ciasto - 163312 przepisów (strona:466/10888)

Szarlotka na kruchym cieście 194

Szarlotka na kruchym cieście – moja propozycja na dziś. Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2kg jabłek 2,5 szklanki mąki 200g masła 3 żółtka ½ szklanki cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki cukru cukier puder do posypania 1 łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem(...)cynamonu i ½ szklaną cukru. Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować). Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną

Pomysłowa kuchnia
„Berta Isla” i pokrzywa 127

poważanie…) kryje się coś, co przeraża, zasmuca, parzy… niczym pokrzywa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zagłębić się w tę książkę, koniecznie to zróbcie, a na czas lektury polecam Wam ciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już(...)upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 szklanka pokrzywy (około 2 garście, ale nie odważyłam się mierzyć w ten sposób ) 100 g dżemu z czarnej porzeczki ½ szklanki mleka Dodatkowo: 1 galaretka

Słodki sentyment
Pączki z nadzieniem wieloowocowym 181

drożdżowy zaczyn. Dodajemy też spirytus (można pominąć, ale ten dodatek sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu, dodatek alkoholu jest niewyczuwalny). Mieszamy wstępnie wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski, tak ma być. Ciasto zostawiamy w misce(...)której je wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą (ja mam specjalną miskę z pokrywką do ciast drożdżowych). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ładnie urosnąć. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego warto je również oprószyć mąką z góry. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około

Słodkie okruszki
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 145

Leśnym mech”, “Runo leśne” , “Tureckie ciasto ze szpinakiem” , to nic innego, jak zielone ciasto z dodatkiem liści szpinaku. Ile nazw, tyle różnych przepisów, ile gospodyń, tyle wariacji w temacie zielonego ciasta. To jest mój debiut, więc zaczęłam od analizy różnych przepisów w sieci i … dostałam kociokwiku… W związku z tym do ciasta wykorzystałam(...)zapewne będę modyfikować w zależności od dostępności produktów i fantazji. I o to chodzi! Najfajniejsze jest to, że przy takich wypiekach, możemy wykorzystać dowolne owoce, a krem dodać do ciasta taki, jaki lubimy. Składniki CIASTO 300 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 4 jaja 180g cukru 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Tajemnice Smaku
Malinowa chmurka 10159

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to jedno z moich ulubionych ciast. Dzięki zawartości mrożonych malin można je przyrządzać cały rok na okrągło i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Ciasto składa się z cienkiego blatu kruchego ciasta, grubej warstwie malinowej galaretki z dużą ilością mrożonych bądź świeżych malin, masy śmietankowej z dodatkiem mascarpone oraz bezą ze sporą ilością migdałów. Ciasto malinowa(...)chmurka jest połączeniem słodyczy bezy i kremu śmietanowego oraz lekkiej świeżości malin i galaretki malinowej. Malinowa chmurka jest ciastem, który wymaga większej ilości pracy, ponieważ wcześniej należy upiec blaty kruchego ciasta i bezowy, dodatkowo należy poczekać, aż będą one dobrze schłodzone. Dodatkowo najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki przejdą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka – Składniki Składniki na kruche

To Musisz Wiedzieć
Domowa lekka pizza z rukolą i prosciutto 130

bufala – 40g mozzarelli tartej – 4-6 plastrów prosciutto di Parma – 20g tartego parmezanu – 2 garści rukoli – kilka listków bazylii – kilka pomidorków cherry CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C wraz z kamieniem do pieczenia pizzy w środku lub jeśli nie mamy kamienia – blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Rozdrabniamy drożdże(...)cukrem i zalewamy wodą. Dodajemy sól i dobrze mieszamy. Do rozczynu wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręcznie przez ok. 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolewamy olej, ciągle mieszając, aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto możemy teraz podzielić na 2 części. Całość lub połowę ciasta wykładamy na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt

Be Fit Be Strong
Delicjusz – ciasto 188

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowego i makowego, przełożone kremem budyniowym. Dodatkiem do ciasta są delicje. Całość komponuje się bardzo smakowicie, dlatego też zachęcam do przygotowania takiego ciasta na różnego rodzaju spotkania rodzinne czy inne uroczystości. Delicjusz prezentuje się znakomicie i tak samo również smakuje. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 10 dkg mąki(...)pszennej * 6 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto makowo-kokosowe * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki maku * 20 dkg wiórek kokosowych * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: * 6 żółtek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 masło (kostka 20 dkg) * 1/2 l mleka * cukier wanilinowy 16 g * 1 szklanka cukru

Pieprzyć z Fantazją
Najłatwiejsze ciasto murzynek 227

Najłatwiejsze ciasto murzynek  Są ciasta, które można przygotować dosłownie na poczekaniu i to bez użycia miksera. Takie właśnie jest dzisiejsze najłatwiejsze ciasto murzynek. Wystarczy umieścić w misce kilka prostych składników i całość wymieszać drewnianą łyżką. Przelać masę na formę i włożyć ją do piekarnika. Łatwiej się już chyba nie da. Ja to ciasto przygotowuję od lat w najróżniejszych wersjach(...)prezentuję Wam tą najłatwiejszą oblaną pyszną polewą czekoladową, do tego garść czekoladowych chrupek do dekoracji i pyszna kawa z małej rodzinnej palarni Dolla Idealny duet na weekend. Pyszne, wilgotne ciasto i filiżanka aromatycznej kawy Najłatwiejsze ciasto murzynek i pyszna świeżo palona kawa z małej rodzinnej palarni Dolla . Co poza smakiem cenię w tych kawach? Wyjątkowe nazwy. „Na dobry dzień

Słodkie okruszki
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 174

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
Uszka z kapustą i grzybami 240

moim stole będą też gościć paszteciki grzybowe , które szczerze Wam polecam. A wracając do przepisu na świąteczne uszka z kapustą i grzybami Do przygotowania uszek wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto z masłem i jajkami. Z tym ciastem naprawdę dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania tradycyjnych pierogów. Spróbujcie. Składniki: Na farsz: około 450 g kapusty(...)suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz i sól do smaku opcjonalnie majeranek do smaku (około 0,5 łyżeczki) olej do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 – u mnie mąka TOTA 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 jajka klasy M gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz

Słodkie okruszki
ciasto prince pollo 549

sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec(...)dzień przed przekrawaniem. składniki na ciasto z prince pollo: 150 g wafelków prince pollo, pokruszonych 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 100 g wiórek kokosowych 6 białek 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy pokruszone wafelki wymieszane z wiórkami kokosowymi oraz orzechami. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bez pieczenia Filadelfia 184

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia o jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Składa się z trzech różnorodnych warstw. Pierwsza to spód z kremu czekoladowego zamieszanego z sucharami. Druga to gruba warstwa śmietanki z twarogiem a ostatnia to galaretka z wiśniami. Przepis na ciasto Filadelfia jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się z niewielu składników a ciasto jest(...)przepyszne! Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. Są one szybkie w wykonaniu, zawsze są udane i smakują praktycznie każdemu. Są alternatywą dla osób, które nie mają w domu piekarnika a chcą zjeść domowe wypieki. Ciasto Filadelfia to jedno z najbardziej popularnych przepisów bez pieczenia. Moją inspiracją był przepis z bloga Kulinarne Przeboje https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-filadelfia-bez-pieczenia/ , na tym blogu kulinarnym to jeden

To Musisz Wiedzieć
BABKA BOŻONARODZENIOWA 173

ciepłym miejscu na około 15 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe 178

Ciasto marchewkowe z makiem – bardzo proste do przygotowania i pyszne! Przygotujecie je w kilka chwil. Stanowi idealny deser w te chłodne, jesienne dni. Świetnie sprawdza się też zapakowane do śniadaniówki na drugie śniadanie do szkoły albo dodatek do kawy w pracy. Z podanych składników wychodzi nam cała blaszka keksówka 10x30cm ciasta. Po inne inspiracje na smaczne ciasta(...)porę roku zajrzyjcie do postu Ciasta jesienne – 85 przepisów . PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE Z MAKIEM Składniki na ciasto marchewkowe z makiem: 3 duże jajka 3/4 szkl cukru białego lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 0,5 szkl maku suchego 2 szkl mąki pszennej jasnej 1 duża marchewka (ok 180g) starta

Dorota Smakuje