ciasto - 160568 przepisów (strona:453/10705)

Chleb pszenno-orkiszowy z gara 104

chleb robotem. Ale oczywiście możecie wyrabiać chleb ręcznie, jak zaleca Ken. Ja przy dwójce dzieci unikam ostatnio babrania rąk, bo trzeba ciągle coś lub kogoś łapać, a umorusanymi w cieście rękami jakoś nie bardzo W książce Ken zwraca uwagę na temperaturę ciasta. I to jest bardzo ok, tylko ja nie mam na to czasu… ekhm, więc tego nie robię(...)zabawę i pomiary aż tak szczegółowe, efekt byłby jeszcze lepszy. Ważne w przypadku chlebów z mąką pszenną jest składanie, które pomaga w wytwarzaniu siatki glutenowej, co spowoduje, że ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiej uda się uformować bochenek. Jeśli nie piekliście nigdy chleba i trafiacie na sformułowanie o składaniu ciasta, to nic innego niż zagarnianie ciasta do środka. Czyli wkładamy

Mieszam w Garnku
Ciasto Raffaello Bez Pieczenia 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. To świetny wynalazek, szczególnie dla osób, które nie mają piekarnika lub po prostu nie lubią piec.  Ciasta bez pieczenia są bardzo lubiane przez młode osoby, które nie mają takiego zapału do pieczenia, jaki miały nasze babcie. Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Jedną(...)kilku prostych składników, które wiele z Was posiada w swoich domach, można wyczarować smaczny deser, który z pewnością zaskoczy Was swoim smakiem. Tym razem przygotowaliśmy dla Was ciasto raffaello bez pieczenia . To niezwykle proste ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i szybkością wykonania. Sprawdzi się na przyjęciu rodzinnym, a także podczas świąt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Szarlotka budyniowa w wersji fit 75

Zwykle w podobnych przepisach dodaje się po szklance cukru do ciasta i po szklance do smażonych jabłek. Nie mówiąc już i cukrze w przepisie na budyń. Moim zdaniem jednak to ciasto, szczególnie po jednym dniu, smakuje na tyle ciekawie i jabłkowo, że nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast. POTRZEBUJEMY Składniki na smażone jabłka(...)jabłek 2 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego opcjonalnie : garść rodzynek Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta sody oczyszczonej 2 torebki cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (na przykład sojowego) opcjonalnie : pół szklanki sezamu A także 2 budynie waniliowe

Fleksitarianizm.pl
Najlepsza chałka z kruszonką 86

dość często szukamy pomysłów. Przepis na chałkę z kruszonką nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, ale wygodniej jest skorzystać z robota kuchennego. Potrzebujecie tylko odrobinę więcej cierpliwości, niż gdybyście piekli ciasto z gotowych mieszanek dostępnych w marketach. Kiedy już raz wypróbujecie ten przepis, nigdy więcej nie kupicie chałki w sklepie. Najlepsza chałka z kruszonką - składniki 500 g mąki pszennej(...)mąki pszennej  1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła  Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Najlepsza chałka z kruszonką - przepis 1. Świeże drożdże rozcieram z 1 łyżką miodu, aż zrobią się płynne, dodaję połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie

Cztery Fajery
Ciasto Maślane z Truskawkami 64

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto maślane z truskawkami to smaczny domowy wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Jest ono bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Stopień wilgotności ciasta zależy od ilości masła, które do niego dodamy. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania odpowiednio wilgotnego ciasta dla siebie. Poniżej przepis na pyszne ciasto maślane z truskawkami , które bardzo często(...)możemy do niego dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. U nas najczęściej przygotowujemy je z truskawkami, ale możecie dodać rabarbar, śliwki, czy wiśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z TRUSKAWKAMI Składniki: 120 g miękkiego masła pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeni

Przepiski.pl
Ciasto 3 BIT Bez Pieczenia 97

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 3 bit bez pieczenia to super prosty do wykonania deser, którego nazwa wywodzi się od uwielbianego przez wiele osób batonika 3 bit. Ciasto 3 bit jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, możemy go wykonać bez użycia piekarnika. Ciasto 3 bit możemy wykonać na herbatnika tak jak w tym przepisie lub na biszkoptach. Oczywiście można(...)Przepis ten jest chyba jednym z najczęściej poszukiwanych, nic dziwnego, domowy 3 bit smakuje naprawdę świetnie. Bo któż nie lubi masy krówkowej z dodatkiem puszystej śmietany? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to składa się z masy śmietanowej, warstwy budyniowej, masy krówkowej i pysznych krakersów, które przełamują słodki smak pozostałych składników. Macie ochotę na pysznego 3 bita bez pieczenia ? Jeśli

Przepiski.pl
Pizza z patelni 64

własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Przygotowane spody na pizzę podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill (u mnie funkcja opiekacza). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz(...)możecie wykorzystać najwyższą temperaturę i termoobieg. Pizza przygotowana tym sposobem jest wyjątkowo chrupiąca . Polecam! Składniki ciasta: (4 porcje) 14 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 325 ml ciepłej wody 4 łyżka oliwy lub oleju 500 g mąki do pizzy lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (strong bread flour or Italian ’00’ flour) 1 łyżka soli Pizza z mozzarellą i rozmarynem

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 77

niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką 76

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką . Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę? Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru(...)masła w temp. pokojowej garść mrożonych owoców leśnych 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Składniki ciasta takie jak drożdże, masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki (np. godzinę wcześniej). Mleko podgrzej do temperatury

Moja Delicja
Tarta z malinami i jeżynami w mascarpone 113

tarta powstała z nadmiaru owoców w domu - miałam maliny i jeżyny z ogródka mojej mamy i chęć, żeby zjeść kawałek ciasta. A ponieważ tarty piekę z pamięci i intuicyjnie to szybko zagniotłam kruche ciasto z moich sprawdzonych proporcji. Nadzienie zwykle robię ze śmietany i jajek ale miałam akurat mascarpone tuż przed końcem terminu, więc śmietanę zamieniłam na mascarpone, więc tłuściej(...)Tarta z malinami i jeżynami w mascarpone Ciasto: 250 g mąki 2 łyżeczki cukru 150 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany   Nadzienie: 250 g mascarpone 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szklanki cukru skórka z połowy cytryny   ok 1 i 1/2 szklanki owoców- u mnie maliny i jeżyny   Wykonanie:  D o miski przesiać

Smaczny zeszyt
Ciasto blondie ze śliwkami 90

Lubicie ciasto ze śliwkami ? Ja wręcz przepadam. Blondie ze śliwkami na pewno wam przypadnie do smaku tak jak mi. Jest to proste ciasto, mocno aromatyczne, które upiekłam na maśle. W tym wypieku masło jest po prostu nieodzowne, ponieważ jest lekko zrumienione i nadaje ciastu charakterystyczny lekko orzechowy smak. Kiedy macie zamiar rumienić masło, to róbcie to powoli, stale mieszając. Masło(...)może łatwo się przypalić i wtedy będzie po prostu gorzkie i niesmaczne. Ale jeśli zrumienicie je powoli z anielska cierpliwością to takie rozpuszczone masło dodane do ciasto nada mu niesamowite walory smakowe. To ciasto możecie upiec z jabłkami lub ze śliwkami . Ja postawiłam na śliwki . To moje pierwsze blondie ze śliwkami! Ponieważ blondie piecze się krótko podobnie jak brownie ważne

codojedzenia
Orzechowiec znad Sekwany 118

Orzechowiec znad Sekwany Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta. Forma 33 cm x 24 cm Czas przygotowania 80 minut 30 porcji Składniki na ciasto: ·        2 ½ szk. maki pszennej(...)żółtek ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        ½ szk. cukru pudru Składniki na ciasto kokosowe: ·        6 białek ·        1 szklanka cukru ·        200 g wiórków kokosowych Składniki na ciasto orzechowe

Kulinarna Chwila
Kruche ciasto ze śliwkami 68

Dzisiaj w tempie ekspresowym powstało pyszne ciasto ze śliwkami. Często kiedy robię bezę i zostają mi żółtka przygotowuję kruche ciasto, które ląduje w zamrażalniku. Potem tylko parę chwil i mam gotowy spód do ciasta, na wierzch dowolne owoce, w tym przypadku śliwki, kruszonka i po około 40 minutach w piekarniku ciasto gotowe. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami(...)Składniki Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (duże jajka) 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 1 kg śliwek cukier brązowy (opcjonalnie) Kruszonka: 100 g schłodzonego masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Instrukcje Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę

To co lubię - gotuję i polecam
Wuzetka WZ 72

każdemu z osobna za to, że jesteście. :) Zapraszam Was z tej okazji (na bloga ;) ) po przepis na pyszną klasyczną wuzetkę :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wuzetka WZ Składniki Składniki na ciasto: 8 jajek 100 g mąki pszennej (8 łyżek czubatych) 60 g kakao (6 czubatych łyżek) 160 g cukru (10 czubatych łyżek) szczypta soli Składniki na krem: 1 litr mocno schłodzonej(...)śmietany kremówki 30 % lub 36 % 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 290 g powideł śliwkowych Składniki na poncz: ½ szklanki esencji herbacianej lub jeśli ciasta nie będą jadły dzieci można je nasączyć nalewką wiśniową Składniki na polewę: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % Instrukcje W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą 75

Przepis na łatwe, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Idealne ciasto do kawy, które świetnia smakuje zarówno z czerwoną porzeczką jak i czarną porzeczką. Kwaskowość porzeczki idealnie przełamana słodką bezą, a właściwie pianką bezową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z porzeczkami Składniki Składniki na kruche ciasto: 180 g schłodzonego masła 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli dodatkowo 500 g porzeczek ja użyłam czerwonej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na bezę: 5 białek 180 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instrukcje Kruche ciasto: Mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy żółtka i posiekane masło. Szybko zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera (z hakiem). Ciasto owijamy folią

To co lubię - gotuję i polecam