ciasto - 162258 przepisów (strona:465/10818)

Rodzinna drożdżówka z owocami 182

Rodzinna drożdżówka z owocami Puszyste, wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Idealne do kawki w piękne, wiosenne popołudnie. Ciasto pieczemy w keksówce, dzięki czemu jest wysokie oraz tylko delikatnie rumiane z wierzchu, a nie mocno przypieczone i wysuszone jak płaskie ciasto w dużej formie. Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta (z jednej paczuszki drożdży) i piekę(...)dwóch foremkach, ponieważ drożdżówka jest tak pyszna, że jedna schodzi jeszcze na ciepło     Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 40g cukru 1 jajko 65g masła Kruszonka: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki)       *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy

Blog z Apetytem
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 162

ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym(...)masła orzechowego Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto

365 dni dookoła kuchni
Kruche babeczki z kremem orzechowym 90

wyraźne smaki, to możecie do kremu dodać więcej masła orzechowego. Orzeszki do posypania koniecznie podprażcie z odrobiną soli, wtedy będzie przyjemny efekt nie tylko chrupania, ale i smakowy. Zagniatając ciasto, należy uważać, aby zbyt długo go nie ocieplać, gdyż stanie się zbyt luźne i trudno będzie nim wyklejać foremki. Odradzam również dosypywanie większej ilości mąki, gdyż babeczki po upieczeniu będą(...)raczej twarde, a nie kruche. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut Foremki o średnicy 7 - 8 cm Składniki na kruche babeczki z kremem orzechowym: Ciasto na babeczki: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli Krem orzechowy: 4 łyżki cukru pudru 3 - 4 łyżki masła orzechowego 500 g serka mascarpone Dodatkowo

Kuchcik gotuje
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 98

Zdążyłam zerwać rabarbar przed deszczem. Nie widziałam w tym przededniu maja innej dla niego opcji - musiał połączyć się z ciastem kruchym . Wytoczę się dosłownie po tej kwarantannie... ale jak na majówkę - nawet w czasie pandemii - nie upiec ciasta z rabarbarem? To ciasto, jak przeczytacie skład i opis, nie jest takie do końca kruche. Klasyczne kruche bardziej pasuje mi do tart(...)jednak bardziej kruche :) Połowę masła zastąpiłam więc olejem, co już kiedyś przetestowałam, jak okazało się, że zabrakło mi w lodówce masła. I to jest zamiennik-pewniak, jeśli to ciasto kruche ma być po trochu być też ucierane.  Sam sposób wykonania też bardziej przypomina przygotowanie babki, bo najpierw jest ucieranie, a później zagniatanie. Do kruchego zwykle daje się też same

bistro mama
Drożdżówki z kasztanami 94

było czasu i pomysłu. Tegoroczna wiosna dla wielu z nas to czas drożdżowych wypieków, u nas jest podobnie. Pomyśleliśmy więc, że można zrobić zwijane drożdżówki z kasztanami , nadając drożdżowemu ciastu niecodziennego charakteru. I to był strzał w dziesiątkę, bo musimy szczerze powiedzieć, że tak pysznych, aromatycznych i nietuzinkowych drożdżówek jeszcze nie jedliśmy. Udostępnij Drożdżówki z kasztanami – składniki Drożdżowe ciasto(...)puree z kasztanów 3 białka 50 g masła 1-2 łyżki trzcinowego cukru skórka starta z 1 / 2 pomarańczy 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 30 o C. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, po czym przykryć ściereczką i odstawić

niecodziennikpary
Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką 96

chwilę uderzy nas bogactwo warzyw i owoców i będziemy korzystać w tych dobrodziejstw, piekąc ciasta z truskawkami, rabarbarem, wiśniami i śliwkami. Zanim jednak to się rozkręci podaję Wam przepis na proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Potem mieli się(...)masę i zapieka z kruchym, maślanym ciastem. Obłęd. Do ciasta można dodać trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu). Zamiast moreli można też użyć innych suszonych owoców jak śliwki czy żurawina. Mało składników, wszystko raczej można znaleźć w lodówce i szafkach, doskonałe kryzysowe ciasto. Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką Składniki: Ciasto

