ciasto - 162258 przepisów (strona:462/10818)

Pielmieni 98

dodatkiem śmietany zakwaszonej octem. Ponieważ pierożki nie są duże, to z założenia należy je zjadać "na raz".  Z podanych składników otrzymamy około 70 pierogów.  Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej np. typ 500, 250 ml gorącej wody, 50 ml oleju, pół łyżeczki soli. Farsz: 300 g mielonej wołowiny (np. zrazowa dolna), 300 g mielonej wieprzowiny(...)jajka, 50 ml bulionu, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu. Dodatkowo (do podania): świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przesiać całą mąkę. Dodać  ½  łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju. Wlać szklankę gorącej, przegotowanej wody i zamieszać ciasto łyżką, a następnie zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być

Świat Domowej Kuchni
Tradycyjne uszka z grzybami 115

innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą inne, to jednak pyszne domowe uszka z grzybami muszą być. Tym razem udały mi się wyjątkowo Farsz wyszedł przepyszny, ciasto idealne i jeszcze te urocze falbanki Jak zrobić takie falbanki na uszkach? Ja mam wykrawacze do pierogów, stąd ta urocza falbanka. Dostałam je od kogoś z rodziny i ostatnio wygrzebałam(...)szafy Takie wykrawacze można kupić w sklepach internetowych. Są też fajne do ciastek Przepis na idealne ciasto do uszek Idealne ciasto do uszek lub pierogów. Ja mam dwie wersje Tym razem zrobiłam tradycyjne – mąka, olej i woda. Sprawdzone proporcje ( więcej w przepisie na świąteczne uszka z grzybami ). Ale polecam Wam też przepis na mięciutkie ciasto z jajkiem. Przepis znajdziecie

Słodkie okruszki
Przepisy na Boże Narodzenie 89

znajdziecie zbiór przepisów do wykorzystania na Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta świąteczne np. : serniki, makowce, ciasta z kremem. Znajdziecie również przepis na pyszne pierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik(...)wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą czekoladową i dżemem Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto Św. Marty 521

Wiecie pewnie, że w okresie przedświątecznym uwielbiam zanurzyć się w przepisy s. Anastazji. To ciasta niezwykłe: bogate, niepowtarzalne w smaku i doborze składników. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis słodkiej Siostry, który osobiście podbił moje serce i sprawił nieskrywaną radochę kubkom smakowym; ) To „Biszkopt Św. Marty”: ciasto orzechowo – kokosowe z przepyszną masą z ananasami…bajka! Podobno spełnia życzenia, więc uważajcie(...)prosicie;) Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm. Składniki na ciasto orzechowe : 5 jaj „L” ¾ szklanki cukru 70 g mąki pszennej 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody ( ja użyłam sody, bo oczywiście zabrakło mi proszku;)) p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans

Domowe ciasta
Ciasto dyniowe z oliwą 101

studia, ale nie narzekam, bo robię to, co mi przynosi dużo frajdy. Mam kilka wolniejszych dni, więc przyszykowałem dla Was nowy przepis.  Jesienią zawsze mam fazę na ciasta dyniowe. Każdego roku staram się odnaleść coraz to ciekawsze połączenia smakowe. Tym razem padło na naprawdę niebanalne połączenie - dynia, cynamon i oliwa. Tak, właśnie oliwa, której tak często unikamy przy wypiekach(...)naprawdę może im nadać bardzo ciekawych nutek smakowych. Zapraszam na ciasto dyniowe z oliwą! Jak raz sprobujecie, to się już się nie zatrzymacie.  Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest słodkie, a jednocześnie lekko gorzkawe za sprawą dodatku oliwy. Smakuje bardzo wyjątkowo i jesiennie, a znika ze stołu w mgnieniu oka. No i właśnie, tylko

Kuchnia Łukasza
Pierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki 170

świątecznej ofercie Dr. Oetker znalazła się gotowa mieszanka do wypieku piernikowych kruchych ciasteczek. Do zawartości torebeczki z proszkiem wystarczy dodać jajko i masło, to wszystko. Konsystencja ciasta jest przyjemna, wystarczy mocno schłodzić surowe ciasto pierniczkowe, a wałkowanie i wykrajanie ciastek foremką idzie gładko. Pierniczki zachowują swój kształt podczas pieczenia, są kruche ale nie łamią się podczas dekorowania. W każdym zestawie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PIECZENIE PIERNICZKÓW Mieszankę do wypieku pierniczków przesyp do misy. Wbij całe jajko, dodaj miękkie masło. Dłonią wyrób kilka minut jednolitą masę przypominającą masę kruchego ciasta. Uformuj 3 kulki, każdą owiń folią i wstaw na 30 minut do zamrażarki, gdzie ciasto nieco zastygnie. Blat podsyp niewielką ilością mąki. Z zamrażarki wyjmuj kolejno po 1 kulce ciasta

ProstePesto.pl
Szarlotka Pani Ogonowskiej 121

pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy i smakuje nawet tym, którzy za ciastami z owocami nie przepadają. Za przepis ten jeszcze raz dziękuję Julicie i gorąco wszystkim polecam! Szarlotka Pani Ogonowskiej Składniki 6 jajek 3 szklanki mąki (420 g) ¾ szklanki cukru(...)blachy: 25 x 36 cm (około 30 porcji) Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek i ugniatamy wraz z mąką , cukrem , proszkiem do pieczenia , masłem oraz aromatem lub cukrem waniliowym . ⅓ ciasta schładzamy w lodówce przez pół godziny lub 15 minut w zamrażarce. Pozostałe ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w 180 stopniach

WegePrzepis
Chleb pszenno-orkiszowy z gara 113

chleb robotem. Ale oczywiście możecie wyrabiać chleb ręcznie, jak zaleca Ken. Ja przy dwójce dzieci unikam ostatnio babrania rąk, bo trzeba ciągle coś lub kogoś łapać, a umorusanymi w cieście rękami jakoś nie bardzo W książce Ken zwraca uwagę na temperaturę ciasta. I to jest bardzo ok, tylko ja nie mam na to czasu… ekhm, więc tego nie robię(...)zabawę i pomiary aż tak szczegółowe, efekt byłby jeszcze lepszy. Ważne w przypadku chlebów z mąką pszenną jest składanie, które pomaga w wytwarzaniu siatki glutenowej, co spowoduje, że ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiej uda się uformować bochenek. Jeśli nie piekliście nigdy chleba i trafiacie na sformułowanie o składaniu ciasta, to nic innego niż zagarnianie ciasta do środka. Czyli wkładamy

Mieszam w Garnku
Ciasto Raffaello Bez Pieczenia 92

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. To świetny wynalazek, szczególnie dla osób, które nie mają piekarnika lub po prostu nie lubią piec.  Ciasta bez pieczenia są bardzo lubiane przez młode osoby, które nie mają takiego zapału do pieczenia, jaki miały nasze babcie. Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Jedną(...)kilku prostych składników, które wiele z Was posiada w swoich domach, można wyczarować smaczny deser, który z pewnością zaskoczy Was swoim smakiem. Tym razem przygotowaliśmy dla Was ciasto raffaello bez pieczenia . To niezwykle proste ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i szybkością wykonania. Sprawdzi się na przyjęciu rodzinnym, a także podczas świąt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Szarlotka budyniowa w wersji fit 85

Zwykle w podobnych przepisach dodaje się po szklance cukru do ciasta i po szklance do smażonych jabłek. Nie mówiąc już i cukrze w przepisie na budyń. Moim zdaniem jednak to ciasto, szczególnie po jednym dniu, smakuje na tyle ciekawie i jabłkowo, że nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast. POTRZEBUJEMY Składniki na smażone jabłka(...)jabłek 2 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego opcjonalnie : garść rodzynek Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta sody oczyszczonej 2 torebki cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (na przykład sojowego) opcjonalnie : pół szklanki sezamu A także 2 budynie waniliowe

Fleksitarianizm.pl
Najlepsza chałka z kruszonką 95

dość często szukamy pomysłów. Przepis na chałkę z kruszonką nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, ale wygodniej jest skorzystać z robota kuchennego. Potrzebujecie tylko odrobinę więcej cierpliwości, niż gdybyście piekli ciasto z gotowych mieszanek dostępnych w marketach. Kiedy już raz wypróbujecie ten przepis, nigdy więcej nie kupicie chałki w sklepie. Najlepsza chałka z kruszonką - składniki 500 g mąki pszennej(...)mąki pszennej  1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła  Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Najlepsza chałka z kruszonką - przepis 1. Świeże drożdże rozcieram z 1 łyżką miodu, aż zrobią się płynne, dodaję połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam dokładnie

Cztery Fajery
Ciasto Maślane z Truskawkami 77

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto maślane z truskawkami to smaczny domowy wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Jest ono bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Stopień wilgotności ciasta zależy od ilości masła, które do niego dodamy. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania odpowiednio wilgotnego ciasta dla siebie. Poniżej przepis na pyszne ciasto maślane z truskawkami , które bardzo często(...)możemy do niego dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. U nas najczęściej przygotowujemy je z truskawkami, ale możecie dodać rabarbar, śliwki, czy wiśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z TRUSKAWKAMI Składniki: 120 g miękkiego masła pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeni

Przepiski.pl
Ciasto 3 BIT Bez Pieczenia 107

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 3 bit bez pieczenia to super prosty do wykonania deser, którego nazwa wywodzi się od uwielbianego przez wiele osób batonika 3 bit. Ciasto 3 bit jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, możemy go wykonać bez użycia piekarnika. Ciasto 3 bit możemy wykonać na herbatnika tak jak w tym przepisie lub na biszkoptach. Oczywiście można(...)Przepis ten jest chyba jednym z najczęściej poszukiwanych, nic dziwnego, domowy 3 bit smakuje naprawdę świetnie. Bo któż nie lubi masy krówkowej z dodatkiem puszystej śmietany? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to składa się z masy śmietanowej, warstwy budyniowej, masy krówkowej i pysznych krakersów, które przełamują słodki smak pozostałych składników. Macie ochotę na pysznego 3 bita bez pieczenia ? Jeśli

Przepiski.pl
Pizza z patelni 87

własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Przygotowane spody na pizzę podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill (u mnie funkcja opiekacza). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz(...)możecie wykorzystać najwyższą temperaturę i termoobieg. Pizza przygotowana tym sposobem jest wyjątkowo chrupiąca . Polecam! Składniki ciasta: (4 porcje) 14 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 325 ml ciepłej wody 4 łyżka oliwy lub oleju 500 g mąki do pizzy lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (strong bread flour or Italian ’00’ flour) 1 łyżka soli Pizza z mozzarellą i rozmarynem

Moja Delicja
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 97

niewątpliwe te brioszki z makiem znalazłyby się na podium. Przygotowanie drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól. Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania