dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec(...)skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Ciasto szpinakowe 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
Wędrówki po kuchniZapraszam Was na pyszne ciasto! Jest to połączenie kakaowego, wilgotnego spodu, słodkiej sernikowej masy na zimno oraz galaretki i owoców. Spód murzynkowy nie tylko świetnie smakuje, ale też daje okazję do wspólnej zabawy w pieczenie. Dużo tutaj mieszania, które dzieci uwielbiają, a do którego można je zachęcać. Sprawdzanie czy masa jest smaczna, czy dostatecznie ostygła, w końcu mieszanie(...)żółtkami, a następnie z mąką daje dziecku ogrom przeświadczenia, że ciasto to zostało zrobione przez niego. Mój Maluch uwielbia mieszać, czy zagniatać ciasta, dlatego kiedy tylko mogę mu na to pozwolić, robię to z przyjemnością:) Takie chwile na pewno bardzo zbliżają, wzmacniają więź, budują poczucie wartości oraz zaszczepiają zamiłowanie do pieczenia/gotowania, a przy tym wszystkim są jeszcze świetną zabawą:) Samo
Smaki Na Talerzuokrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym(...)aromacie a za sprawą mąki chlebowej pszennej, o delikatnym miąższu. Paluchy chrupiące i pyszne. Wszystkie składniki do ciasta zgodne z autorskim przepisem. Dopisałam również drożdże, jeśli ktoś chciałby je dodać Ja je pominęłam, w związku z tym czas ostatecznej fermentacji przedłużyłam. Z części ciasta zrobiłam paluchy, które upiekłam w trakcie wyrastania ciasta, w związku z tym upiekłam jeden bochenek
Leśny Zakątekwłaśnie radzi sobie najlepiej, produkując ogromne liście. Usuwam je, bo możliwości doniczek są ograniczone, a nadmiar rabarbaru utylizuję w kuchni. Wiecie, 'zero waste' i te sprawy. Czyli, że będzie ciasto :-) Na blogu było już kilka przepisów z rabarbarem- wyskoczą po wpisaniu 'rabarbar' w wyszukiwarkę, która tak przy okazji jest moją ulubioną funkcją tego nowego szablonu. Tym razem miałam ochotę(...)klasyczny placek z plecionką kruchego ciasta na wierzchu. Wiecie, taki jak w kreskówkach wystawiany był na parapecie, żeby ostygł i jego aromat przyciągał Pluta. Poszperałam w internetach (główna inspiracja to ten przepis ), zmutowałam kilka przepisów, dodałam coś od siebie i wyszedł klasyk. Ale z tak niesamowitym nadzieniem, że koniecznie musicie go spróbować. Wcześniej upieczony rabarbar jest cudownie pełen smaku
les mirabellesrazowej, 70g mąki żytniej typ720, 140g wody. Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin. Następny dzień rano, etap II Po tym czasie w cieście wyraźnie widać, co się z nim działo przez te godziny. Różnej wielkości bąbelki i bańki, przyjemny zapach i lekkość ciasta mówi nam, że fermentacja przebiegła prawidłowo. Zabieramy się do etapu(...)zaczynu z etapu I dodajemy: 280g mąki żytniej typ 720, 350g wody. Mieszamy do połączenia składników i czekamy aż podrośnie. Zwykle trwa to u mnie 2 godziny. Do ciasta właściwego zaczyn z etapu II powinniśmy użyć w chwili największej fermentacji. Przeważnie jest to między 2 - 4 godziną od wymieszania. Tego momentu nie da się przegapić! Po prostu widać
Leśny Zakątekpołączenia się składników. Następnie dodać świeże, oprószone mąką, maliny i bardzo delikatnie wymieszać (ręcznie). Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec(...)pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować
Gospodyni MiejskaCiasto cukiniowe pyszne i zdrowe? Czy to nie jest oksymoron? Wcale nie! Przekonacie się sami, że zdrowe może być pyszne, a czekolada pasuje niemalże do wszystkiego. Także do cukinii, której wiele osób nie ceni. Tymczasem jest to ulubione warzywo Agaty, która cukinie uprawia w swoim ogrodzie. Jeszcze jej nie ma, więc swoje ciasto cukiniowe przygotowała z warzyw kupionych na targu(...)Prezentowane dzisiaj ciasto czekoladowe z cukinią to propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią jednoznaczności w kuchni, a którzy uwielbiają zaskakiwać siebie samych i wszystkich wokół, także kulinarnie. Cukinia na słodko Rzeka czekolady zalewająca cały świat to bajkowa wizja, która pozostaje z nami niekiedy na całe życie. Przemycamy ją na wiele sposobów. Jednym z nich są ciasta. Na przykład czekoladowe ciasto
KulinarneImpresje.plCiasto drożdżowe, które samo się robi! Polecam Wam dziś przepis na ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy warstwami ułożyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, wymieszać i upiec. Rewelacyjnie proste, łatwe i pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina wiejski, babciny(...)placek. Polecam! Przepis pochodzi ze strony „Zjem to!” Składniki na ciasto: 10dkg świeżych drożdży 5 szklanek mąki pszennej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju szczypta soli Dodatkowo: ok. 0,5 kg owoców – użyłam truskawek opcjonalnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta Składniki na kruszonkę
