ciasto - 160568 przepisów (strona:497/10705)

Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywania 83

Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z klasyczną wersją ciasta z kruszonką ewentualnie z owocami, a dziś przedstawię przepis na ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale także unikatowo wygląda. To drożdżowe je się po prostu oczami :)  Składniki na zaczyn drożdżowy:  30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 150 ml lekko ciepłego mleka około 3 łyżki mąki pszennej Drożdże(...)Składniki:  400 g mąki pszennej 50 g cukru 2 jajka 50 g roztopionego masła pół łyżeczki soli Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do powyższych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie roztapiamy około 70 gram masła oraz przygotowujemy keksówkę o długości 25 cm (ja wykładam ją papierem do pieczenia

upichcic
Twisty z ciasta francuskiego z ricottą i lubczykiem 56

Twisty francuskie to jedna z tych imprezowych przekąsek, które lubię robić najbardziej. Możemy przygotować je na słodko, na słono, czy suche jako dodatek do zupy. Oprócz twistów z ciasta francuskiego możemy tworzyć też różne inne kształty, dlatego tak często wykorzystywane jest ono w przygotowaniu przegryzek. Ich przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a możemy wykorzystać wszystko to, co od jakiegoś czasu zalega(...)byle jakie. Dzisiejsze połączenie smaków sprawdziło się na wielu imprezach i spotykało się z niemałym zaskoczeniem. Koniecznie musicie spróbować twistów w tym wydaniu! Spróbujcie również innych przekąsek z ciasta francuskiego: – szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą – faszerowane papryki w cieście francuskim – odchudzone i błyskawiczne faworki – pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego – ciasto

Be Fit Be Strong
Łaciate ciasto z krówką i cynamonem 97

Łaciate ciasto z krówką i cynamonem Lubicie szybkie ciasta? Dziś polewam Wam jedno z nich. Pyszne łaciate ciasto z krówką i cynamonem. Proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję. Takie ciasto sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na świąteczny stół. A do ciasta polecam też pyszne produkty ze sklepu  Polski Spichlerz Znajdziecie tam nie tylko doskonałe(...)przyprawy, herbata, nalewka z pigwowca, chrupiące orzechy, moje ukochane krówki i migdały w czekoladowej pierzynce. Polecam to miejsce. Idealne na przedświąteczne lub codzienne zakupy A teraz czas na wspomniane ciasto. Jeśli lubicie szybkie, słodkie wypieki to łaciate ciasto z krówką i cynamonem będzie dla was idealne Spróbujcie. Składniki: (forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę

Słodkie okruszki
Ciasto jajko sadzone na biszkoptach 72

Jajko sadzone to zaskakujące ciasto bez pieczenia na wielkanocny stół. Efektowny wygląd zawdzięcza sernikowi na zimno z mascarpone, rolę żółtek pełnią brzoskwinie. Całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Porcja ciasta do złudzenia przypomina jajko sadzone. Jest pyszne, lekkie jak ptasie mleczko i oczywiście szybkie do zrobienia. Składniki: Podane składniki są na dużą blachę. Szklanka to pojemność 250ml. Masa serowa(...)sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500ml wrzątku 1 serek mascarpone (opakowanie 250g) 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki 30 – 36% 1,5 łyżeczki żelatyny Spód ciasta: około 200g biszkoptów (mogą być okrągłe lub podłużne jak np. do Tiramisu) Poncz do nasączenia biszkoptów: pół szklanki wody 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie możesz zastąpić kroplami

Ania gotuje
PRZEPIS NA NAJPROSTSZY CHLEB NOCNY NA DROŻDŻACH 108

sprawdza się on znakomicie! Chleb rośnie piękny i ogromny, ze złotą i chrupiącą skórką, miękkim i sprężystym wnętrzem... 🍞 Wystarczy tylko zagnieść mikserem lub ręcznie wszystkie składniki i wsadzić ciasto do lodówki na około 10 -11 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby rano móc upiec świeży chleb lub odwrotnie, zagnieść ciasto rano, by delektować się chlebem na kolację... Dokładną instrukcję(...)niż zapach pieczonego chleba, unoszący się w domu i smak świeżej pajdy posmarowanej masłem... Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 (+ odrobina mąki do wyrabiania ciasta) 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 500 ml ciepłej wody WYKONANIE: 1. Do miski wsyp: mąkę, drożdże, sól oraz

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasto na babeczki. Jak zrobić kruche babeczki. 61

Sprawdzony i mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Ciasto, z którego przygotujecie pyszny kruchy spód idealny do szarlotki, mazurka czy kruchych babeczek lub jako spód do słodkich tart. Po upieczeniu kruche spody możecie nadziewać dowolnym kremem, bitą śmietaną, kremem cytrynowym (lemon curd), czekoladą oraz dekorować przeróżnymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto na babeczki. Jak zrobić kruche babeczki. Składniki(...)Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 22 % Instrukcje Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek o różnej

