta to delikatna beza, która stanowi idealne wykończenie dla tego wypieku. Ciasto dakłas jest niesamowicie eleganckie i pięknie prezentuje się na talerzyku. Dodatkowo smakuje obłędnie(...)Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO DACQUOISE Składniki BEZA 4 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków 60 g posiekanych orzechów włoskich szczypta soli BISZKOPT KAKAOWY 3 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki

Alle Dobre!
Pleśniak 47

Pleśniak, Strzępiec a może Skubaniec? Być może się mylę – jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu – ale dla mnie pod tymi nazwami kryje się to samo ciasto. Często przygotowywane jest z wykorzystaniem dżemu porzeczkowego. U mnie w domu zawsze dodawało się do niego powidła śliwkowe. Strzępiec to jedno z moich ulubionych ciast i aż się dziwię(...)pory przepis nie znalazł się na blogu. To kruche ciasto składające się z warstwy jasnej i kakaowej, z powidłami śliwkowymi, orzechami i białkową pianką. Jednym słowem – pychota! Zróbcie je koniecznie! Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g masła 200 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżki kakao opcjonalnie – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

Smaki Na Talerzu
Strzępiec 71

Strzępiec, Pleśniak a może Skubaniec? Być może się mylę – jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu – ale dla mnie pod tymi nazwami kryje się to samo ciasto. Często przygotowywane jest z wykorzystaniem dżemu porzeczkowego. U mnie w domu zawsze dodawało się do niego powidła śliwkowe. Strzępiec to jedno z moich ulubionych ciast i aż się dziwię(...)pory przepis nie znalazł się na blogu. To kruche ciasto składające się z warstwy jasnej i kakaowej, z powidłami śliwkowymi, orzechami i białkową pianką. Jednym słowem – pychota! Zróbcie je koniecznie! Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g masła 200 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżki kakao opcjonalnie – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

Smaki Na Talerzu
Pychotka orzechowa 57

Kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki oraz białkową pianką z orzechami, przełożone masą orzechową. Czyż to nie brzmi wspaniale? A zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Orzechowa Pychotka to, jak łatwo się domyśleć, orzechowa wersja znanego ciasta Pychotka/Pani Walewska . Na blogu znajdziecie też tę klasyczną wersję, na której bazowałam zmieniając jedynie masę na orzechową. Ciasto jest wysokie, podzielne, dobrze się(...)kroi. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przygotowaniu. Jeśli ciasto przechowywane będzie w lodówce, warto wyjąć je nieco wcześniej przed planowanym podaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: (Przygotowujemy na 2 razy, wykorzystując połowę składników) 8 białek

Smaki Na Talerzu
Parówki w cieście francuskim 206

Parówki w cieście francuskim to jedna z szybszych przekąsek , które można przygotować na ostatnią chwilę gdy goście już do nas jadą. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i na pewno zachwycą niejedno podniebienie. Parówki w cieście francuskim to również świetna przekąska na kolację, gdy nie mamy pomysłu na szybki i smaczny posiłek. Jeśli macie w domu parówki(...)ciasto francuskie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 12 sztuk Składniki 12 dobrej jakości parówek 1 płat ciasta francuskiego 100 g sera żółtego kilka łyżek ketchupu jajko do posmarowania suszone oregano do posypania Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i przecinamy na pół, wzdłuż

Alle Dobre!
Szarlotka lana 4648

Szarlotka lana Delikatne, maślane ciasto, wypełnione dużą ilością jabłek. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje!       Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24×34 cm Ciasto: 6 jajek 250g masła (lub margaryny) 1 szklanka drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek(...)sztuk) sok z połowy cytryny 3-4 łyżki cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta       *** Jabłka obieramy i kroimy w plasterki *** *** Jabłka przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem – ilość cukru zależy od kwaśności jabłek *** *** Całość dusimy na niedużym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając, przez około

Blog z Apetytem
Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas 50

Ciasto Świąteczny Przysmak jest nie tylko bardzo efektowne i pięknie prezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew(...)pozorom nie jest tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Wystarczy upiec dwa biszkopty, przygotować krem i wszystko złożyć w całość.   Składniki na ciasto Świąteczny Przysmak: Biszkopt kakaowy: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Biszkopt makowy 2 jajka rozmiar

e-PrzepisyKulinarne
Wilgotne ciasto korzenne 48

Wilgotne ciasto korzenne – prosty i pyszny przepis Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne ciasto pachnące świętami. Ten prosty, korzenny wypiek to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Sprawdzi się też jako jedno z ciast na zbliżające się święta. Wystarczy kilka machnięć łyżką i już można piec Ja uwielbiam takie proste, korzenne, wilgotne ciasta(...)ochotę na kawałek? Jak zrobić wilgotne ciasto korzenne? Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy miska, łyżka, kilka składników i po chwili już można je piec. To korzenne ciasto, jeśli jest dobrze przechowywane, długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie. My je uwielbiamy. Ostatnio znikło tak szybko, że… zostały po nim tylko słodkie okruszki Składniki: 350 g gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki

Słodkie okruszki