makowców, idealny na świąteczny stół, a także na każdą uroczystość Pyszny i prosty w przygotowaniu. Makowiec z podchmielonymi wisienkami. Wisienki nie tylko stanowią dekorację, ale są również zatopione w cieście Pysznie wzbogacając jego smak. Polecam Wam spróbować takiego makowca. A gdzie można kupić takie podchmielone wisienki? Ten i wiele innych wspaniałych produktów nabędziecie w sklepie Smak Market . Zachęcam do zapoznania(...)manną. W misce dokładnie miksujemy miękkie masło z jajkami, cukrem i budyniem. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki), a następnie jej resztę wykładamy
Słodkie okruszkiMiodowe Toffie Zdecydowanie ciasto nie należące do lekkostrawnych, czy wytrawnych. Ciasto jest słodziutkie niczym miód i takie ma być. Masa krówkowa i cudowna masa orzechowa sprawiają, że trudno zaprzestać na jednym kawałku. Pamiętam, gdy byłam mała to uwielbiałam podjadać tę masę orzechową - mimo że jest słodka potrafi wciągnąć. Składniki Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru(...)śmietany 18% słodkiej 2 szklanki cukru 20 dag posiekanych orzechów włoskich 100 g masła Dodatkowo: Parę łyżek miodu 1/2 puszki masy krówkowej (200 g) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na miskę. Dodać masło i przesiekać je nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Piekarnik nagrzać
My sweet a lifewszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać(...)masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko się połączą i nadal mieszając dodawać od czasu do czasu po łyżce roztopionego masła. Dodać pierwszą łyżkę, odczekać aż dobrze połączy
Ukojenie PodniebieniaMalinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże(...)maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka
Pieguskowa KuchniaPrawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą – niebo w gębie i oryginalne Włochy w Waszym domu. Delikatne, cieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący(...)rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą to jedna z najbardziej włoskich kompozycji, jakie można sobie wyobrazić. Ciasto jest niezwykle proste i nie powinno nikomu sprawić trudności. Szynkę parmeńską w razie potrzeby można zastąpić inną suszoną szynką, a nawet zwykłą (warto użyć szynki dobrej jakości, w bardzo cienkich
Pociąg Do KuchniInstagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata , która nadała delikatności i powstało ciasto idealne ❤ Aż nie mogłyśmy się od niego oderwać 👌 Składniki: Orzechowe ciasto(...)łyżki soku z cytryny Galaretka z mango -400g przecieru z mango -150ml wody -5g agaru (*lub 4 łyżeczki żelatyny) Dodatkowo -3 świeże figi ORZECHOWE CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem (nie miksować blenderem
Candy PandasCiasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi stąd . Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom(...)inwencją twórczą. Zagniecione ciasto chłodziło się już w lodówce, gdy odkryłam, że pośród mnogości foremek nie mam żadnej z jesiennym motywem. Sama zatem wykroiłam listki, a motyw nerwa liściowego wykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu! Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków! Składniki na ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Usuwanie Cukru z Diety" . Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie mogło zabraknąć wypieku z dyni a tak właściwie ciacha w kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie ją upiec. Samo ciasto również przypomina smakiem i strukturą babkę a krem(...)dyniowy i karmelizowane pestki w środku zaskakują wszystkich 😏 Składniki: Dyniowe ciasto (śr: 18 cm) -2 duże jajka (oddzielić białka od żółtek) -60g mąki ryżowej -60g mąki kukurydzianej -180g gęstego puree z dyni pieczonej Hokkaido -40g ksylitolu -50ml oleju rzepakowego -50ml mleka roślinnego (np. migdałowego) -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Candy PandasMalinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże(...)maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka
Pieguskowa KuchniaKiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza trzeba poprawić sobie humor. Nic tak dobrze nie działa jak kawałek domowego ciasta, tym razem polecam czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami. Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami jest lekko wilgotne o mocno czekoladowo-korzennym smaku, a do tego te miękkie gruszki uroczo zapieczone w cieście. Często tu piszę, że ciasto jest proste w wykonaniu(...)bardzo lubię takie szybkie, proste ciasta, które ekspresem jestem w stanie zrobić Zmodyfikowałam przepis na Ciasto czekoladowe dodając cynamon. Gruszki po kilku minutach gotowania w przyprawach naszły aromatem i były gotowe do zanurzenia w cieście, a następnie upieczenia. Składniki: Ciasto na tortownicę 21 cm lub 2 mniejsze: 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl
Rusty Forkosolonej wodzie razem z groszkiem do mi\u0119kko\u015bci (je\u017celi u\u017cywamy groszku konserwowego mo\u017cemy pomin\u0105\u0107 ten krok, \u015bwie\u017cy i mro\u017cony gotujemy). Przygotowujemy ciasto. Do miski wrzucamy m\u0105k\u0119, 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 kminku, szczypt\u0119 soli oraz 3 \u0142y\u017cki oleju. Wyrabiamy ciasto. Po wst\u0119pnym po\u0142\u0105czeniu sk\u0142adnik\u00f3w(...)ciasto zacznie si\u0119 kruszy\u0107. Dodajemy wtedy ma\u0142ymi partiami ok 2-3 \u0142y\u017cki wody i wyrabiamy ciasto, a\u017c stanie si\u0119 g\u0142adkie i elastyczne. Misk\u0119 przykrywamy wilgotn\u0105 \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.\r","Do rozdrabniacza wrzucamy cebulk\u0119, czosnek oraz past\u0119 chilli
Mostek w kuchniSzybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Tak jak już kiedyś Wam wspominałam, ciasta w moim domu rodzinnym dzielą się na dwie kategorie te codzienne i te od święta. Tak, tak, codzienne- jakieś domowe ciasto jest prawie zawsze;) Ciasto migdałowe(...)śliwkami należy do kategorii codziennych placków. Jest smaczne i proste. Smak śliwek świetnie komponuje się z aromatem migdałowym, a całość ciasta wykańczają płatki migdałowe. Migdałowy placek ze śliwkami jest banalnie prosty. Kilka składników, garść owoców i mamy rewelacyjne ciasto do kawy. Co najważniejsze, jego wykonanie jest ekspresowe. Przepis można modyfikować dodając do ciasta różne owoce. Wydrukuj przepis;) Szybkie ciasto
Rusty Forkszczególnie pod względem kulinarnym. Dziś zatem przepis jesienny, bo z wykorzystaniem śliwek. Wysoki sezon na te owoce trwa! Korzystajmy zatem! Przy okazji galette, którego podstawą jest dobrej jakości kruche ciasto - zdradzę Wam mój sprawdzony przepis na nie. Trochę trwało, zanim dopracowałam je do perfekcji. Jeśli do tego będziecie postępować według moich wskazówek - będzie idealne a przepis zostanie z Wami(...)zawsze. Gwarantuję. Składniki na kruche ciasto (podstawę galette): 1 jajko 100 gramów masła 82% 50 gramów cukru pudru 150 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: 12-16 śliwek cukier z prawdziwą wanilią cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób gładkie ciasto. Kulę ciasta obsyp mąką i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli chcesz
Garniec MagalieKruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki – miłośników słodkich wypieków na całym świecie. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet mniej wprawionym kucharzom. Bo brownie to jedyne ciasto, które smakuje najlepiej, gdy przypomina wilgotny i niewyrośnięty… zakalec. Dowiedz się(...)zrobić brownie idealne, któremu trudno się oprzeć! „Nieudane” ciasto czekoladowe – brownie i jego historia Brownie, podobnie jak wiele innych uwielbianych powszechnie dań, nie powstałoby, gdyby nie zupełny przypadek. Pierwsze wzmianki o początkach czekoladowego ciasta pochodzą z 1904 roku i związane są z kulinarną pomyłką, która przytrafiła się pewnej kucharce z Maine w Stanach Zjednoczonych. Mildred „Brownie” Schrumpf, przygotowując ciasto czekoladowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!znajduje się przepis na pączki, do którego ten dzisiejszy jest bardzo podobny, jednak różnią się proporcjami składników ( w tym dodatkowo znajduje się jogurt naturalny, który przedłuża świeżość pączków ). Tutaj ciasto wychodzi baaardzo luźne. Początkowo nawet miałam obawy czy z tak luźnego ciasta, uda mi się uformować coś co będzie kształtem przypominało pączki ;) Przyznaję, łatwo nie było. Ciasto mocno się kleiło(...)musiałam więc obficie oprószać dłonie mąką. Ale tak naprawdę tylko na początku sprawiało mi to trudność, z każdym kolejnym pączkiem było łatwiej i szybciej :) A dzięki takiej konsystencji ciasta, uzyskałam mega puszyste, mięciutkie i lekkie jak chmurka pączki, które po prostu rozpływały się w ustach. Warto więc było się trochę pomęczyć ;) Cała tajemnica tkwi jednak w długim wyrabianiu ciasta
Opowieści z piekarnika