ciasto - 160568 przepisów (strona:470/10705)

Dwukolorowe ciasto z twarogiem 241

Dwukolorowe ciasto na oleju nadziane masą twarogową. Extra wilgotne, długo zachowuje świeżość. Z wierzchu oblane białą czekoladą, która smacznie spływa po bokach. Moim domownikom, fanom wszystkiego, co z białym serem, ciasto bardzo przypadło do gustu. Polecam! ;)     Składniki: (na tortownicę o śr. 18-20 cm) Ciasto: 3 duże jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szkl oleju(...)połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia, rozcierając przy tym twaróg (ja użyłam twarogu prosto z kostki- niemielonego, ale jeśli chcecie, możecie go zmielić i dopiero wtedy wymieszać z resztą składników). Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #16 Brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami 303

karmelizowanymi migdałami Strasznie długi tytuł wyszedł: brownie z jabłkami i karmelizowanymi migdałami. To wszystko przez te migdały Ale równie istotna jak druga część tytułu jest jego pierwsza połowa, czyli ciasto szybkie i łatwe. Niby składa się z trzech warstw czyli ciasto, jabłka i migdały ale jest na tyle proste, że poszczególne elementy szykujemy praktycznie w tym samym czasie. Dzięki temu(...)cudo. Takie migdały możecie zastosować do wszystkiego jako dodatek. Masło i cukier powodują, że po upieczeniu, płatki są ze sobą zlepione i świetnie chrupiące. Myślę że nie trzeba piec ciasta, żeby sobie takie płatki przygotować. Wystarczyłoby je rozłożyć po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Aż żałuję, że nie zostało mi nic na dzisiaj do kawy. Nie wiem

Relaxtime
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 129

Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie(...)półfrancuskie   * Ciasta i ciastka gotowane   * Ciasta kruche i półkruche   * Ciasta i ciastka z makiem   * Ciasta z owocami   * Ciasta i ciastka ptysiowe   * Ciasta i ciastka z serem   * Ciasta wytrawne i pikantne   * Mazurki i keksy   * Pierniki i pierniczki   * Tarty i tartaletki   * Torty i torciki   * Masy i kremy   * Lukry, poncze

Zrób to smacznie
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 244

Filo (lub fyllo, z gr. φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek). Można mu nadawać różnorodne formy, piec, smażyć, podawać na ciepło(...)zimno. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami. Składniki na 14 szt. : - 1 opakowanie ciasta filo (270 g – 7 arkuszy 480 mm x 255 mm) - ok. 150 g rozpuszczonego masła - 500 g serka mascarpone - 500 ml schłodzonej śmietany kremówki - cukier puder (ilość według uznania) - owoce – u mnie kiwi i mandarynki z syropu, ale mogą być inne - skórka

mojewypiekiinietylko
Ciasto Mleczny Wafelkowiec 199

Ciasto powstało, gdyż postanowiłam wziąć udział w konkursie organizowanym przez Lusette. Pomysłów było wiele, na pierwszy ogień poszło ciasto, które w zamyśle miało składać się – podobnie jak wafelki w przekroju – z jasnej i ciemnej części. Obie masy przygotowałam z wykorzystaniem mleka w proszku, którego smak bardzo lubimy. Ciemna masa dodatkowo zawiera serek homogenizowany, roztopioną czekoladę i pokruszone wafelki(...)Smakowo całość jest spójna. Ciasto jest przyjemnie słodkie i myślę, że fajnie też się prezentuje. Mojej rodzinie bardzo zasmakowało i myślę, że wpisze się na stałe do mojego wypiekowego repertuaru:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa jasna

Smaki Na Talerzu
Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki 138

Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki, a właściwie bardzo mocno czekoladowe – pełne przepysznej czekolady, za to zupełnie bez mąki. Zastanawia aksamitną, wilgotną strukturą, zakochuje w sobie czekoladowym, ale wcale nie za słodkim smakiem. Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki to jedno z najlepszych ciast czekoladowych w naszej kuchni i nie zdarzyło się jeszcze, żeby się nie udało. Przygotujecie je bez problemu(...)więcej – nie musicie martwić się o zakalec, nawet jeśli zawsze do tej pory Wam wychodził :) Ponieważ nie ma w nim mąki, mogą je pałaszować także bezglutenowcy! Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki nieco przypomina brownies, bo jest tak samo czekoladowe, ale o wiele lżejsze, nie jest takie zbite i gliniaste. Co ważne – upadłe ciasto czekoladowe bez mąki – nazwa

Pociąg Do Kuchni
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 118

rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”.  Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską blachę, papier do pieczenia, drewniany(...)tłuczek do ciasta, nóż, miskę, drewniany, zaostrzony patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 2 czubate łyżki masła lub margaryny, porządny „chlust” mleka (mogą być dwa), 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 kostki drożdży, ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, tyle mąki pszennej ile przyjmie ciasto + mąkę do podsypywania, 1-2 jabłka, tłuszcz do wysmarowania blachy, szczyptę cynamonu, ewentualnie trochę tartej bułki

blog.moje-pasje.info
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 273

twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem(...)winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo

Kulinarne przygody Gatity
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 238

Wsypać cukier, ubić . Dodać żółtka i ponownie ubić. Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając wlać miód, a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrobić, tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykryć i odstawić na 24 godziny, w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po tym czasie stolnice obficie(...)obsypać mąką, wyłożyć ciasto i zagnieść obtoczonymi w mące dłońmi. Jeżeli ciasto lepi się tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie go zagnieść ani wałkować, nawet podsypując mąką to można dodać jej nieco więcej, należy jednak pamiętać, że ciasto musi pozostać lepkie, inaczej nie sklei się ze sobą i będzie otwierać w czasie pieczenia, a nadzienie wypłynie.  Ciasto podzielić

Świat Ciasta
Bezglutenowe ciasto Panettone 208

Panettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie(...)obejrzeć np. tutaj.   SKŁADNIKI: zaczyn: 100 g Mix per dolci Nutrifree 130 g mleka ryżowego 6 g świeżych drożdży 10 g miodu Ciasto: 200 g Mix per dolci Nutrifree 2 g Mix guar Nutrifree 2 g Mix ksantan Nutrifree 100 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto marchewkowe z nutą cytrusów 143

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z nutką owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryny. Do tego przełożone pysznym delikatnym kremem śmietanowo-serowym z odrobiną posmaku cytrusów, a jakże:) Koleżanki "testerki" z pracy orzekły jednogłośnie, że pychotka:) Cóż więcej będę pisać?:) Ciasto pieczemy w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki(...)pieczenia, sól i sodę. Delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać olej i sok z pomarańczy delikatnie przy tym mieszając do momentu aż składniki się połączą, a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz posiekane orzechy, delikatnie wymieszać.  Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym (ja wykładam tylko dno formy

In my kitchen
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 780

pełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :)   Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy

Nastoletnie Wypiekanie
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 150

Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis,  który  jest przekazywany z pokolenia na pokolenie  pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo,  ż e na początku podchodziłam(...)niego sceptycznie z powodu dużej ilości dymki, smak calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek.  Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto 500 g maki pszennej 7 g suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru

La grande e la piccola cuoca
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 139

samego rana. W tym momencie można równolegle dokarmić zakwas /starter / Wieczorem przechodzimy do etapu II. Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych. Ja włożyłam ciasto do piekarnika o 18.30.  Żytni chleb ze śliwką  Etap I  100g suchego chleba razowego, 300g letniej wody. Chleb powinien być bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy(...)miskę i pozostawiamy do fermentacji na 14-16 godzin Etap III dzień następny  Zaczyn z etapu II,  200g mąki żytniej razowej typ 1400, x) 200g ciepłej wody. Ciasto mieszamy. Jest na tyle gęste, że można zaznaczyć dość głęboko końcem drewnianej łyżki krzyż. W trakcie fermentacji / ciasto będzie rosło /znak krzyża będzie zanikał. Jeśli prawie zupełnie zniknie, ciasto jest

Leśny Zakątek