ciasto - 160568 przepisów (strona:481/10705)

Podwójnie truskawkowe ciasto na zimno 244

Dzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe

Kolizje Smaków
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 207

kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując(...)truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami i gorzką czekoladą pokrojoną przy pomocy noża w paseczki. Smacznego

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 176

Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :)  Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego

Kolizje Smaków
Chlebki pita - historia i przepis 226

kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze(...)bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach , w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek . Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kwiaty cukinii w cieście 119

Smażone, panierowane w cieście kwiaty cukinii to pyszna i efektowna letnia przekąska lub dodatek do mięsa. Składniki: 8 kwiatów cukinii 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej gazowana woda mineralna sól olej do smażenia W misce wymieszać trzepaczką obie mąki z solą. Powoli dolewać zimną gazowaną wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.  Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty(...)cukinii umyć, osuszyć i odciąć pręciki. Zanurzać w cieście i wkładać do oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor.  Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać

wyzwania kuchenne
Marlenka 454

Kolejny weekend i wspólne pieczenie ..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę(...)kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej  120 g masła  250 g cukru pudru  3 łyżki miodu

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik z migdałami 245

Nadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca(...)budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką . A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym 138

szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * pół szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * olej do smażenia Przygotowanie : Kwiaty cukinii dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić na 20 minut. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na lekko złoty kolor

Magiczne Życie Marty
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 127

Ciasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem

Moje domowe kucharzenie
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 156

Amber  w tym miesiącu zaproponowała wypiek chleba z czekoladą i rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin(...)oraz rodzynki z czekoladą, wymieszać do połączenia się składników.  Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę).  Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno

Moje domowe kucharzenie
Pieczarki w cieście 231

Pieczarkowy tydzień czas zacząć..na początek pieczarki w cieście..Robiąc kurczaka zostało mi kleiwa....i postanowiłam je wykorzystać do pieczarek...były bardzo smaczne...najlepsze na ciepło..Takie pieczarki można zrobić również w panierce jak schabowe...najpierw maczane w jajku, a potem w bułce tartej..lub w cieście naleśnikowym.. pieczarki kleiwo panierka american crispy chicken Kleiwo : Na 1 l roztworu

Moje domowe kucharzenie
Ciasto marchewkowe 294

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Ciasto marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Czekoladowe love - ciasto mocno czekoladowe (rozweselające). 243

Ja naprawdę lubię poniedziałki, po weekendach z moją całą gromadą to dzień w którym, dochodzę do równowagi i mam wreszcie czas dla siebie. Jednak są takie

Farmażony
Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 132

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem.  Składniki na formę o średnicy 24-26cm:  suche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre(...)naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku

Ze smakiem i z pasją