ciasto - 163312 przepisów (strona:472/10888)

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. 229

mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę(...)Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 jajka Budyń: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z malinami i budyniem

Izabelawkuchni
Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim (wegańska) 270

Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze, bo właśnie u mnie znajdziecie ten przepis! Jak powszechnie wiadomo, ciasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście(...)trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim moniczka Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze, bo właśnie

Via Gusto
Kruche ciasto z jabłkami i dżemem – szarlotka na kruchym cieście 231

znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom. Myślę, że Wam również spodoba się ten pomysł Szarlotka na kruchym cieście z dżemem moniczka Nie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 łyżek kokosu 4 – 5 łyżek dżemu (u mnie figowy) 2 łyżki sezamu 3 łyżki mąki przygotowanie Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Do mąki dodaj cukier oraz starte na tarce (grube oczka) masło. Całość siekaj nożem. Po kilku minutach dodaj jajko oraz żółtka – jeszcze przez chwilę wszystkie składniki siekaj nożem. Kiedy zacznie

Via Gusto
Ciasto drożdżowe z wiśniami. 214

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami. Zaskoczę Was tym, że ciasto jest bez wyrastania. Robicie, pieczecie i gotowe. Ciasto jest pyszne i ma ciekawą strukturę. Musicie koniecznie spróbować. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej(...)masła lub margaryny 2 jajka Dodatkowo: półtorej szklanki wydrylowanych wiśni 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki masła 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z wiśniami: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną. 2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże

Izabelawkuchni
Babka serowa 165

cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto. Smacznego! Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/03/babka-serowa/

Ciasta z tradycjami
ciasto zemsta teściowej 533

składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 4 żółtka 70 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, siekamy a następie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy(...)lodówce. Następnie wyciągamy jedną część, rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ciasto jest bardzo kruche). składniki na bezę: 4 białka 180 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, białka będą lśniące. Pod koniec

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ze śliwkami i bezą 326

Wczoraj byłam na rynku i nie wierzyłam własnym oczom, że już są śliwki ! Od razu zamarzyło mi się kruche ze śliwkami i bezą. Kruche ze śliwkami i bezą to ciasto, które nie może się nie udać! Uwielbiam kruche ciasta z sezonowymi owocami ale nie spodziewałam, że śliwki będą tak szybko w tym roku! To kruche ciasto zawiera sporą porcję masła(...)przez co jest chyba jeszcze bardziej kruche i prawie przypomina ciasto ucierane . Nie słodziłam śliwek, bo przykryłam je słodką bezą. Polecam kruche ze śliwkami na weekend, choć ja takie ciasto mogę jeść codziennie. Sobota zapowiada się pięknie, więc będę się raczyć ciastem na tarasie w rodzinnym gronie. Kruche ze śliwkami Składniki: na prostokątną foremkę

codojedzenia
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata 191

przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Tarta z kremem pâtissière i owocami lata By Piotr 20 czerwca 2018 Tarta z kremem pâtissière i owocami lata - idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser! Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier(...)duża garść truskawki - duża garść jeżyny - duża garść winogrona czerwone - duża garść Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Pogotujmy.pl
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 188

przyciąga także dynamiką i możliwością przejścia poziomów na kilka sposobów. Chociaż kwestiom kulinarnym nie poświęcono tu bliższej uwagi, to nie zapomniano o umieszczeniu kilku grafik przedstawiających potrawy (shake, kawa, ciasto, pieczona ryba, szaszłyki, burger czy pizza) na terenie lokacji, które mamy okazję odwiedzić jako seryjny czyściciel. Wzmianki o zabarwieniu gastronomicznym można też zauważyć podczas rozmów głównego bohatera z matką, która(...)porządku, pączusiu. Za chwilę będą gotowe! Strefa gastornomiczna w „lekkim” nieładzie – czas to zmienić! A może by tak wspólny grill, panie władzo? W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób warunków, w jakich pracuje się tytułowemu seryjnemu czyścicielowi? Po wymagającej robótce w terenie, taki deser to perfekcyjna nagroda

Nerds Kitchen
Kopiec skrzata 262

dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec(...)skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Ciasto szpinakowe 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

Wędrówki po kuchni
Serniczek z galaretką na murzynkowym cieście 486

Zapraszam Was na pyszne ciasto! Jest to połączenie kakaowego, wilgotnego spodu, słodkiej sernikowej masy na zimno oraz galaretki i owoców. Spód murzynkowy nie tylko świetnie smakuje, ale też daje okazję do wspólnej zabawy w pieczenie. Dużo tutaj mieszania, które dzieci uwielbiają, a do którego można je zachęcać. Sprawdzanie czy masa jest smaczna, czy dostatecznie ostygła, w końcu mieszanie(...)żółtkami, a następnie z mąką daje dziecku ogrom przeświadczenia, że ciasto to zostało zrobione przez niego. Mój Maluch uwielbia mieszać, czy zagniatać ciasta, dlatego kiedy tylko mogę mu na to pozwolić, robię to z przyjemnością:) Takie chwile na pewno bardzo zbliżają, wzmacniają więź, budują poczucie wartości oraz zaszczepiają zamiłowanie do pieczenia/gotowania, a przy tym wszystkim są jeszcze świetną zabawą:) Samo

Smaki Na Talerzu
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 203

okrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym(...)aromacie a za sprawą mąki chlebowej pszennej, o delikatnym miąższu. Paluchy chrupiące i pyszne. Wszystkie składniki do ciasta zgodne z autorskim przepisem. Dopisałam również drożdże, jeśli ktoś chciałby je dodać Ja je pominęłam, w związku z tym czas ostatecznej fermentacji przedłużyłam. Z części ciasta zrobiłam paluchy, które upiekłam w trakcie wyrastania ciasta, w związku z tym upiekłam jeden bochenek

Leśny Zakątek
Rabarbar w kruchym 181

właśnie radzi sobie najlepiej, produkując ogromne liście. Usuwam je, bo możliwości doniczek są ograniczone, a nadmiar rabarbaru utylizuję w kuchni. Wiecie, 'zero waste' i te sprawy. Czyli, że będzie ciasto :-) Na blogu było już kilka przepisów z rabarbarem- wyskoczą po wpisaniu 'rabarbar' w wyszukiwarkę, która tak przy okazji jest moją ulubioną funkcją tego nowego szablonu. Tym razem miałam ochotę(...)klasyczny placek z plecionką kruchego ciasta na wierzchu. Wiecie, taki jak w kreskówkach wystawiany był na parapecie, żeby ostygł i jego aromat przyciągał Pluta. Poszperałam w internetach (główna inspiracja to ten przepis ), zmutowałam kilka przepisów, dodałam coś od siebie i wyszedł klasyk. Ale z tak niesamowitym nadzieniem, że koniecznie musicie go spróbować. Wcześniej upieczony rabarbar jest cudownie pełen smaku

les mirabelles