Keks jest dla mnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu(...)bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam, pamiętam jednak, że potem w domu szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam w sfatygowanej, wielkiej książce kucharskiej Mamy. Strona 503. Razem z bratem utarliśmy pyszne ciasto i od tego czasu został on stałym punktem bożonarodzeniowego
I tu będę miała takie temaślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka. Kilka razy trzeba chłodzić ciasto w trakcie przygotowywania ciastek i dlatego czas trochę się wydłuża, ale samo zrobienie ich nie jest trudne, mi sprawiło mnóstwo frajdy. Dlatego nie zrażajcie się niczym, obejrzyjcie dokładnie filmik, przeczytajcie(...)łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz do pracy, odsyłam Cię do oryginalnego filmiku instruktażowego , gdzie dokładnie, krok po kroku, zobaczysz jak przygotować ciasteczka. W oryginale autorka zagniata ciasto ręcznie, ja użyłam do tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka i wymieszaj (zmiksuj) masę ponownie
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubię ciasta na kruchym cieście. W szczególności tym z przepisu mojej babci. Ciasta nie trzeba chłodzić, wałkować, przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Najczęściej robię na nim najróżniejsze tartaletki i mazurki. Dziś polecam Wam szybki mazurek różany na kruchym. Doskonały na święta, ale i też na różne okazje lub po prostu, gdy macie ochotę na sporo słodyczy Taki mazurek jest(...)prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Szybki mazurek różany na kruchym cieście Szybki mazurek różany na kruchym cieście 2016-05-09 10:06:17 Write a review Save Recipe Print 855 calories
Słodkie okruszkiDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Moje ciasto wzbogaciłam o kawałki ananasa, co nadało mu dodatkowej wilgoci i niepowtarzalnego charakteru. Spróbujcie. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem – przepis brał udział w konkursie (lokowanie produktu) Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem(...)więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową
Słodkie okruszkiCiasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi(...)ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :) Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto Składniki w temperaturze pokojowej: Kruszonka 30 g maki pszennej 30 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego 25 g masła Ciasto 100 g mleka 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
SzczyptaSmaQprzekładaniec swoim smakiem i zapachem przeniesie Was na odległą, gorącą, karaibską plażę ;) Jest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta(...)moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu ma galaretkę :D Nadaje się na wiele okazji: święta, urodziny, imieniny, czy też jako ciasto na niedzielę :) Sprawdzi się także podczas cieplejszych dni. Jest to ciasto mimo wszystko proste w wykonaniu, choć odrobinę pracochłonne. Najwięcej czasu zabiera zrobienie warstwy galaretowej z bananami (studzenie i tężenie). „Jamajkę” przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet
MyCookBook.plukrywać, ciasto jest pracochłonne, w szczególności pieczenie poszczególnych płatów ciasta wymaga od nas trochę więcej zaangażowania. Efekt końcowy (zarówno wizualny, jak i smakowy) jest powalający! Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. To jest właśnie Marlenka. Kilka osób na FB zgadło co to za ciasto, więc wszystkim szczęśliwcom gratuluję :) Serdecznie polecam wypróbować Marlenkę(...)drobnymi modyfikacjami. Między innymi do masy budyniowej użyłam tylko połowę puszki masy krówkowej. Moim zdaniem tyle wystarczy- miodowe płaty są już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto miodowe: 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka octu 120 g masła 3 łyżki płynnego miodu 250 g cukru pudru 600 g mąki pszennej 2 jajka Masa budyniowa
Nastoletnie Wypiekanieskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy np. na kształt prostokąta, odcinamy po ok. 1 cm z każdej krawędzi. Ciasto przekładamy(...)blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z odciętych kawałków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy je do ciasta (możemy przyklejać białkiem) tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 st. C do zrumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na wierzch ciasta: ok. 2-3 łyżki dżemu lub powidła 1-2 garście orzechów włoskich 3 białka 130 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy
Domowy Smak Jedzeniaciasto łączy w sobie wszystkie elementy które bardzo lubię. Miodowe ciasto upieczone z orzechami włoskimi a w środku masa serowa :) Jak dla mnie bomba. Ciasto jest pyszne i z pewnością znajdzie się na świątecznym stole. Ciasto: 50 dag mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 całe jajka 3 łyżki miodu sztuczneo 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach(...)serowa: 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1/2 margaryny 2 całe jaja odrobina aromatu śmietankowego 2 budynie śmietankowe ( na 0,5l ) 1/2 szklanki mleka Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, posiekać nożem. Zrobić w cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do dwóch
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre! Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową . A wszystko to w ramach weekendowej akcji(...)Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł
Grunt to przepis!jabłek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie części, do jednej dodajemy kakao, wtłaczamy w ciasto to uzyskania równomiernego koloru. Wszystkie trzy części ciasta schładzamy w lodówce(...)przez ok. 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. 1/2 ciasta jasnego (duża część) wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na rumiano. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach jasne ciasto. Na ciasto wykładamy ubite na sztywno białka z pozostałym cukrem
Domowy Smak JedzeniaPączki genialne w smaku, pączki prosto z piekarnika, a nie tradycyjne, smażone w głębokim oleju. Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach drożdżowego słodkiego ciasta. Pączki pieczone można nadziewać dowolnymi powidłami, tradycyjnie marmoladą z róży, a nadziewamy je przed pieczeniem, podczas formowania. Można oprószyć je sowicie cukrem pudrem, jak lubią moje dzieci lub polać ulubionym lukrem, wtedy będą(...)drożdże suche (jeśli nie używamy drożdży świeżych), dodajemy cukier, sól i resztę ciepłego mleka. Następnie wlewamy rozczyn drożdży (jeśli nie używamy drożdży suchych). Składniki mieszamy dokładnie hakiem miksera do ciasta drożdżowego. Dodajemy stopniowo jajka cały czas mieszając na wolnych obrotach. Następnie wyrabiamy ok 7 - 8 minut lub ok 10 minut, jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie. Pod koniec ciasto powinno być
Naturalna Kuchniachwilę macie gości, a nie macie co im podać? Polecam szybką i efektowną do zrobienia pizzę Margaritę z ciasta francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek. Składniki: 2 ciasta francuskie, 1/2 puszki pomidorów, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Z dwóch(...)ciast musimy wyciąć kwadraty, więc mierzymy wysokość ciasta i taki sam bok zaznaczamy na długości ciasta i odcinamy pozostały kawałek. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pomidory z puszki miksujemy blenderem z czosnkiem i oregano. Jedno ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim ciastem. Odcinamy rogi, tak by nadać ciasto kształt koła. Na środek ciasta kładziemy szklankę
Aga w kuchniśrodku zobaczę jakiegoś gniota, zakalec czy coś. Nic, był piękny :) Od tamtej pory robiłam ten chleb kilkanaście razy, zupełnie bez strachu, że coś się nie uda, choć podobno drożdżowe ciasto jest bardzo wymagające. Drobne modyfikacje też mu nie szkodzą, więc naprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna(...)soli i 1 łyżeczka cukru, - drożdże - Mariola podaje saszetkę suszonych, ja używam zawsze świeżych, więc 1/4 kostki. Teoretycznie należy wszystko oprócz mąki umieścić w misce, dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto najpierw łyżką, a potem rękami i jeśli jest czas zostawić chleb do wyrośnięcia, a jeśli nie, to piec od razu w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45 minut. Postaram
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPtysie piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty przyprawy do piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki , mini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje(...)mniej niż godzinę. Te ciasta są panaceum na niezapowiedzianych gości, którzy wpadli na kawkę. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Na kakaowym cieście widać dokładnie cukier puder i białą masę między dwoma warstwami ciemnego ciasta. Ptysie te będą też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię