Ciasto francuskie to niesamowity produkt. Można z niego wyczarować mnóstwo ciekawych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne zapiekanki na cieście francuskim . Idealne na imprezę, obiad, lub na kolację. Zapiekanki na cieście francuskim są smaczne i bardzo łatwo się je robi. W smaku są przyjemnie chrupiące, a dzięki dodatkowi mięsa są także(...)pożywne. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli poszukujecie prostej i smacznej przekąski, która zachwyci gości, to zapiekanki na cieście francuskim sprawdzą się idealnie. PRZEPIS NA ZAPIEKANKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki 1 opak. ciasta francuskiego 200g sera żółtego 300g mięsa mielonego z kurczaka/indyka 150g pieczarek 1 mała cebula 1/3 puszki kukurydzy przyprawa do mięsa mielonego ketchup sól
Alle Dobre!Ciasto z truskawkami to pyszna propozycja do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty. Sezonowe owoce zatopione w puszystym cieście, które przygotujesz w chwilę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i piec. Gotowe ciasto koniecznie posyp cukrem pudrem, które dodatkowo nada słodyczy wypiekowi. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na proste i niezwykle pyszne ciasto z truskawkami. To idealne ciasto baza, do którego włożysz dowolne(...)owoce. Ciasto z truskawkami SKŁADNIKI: 400 g truskawek 4 średnie jajka ½ szklanki oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem – 60 g ¾ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o wymiarach 23 cm. Jeśli
Zasmakuj KuchniCiasto ucierane z jabłkami jest ciastem uniwersalnym. To znaczy, że przepis na niego jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Dziś przedstawiam opcję z jabłkami, ale wykorzystać możemy do niego wszystkie owoce. Na blogu znajdziecie też wersję z rabarbarem , truskawkami , malinami czy śliwkami . Od dawna korzystam z tego przepisu i nic w nim nie zmieniam. Zawsze wychodzi puszyste i nigdy nie było(...)zakalca. Kiedyś nie byłam fanką ciast ucieranych. Musiał być jakiś krem, musiało być bardziej „mokre”:-) Teraz bardzo lubię takie klasyki, chociaż oczywiście z ciast z kremem nie rezygnuję Ciasto ucierane z jabłkami przepis na blaszkę 25×25 cm: Kruszonka: 120 g mąki 80 g zimnego masła 40 g cukru pudru Ciasto: 220 g masła – musi być w temperaturze
RelaxtimePrzepis z maminego zeszytu na bardzo ciekawe ciacho dla miłośników chałwy. Ciasto ucierane ciemne, ciasto kokosowe, jabłka, znowu ciasto ucierane, ale tym razem jasne i to wszystko zakończone grubą polewą z chałwy. Składniki blaszka 23 /33 : Ciasto ucierane: mąka pszenna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, żółtka 7 szt, cukier waniliowy 8 g, margaryna 250 g, kakao 2 łyżki, białka(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Ciasto kokosowe: białka 3 szt, cukier 100 g, wiórka kokosowe 150 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, Polewa z chałwy : Masło 100 g, mleko 1/4 szklanki, chałwa 150g, cukier 1/4 szklanki, Dodatkowo: jabłka 70 dag, Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać po jednym żółtku i trochę cukru. Następnie
kulinarne odsłony patiInspiracją był dla mnie przepis na różyczki z makiem, który zamieściłam na blogu już jakiś czas temu (znajdziesz go TUTAJ ). Tym razem postanowiłam jednak uprościć procedurę wykonywania kwiatków z ciasta drożdżowego, aby były szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Wyszły fajnie, zarówno wizualnie jak i smakowo, dlatego więc polecam Wam je serdecznie! Składniki: Ciasto: 25g świeżych drożdży 500g(...)mąki 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta 1 łyżka masła do wysmarowania foremek *** Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru i mieszamy. Całość odkładamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć *** *** Masło roztapiamy
