ciasto - 161133 przepisów (strona:446/10743)

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzianym spodzie 45

Dzisiaj polecam Wam niezwykle pyszne ciasto na bardzo chrupiącym spodzie z dodatkiem płatków kukurydzianym. Takie nietypowe ciasta, ale warto spróbować. Pachnące jabłkami, miodem i orzechami. Polecam na szybki podwieczorek. Mnie bardzo smakowało i przyznam się szczerze, że najbardziej takie lekko ciepłe. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)   Potrzebujemy:   Na ciasto: 20 dag mąki pszennej tortowej 10 dag płatków(...)orzechów 2 łyżki miodu prawdziwego sok z cytryny  Dodatkowo:  mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej masło lub margaryna do posmarowania tortownicy   Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto schładzamy w lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem

Izabelawkuchni
Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą 49

Sernik na migdałowo-czekoladowym cieście z polewą. Pyszny sernik na wyjątkowe okazje. Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą  Ten pyszny i zwarty sernik na grubym i aromatycznym spodzie będzie jednym z Waszych ulubionych. Masa serowa w tym serniku została wzbogacona o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nada jej lekko cytrynowy posmak. Sernik zdobi pyszna polewa, a całość(...)posypana gwiazdkami nadaje mu wyjątkowego charakteru.  Sernik na migdałowo- czekoladowym cieście jest prosty do zrobienia i przepyszny. Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą  Sernik na migdałowo - czekoladowym cieście z polewą  Składniki na ciasto: - 100 g gorzkiej czekolady, może być więcej  - 4 duże jajka - 80 g masła - 80 g cukru  - 200 g zmielonych migdałów

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik piernikowy 63

Sernik piernikowy to pyszne połączenie sernika oraz kruchego ciasta piernikowego. Kruche ciasto pachnące przyprawą korzenną oraz wilgotna, puszysta masa serowa .. na samą myśl, aż leci ślinka. Sernik piernikowy jest bardzo prosty do wykonania, uda się każdemu. Sernik nie pęka, a po upieczeniu jest równiutki. Łatwo się kroi, jest podzielny i długo zachowuje świeżość. Można go przechowywać w chłodnym miejscu nawet(...)przez 5 dni. Sernik piernikowy to ciasto świąteczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby go upiec w okresie Karnawału. Bardzo polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sernik piernikowy: ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej – 320 g szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 20 g przyprawy

Gotuj z Prezesem
Paszteciki z kapustą i grzybami 51

podać na inne spotkania czy imprezy. Paszteciki z kapustą mogą być świetnym pomysłem na przystawkę. Idealnie smakują podawane na ciepło, jak i jedzone na zimno. Paszteciki można przygotować z ciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie(...)wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą i grzybami składniki Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję świeże drożdże. Ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdży suszonych używam przede wszystkim do ciasta na pizzę, albo do wypieku chlebów. Paszteciki z kapustą i grzybami farsz Paszteciki z kapustą i grzybami przepis Dzień przed przygotowaniem pasztecików, do miseczki wkładamy grzyby suszone i zalewamy je wodą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na pierniczki 46

doprawione w sposób, który nie przytłacza, ale wciąż jest wyraźnie piernikowy. Przyprawy sprawiają, że są słodkie i pikantne, natomiast olej, soda i dżem nadają pierniczkom pulchności i wilgoci. Samo ciasto na pierniczki jest bardzo łatwe do przygotowania i wykonasz je w jednej misce przy pomocy łopatki lub trzepaczki. Z naszego przepisu dowiesz się również, co zrobić, żeby pierniczki były miękkie(...)jogurt wymieszany z sodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a na koniec partiami dodaj przesianą mąkę. Masę mieszaj miotełką do momentu, aż stanie się to zbyt ciężkie. Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj (podsypując mąką), aż masa będzie na tyle stabilna, by dało się ją rozwałkować. Schłodź ciasto: Ciasto będzie bardzo lepkie, dlatego powinno być schłodzone w lodówce

Kuchnia Na Wypasie
Kapuśniaczki 55

Kapuśniaczki, czyli małe paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami to najlepszy dodatek do barszczu. Zazwyczaj robię je z ciasta drożdżowego, ale tym razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją(...)konsystencją ciasto francuskie. Właśnie dodatek piwa nadaje kapuśniaczkom kruchości. W przepisie należy ciasto po wyrobieniu włożyć na godzinę do lodówki, ale nic się nie stanie, jeżeli pozostawimy je na całą noc. Do farszu, którym nadziewamy kapuśniaczki możemy też dodać grzyby suszone, wówczas będą one bardziej wyraziste w smaku. Kapuśniaczki z farszem z kapusty kiszonej i grzybów możemy przygotować nie tylko

Danka Pichci
Korzenny sernik na Święta! Piernikowe ciasto na Boże Narodzenie 50

Korzenny sernik na Święta to przepis na sernik z sera z wiaderka, z dodatkiem śmietany i korzennych przypraw. Ciasto przygotujesz na spodzie z korzennych ciasteczek. Wierzch sernika polałam białą czekoladą, która idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jaki sernik zrobić na Święta? Na Boże Narodzenie warto zrobić pieczony sernik z pomarańczą lub sernik korzenny. Do sera można dodać przyprawę(...)wiaderka dodaj jajka, masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Możesz też dodać śmietanę lub inne dodatki. Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika? Aby przygotować sernik, nie musisz robić kruchego ciasta! Na spód sernika możesz użyć herbatników lub przygotować ciasteczkowy spód. Wystarczy, że pokruszone ciasteczka wymieszasz z roztopionym masłem. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jaki sernik zrobić

Via Gusto
Ciasto makowe z białek 413

Każdy powinien posiadać ten prosty przepis na ciasto makowe z białek. Idealne ciasto z makiem na świąteczny deser i nie tylko. Ciasto z białek to dobry sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków, faworków lub innych kruchych wypieków. Łatwy do zrobienia makowiec, który jest raczej jak piegusek. Ciasto makowe z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne, a do tego bardzo(...)smaczne. Ciasto makowe z białek robię dość często, i to nawet poza okresem świątecznym. Ciasto z makiem na białkach pozwala wykorzystać białka, które zostają mi po robieniu wypieków z dodatkiem samych żółtek. Białka zazwyczaj gromadzę przez jakiś czas i przechowuję w zamrażarce, dokładając je do szczelnie zamykanego pojemnika. Na pokrywce naklejam plasterek i zapisuję, ile akurat dokładam białek, aby później

Kuchcik gotuje
miodownik z masą grysikową i powidłem 50

składniki na ciasto miodowe: 600 g mąki 200 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g masła schłodzonego 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki miodu 2-3 łyżki śmietany 18% wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 22×35 cm). Foremkę wykładamy papierem. Każde ciasto pieczemy(...)rumiano, przez ok. 10-12 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę grysikową: 750 ml mleka 8 łyżek kaszy manny 150-200 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: powidło śliwkowe do posmarowania dwóch ciast wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą

Domowy Smak Jedzenia
Strucla z masą orzechową 111

Strucla z masą orzechową to nic innego jak proste ciasto drożdżowe przełożone masą orzechową. Z jednej strony wielu osobom ten wypiek kojarzy się ze świętami. Dla mnie jest to ciasto na każdą okazję. Uwielbiam wypieki drożdżowe, a już zwłaszcza kiedy są one totalnie świeże. A do tego uwielbiam orzechy. I od zawsze marzyło mi się zrobić coś z tą masą(...)Wydawało mi się, że jest jej dość sporo, a nawet za dużo. A jednak zapomniałam, że ciasto drożdżowe podczas pieczenia też jeszcze zwiększa objętość. Więc spokojnie mogłoby być tej masy jeszcze więcej Strucla z masą orzechową, przepis na jedną większą i jedną mniejszą keksówkę (lub dwie średnie) Ciasto drożdżowe: 380 g mąki 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży

Relaxtime
Brioszki z pieczonym serem Camembert 57

Brioszki to małe, francuskie bułeczki maślane. Bułeczki te są mięciutkie, intensywnie maślane i mają piękną złocistą skórkę. Można je robić ze zwykłego ciasta lub dodać do niego kawałki czekolady bądź suszonych owoców. Te bułeczki są fantastyczne podane jako bułeczki śniadaniowe lub jako dodatek do zup czy zimnych przekąsek. Ja brioszki lubię zajadać posmarowane dżemem owocowym lub czekoladą. Dzisiaj zapraszam(...)Camembert i tak też serwowane. Bułeczek nie wypełniam serem lecz zapiekam go pośrodku piekących się bułek. Tak przygotowane brioszki są świetne jako przekąska imprezowa. Przygotowanie brioszek zaczynam od zrobienia ciasta. Jest to ciasto na bazie drożdży , do którego to ciasta dodaję również jajka, mleko, mąkę, odrobinę cukru oraz soli i sporą ilość masła. Do ciasta dorzucam również odrobinę ziół prowansalskich

MeCooks
Euforia czekoladowo makowa 181

Euforia czekoladowo makowa to pycha ciasto nie tylko na święta , ale na każde okazje. Ciasto jest mocno czekoladowe , z makiem i orzechami . Na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem czekoladowym w środku wzbogaconym ciastem makowym . Całość udekorowana polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Przepis jest łatwy w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EUFORIA CZEKOLADOWO MAKOWA SKŁADNIKI: na foremkę 25x35 cm. BISZKOPT KAKAOWY: mąka pszenna(...)proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (2 łyżki) cukier (220 g) jajka (5 szt. rozmiaru M) sól (szczypta) CIASTO MAKOWE: mak suchy nie mielony (150 g) jajka (4 szt. rozmiaru M) cukier (150 g) masło miękkie (100 g) ekstrakt migdałowy (0,5 łyżeczki) orzechy włoskie posiekane (100 g) KREM CZEKOLADOWY: śmietanka kremówka 30% (100 ml.) czekolada gorzka (200 g) śmietanka

RITA food channel
Ciasto fale dunaju 112

Bardzo smaczne i popularne ciasto fale dunaju. Delikatne, biszkoptowe z dodatkiem jabłek i pysznym kremem śmietankowym. Jabłka zapadają się podczas pieczenia, tworząc charakterystyczne fale, stąd też nazwa ciastaCiasto fale dunaju smakuje naprawdę świetnie i co najważniejsze jest łatwe do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam Was jak je przygotować. CIASTO FALE DUNAJU(...)PRZEPIS Składniki CIASTO 250 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu MASA ŚMIETANKOWA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO 4 jabłka 100 ml śmietanki kremówki 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie Miękkie masło zmiksować z cukrem

Alle Dobre!
Makowe Fale Dunaju z gruszkami 126

każdym razem gdy publikuję przepis na ciasto Fale Dunaju, dostaję od Was informację, z jakimi jeszcze innymi owocami je lubicie. Mam wrażenie, że zawsze oprócz jabłek, wiśni, malin czy brzoskwiń (które do tej pory wykorzystywałam) polecacie też gruszki i agrest. No i ja słuchając tych Waszych polecajek, tworzę, ku uciesze moich domowników, za każdym razem nową wersję Fal Dunaju(...)razem zrobiłam ciasto z gruszkami, ALE… żeby było nieco inaczej, do drugiej części ciasta, zamiast kakao, dodałam suchy mak, a masę, zamiast tradycyjnej budyniowej przygotowałam na bazie masła, serka homogenizowanego i mleka w proszku. Do tego moja ulubiona polewa z żelatyną i kwaśną śmietaną i wyszło z tego CUDOWNE ciacho, idealne na każdą okazję. Poważnie jestem tak bardzo zadowolona

Smaki Na Talerzu
Ciasto mleczne z kawałkami czekolady 265

Ciasto mleczne z kawałkami czekolady  Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto mleczne z kawałkami czekolady - idealne na słodki podwieczorek. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga  użycia miksera, wszystko wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Ciasto długo pozostaje świeże, to świetny wypiek dla początkujących. Do mojego ciasta mlecznego użyłam ciemnej czekolady o zawartości(...)kakao 60%, ale jeśli lubicie, możecie użyć też mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również świeże owoce ułożone na wierzchu ciasta (jabłka, gruszki, brzoskwinie z puszki), orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy. Jak widzicie za każdym razem to ciasto może smakować zupełnie inaczej. Ciasto

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania