Przepis na szybką przekąskę bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym. Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
Magiczne Życie MartySezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego (16g) 1 jajko(...)szklanki cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem
Smakołyki Berenikiłyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj
Blondynka Gotujewodzie i odstawić na 5 - 10 minut, a jeśli użyjecie drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn. Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy drożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy
Blondynka GotujePyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną. Taka pizza w sam raz nadaje(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :) Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko
Słodkości i nie tylkoDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy
Smaczna Pyzałyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut. Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 450 g szpinaku mrożonego 130 g fety 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową(...)masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią
Monia miesza i gotujeNiedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa(...)obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej masłem formy mufinkowej. Nadziewamy farszem i brzegi zakładamy do środka. Pieczemy przez 30 minut w 200 ° C. Można serwować na ciepło
Delicious TitbitsPost Ciasto Shrek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDżemowiec to bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe, które uda się każdemu. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką i upiec w piekarniku. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne. Będzie w sam raz do popołudniowej kawy. Dodatkowo, można eksperymentować z różnymi smakami dżemu, aby nadać ciastu unikalnego charakteru. Świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkiem bitej śmietany, owoców(...)proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego lub około 50 ml mleka Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, więc jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Do miski wsyp suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj łyżką
e-PrzepisyKulinarneDoskonałe drożdżówki ze śliwkami , na cieście listkowanym, z budyniem i kruszonką. To prawdziwa jesienna uczta, którą w łatwy sposób możesz przygotować w domu. Jeśli kochasz drożdżówki, to ta wersja Cię zachwyci, to pewne 🙂 UWAGA: szklanka 200 ml ILOŚĆ: 12 sztuk Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki tortowej 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki(...)ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubijam na puszystą masę. Do miski wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, ubite żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę i wyrabiam, aż będzie gładkie (zajmuje mi to około 10 minut). Następnie ciasto przykrywam i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję resztę
Słodki sentymentJabłecznik orzechowy to pyszne, domowe ciasto, które doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można go podać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jest to również doskonały deser po obiedzie lub podwieczorek. Składa się z orzechowego biszkoptu, musu jabłkowego i cytrynowej pianki z bitej śmietany. Po prostu niebo w gębie! Składniki(...)pół łyżeczki cynamonu Pianka: 200 ml wody 400 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta, garść orzechów włoskich do posypania Przygotowanie Biszkopt kokosowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną
e-PrzepisyKulinarnedrożdżówki ze śliwkami i czekoladą, a także kruszonką to doskonałe połączenie smaków! Te drożdżówki będą świetną opcją jako deser, a także drugie śniadanie, czy podwieczorek. Jak długo powinno wyrastać ciasto na drożdżowki? Ciasto drożdżowe na drożdżówki powinno wyrastać do momentu podwojenia swojej objętości – zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny. Po uformowaniu drożdżówek należy je pozostawić jeszcze(...)minut do drugiego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe podczas wyrastania powinno być przykryte ściereczką i pozostawione w ciepłym miejscu. Czy można zrobić drożdżówki z suszonymi drożdżami? Tak, ciasto drożdżowe na drożdżówki możesz przygotować również z suchymi drożdżami. W poniższym przepisie użyłam 15 g świeżych drożdży – zamiast tego możesz użyć 6 g drożdży instant (suszonych). Jeśli użyjesz drożdży suszonych, nie musisz przygotowywać
Via Gusto