Ciasto z kubeczka - jak niemożliwe skoro możliwe?! Kulinarne blogowanie postanowiłam wznowić z przytupem, biorąc udział w kolejnej akcji Ciasta na Niedzielę pt. Kubeczkowe jogurtowe z owocami . Tym razem "na tapecie" przepis zaczerpnięty z bloga sweet dreams . Miska, kubek i łyżka - oto cały sekret jego przygotowania! Bez miksera i góry "garów" do mycia po fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek(...)jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta? Tak o samym cieście wypowiada się autorka przepisu: "Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, do którego nie potrzebujemy miksera, ani wagi do odmierzania składników, wystarczą łyżka i kubeczek po jogurcie. Na wierzch dowolne owoce i puszyste, wilgotne ciasto do kawki gotowe." Zmian w oryginalnym przepisie dokonałam niewielkich i to głównie
Grunt to przepis!Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna(...)nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie
vegetaniesklepy, już przystrojone balkony i ozdoby świąteczne w każdym sklepie. Brakuje mi śnieg, który dodatkowo wprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować(...)pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto: - 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 40 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka - 350 g mąki pszennej tortowej
dom-agi.plDrożdżowe z formy Drożdżowe z keksówki to ciasto idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie(...)podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego. Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Domowe wypieki" (tytuł oryginału: " Omas schönste Backrezepte" ) pod redakcją Elżbiety Adamskiej, wyd. Olesiejuk 2013. Zobacz również inne przepisy na ciasta drożdżowe ----> CIASTA DROŻDŻOWE Drożdżowe z formy - przepis: Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm) 500 g mąki 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży
Moje Qulinariamylić z glutenem, bo tego nie wykluczyłam całkowicie). Spód jest kruchy, nawet bardziej niż na mące pszennej., co pewnie jest zasługą mąki ryżowej. Dodatek gryczanej za to sprawia, że ciasto ma charakterystyczny, acz ciekawy posmak. A cala reszta w tej tarcie to sprzątanie lodówki. Z przyjemnością dodałabym jeszcze łososia, ale to już następnym razem. spód: 120 g mąki(...)zimnego masła 1 jajko 20 g startego żółtego sera 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli ew. łyżeczka ulubionych ziół (używam zielonej czubricy) Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąkę ryżową, jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. Formę do tarty smarujemy
bistro mamakształt - podłużne i dość cienkie. Niewielka liczba składników, które zawsze są w kuchni każdego chlebowypiekacza, pozwala je zrobić praktycznie bez większego przygotowania. Ich proporcje są tak dobrane, że ciasto jest niezwykle przyjemne w dotyku podczas wyrabiania. Ilości składników pozwalają zrobić pięć niewielkich bułek, w sam raz na lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie(...)przesiej mąkę. Do mąki dodaj wszystkie pozostałe składniki: mleko z drożdżami, wodę z solą i masło. Ręcznym mikserem mieszaj składniki na najmniejszych obrotach. Po 3 minutach mieszania mikserem wyjmij ciasto na blat roboczy i wyrabiaj je przez 8 minut. Uformuj kulą z ciasta i odstaw do wyrastania pod przykryciem na 90 minut w ciepłym miejscu. Można ciasto włożyć do natłuszonej
Grahamka, weka i kajzerkaziołami prowansalskimi oraz octem balsamicznym, aby jeszcze lepiej wydobyć ich słodycz. Pod żadnym pozorem ich nie sólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku. Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie(...)coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się nadzienie, a ciasto pełni rolę drugorzędną. Możecie wykroić koło a'la duża pizza, możecie ją zrobić prostokątną, albo pełno mini-tart. Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą Wam dwie pizze o średnicy 27 cm (ja zrobiłam jedną dużą, a z reszty ciasta mini
Chilli Czosnek i Oliwaocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1-2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 kg świeżych moreli(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto się schłodzi
mojewypiekiinietylkotrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi! 300 g mięciutkiego masła 2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysię chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej Wiewiórykolejne marchewkowe ciasto jakie upiekłam. I jest wyjątkowe! nie za słodkie, dość jasne i mało korzenne, poza tym nie wyczuwa się w nim nadmiaru spulchniaczy co wg mnie dość istotne. W rankingu ciast marchewkowych zajmuje 2 miejsce :) Przepis pochodzi z książki "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona", z moimi małymi zmianami. 4 jajka 375 g cukru pudru ( u mnie
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto, które ja i dzieciaki zjedliśmy jednego dnia! pyszne! mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody
Dzieje kuchennej WiewióryDyniowe ciasta, dyniowe zupy, cóż... mamy po prostu jesień :) może trochę halloweenowo ale nie tak do końca polecam dziś ciasto. Przepis znalazłam w Kuchni pełnej smaków. Słodkie, wilgotne, korzenne, bardzo pyszne! 1 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki wody1
Dzieje kuchennej Wiewiórycieście po prostu zapomniałam! zjadłam prawie całe sama, nie przypadło niestety do gustu pozostałym domownikom ani urodzinowym gościom Córci. Dziś znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną
Dzieje kuchennej Wiewióry