najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)teraz jak byłam u Rodzinki na urlopie i robiłam to ciasto w elektrycznym to też mi pękło. W ciągu dwóch tygodni mojego pobytu robiłam ten makowiec trzy razy, żeby wreszcie wyszedł idealny ale się nie udało:( Ostatni raz nawet dziurkowałam ciasto i piekłam je owinięte w papier ale i tak nic z tego nie wyszło…. Myślę teraz, że może
UgotujmyTo.plSkładniki na ciasto: 3 jajka 150 g cukru 150 g roztopionego i wystudzonego masła 150 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g mrożonych wiśni Składniki na krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)polewę: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki kakao Fale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne i smaczne ciasto. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 3 jajka 150 g cukru kilka kropli aromatu rumowego 180 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym(...)Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Jajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125 g masła o temp. pokojowej 100 g mielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru(...)pudru Do dekoracji: 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym listki mięty Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1) . Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy
Świat CiastaSkładniki na największą blachę z piekarnika: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 3,2% 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200 g mąki pszennej(...)Przyszedł cudowny czas na rabarbarowe szaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców. Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn
Świat CiastaKora orzechowa, to wyśmienite delikatne ciasto z mnóstwem bakalii, przełożone kremem budyniowo-brzoskwiniowym. Można je serwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :) Składniki na ciasto(...)ilość soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą) 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 200 g miękkiego masła Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Białka ubić mikserem na sztywno (fot.1) . Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Odstawić mikser. Wrzucić resztę pozostałych składników. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Foremkę o wymiarach
Świat CiastaDziś mam dla Was przepis na ciacho , które chyba wszyscy znają. Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym. Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”. Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka(...)masło – 200 g POLEWA : * kakao – 4 łyżki * cukier – 4 łyżki * masło – 4 łyżki * woda – 2 łyżki DODATKOWO : * powidła śliwkowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. ( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ). Zawijamy w folię i wkładamy
Ostra na Słodkocoś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisykostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennajajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut. Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest bardziej sprężyste(...)się nam nie klei. Rozwałkowane ciasto dość cienko tniemy radełkiem na paski jakiej szerokości chcemy uzyskać. SPOSÓB MASZYNKĄ DO MAKARONU - kawałek ciasta zaczynamy wałkować na pozycji "0" przepuszczamy przez maszynkę, początkowo może nam się ciasto kruszyć, ale przy następnym wałkowaniu ciasto staję się bardziej sprężyste i już się nie kruszy, nie rwie - przewałkowane ciasto składamy w pół, gdy jest
Basia w kuchniTarta z burakami, cebulą i fetą... Kruche, złociste ciasto. Nadzienie z buraków i cebuli. Posypane kosteczkami fety. O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego(...)łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; 100 g sera feta. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut
Gospodyni Miejskazbędnych słów... Składniki: 4 banany 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 tabliczki czekolady Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką
pieprzny smaczekpłaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią(...)drożdży instant) 90 g oliwy 180 g wody letniej 1 większa cebula 50 g oliwy wymieszanej z ziołami 1 op. Pudliszki pomidory krojone z bazylią i oregano Przygotowanie ciasta: Wyjmij Poolish co najmniej 1 godzinę przed użyciem, aby cię ociepliło. Obierz cebulę, pokrój w piórka, delikatnie posól i polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerkaDodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo luźne, jeśli zbyt luźne, możesz podsypać mąką pszenną. Dodaj do ciasta kuskus. Najlepiej rozciągnąć ciasto(...)postaci dużego kwadratu, kuskus rozsypać na całej powierzchni ciasta, i złożyć ciasto niczym kopertę. Wyrabiaj następnie ciasto delikatnie, tylko do równomiernego rozłożenia się kuskusu w cieście. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej miski, odstaw po przykryciem na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy. Podziel je na 4 równe
Grahamka, weka i kajzerkabardzo smaczne są kanapki z łososiem i majonezem, albo z jakąś wędliną. Jeśli nie chce Ci się robić podmłody - nie rób jej. Składniki podmłody dodaj po prostu do przygotowywanego ciasta, zwiększając jednak ilość drożdży do 20 g (jak to było w przepisie źródłowym). Czekolady użyj jak najbardziej gorzkiej, o jak największej ilości kakao, innaczej czekolada podczas pieczenia może się roztopić(...)wchłonąć się w ciasto. P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach chleb jest ciut blady :D Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Tang Zhong: 125 g mleka pełnego 25 g mąki orkiszowej Zgodnie z recepturą przygotuj Tang Zhong
Grahamka, weka i kajzerka