ciasto - 161133 przepisów (strona:470/10743)

Makowiec z podchmielonymi wisienkami 188

makowców, idealny na świąteczny stół, a także na każdą uroczystość Pyszny i prosty w przygotowaniu. Makowiec z podchmielonymi wisienkami. Wisienki nie tylko stanowią dekorację, ale są również zatopione w cieście Pysznie wzbogacając jego smak. Polecam Wam spróbować takiego makowca. A gdzie można kupić takie podchmielone wisienki? Ten i wiele innych wspaniałych produktów nabędziecie w sklepie Smak Market . Zachęcam do zapoznania(...)manną. W misce dokładnie miksujemy miękkie masło z jajkami, cukrem i budyniem. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki), a następnie jej resztę wykładamy

Słodkie okruszki
Miodowe toffie 147

Miodowe Toffie Zdecydowanie ciasto nie należące do lekkostrawnych, czy wytrawnych. Ciasto jest słodziutkie niczym miód i takie ma być.  Masa krówkowa i cudowna masa orzechowa sprawiają,  że trudno zaprzestać na jednym kawałku. Pamiętam, gdy byłam mała to uwielbiałam podjadać tę masę orzechową -  mimo że jest słodka potrafi wciągnąć. Składniki Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru(...)śmietany 18% słodkiej 2 szklanki cukru 20 dag posiekanych orzechów włoskich 100 g masła  Dodatkowo: Parę łyżek miodu  1/2 puszki masy krówkowej (200 g) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na miskę. Dodać masło i przesiekać je nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Podzielić je na 3 części.  Piekarnik nagrzać

My sweet a life
Rogale Marcina 165

wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać(...)masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko się połączą i nadal mieszając dodawać od czasu do czasu po łyżce roztopionego masła. Dodać pierwszą łyżkę, odczekać aż dobrze połączy

Ukojenie Podniebienia
Malinowa chmurka 171

Malinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże(...)maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 164

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą – niebo w gębie i oryginalne Włochy w Waszym domu. Delikatne, cieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący(...)rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą to jedna z najbardziej włoskich kompozycji, jakie można sobie wyobrazić. Ciasto jest niezwykle proste i nie powinno nikomu sprawić trudności. Szynkę parmeńską w razie potrzeby można zastąpić inną suszoną szynką, a nawet zwykłą (warto użyć szynki dobrej jakości, w bardzo cienkich

Pociąg Do Kuchni
Wegański torcik mango na fig-barowym spodzie (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 195

Instagramie  i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata , która nadała delikatności i powstało ciasto idealne ❤ Aż nie mogłyśmy się od niego oderwać 👌      Składniki: Orzechowe ciasto(...)łyżki soku z cytryny Galaretka z mango -400g przecieru z mango -150ml wody -5g agaru (*lub 4 łyżeczki żelatyny) Dodatkowo -3 świeże figi ORZECHOWE CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem (nie miksować blenderem

Candy Pandas
Paj jabłkowy - genialny 134

Ciasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi  stąd . Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom(...)inwencją twórczą. Zagniecione ciasto chłodziło się już w lodówce, gdy odkryłam, że pośród mnogości foremek nie mam żadnej z jesiennym motywem. Sama zatem wykroiłam listki, a motyw nerwa liściowego wykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu! Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków! Składniki na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort dynia (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 177

Usuwanie Cukru z Diety" . Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie mogło zabraknąć wypieku z dyni a tak właściwie ciacha w kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie ją upiec. Samo ciasto również przypomina smakiem i strukturą babkę a krem(...)dyniowy i karmelizowane pestki w środku zaskakują wszystkich 😏      Składniki: Dyniowe ciasto (śr: 18 cm) -2 duże jajka (oddzielić białka od żółtek) -60g mąki ryżowej -60g mąki kukurydzianej -180g gęstego puree z dyni pieczonej Hokkaido -40g ksylitolu -50ml oleju rzepakowego -50ml mleka roślinnego (np. migdałowego) -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Candy Pandas
Malinowa chmurka 280

Malinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże(...)maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami 191

Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza trzeba poprawić sobie humor. Nic tak dobrze nie działa jak kawałek domowego ciasta, tym razem polecam czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami. Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami jest lekko wilgotne o mocno czekoladowo-korzennym smaku, a do tego te miękkie gruszki uroczo zapieczone w cieście.  Często tu piszę, że ciasto jest proste w wykonaniu(...)bardzo lubię takie szybkie, proste ciasta, które ekspresem jestem w stanie zrobić Zmodyfikowałam przepis na  Ciasto czekoladowe  dodając cynamon. Gruszki po kilku minutach gotowania w przyprawach naszły aromatem i były gotowe do zanurzenia w cieście, a następnie upieczenia.    Składniki: Ciasto na tortownicę 21 cm lub 2 mniejsze: 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl

Rusty Fork
Samosy 115

osolonej wodzie razem z groszkiem do mi\u0119kko\u015bci (je\u017celi u\u017cywamy groszku konserwowego mo\u017cemy pomin\u0105\u0107 ten krok, \u015bwie\u017cy i mro\u017cony gotujemy). Przygotowujemy ciasto. Do miski wrzucamy m\u0105k\u0119, 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 kminku, szczypt\u0119 soli oraz 3 \u0142y\u017cki oleju. Wyrabiamy ciasto. Po wst\u0119pnym po\u0142\u0105czeniu sk\u0142adnik\u00f3w(...)ciasto zacznie si\u0119 kruszy\u0107. Dodajemy wtedy ma\u0142ymi partiami ok 2-3 \u0142y\u017cki wody i wyrabiamy ciasto, a\u017c stanie si\u0119 g\u0142adkie i elastyczne. Misk\u0119 przykrywamy wilgotn\u0105 \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.\r","Do rozdrabniacza wrzucamy cebulk\u0119, czosnek oraz past\u0119 chilli

Mostek w kuchni
Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami 114

Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa.  Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne-  jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe(...)śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste.   Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym, a całość ciasta wykańczają płatki migdałowe. Migdałowy placek ze śliwkami jest banalnie prosty. Kilka składników, garść owoców i mamy rewelacyjne ciasto do kawy. Co najważniejsze, jego wykonanie jest ekspresowe. Przepis można modyfikować dodając do ciasta różne owoce. Wydrukuj przepis;) Szybkie ciasto

Rusty Fork
Galette ze śliwkami 206

szczególnie pod względem kulinarnym. Dziś zatem przepis jesienny, bo z wykorzystaniem śliwek. Wysoki sezon na te owoce trwa! Korzystajmy zatem! Przy okazji galette, którego podstawą jest dobrej jakości kruche ciasto - zdradzę Wam mój sprawdzony przepis na nie. Trochę trwało, zanim dopracowałam je do perfekcji. Jeśli do tego będziecie postępować według moich wskazówek - będzie idealne a przepis zostanie z Wami(...)zawsze. Gwarantuję. Składniki na kruche ciasto (podstawę galette): 1 jajko 100 gramów masła 82% 50 gramów cukru pudru 150 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: 12-16 śliwek cukier z prawdziwą wanilią cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób gładkie ciasto. Kulę ciasta obsyp mąką i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli chcesz

Garniec Magalie
Proste i pyszne. Przygotuj swoje brownie 146

Kruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się(...)zrobić brownie idealne, któremu trudno się oprzeć! „Nieudane” ciasto czekoladowe – brownie i jego historia Brownie, podobnie jak wiele innych uwielbianych powszechnie dań, nie powstałoby, gdyby nie zupełny przypadek. Pierwsze wzmianki o początkach czekoladowego ciasta pochodzą z 1904 roku i związane są z kulinarną pomyłką, która przytrafiła się pewnej kucharce z Maine w Stanach Zjednoczonych. Mildred „Brownie” Schrumpf, przygotowując ciasto czekoladowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki II 144

znajduje się przepis na pączki, do którego ten dzisiejszy jest bardzo podobny, jednak różnią się proporcjami składników ( w tym dodatkowo znajduje się jogurt naturalny, który przedłuża świeżość pączków ). Tutaj ciasto wychodzi baaardzo luźne. Początkowo nawet miałam obawy czy z tak luźnego ciasta, uda mi się uformować coś co będzie kształtem przypominało pączki ;) Przyznaję, łatwo nie było. Ciasto mocno się kleiło(...)musiałam więc obficie oprószać dłonie mąką. Ale tak naprawdę tylko na początku sprawiało mi to trudność, z każdym kolejnym pączkiem było łatwiej i szybciej :) A dzięki takiej konsystencji ciasta, uzyskałam mega puszyste, mięciutkie i lekkie jak chmurka pączki, które po prostu rozpływały się w ustach. Warto więc było się trochę pomęczyć ;) Cała tajemnica tkwi jednak w długim wyrabianiu ciasta

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania