ciasto - 160568 przepisów (strona:457/10705)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 83

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami , a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło(...)smaczne, a mając świadomość, że to preludium do wysypu owoców, tym przyjemniej było je jeść. Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Ciasto jogurtowe: 250 g jogurtu naturalnego 4 jajka 250 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 szklanki oleju 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 90 g mąki pszennej

niecodziennikpary
Baklava 79

Niedawno udało nam się kupić w dobrej cenie ciasto filo, którego od dłuższego czasu wypatrywaliśmy na półkach wielu sklepów. Bartek nawet przymierzał się do jego samodzielnego wykonania, ale ponieważ jest to proces bardzo czasochłonny, ostatecznie zarzucił ten pomysł. Mając odpowiednie ciasto, zabraliśmy się do zrobienia baklavy , bardzo słodkiego i pełnego orzechów deseru. Smak, słodycz i kruchość tego wypieku wynagrodziły(...)okres długiego czekania na możliwość upieczenia bakławy . Składniki na baklavę Ciasto: 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g) 120 g masła 40 g orzechów nerkowca 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g pistacji bez łupinek Syrop: 250 ml wody 2 łyżki miodu 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Syrop: Do garnka wlać

niecodziennikpary
Długo dojrzewający piernik staropolski 58

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zacząć przygotowywać blog na ich nadejście. Zaczynamy od piernika staropolskiego , który ze względu na długi czas dojrzewania ciasta najlepiej zacząć przygotowywać na 5-6 tygodni przed świętami, ale można to zrobić jeszcze teraz, ponieważ nawet dwa tygodnie wystarczą, aby ciasto wystarczająco dojrzało. Sięgając po ten przepis zauważyliśmy, że jest on identyczny do naszego(...)wrzucić do dużego garnka, postawić na średnim ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się masła oraz cukru. Odstawić z ognia, przestudzić. Do miodowej masy wsypać mąkę, ręką lub łyżką wyrobić ciasto. Dodać jajka, rozpuszczoną w zimnym mleku sodę, drobno pokrojone orzechy włoskie, kakao, sól oraz przyprawę do piernika. Ponownie wyrobić jednolitą, zwartą masę piernikową, przełożyć ją do glinianego naczynia, które owinąć

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe, cukrowo- śmietankowe 93

Uwielbiam to delikatne, puszyste, baaaardzo proste do przyrządzenia i po prostu przepyszne ciasto drożdżowe. Dzięki dodaniu śmietanki pod koniec pieczenia, wydaję się, że ciasto to jest przełożone delikatnym kremem śmietankowym. Jeśli lubicie drożdżowe wypieki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis Składniki na formę 21cm: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100g mleka – 2 jajka – 15g świeżych(...)mleko i jedną łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut do ruszenia. Następnie dodać jajka, ekstrakt wanilii i masło – wymieszać. Powoli dodawać przesianą mąkę mieszając łyżką. Ciasto wyjdzie miękki i lepkie. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, uprzednio wyścielonej papierem

Smaki Armine
Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki 291

jajeczkami. Krem jest orzechowy, waniliowy, śmietankowy, pyszny. Dodatkowego aromatu dodaje dżem. Koszyczki w przygotowaniu nie są trudne i ładnie ozdobią nam słodki stół. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki Składniki na około(...)sztuki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g zmielonych migdałów 120g cukru 200g schłodzonego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Krem: 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 180g masła orzechowego w temperaturze pokojowej (masła z orzechów arachidowych) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 120g dżemu lub konfitury

Mała Cukierenka
Szarlotka na kruchym cieście 134

Szarlotka na kruchym cieście – moja propozycja na dziś. Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2kg jabłek 2,5 szklanki mąki 200g masła 3 żółtka ½ szklanki cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki cukru cukier puder do posypania 1 łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem(...)cynamonu i ½ szklaną cukru. Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować). Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną

Pomysłowa kuchnia
„Berta Isla” i pokrzywa 72

poważanie…) kryje się coś, co przeraża, zasmuca, parzy… niczym pokrzywa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zagłębić się w tę książkę, koniecznie to zróbcie, a na czas lektury polecam Wam ciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już(...)upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 szklanka pokrzywy (około 2 garście, ale nie odważyłam się mierzyć w ten sposób ) 100 g dżemu z czarnej porzeczki ½ szklanki mleka Dodatkowo: 1 galaretka

Słodki sentyment
Pączki z nadzieniem wieloowocowym 109

drożdżowy zaczyn. Dodajemy też spirytus (można pominąć, ale ten dodatek sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu, dodatek alkoholu jest niewyczuwalny). Mieszamy wstępnie wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski, tak ma być. Ciasto zostawiamy w misce(...)której je wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą (ja mam specjalną miskę z pokrywką do ciast drożdżowych). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ładnie urosnąć. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego warto je również oprószyć mąką z góry. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około

Słodkie okruszki
Leśny mech, runo leśne… z owocami leśnymi, z kremem z ricotty i śmietanki 77

Leśnym mech”, “Runo leśne” , “Tureckie ciasto ze szpinakiem” , to nic innego, jak zielone ciasto z dodatkiem liści szpinaku. Ile nazw, tyle różnych przepisów, ile gospodyń, tyle wariacji w temacie zielonego ciasta. To jest mój debiut, więc zaczęłam od analizy różnych przepisów w sieci i … dostałam kociokwiku… W związku z tym do ciasta wykorzystałam(...)zapewne będę modyfikować w zależności od dostępności produktów i fantazji. I o to chodzi! Najfajniejsze jest to, że przy takich wypiekach, możemy wykorzystać dowolne owoce, a krem dodać do ciasta taki, jaki lubimy. Składniki CIASTO 300 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 4 jaja 180g cukru 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Tajemnice Smaku
Malinowa chmurka 10082

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to jedno z moich ulubionych ciast. Dzięki zawartości mrożonych malin można je przyrządzać cały rok na okrągło i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Ciasto składa się z cienkiego blatu kruchego ciasta, grubej warstwie malinowej galaretki z dużą ilością mrożonych bądź świeżych malin, masy śmietankowej z dodatkiem mascarpone oraz bezą ze sporą ilością migdałów. Ciasto malinowa(...)chmurka jest połączeniem słodyczy bezy i kremu śmietanowego oraz lekkiej świeżości malin i galaretki malinowej. Malinowa chmurka jest ciastem, który wymaga większej ilości pracy, ponieważ wcześniej należy upiec blaty kruchego ciasta i bezowy, dodatkowo należy poczekać, aż będą one dobrze schłodzone. Dodatkowo najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki przejdą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka – Składniki Składniki na kruche

To Musisz Wiedzieć
Domowa lekka pizza z rukolą i prosciutto 77

bufala – 40g mozzarelli tartej – 4-6 plastrów prosciutto di Parma – 20g tartego parmezanu – 2 garści rukoli – kilka listków bazylii – kilka pomidorków cherry CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C wraz z kamieniem do pieczenia pizzy w środku lub jeśli nie mamy kamienia – blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Rozdrabniamy drożdże(...)cukrem i zalewamy wodą. Dodajemy sól i dobrze mieszamy. Do rozczynu wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręcznie przez ok. 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolewamy olej, ciągle mieszając, aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto możemy teraz podzielić na 2 części. Całość lub połowę ciasta wykładamy na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt

Be Fit Be Strong
Delicjusz – ciasto 109

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowego i makowego, przełożone kremem budyniowym. Dodatkiem do ciasta są delicje. Całość komponuje się bardzo smakowicie, dlatego też zachęcam do przygotowania takiego ciasta na różnego rodzaju spotkania rodzinne czy inne uroczystości. Delicjusz prezentuje się znakomicie i tak samo również smakuje. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 10 dkg mąki(...)pszennej * 6 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto makowo-kokosowe * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki maku * 20 dkg wiórek kokosowych * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: * 6 żółtek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 masło (kostka 20 dkg) * 1/2 l mleka * cukier wanilinowy 16 g * 1 szklanka cukru

Pieprzyć z Fantazją
Najłatwiejsze ciasto murzynek 151

Najłatwiejsze ciasto murzynek  Są ciasta, które można przygotować dosłownie na poczekaniu i to bez użycia miksera. Takie właśnie jest dzisiejsze najłatwiejsze ciasto murzynek. Wystarczy umieścić w misce kilka prostych składników i całość wymieszać drewnianą łyżką. Przelać masę na formę i włożyć ją do piekarnika. Łatwiej się już chyba nie da. Ja to ciasto przygotowuję od lat w najróżniejszych wersjach(...)prezentuję Wam tą najłatwiejszą oblaną pyszną polewą czekoladową, do tego garść czekoladowych chrupek do dekoracji i pyszna kawa z małej rodzinnej palarni Dolla Idealny duet na weekend. Pyszne, wilgotne ciasto i filiżanka aromatycznej kawy Najłatwiejsze ciasto murzynek i pyszna świeżo palona kawa z małej rodzinnej palarni Dolla . Co poza smakiem cenię w tych kawach? Wyjątkowe nazwy. „Na dobry dzień

Słodkie okruszki
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 111

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
Uszka z kapustą i grzybami 134

moim stole będą też gościć paszteciki grzybowe , które szczerze Wam polecam. A wracając do przepisu na świąteczne uszka z kapustą i grzybami Do przygotowania uszek wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto z masłem i jajkami. Z tym ciastem naprawdę dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania tradycyjnych pierogów. Spróbujcie. Składniki: Na farsz: około 450 g kapusty(...)suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz i sól do smaku opcjonalnie majeranek do smaku (około 0,5 łyżeczki) olej do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 – u mnie mąka TOTA 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 jajka klasy M gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz

Słodkie okruszki