ciasto - 163312 przepisów (strona:474/10888)

Rogale Marcina 184

wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać(...)masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko się połączą i nadal mieszając dodawać od czasu do czasu po łyżce roztopionego masła. Dodać pierwszą łyżkę, odczekać aż dobrze połączy

Ukojenie Podniebienia
Ciasto z coca-colą i kremem mascarpone. 1657

Mięciutkie i wilgotne ciasto z coca-colą, przełożone kremem mascarpone. Coca-cola jest w cieście i w polewie, nasączyłam też blat ciasta przed przełożeniem. Nie jest ona wyczuwalna, jednak ciasto ma w sobie to coś. Myślę, że Wam posmakuje. Moim gościom smakowało, z całej blachy zostały tylko 3 kawałki:) Największym wyróżnieniem były słowa " ciociu ja bym chciała to ciasto(...)urodziny." Zamówienie przyjęte :) Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny (użyłam Kasi) 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam swojej roboty) 3 pełne łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 4 jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody (czubata) Składniki na masę: 250 ml. śmietany kremówki 500 g. mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 100 g. margaryny

Agusiowe smakołyki
Kopiec kreta 209

Ciasto to pewnie większość z Was kojarzy z tym z pudełka, ze sklepowych półek. A czy wiecie, że takie ciasto możecie przygotować samodzielnie od podstaw? Będzie jeszcze lepsze niż to ze sklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej(...)czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo: 4-5 bananów 2 śmietan-fixy 500 ml śmietanki 36% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Całe jajka ubijamy wraz

Smaki Na Talerzu
Kopiec kreta 236

Ciasto to pewnie większość z Was kojarzy z tym z pudełka, ze sklepowych półek. A czy wiecie, że takie ciasto możecie przygotować samodzielnie od podstaw? Będzie jeszcze lepsze niż to ze sklepu, a Was po skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej(...)czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo: 4-5 bananów 2 śmietan-fixy 500 ml śmietanki 36% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Całe jajka ubijamy wraz

Smaki Na Talerzu
Kruche faworki – chrust III 229

bardziej „ciastowe”. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na faworki. Jak Was przekonać do tego przepisu? Faworki nie tylko wychodzą z niego smaczne, ale również samo ciasto bardzo łatwo się wałkuje, co dla mnie osobiście jest ważne, bo moja rodzina preferuje faworki z cienkiego ciasta. Tymczasem, aby zrobić faworki wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je i wykrawać paski(...)ciasta, które potem przewlekamy przez siebie. Nie trwa to pół dnia, więc warto np. wspólnie z dziećmi zrobić faworki. Nie są też ciężki od tłuszczu. Z jednej strony zapobiega temu dodana do ciasta wódka. Z drugiej, do usmażenia faworków użyłam mieszanki smalcu (kostki) i ok. 1 szklanki oleju. Dzięki takiemu miksowi, tłuszcz się nie palił. Jeśli używacie smalcu, łatwiej

Mieszam w Garnku
Sernik Biały puch – na samych białkach 441

Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka(...)zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm   Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 250g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 12 białek

Blog z Apetytem
Szybkie paluchy z makiem, na drożdżach 182

mnie przypomni? To nie ja 6:30 zatem wstałam, zakasałam rękawy i wrzuciłam wszystkie składniki do robota. O 9 budziłam męża na ciepłe paluchy i…. oponki Pozostawało odstawić ciasto na godzinkę, na wyrośnięcie. Tymczasem wyczytałam w jednym z komentarzy, że ciasto doskonale smakuje również w formie smażonej. No i przepadłam Z części ciasta powstały oponki, równie doskonałe, o czym(...)puszyste, mięciutkie, lekko słodkawe. Pyszne. Nie wiem, ile pozostają świeże, bo nie doczekały kolejnego dnia. Nie wyszło mi co prawda 14 paluchów, a i mąki musiałam nieco dosypać, bo ciasto były jak na mój gust zbyt luźne. Nie zmienia to jednak faktu, że tak prostego i szybkiego wypieku, to już dawno nie robiłam. Paluchy możecie posypać makiem, sezamem czy czarnuszką

Mieszam w Garnku
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 237

Ciasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy(...)każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 188

bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły(...)jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie

Niedzielny kucharz
Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) 309

okazji moich… kolejnych urodzin przygotowałam pod wpływem chwili pyszny sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) . Proste i naprawdę smaczne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Torty urodzinowe z przyjemnością piekę dla moich kochanych dzieci, na swoje święta zawsze wybieram jakieś ciasta, które łączą w sobie moje ulubione smaki. I tak jest właśnie w tym przypadku. Wszyscy domownicy(...)przyjemnością jedli mój sero-jogurtowiec z konfiturą. Ciasto jest delikatne niczym pianka. Polecam je i Wam. Miłego wieczoru Do przygotowania spodu użyłam kakaowych markizów od Cukry Nyskie. Polecam! Sero-jogurtowiec wzbogaciłam wspaniałą marmoladą od Stovit. To dzięki niej ciasto ma charakterystyczne pęknięcia.   Składniki:   (u mnie forma kwadratowa 24×24) Na ciasto: 450 g sera na sernik* 1 jogurt

Słodkie okruszki