Blog z ApetytemDziś zapraszam Was na złote ciasto bananowe (na kukurydzianej mące) . Uwielbiam naturalną słodycz bananów i piękny kolor mąki kukurydzianej. Dlatego, gdy pierwszy raz upiekłam ciasto bananowe tak bardzo przypadło mi to połączenie do gustu. Domownicy najpierw byli sceptycznie nastawieni do ciasta, którego głównym składnikiem będą banany, ale… gdy tylko jego zapach rozniósł się po domu od razu zmienili zdanie(...)Ciasto już podczas pieczenia kusi aromatem Ciasto jest wilgotne, mięciutkie… i znika bardzo szybko. Przyznam się, że od razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używamy mąki pszennej, a zdrowszą kukurydzianą, która nadaje wypiekowi złotego koloru. Spróbujcie. Złote ciasto bananowe, to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Nic tylko jeść
Słodkie okruszkiUwielbiam ciasto francuskie , ponieważ jest bardzo wdzięcznym tematem, niekoniecznie na słodko. Kurczak w cieście to chyba mój ulubiony sposób na jego podanie, pierwszy raz zakosztowany u mojej siostry. Dodać do niego można praktycznie wszystko – co kto lubi. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i żółtym serem . Wygląda bardzo elegancko i smakuje wyśmienicie ! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam(...)polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/ Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić
Za drzwiami kuchniCiasto jogurtowe z truskawkami – proste i przepyszne! To ciasto jest naprawdę rewelacyjne. Idealnie mięciutkie, wilgotne w środku i rumiane z zewnątrz. Do tego jest mega proste w przygotowaniu, należy jednak pamiętać o kilku szczegółach, aby nie nabawić się zakalca. Przy wykonaniu ciasta trzeba postępować ściśle z przepisem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz(...)mieszanie ciasta, jajka z cukrem możemy zmiksować, natomiast później masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika. Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×24 cm. Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy
Blog z ApetytemCiasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę. Postanowiłam zrobić torciki bounty w wersji wegańskiej i bezglutenowej – wyszły idealne! Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu bezglutenowego All 4 Celiac . Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej niektóre składniki, takie jak kakao (z natury(...)Celiac Zapraszam Was do skorzystania z oferty sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/ Do poszczególnych produktów przejdziesz klikając w wyróżnione na zielono składniki, które znajdują się poniżej Składniki: Ciasto: 2 szklanki bezglutenowej mieszanki mąk ok 350 g, oczywiście możesz też użyć pszennej 3/4 szklanki cukru 90 g, u mnie cukier kokosowy 1 i 1/3 szklanki wcześniej zaparzonej wybranej kawy u mnie
Via Gustoprzygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem w kształcie słoneczka :) Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia Ciasto drożdżowe: 1 15 g mleka 12 g świeżych drożdży 335 g mąki typ 500 50 g masła 80 g jaj 10 g żółtka(...)cukru szczypta soli świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy białko do smarowania ciasta bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Nadzienie serowe: 250 g twarogu śmietankowego 70 g jaj 10 g żółtka 50 g cukru świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej jeden budyń bez cukru, waniliowy
Gotowanie...to proste !Dietetyczne i pyszne ciasto z fasoli! Bum na ciasta z fasoli czy cukinii był już jakiś czas temu. Niestety mimo tego, że wiele osób mówiło, że smaku fasoli nie czuć, to ja go czułam w takich ciastach. Dlatego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na takie ciasto, nie chciałam nawet go tworzyć. Ale wiosna i każda(...)diecie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto fasolowe według własnego pomysłu z nadzieją, że nie będzie jednak czuć tej fasoli. I tadamm! Udało się! Teraz mogę pokazać język wszystkim tym, którzy robili ciasta zalatujące fasolą. Moje pachnie obłędnie i równie dobrze smakuje. Nie jest ciapowate, nie jest maziste, jest nawet lekko puszyste- choć to słowo troszeczkę na wyrost. Ale porównując do tych
SMYKWKUCHNIKajmakowy sernik gotowany na kruchym, dwukolorowym cieście, w którym znalazł się kajmak i orzechy. Smaczne ciasto kajmakowe składające się z kilku pysznych warstw. Idealny sernik na świąteczną ucztę. CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka kakao(...)śmietankowe 1/2 szklanki mleka POLEWA: 50 g masy kajmakowej Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta wgnieść dokładnie kakao i włożyć do zamrażarki. Ciasto białe podzielić na 3 części i każdą oddzielnie rozwałkować
https:KKuchniaMniam