Cooking for Emily
Problematyczny Biszkopt 94

suchymi. Mąka i cukier stanowią szkielet naszego biszkoptu, jeżeli ich zabraknie uwalniane pęcherzyki nie trafią na żadne przeszkody, które mogłyby je zatrzymać. Zostaną uwolnione przez środkową, niespieczoną część ciasta (boki ciasta zazwyczaj mają wyższą temperaturę, ponieważ przejmują ciepło od blaszki). Po uwolnieniu pęcherzyków, ciasto w środku opadnie ze względu na brak usztywnienia w postaci cukru lub mąki. Nie możemy umniejszać(...)chemik skrupulatnie odmierza odczynniki, tak i my musimy trzymać się przepisu. – Kolejną przyczyną opadającego biszkoptu może być zbyt niska temperatura pieczenia . Spowodowane może to być włożeniem ciasta do nienagrzanego piekarnika lub zbyt częstym jego otwieraniem. W takiej sytuacji gazy zostają uwolnione zanim utworzą się związki zatrzymujące je w cieście. Boki ciasta urosną, ponieważ tam ciasto piecze się szybciej, środek

SmartBake.pl
Ciasto Biskup / Layer 'Bishop' Cake 2132

Ciasto Biskup / Layer 'Bishop" Cake Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie, gorąco polecam dzisiejszy wypiek. Ciasto Biskup widziałam na kilku polskich blogach (na przykład tutaj ) i postanowiłam również upiec swoje, modyfikując odrobinę oryginalny przepis. Ciasto Biskup składa się się kilku warstw: jasnego biszkoptu, galaretki z dżemem, pysznego kremu budyniowego, bezy z makiem oraz wiórkami kokosowymi(...)polewy czekoladowej. Sami przyznacie, że to idealne świąteczne ciasto, prawda?:) Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Biszkopt i blat bezowy możecie upiec dzień wcześniej. Ja do swojej bezy dodałam o połowę mniej maku niż w tradycyjnych przepisach na to ciasto i uważam

Lekcje w kuchni
Ciasto Rocher / Rocher Cake 98

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Ciasto Rocher / Rocher Cake Ciasto ,,Rocher" to pyszne, całkiem proste, warstwowe ciasto z kremem czekoladowym, śmietankowym i orzechami. Przepis na dużą blaszkę będzie idealny do wypróbowania w sezonie karnawałowym, sprawdzi się nie tylko na Sylwestra czy na Święta, ale także na wszelkie imprezy w większym gronie. To wspaniały smakołyk dla wielbicieli słodkości(...)Inspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie, ale dość znacznie go zmodyfikowałam. Moje ciasto ,,Rocher" składa się bardzo prostego biszkoptu z kakao - nie oddzielamy tu żółtek od białek, ale ubijamy jajka w całości. Jeśli chcecie, by biszkopt nie opadł po upieczeniu i zachował kształt, możecie wypróbować technikę znaną z biszkoptu rzucanego. Zaraz po upieczeniu upuśćcie blaszkę z gorącym ciastem

Lekcje w kuchni
Prosty keks – ciasto z bakaliami 153

Prosty keks – ciasto z bakaliami Kto lubi ciasta z bakaliami? Ja kiedyś je uwielbiałam. Teraz piekę je rzadziej, ale… wciąż bardzo lubię. Dziś zostawiam Wam przepis na prosty keks. Idealny do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Takie ciasto z bakaliami możecie śmiało też przygotować na świąteczny stół. Są osoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez keksu na stole(...)też tak jest? P.s. Szukając innych prostych wypieków koniecznie zajrzycie do działu ciasta (klik) . Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Polecam. A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował Miłego dnia moi drodzy i ZDROWIA, bo ono teraz najważniejsze Składniki: 250 g mąki

Słodkie okruszki
Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami 115

Przepis powstał przy współpracy z marką E.Wedel . Inspirację znalazłam na stronie z przepisami wielkanocnymi E.Wedel . Polecam! Zapraszam na FILM . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g zmielonych orzechów włoskich 90g cukru pudru 130g zimnego masła 1 jajko Wierzch: 200g mlecznej czekolady E.Wedel 120ml śmietanki kremówki(...)łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej Do ozdoby: blanszowane migdały kandyzowane wiśnie posypka cukrowa Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy, cukier puder i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką

Mała Cukierenka
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 127

wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam(...)dwóch turach, żeby nie spalić robota). Po wyrobieniu, przełożyć do miski wysypanej mąką (ja mam matę teflonową, więc miskę wyłożyłam matą i na to wyłożyłam wyrobione ciasto). Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Po godzinie wyrastania, ciasto złożyć na pół i znów odstawić do wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 130

wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej(...)wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania