Ciasto Podchmielony Wujcio to przepyszny wypiek o śmiesznej nazwie. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach i imprezach, gdyż jest wysoki, podzielny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Uwaga, tylko dla dorosłych! Wchodzi do niego cała szklanka likieru jajecznego, więc smak alkoholu jest dość wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu, to z pewnością wam przypadnie do gustu. Biszkopt jest mięciutki(...)puszysty, krem na bazie bitej śmietany lekki i wyrazisty, a dodatek gorzkiej czekolady, orzechów i migdałów na wierzchu świetnie dopełnia całość. Składniki na ciasto Podchmielony Wujcio: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 3/4 szklanki) 40 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżka oleju płaska łyżeczka proszku
e-PrzepisyKulinarneTorcik truskawkowo-bananowy to świetne połączenie ciasta bananowego, truskawek i lekkiego kremu twarożkowego. Całość to prawdziwa eksplozja smaków. Koniecznie spróbujcie! Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto bananowe: 115 g masła ½ (100g) szklanki cukru 2 jajka 180 g dojrzałych bananów (2 średnie) 1 płaska łyżeczka sodki oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ (210g) szklanki mąki pszennej 1 szczypta soli(...)dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik
Słodki sentymentMagda Śmiać mi się chciało jak spisywałam dla Was ten przepis bo na końcu napisałam, że odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ja nie wytrzymałam z czekaniem, ukroiłam sobie dwa porządne kawałki jeszcze ciepłego ciasta i się rozpłynęłam. Przepyszne, puchate, pachnące, takie jak robi babcia, więc przepis sprawdzony nie raz. Dodatek do ciasta musiał być sezonowy – ten piękny różowy rabarbar(...)targu wręcz do mnie mówił i prosił się o towarzystwo twarogu. Blacha może duża wychodzi, ale ciasto bardzo szybko się kończy Składniki (na dużą blachę około 20x30cm): 3,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 150ml letniego mleka 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła Na zaczyn: 30g świeżych drożdży łyżka cukru 50ml mleka 3 łyżki mąki Na kruszonkę
Smaczna StronaCiasto dupa pawiana to deser o śmiesznej nazwie i cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste, moim zdaniem to idealny deser na lato. Fajnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć, szczególnie najmłodsi się nim zachwycają. Przepis na ciasto dupa pawiana jest bardzo prosty a samo ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoją rodzinę i gości, ciasto(...)dupa pawiana będzie idealnym wyborem! PRZEPIS NA CIASTO DUPA PAWIANA Składniki Biszkopt 3 jajka rozmiar L 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju szczypta soli Masa 330 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml gorącej wody 600 g serków homogenizowanych 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 12 mini ciepłych lodów
Alle Dobre!Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat Kolbuszowski Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, dlatego postanowiłam zaproponować Wam kruche ciasto, w którym rabarbar doskonale się sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą(...)kruche ciasto jest pianka z białek i cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko kwaśnymi owocami. Kruche ciasto ścierane jest zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, zamykając wewnątrz warstwy pianki i owoców. Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę
Trzeci talerzsię błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Składniki(...)znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami to przepis „z wąsem”. Pochodzi ze słodkosentymentowego zeszytu , a owoce – to już kwestia tego, które lubicie najbardziej. Zaproponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, bo to połączenie idealne na wiosnę, tak myślę 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Ciasto upiekłam w blaszce 33 x26 cm, ale śmiało możecie użyć też większej blaszki. Jak widzicie(...)zdjęciach, u mnie spód jest dosyć gruby – ja po prostu uwielbiam półkruche ciasto i lubię, jak jest go dużo 🙂 Składniki na ciasto: ¾ kg mąki (6 szklanek) 1 (niepełna) szklanka cukru 300 g masła 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część
Słodki sentymentPyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu. Czas przygotowywania: 80 min Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt) Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm) Biszkopt 6 jajek 200 g cukru drobnego(...)szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zmiksuj. Mąkę przesiej i dodaj w 2-3 turach do jajek, wymieszaj ręcznie mieszadłem od miksera/trzepaczką. Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę, wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° (grzałka góra-dół) przez ok. 20-25 min. Pozostaw do całkowitego ostudzenia w blaszce. Po wystudzeniu podziel na dwie równe części
Słodki BlogPyszne ciasto krówkowe z bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie i zachwyca swoim smakiem, każdego! Ciasto krówkowe z bezą idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, czy inne okazje z ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! CIASTO KRÓWKOWE Z BEZĄ – PRZEPIS BISZKOPT(...)masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do przestygnięcia
Alle Dobre!Przyznam Wam się szczerze, że miałam moment zwątpienia zanim pierwszy raz upiekłam ciasto Leśny Mech. Szpinak lubię, ale raczej na słono (na blogu mogliście widzieć go w odsłonie muffinków ze szpinakiem ) i niby w różnych opiniach można wyczytać, że „szpinaku nie czuć”, ale zawsze lubię przekonać się na własnej skórze :) Spieszę więc z wnioskami: szpinak oprócz koloru sprawia(...)ciasto jest idealnie wilgotne i rzeczywiście nie zostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciastkozercyskładniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 300 g mąki 125 ml oleju 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy(...)miksujemy tylko do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaktóre żyją w biegu. Dla tych, którzy cenią sobie smak tradycyjnych wypieków, ale nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, zebraliśmy kilka prostych i szybkich przepisów na pyszne ciasta wielkanocne. Babka piaskowa z cytryną Babka piaskowa to klasyk wśród wielkanocnych wypieków, a nasz przepis na nią jest nie tylko pyszny, ale i bardzo prosty w przygotowaniu. Bazuje(...)podstawowych składnikach, które z łatwością można znaleźć w każdej kuchni. Wystarczy wymieszać mąkę, cukier, jajka, masło oraz aromatyczną skórkę z cytryny, tworząc puszyste ciasto o intensywnym smaku. Gdy masa będzie gotowa, należy ją delikatnie wlać do foremki, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu, kiedy babka nabierze złocistego koloru, możemy ją ozdobić kwaśnym lukrem z soku z cytryny, dodając
Słodkie okruszkiskładniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 250 g mąki 3 jajka 125 ml oleju np. słonecznikowego 150 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy(...)szpinak i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie oraz ekstrakt i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy. składniki na krem śmietankowy
Domowy Smak JedzeniaCiasto Stefanka to prosty deser, który przygotujemy nie używając piekarnika. Tak więc mogą je zrobić również osoby nieposiadające w swojej kuchni tego urządzenia. Ciasto Stefanka to deser składający się z kilku warstw herbatników maślanych przełożonych kremem grysikowym. Krem grysikowy to ugotowana na mleku kaszka manna, a następnie po wystudzeniu zmiksowana z masłem. Aby ciasto Stefanka nie było zbyt słodkie(...)mdłe to warstwy herbatników posmarowane są powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z owoców leśnych lub z czarnej porzeczki. Wierzchnia warstwa ciasta to ubita śmietana kremówka. U mnie ciasto Stefanka zostało przed podaniem posypane startą gorzką czekoladą, ale może to być też kakao. Ciasta bez pieczenia na herbatnikach należy przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Tego samego
Danka Pichci