Jogurtowiec z borówkami to proste i delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Jest to deser wyglądem i smakiem przypominający trochę sernik, ale sera w nim nie ma. Jogurtowiec z borówkami to kruchy spód i warstwa jogurtowa, w której zanurzone są borówki. Ta warstwa została zrobiona z jogurtu naturalnego, proszku budyniowego o smaku śmietankowym oraz ubitej piany z białek. Zazwyczaj kiedy(...)robimy ciasta na kruchym spodzie to białka wyrzucamy, a w tym przypadku będą one wykorzystane. Jogurtowiec z borówkami to wilgotne i lekkie ciasto, doskonałe na każdą okazję, poza tym, że ładnie się prezentuje na talerzu to też świetnie smakuje. Takie ciasto będzie też dobre z innymi sezonowymi owocami, na przykład jagodami czy malinami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę
Danka Pichciprzepisy i zainspiruj się! Sprawdź również 20 przepisów na deserki w pojemniczkach . Przepisy na najlepsze serniki z galaretką Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Malinowe ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką (sernik na zimno) Przepis na niezwykłe ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką, a także malinami. Ten malinowy serniczek na zimno jest niezwykle kremowy… ZOBACZ(...)PRZEPIS Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami Przepis na pyszny i orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami. Ciasto składa się z kilku warstw, a przygotowałam… ZOBACZ PRZEPIS Prosty przepis na sernik z rabarbarem Ten przepis na sernik z rabarbarem i galaretką po prostu trzeba zrobić! Jest kremowy, orzeźwiający i przyciąga swoim wyglądem. Rabarbarowy… ZOBACZ
Via GustoSprawdzony przepis na pyszne, domowe naleśniki z wodą gazowaną. To prosty i szybki przepis krok po kroku na tradycyjne, mięciutkie naleśniki z chrupiącymi brzegami, które zawsze się udają. Najlepsze ciasto na naleśniki przygotowuje się z mąki, jajek, mleka, wody (najlepiej gazowanej) oraz szczypty soli i odrobiny cukru. Naleśniki można podać na słodko (z dżemem, konfiturą, serem, owocami) oraz na słono(...)gazowana w przeciwieństwie do swojej niegazowanej kuzynki, sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Jeśli naleśniki będą służyć jako deser, do składników można dodać odrobinę cukru. Warto jednak pamiętać, że ciasto na naleśniki zawierające cukier, może się szybciej przypalać i będzie bardziej podatne na przywieranie do patelni. Kluczem do pysznych naleśników jest oczywiście odpowiednia konsystencja ciasta. Ważne jest również
Kuchnia Na WypasieCiasto Słodki Adorator jest wilgotne, pyszne i stosunkowo łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Składa się z klasycznego murzynka nasączonego ajerkoniakiem i przełożonego kremem budyniowym. Wierch wieńczy gruba warstwa polewy czekoladowej. Całość tworzy bardzo udaną i smakowitą kompozycję. Składniki na ciasto Słodki Adorator: Murzynek: 350 g masła(...)cukru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (dałam mleczną i z kawałkami orzechów) około 80 ml mleka garść wiórków kokosowych Dodatkowo: 180 ml ajerkoniaku do nasączenia ciasta Przygotowanie Murzynek Masło, cukier, wodę i kakao przełóż do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstaw
e-PrzepisyKulinarnetrudny do zrobienia, a przy tym bardzo efektowny i smaczny. Mój torcik był niespodzianą z okazji Dnia Ojca, wszyscy myśleli, że to prawdziwy koszyk truskawek ;)) Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Całość przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( moja foremka ma wymiary 26×21 cm ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez 40 minut *** *** Po wystudzeniu ciasto przecinamy wzdłuż krótszego boku na trzy części (można też przeciąć na dwie części jeśli chcemy
Blog z ApetytemCiasto Podchmielony Wujcio to przepyszny wypiek o śmiesznej nazwie. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach i imprezach, gdyż jest wysoki, podzielny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Uwaga, tylko dla dorosłych! Wchodzi do niego cała szklanka likieru jajecznego, więc smak alkoholu jest dość wyraźnie wyczuwalny. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu, to z pewnością wam przypadnie do gustu. Biszkopt jest mięciutki(...)puszysty, krem na bazie bitej śmietany lekki i wyrazisty, a dodatek gorzkiej czekolady, orzechów i migdałów na wierzchu świetnie dopełnia całość. Składniki na ciasto Podchmielony Wujcio: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 3/4 szklanki) 40 g mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżka oleju płaska łyżeczka proszku
e-PrzepisyKulinarneTorcik truskawkowo-bananowy to świetne połączenie ciasta bananowego, truskawek i lekkiego kremu twarożkowego. Całość to prawdziwa eksplozja smaków. Koniecznie spróbujcie! Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto bananowe: 115 g masła ½ (100g) szklanki cukru 2 jajka 180 g dojrzałych bananów (2 średnie) 1 płaska łyżeczka sodki oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ (210g) szklanki mąki pszennej 1 szczypta soli(...)dodaję je do masy z masła, cukru i jajek. Miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodką i solą i dodaję do masy. Całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik
Słodki sentymentMagda Śmiać mi się chciało jak spisywałam dla Was ten przepis bo na końcu napisałam, że odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ja nie wytrzymałam z czekaniem, ukroiłam sobie dwa porządne kawałki jeszcze ciepłego ciasta i się rozpłynęłam. Przepyszne, puchate, pachnące, takie jak robi babcia, więc przepis sprawdzony nie raz. Dodatek do ciasta musiał być sezonowy – ten piękny różowy rabarbar(...)targu wręcz do mnie mówił i prosił się o towarzystwo twarogu. Blacha może duża wychodzi, ale ciasto bardzo szybko się kończy Składniki (na dużą blachę około 20x30cm): 3,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 150ml letniego mleka 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła Na zaczyn: 30g świeżych drożdży łyżka cukru 50ml mleka 3 łyżki mąki Na kruszonkę
Smaczna StronaCiasto dupa pawiana to deser o śmiesznej nazwie i cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste, moim zdaniem to idealny deser na lato. Fajnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć, szczególnie najmłodsi się nim zachwycają. Przepis na ciasto dupa pawiana jest bardzo prosty a samo ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoją rodzinę i gości, ciasto(...)dupa pawiana będzie idealnym wyborem! PRZEPIS NA CIASTO DUPA PAWIANA Składniki Biszkopt 3 jajka rozmiar L 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju szczypta soli Masa 330 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml gorącej wody 600 g serków homogenizowanych 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 12 mini ciepłych lodów
Alle Dobre!Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat Kolbuszowski Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, dlatego postanowiłam zaproponować Wam kruche ciasto, w którym rabarbar doskonale się sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą(...)kruche ciasto jest pianka z białek i cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko kwaśnymi owocami. Kruche ciasto ścierane jest zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, zamykając wewnątrz warstwy pianki i owoców. Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę
Trzeci talerzsię błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Składniki(...)znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami to przepis „z wąsem”. Pochodzi ze słodkosentymentowego zeszytu , a owoce – to już kwestia tego, które lubicie najbardziej. Zaproponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, bo to połączenie idealne na wiosnę, tak myślę 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Ciasto upiekłam w blaszce 33 x26 cm, ale śmiało możecie użyć też większej blaszki. Jak widzicie(...)zdjęciach, u mnie spód jest dosyć gruby – ja po prostu uwielbiam półkruche ciasto i lubię, jak jest go dużo 🙂 Składniki na ciasto: ¾ kg mąki (6 szklanek) 1 (niepełna) szklanka cukru 300 g masła 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część
Słodki sentymentPyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu. Czas przygotowywania: 80 min Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt) Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm) Biszkopt 6 jajek 200 g cukru drobnego(...)szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zmiksuj. Mąkę przesiej i dodaj w 2-3 turach do jajek, wymieszaj ręcznie mieszadłem od miksera/trzepaczką. Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę, wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° (grzałka góra-dół) przez ok. 20-25 min. Pozostaw do całkowitego ostudzenia w blaszce. Po wystudzeniu podziel na dwie równe części
Słodki BlogPyszne ciasto krówkowe z bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie i zachwyca swoim smakiem, każdego! Ciasto krówkowe z bezą idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, czy inne okazje z ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! CIASTO KRÓWKOWE Z BEZĄ – PRZEPIS BISZKOPT(...)masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do przestygnięcia
Alle Dobre!