Blog z Apetytemtłuszczu, dodaj posiekane drobno pieczarki i smaż, aż odparuje woda. Dopraw do smaku solą pieprzem i ostrą papryką. Pozostaw do ostygnięcia. Proste bułki śniadaniowe przepis 1. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrabiaj ręcznie lub mikserem do chwili, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli się klei, dodaj(...)łyżkę roztopionego masła i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. 2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia. 3. Teraz możesz przygotować wybrany wariant nadzienia. 4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 -3 minuty. 5. Podziel ciasto na 6-8 równych części. Każdą rozpłaszcz w dloniach i na środek nałóż
Cztery FajeryZrobiłam ostatnio taki drożdżowy wianuszek wg przepisu znalezionego na blogu Obiad gotowy! Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja ciasta z pietruszką, aniżeli z orzechami. Ta z orzechami była super, ale już bardziej w ramach deseru. W teorii zapieczony z całością ser pleśniowy powinien był się rozpuścić i liczyłam, że uda mi się „maczać” w nim kawałki ciasta. Niestety, być(...)jajko. Dokładnie mieszamy, do połączenia. Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, oraz mieszankę jajeczno-jogurtową. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła (resztę odstawiamy) oraz 3 łyżki oleju. Cierpliwie wyrabiamy dalej (ciasto dosyć długo pozostaje luźne, klejące się). Gotowe ciasto przykrywamy w misce ściereczką
Smaki Na TalerzuCiasto borówkowe to bardzo smaczny wypiek, z dodatkiem malutkich i aromatycznych owoców. W sklepach pojawia się ich coraz więcej, więc aż grzech nic z nich nie przygotować. Ciasto z borówkami to bardzo smaczny deser, który jest łatwy w przygotowaniu, a wygląda bardzo ciekawie i elegancko. Ciasto borówkowe składa się z kokosowego biszkopta, masy na bazie borówek, oraz masy śmietanowej. Wszystkie(...)składniki cudownie się razem komponują borówki przełamują słodycz masy, a biszkopt uzupełnia całość. Ciasto z borówkami można serwować na różnego rodzaju okazje, a przygotowane w tortownicy nawet na urodziny. Wygląda ono bardzo okazale i jestem pewna, że nie jedna osoba ucieszyłaby się z takiego owocowego tortu. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto borówkowe. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWE Składniki BISZKOPT
Alle Dobre!Ciasto Siódme Niebo to pyszne ciasto bez pieczenia, w którym główną rolę odgrywa lekka i puszysta pianka a’la ptasie mleczko. Ciasto jest bardzo smaczne, kolorowe i pięknie prezentuje się na stole. Na jego spód proponuję użyć gofrów, jednak po jakimś czasie, jak wiadomo, robią się miękkie, więc jeśli wam to bardzo przeszkadza, można je zastąpić np. biszkoptami(...)Składniki na ciasto Siódme Niebo (blaszka o wymiarach 28×23 cm): Spód: można wykorzystać biszkopty okrągłe lub podłużne, herbatniki, kruche ciasteczka, albo (tak jak ja) gofry Składniki na gofry (można też kupić 4 gotowe gofry): 100 g mąki pszennej typ 450 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli jajko pół szklanka wody (110 ml) 4 łyżki oleju
e-PrzepisyKulinarneTego ciasta nie da się zepsuć! Prosty przepis na efektowny i smaczny deser z ciasta francuskiego. Składniki 1 opak ciasta francuskiego XXL 1 budyń śmietankowy 1/4 kostki masła 2-3 łyżki cukru 1 1/2 szkl mleka Przygotowanie Ciasto pokroić na paski – 20 szt. upiec paluszki w temperaturze 200* przez ok. 10 min na złoty kolor. Budyń ugotować i wystudzić(...)Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo zimnym budyń. Na folii spożywczej ułóż 7 pasków ciasta francuskiego, posmaruj kremem, następnie poukladaj 5 pasków ciasta posmaruj kremem, ponownie poukładaj 3 paski ciasta posmaruj kremem, na koniec połóż 1 pasek ciasta i zwiń w rulon za pomocą folii spożywczej. Włóż do lodówki na 2-3 h. Pozostałą część ciasta francuskiego
Wasze PrzepisyDzisiaj przepis na nieco inne ciasto, ciasto krater. Łatwe do zrobienia, smaczne i atrakcyjnie wyglądające. Ciacho dla miłośników budyniu. SKŁADNIKI: Budyń: 1l mleka 2 budynie czekoladowe bez cukru 4 łyżki cukru Ciasto: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 100 ml gorącej wody 1 lyzka cukru waniliowego 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pudru łyżeczka cukru waniliowego Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Z podanych składników zrobić budyń według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany budyń przykryć folia spożywczą i odstawić na bok. Zrobić ciasto: w misce utrzeć jajka z sola i cukrami, na puszysta masę. Do utartych jaj kolejno dodawać olej, wodę a następnie przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylać
Pani M - kuchnia smakowitazamiłowaniu właśnie tkwimy po uszy. Już za kilka dni, przyjdzie mi się zmierzyć z tortem w mrocznej szacie, dla córki, która przechodzi wspomniane zauroczenie. Dziś prezentowane ciasto, jest próbą mego oswojenia się z czernią w słodkim wydaniu. Główną rolę powierzyłam czarnemu kakao. Sprawdziło się rewelacyjnie, choć wygląd czarnej kostki na talerzu może budzić mieszane uczucia i rezerwę(...)Smak czarnego kakao jest wytrawny, intensywny, odmienny od brązowego popularnego proszku. Użyłam go zarówno do ciasta jak i do masy. Uzyskałam głęboki czarny kolor i mocny, wyrazisty czekoladowy smak. Ciasto smakuje jak najlepsze brownie ( takie troszkę przepieczone ). Bazowałam na przepisie na murzynka, zapożyczonym od Małej Cukierenki. Krem na bazie kakao, nutelli i budyniu, ma kremową, aksamitnie
Kronika Piekarnikaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ekskluzywne to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Wygląda bardzo elegancko i ciekawie, a tak naprawdę jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcecie się o tym przekonać? Zapraszam na wpis! Ciasto ekskluzywne przygotowałam niedawno, kiedy akurat mieli odwiedzić mnie znajomi. Chciałam, aby było to coś eleganckiego, a zarazem prostego i szybkiego w przygotowaniu. Bardzo(...)lubię ciasta bez pieczenia, ze względu na szybkość i prostotę wykonania, dlatego też w takiej wersji przygotowałam ten deser. Ciasto ekskluzywne składa się z herbatników, ułożonych na przemian z masą budyniową. Wierzch ciasta stanowi masa śmietanowa, która nadaje mu lekkości i cudownego smaku. Dekoracja starta na tarce czekolada oraz to kawałki żurawiny, które poukładałam na każdym kawałku ciasta, przed samym
Przepiski.plśrodek nadal miękki. Dzięki mieszance wody z melasą lub miodem skórka nabiera lekko słodkawego pysznego smaku. Spróbujcie koniecznie. Bajgle Greckie Simiti [feast_advanced_jump_to] 🥘 SKŁADNIKI Składniki na ciasto 650 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 100 ml letniego mleka 30 g cukru 8 g soli morskiej(...)łyżek wody 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód) ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka) 🔪 INSTRUKCJE Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około
SprawdzonaKuchnia.plCiasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką jest tak smaczne, że zaczyna znikać jeszcze zanim ostygnie. Uwielbiam je cieplutkie z kubkiem mleka lub kakao. Ciasto jest miękkie, ładne wyrasta i zawsze się udaje! Lubicie ciasta drożdżowe ? Koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z dżemem i kruszonką ! Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - składniki: (Keksówka(...)cukru 200 ml mleka 1 jako 100g roztopionego masła Kruszonka: 100g mąki 50g masła 50g cukru kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: gęsty dżem/marmolada jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - przygotowanie: Zaczyn. Drożdże wkruszyć do 100 ml ciepłego mleka, dodać po 2 łyżki cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut
Di gotuje