To co lubię - gotuję i polecam
Wielkanocny Mazurek z jabłkami 60

Mazurek z jabłkami to moja propozycja na super smaczne, wielkanocne ciasto. Kruche ciasto z jabłkami – któż go nie lubi? Zatem w formie mazurka wielkanocnego sprawdzi się to połączenie idealnie. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek(...)przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS MAZUREK Z JABŁKAMI Składniki: ciasto: 350g mąki tortowej 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie: duży słoik (900ml) prażonych jabłek posypka cukrowa

Dorota Smakuje
Ciasto orzechowe Marysieńka 314

Ciasto orzechowe Marysieńka – Nowe, pyszne ciasto orzechowe w Małej Cukierence. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu. Trochę zajmuje czasu, ponieważ musimy upiec dwa biszkopty i poczekać, aż ostygnie nam budyń do kremu, ale uważam, że warto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i wygląda apetycznie. Będzie idealne na Świata. Zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto orzechowe Marysieńka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80ml oleju Biszkopt orzechowo – bezowy: 5 białek 200g cukru 250g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżki naturalnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

Mała Cukierenka
Migdałowe ciasto pachnące kardamonem i pomarańczą 65

Macie ochotę na migdałowe ciasto z kardamonem i pomarańczową nutą? Ja tak! To ciasto powstało z resztek. Miałam w domu trochę physalis (wiśnia peruwiańska) suszonych fig i krwawe pomarańcze. Pomyślałam wystarczy na migdałowe ciasto z kardamonem. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto jest pulchne i aromatyczne. No i ten kardamonem. Bardzo lubię i polecam kardamon do wszelkich wypieków. Często piekę kardamonowe(...)bułeczki na słodko. Kardamon to jedna z przypraw, którą często dodaję do ciast czy napojów na gorąco. Kardamon to również przyprawa do gotowania. Można kapsułki w całości lub zmielone nasiona. Kardamon w cieście podnosi jego walory smakowe. Świetnie się komponuje z migdałami i wszelkimi owocami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta z kardamonem to bardzo polecam właśnie to ciasto. Jest proste

codojedzenia
Śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie 63

Przepis na pyszny śmietanowiec z owocami i galaretką, to idealna propozycja na doskonały deser do kawy i herbaty. To kuszące wyglądem ciasto na biszkopcie z borówkami i galaretką truskawkową cudownie smakuje i wspaniale orzeźwia. Jeśli szukasz przepisu na piękne ciasto(...)Proste składniki, nieskomplikowane wykonanie i pyszny efekt! Śmietanowiec na biszkopcie ze śmietaną kremówką, to jeden z wariantów przygotowania tego ciasta. Są wersje z jogurtem oraz mlekiem. Śmietanowiec to deser, w którym pieczony spód, możesz zastąpić biszkoptami lub herbatnikami

Kuchnia Na Wypasie
Czekoladowe ciasto z cukinią 50

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki , go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW :) Składniki: 60 gr masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 80 gr cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

moj przepis na
Czekoladowa tarta z panna cottą 56

Moje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche(...)łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut

moj przepis na
Kruche rurki z kremem kajmakowym 48

woreczka, szczelnie zawinąć. Schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Wyjąć pierwszą część, wyłożyć na wysypaną mąką matę silikonową o wymiarach 60 cm na 40 cm, złożyć matę na pół, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach złożonej maty (30 cm na 40 cm o grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich(...)pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor

moj przepis na
Kajmakowe love 63

mojprzepisna.pl | Kajmakowe love Nazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki :) Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Ciasto trochę podobne do Banoffee pie, ale nie do końca. Moja wersja jest lżejsza. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki(...)gdybyśmy miksowali mikserem (nawet na najniższych obrotach), biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 56

zacznie się robić piana na wierzchu. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko z drożdżami, dodać dynię, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, jajko. Wyrobić najlepiej w robocie, bo ciasto będzie się kleić niemiłosiernie, ale spokojnie tak ma być. Wyrabiać długo około 10-15 min., dopiero po tym czasie ciasto będzie coraz mniej się kleić do mieszadeł robota. W garnuszku rozpuścić masło(...)dodać do ciasta, wyrobić już krótko (kilka minut), do momentu aż całe masło nie zostanie „wchłonięte” przez ciasto. Wyrobione ciasto będzie się trochę kleić, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją wielkość (30 min -1,5 godziny). Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułkę wysypać na płytki, duży talerz

moj przepis na