ciasto - 163312 przepisów (strona:458/10888)

Absolutnie czarne ciasto czekoladowe 125

zamiłowaniu właśnie tkwimy po uszy. Już za kilka dni, przyjdzie mi się zmierzyć z tortem w mrocznej szacie, dla córki, która przechodzi wspomniane zauroczenie. Dziś prezentowane ciasto,  jest próbą mego oswojenia się z czernią w słodkim wydaniu. Główną rolę powierzyłam czarnemu kakao.  Sprawdziło się rewelacyjnie, choć wygląd czarnej kostki na talerzu  może budzić mieszane uczucia i rezerwę(...)Smak czarnego kakao jest wytrawny, intensywny,  odmienny od brązowego popularnego proszku. Użyłam go zarówno do ciasta jak i do masy.  Uzyskałam głęboki czarny kolor i mocny, wyrazisty czekoladowy smak.  Ciasto smakuje jak najlepsze brownie ( takie troszkę przepieczone ). Bazowałam na przepisie na murzynka, zapożyczonym od Małej Cukierenki. Krem na bazie kakao, nutelli i budyniu,  ma kremową, aksamitnie

Kronika Piekarnika
Ciasto Ekskluzywne 114

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ekskluzywne to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Wygląda bardzo elegancko i ciekawie, a tak naprawdę jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcecie się o tym przekonać? Zapraszam na wpis! Ciasto ekskluzywne przygotowałam niedawno, kiedy akurat mieli odwiedzić mnie znajomi. Chciałam, aby było to coś eleganckiego, a zarazem prostego i szybkiego w przygotowaniu. Bardzo(...)lubię ciasta bez pieczenia, ze względu na szybkość i prostotę wykonania, dlatego też w takiej wersji przygotowałam ten deser. Ciasto ekskluzywne składa się z herbatników, ułożonych na przemian z masą budyniową. Wierzch ciasta stanowi masa śmietanowa, która nadaje mu lekkości i cudownego smaku. Dekoracja starta na tarce czekolada oraz to kawałki żurawiny, które poukładałam na każdym kawałku ciasta, przed samym

Przepiski.pl
Bajgle Greckie Simiti 133

środek nadal miękki. Dzięki mieszance wody z melasą lub miodem skórka nabiera lekko słodkawego pysznego smaku. Spróbujcie koniecznie. Bajgle Greckie Simiti [feast_advanced_jump_to] 🥘 SKŁADNIKI Składniki na ciasto 650 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 100 ml letniego mleka 30 g cukru 8 g soli morskiej(...)łyżek wody 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód) ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka) 🔪 INSTRUKCJE Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką 122

Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką jest tak smaczne, że zaczyna znikać jeszcze zanim ostygnie. Uwielbiam je cieplutkie z kubkiem mleka lub kakao. Ciasto jest miękkie, ładne wyrasta i zawsze się udaje! Lubicie ciasta drożdżowe ? Koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z dżemem i kruszonką !      Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - składniki: (Keksówka(...)cukru 200 ml mleka 1 jako 100g roztopionego masła Kruszonka: 100g mąki 50g masła 50g cukru kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo:  gęsty dżem/marmolada jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - przygotowanie:  Zaczyn. Drożdże wkruszyć do 100 ml ciepłego mleka, dodać po 2 łyżki cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut

Di gotuje
Ciasto z truskawkami i galaretką 113

Ciasto z truskawkami i galaretką to moje ulubione ciasto wakacyjne Co roku gdy na naszej działce pojawią się truskawki to na stole obowiązkowo musi pojawić się ciasto z truskawkami i galaretką A więc na rozpoczęcie tegorocznego lata nie mogło go zabraknąć! Ciasto jest lekko kwaskowe, z dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:) Czas wykonania(...)dodać cukier i żółtka. Całość jeszcze chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką (ważne, aby mieszać ciasto w jedną stronę). Na spód formy do pieczenia wyłożyć papier (forma 37 cm x 24 cm) i wylać ciasto. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopnie

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe ciasto z serem i żurawiną 161

Przepyszne, niezwykle puszyste i aromatyczne drożdżowe ciasto, z dodatkiem twarożku i suszonej żurawiny. Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Ciasto formujemy w ten sposób, że zwijamy wraz z nadzieniem w roladę, następnie przecinamy ją wzdłuż i zaplatamy podobnie jak warkocz. Do ciasta można przygotować kruszonkę, można też po upieczeniu polukrować ( zrezygnowałam zarówno z jednego(...)przepisu wychodzą dwie dość pokaźne drożdżówki...ale znikają tak szybko, że po chwili pozostaje po nich tylko wspomnienie ;). Bardzo, bardzo polecam :). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Składniki na ciasto: 540 g mąki pszennej 250 ml mleka, letniego 80 g cukru 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży 75 g masła, roztopionego 2 duże jajka pół łyżeczki soli

Opowieści z piekarnika
Trzy Kolory, pizza 131

pokrzywy zwyczajnej, szczególnie rozpoznawalna w początkowych okresie jej wzrostu.  Użyłam mieszanki mąk. Mąkę z pszenicy kamut, która po zmieleniu jest jak kaszka. W połączeniu ze zwykłą pszenną dodaje ciastu chrupkości. Mąkę z pszenicy kamut można zastąpić kaszą manną. Można by użyć mąki semoliny, ale ten typ mąki nie lubi długiego wyrabiania i ciasto po upieczeniu nie spełniłoby naszego oczekiwania(...)Dobrze wyrobione ciasto jest gwarancją jego konsystencji i smaku. 15 minut to wcale nie tak długo. Z tej ilości składników zrobiłam 4 placki o średnicy około 23-24cm. o cienkim spodzie a w boki ciasta zawinęłam pocięty w paski żółty ser. Może być dowolny z dużą zawartością tłuszczu.     Trzy Kolory, pizza

Leśny Zakątek
Ciasto Delicja 132

Ciasto Delicja to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Puszysta pianka na herbatnikach z dodatkiem ciastka delicja to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na małe co nieco, szczególnie dla osób, które nie lubią piec. Kolejną zaletą tego ciasta, jest to, że jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więc jeśli macie ochotę(...)coś słodkiego lub spodziewacie się gości, ciasto delicja to idealny wybór. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto delicja, które jest szybkie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Na pewno posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA CIASTO DELICJA Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1 duża paczka delicji ok 20 herbatników 2 galaretki przeźroczyste Wykonanie

Alle Dobre!
Malinowa Chmurka Bez Pieczenia 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbia każdy. Nie da się go nie lubić. Kruchy spód z dodatkiem puszystej śmietany oraz orzeźwiającej galaretki z dodatkiem malin to prawdziwy raj dla podniebienia. Tradycyjna malinowa chmurka, na którą przepis znajdziecie tutaj: MALINOWA CHMURKA składa się z kruchego ciasta. Tym razem postanowiłam zastąpić go herbatnikami i przygotowałam malinową chmurkę w wersji(...)pieczenia. Dzięki temu ciasto jest mniej pracochłonne, ale równie smaczne. Malinowa chmurka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które nie lubią piec, lub nie mają piekarnika. Ciasto jest rewelacyjnie a jego smak równie obłędny, jak w przypadku malinowej chmurki w wersji pieczonej. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne ciasto malinowa chmurka bez pieczenia. Ciasto jest

Przepiski.pl
SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE 149

kością i ze skórą , tzw. mandolina..., szczegóły dotyczące pieczenia tej szynki, są na blogu już kilka lat. Zmieniłam jakiś czas temu tylko to, że sama przygotowuję teraz do niej ciasto chlebowe. Jakiś czas temu, odkryłam u naszego "Pana Dziadka" szynkę ze skórą i z tłuszczykiem. Od razu zainspirowała mnie do przygotowania mniejszej wersji naszego ulubionego przysmaku. Teraz taka szynka bywa(...)nasączony tłuszczem, nie nadaje się do jedzenia (mimo, iż wyłożyłam spód papierem, by nie przykleiła się folia), jest zbyt spieczony i twardy... 😒 Ale za to górna warstwa jest bajeczna....😋😋😋 Ciasto chlebowe warto przygotować sobie wcześniej, takie przegarowane jest smaczniejsze. No i tutaj robię zawsze wyjątek, tylko raz przygotowałam do takiej szynki chleb na zakwasie, ale to nie było to. Cały

Smaczne Zdrowe
Rafaello migdałowe wg Siostry Anastazji 143

Lubicie ciasta kokosowe? Ja lubię i w swoim zeszycie mam kilka przepisów na ich przygotowanie. Oczywiście takie ciasta wizualnie wiele się one od siebie nie różnią (wszystkie z nich to jasny biszkopt i biała masa ), jednak za każdym razem użyte składniki są nieco inne, więc i całościowo każde ciasto smakuje ciut inaczej. Tym razem przygotowałam ciasto kokosowe od Siostry Anastazji(...)Nazwa ciasta podaje, że jest to Rafaello migdałowe. Gdybym miała wtrącić swoje trzy grosze nazwałabym je Rafaello adwokatowe Do masy bowiem wykorzystujemy likier jajeczny/adwokat/ajerkoniak i to on przebija się swym smakiem na pierwszy plan (oczywiście na spółkę z kokosem). Smaku migdałowego nadają użyte do masy budyniowej płatki migdałowe. Choć płatki same w sobie przyjemnie „chrupią” i nadają fajnej

Smaki Na Talerzu
Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami 106

migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 230 kcal Maleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 170 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła 3 płaskie łyżeczki zwykłego(...)nożem, migdałów blanszowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj do niej twarde masło pokrojone w kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką. Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez

ProstePesto.pl
Ciasto Laluś 126

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Laluś to bardzo delikatny i lekki deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Należy ono do słodko-kwaśnych ciast, gdzie słodki krem przełamany jest kwaśny konfiturą z czarnej porzeczki. Ciasto Laluś jest naprawdę przepyszne! Można je przygotować dzień wcześniej, aby smaki się nieco przegryzły. Jeśli lubicie słodsze wypieki, konfiturę z czarnej porzeczki możecie zastąpić(...)innym ulubionym smakiem w nieco słodszej wersji. W naszym domu lubimy to ciasto właśnie z dżemem porzeczkowym. Ciasto Lauś jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, podzielić go na dwie części, posmarować dżemem i masą. Nic prostrzego prawda? Ale za to smak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Przepiski.pl
Delikatny tort musowy 118

mojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort(...)jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty

moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 145

wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam(...)dwóch turach, żeby nie spalić robota). Po wyrobieniu, przełożyć do miski wysypanej mąką (ja mam matę teflonową, więc miskę wyłożyłam matą i na to wyłożyłam wyrobione ciasto). Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Po godzinie wyrastania, ciasto złożyć na pół i znów odstawić do wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce

moj przepis na