ciasto - 161133 przepisów (strona:468/10743)

Drożdżowe krążki z masą kokosową 129

Drożdżowe ciasto  z masą kokosową połączyłam, z których pyszne małe drożdżóweczki, krążki zrobiłam.  Są nie duże na raz do schrupania, idealne dla dzieci do zjadania.  Mocno kokosowe, w smaku wyjątkowe.  Nie ma za dużo przy nich kombinowania, a radosć jest podczas ich smakowania.  Ponad 60 krążków, idealne na rodzinne spotkanie, czy dowolne świętowanie(...)mleka kokosowego (1 puszka), ·        100 g cukru brązowego, ·        2 małe jajka, ciasto:                           ·        ok. 750 g mąki

Moniki Smakołyki
Szarlotka owsiana 608

Szarlotka owsiana to tradycyjne ciasto półkruche z jabłkami, uzupełnione o sporą ilość płatków owsianych, które sprawiają, że ciasto jest bardziej chrupiące. Przygotowałam ją w formie o wymiarach 30x20cm . Szarlotka owsiana Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 200g płatków owsianych 150g masła 100g cukru pudru 50g (2 pełne łyżki) jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 5 średniej wielkości jabłek (600g(...)obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 3 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być z lodówki - mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia - dodać płatki owsiane, cukier puder oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko posiekać  - dodać jogurt naturalny, wymieszać, zagnieść ciasto

Smakołyki Bereniki
Pie z kurczaka 204

jedno z bardziej charakterystycznych dań Szkocji czy bardziej ogólnie Wielkiej Brytanii. Pie trudno przetłumaczyć na polski, jest to coś w rodzaju pieroga, placka czy nadziewanego ciasta, myślę że dobrze sprawdza się nazwa "pod pierzynką", ponieważ farsz, przykrywany jest ciastem francuskim, czyli pierzynką. Dziś przygotowałam pie z kurczaka , czyli po polsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także(...)można spotkać pod różnymi postaciami - forma sakiewki, okrągłego ciastka wypełnionego farszem i przykrytego warstwą ciasta, lub farsz zapiekany w naczyniu i jedynie przykryty ciastem - takiego właśnie pie, czy po prostu zapiekankę pod ciastem francuskim przygotowałam dziś. W zależności od tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch, czy danie główne

Codzienne Gotowanie
Rogale Marcina 132

wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać(...)masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko się połączą i nadal mieszając dodawać od czasu do czasu po łyżce roztopionego masła. Dodać pierwszą łyżkę, odczekać aż dobrze połączy

Ukojenie Podniebienia
Ciasto z coca-colą i kremem mascarpone. 1599

Mięciutkie i wilgotne ciasto z coca-colą, przełożone kremem mascarpone. Coca-cola jest w cieście i w polewie, nasączyłam też blat ciasta przed przełożeniem. Nie jest ona wyczuwalna, jednak ciasto ma w sobie to coś. Myślę, że Wam posmakuje. Moim gościom smakowało, z całej blachy zostały tylko 3 kawałki:) Największym wyróżnieniem były słowa " ciociu ja bym chciała to ciasto(...)urodziny." Zamówienie przyjęte :) Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny (użyłam Kasi) 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam swojej roboty) 3 pełne łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 4 jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody (czubata) Składniki na masę: 250 ml. śmietany kremówki 500 g. mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 100 g. margaryny

Agusiowe smakołyki
Kopiec kreta 157

Ciasto to pewnie większość z Was kojarzy z tym z pudełka, ze sklepowych półek. A czy wiecie, że takie ciasto możecie przygotować samodzielnie od podstaw? Będzie jeszcze lepsze niż to ze sklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej(...)czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo: 4-5 bananów 2 śmietan-fixy 500 ml śmietanki 36% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Całe jajka ubijamy wraz

Smaki Na Talerzu
Kopiec kreta 179

Ciasto to pewnie większość z Was kojarzy z tym z pudełka, ze sklepowych półek. A czy wiecie, że takie ciasto możecie przygotować samodzielnie od podstaw? Będzie jeszcze lepsze niż to ze sklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej(...)czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo: 4-5 bananów 2 śmietan-fixy 500 ml śmietanki 36% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Całe jajka ubijamy wraz

Smaki Na Talerzu
Kruche faworki – chrust III 173

bardziej „ciastowe”. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na faworki. Jak Was przekonać do tego przepisu? Faworki nie tylko wychodzą z niego smaczne, ale również samo ciasto bardzo łatwo się wałkuje, co dla mnie osobiście jest ważne, bo moja rodzina preferuje faworki z cienkiego ciasta. Tymczasem, aby zrobić faworki wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je i wykrawać paski(...)ciasta, które potem przewlekamy przez siebie. Nie trwa to pół dnia, więc warto np. wspólnie z dziećmi zrobić faworki. Nie są też ciężki od tłuszczu. Z jednej strony zapobiega temu dodana do ciasta wódka. Z drugiej, do usmażenia faworków użyłam mieszanki smalcu (kostki) i ok. 1 szklanki oleju. Dzięki takiemu miksowi, tłuszcz się nie palił. Jeśli używacie smalcu, łatwiej

Mieszam w Garnku
Sernik Biały puch – na samych białkach 381

Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka(...)zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm   Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 250g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 12 białek

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania