Biały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa z jagłami ekspandowanymi lub ryżem preparowanym. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz posiekane orzeszki ziemne. W oryginalnym przepisie znalezionym w internecie ciasto przełożone było kremem śmietankowym z białą czekoladą, jednak dla mnie ta masa(...)kawy inki świetnie komponuje się z miękką i słodką warstwą kajmaku z ryżem preparowanym. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia bita śmietana i chrupiące orzeszki. Ciasto jest dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Pyszne zestawienie smaków! P.S. Jeśli ciasto nie będzie przeznaczone dla dzieci, to kawę inkę można zastąpić tradycyjną kawą rozpuszczalną. Składniki
Kuchnia MagdaLenyIdealny deser dla wielbicieli bardzo popularnego francuskiego tortu o nazwie Dacquoise. Ciasto Dacquoise to bardzo uzależniający wypiek, który chyba każdy uwielbia. Przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym masą z dodatkiem daktyli i orzechów. Wierzch ciasta to delikatna beza, która stanowi idealne wykończenie dla tego wypieku. Ciasto dakłas jest niesamowicie eleganckie i pięknie prezentuje się na talerzyku. Dodatkowo smakuje obłędnie(...)Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO DACQUOISE Składniki BEZA 4 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków 60 g posiekanych orzechów włoskich szczypta soli BISZKOPT KAKAOWY 3 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki
Alle Dobre!Pleśniak, Strzępiec a może Skubaniec? Być może się mylę – jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu – ale dla mnie pod tymi nazwami kryje się to samo ciasto. Często przygotowywane jest z wykorzystaniem dżemu porzeczkowego. U mnie w domu zawsze dodawało się do niego powidła śliwkowe. Strzępiec to jedno z moich ulubionych ciast i aż się dziwię(...)pory przepis nie znalazł się na blogu. To kruche ciasto składające się z warstwy jasnej i kakaowej, z powidłami śliwkowymi, orzechami i białkową pianką. Jednym słowem – pychota! Zróbcie je koniecznie! Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g masła 200 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżki kakao opcjonalnie – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Smaki Na TalerzuStrzępiec, Pleśniak a może Skubaniec? Być może się mylę – jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu – ale dla mnie pod tymi nazwami kryje się to samo ciasto. Często przygotowywane jest z wykorzystaniem dżemu porzeczkowego. U mnie w domu zawsze dodawało się do niego powidła śliwkowe. Strzępiec to jedno z moich ulubionych ciast i aż się dziwię(...)pory przepis nie znalazł się na blogu. To kruche ciasto składające się z warstwy jasnej i kakaowej, z powidłami śliwkowymi, orzechami i białkową pianką. Jednym słowem – pychota! Zróbcie je koniecznie! Ciasto: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g masła 200 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżki kakao opcjonalnie – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Smaki Na TalerzuKruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki oraz białkową pianką z orzechami, przełożone masą orzechową. Czyż to nie brzmi wspaniale? A zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Orzechowa Pychotka to, jak łatwo się domyśleć, orzechowa wersja znanego ciasta Pychotka/Pani Walewska . Na blogu znajdziecie też tę klasyczną wersję, na której bazowałam zmieniając jedynie masę na orzechową. Ciasto jest wysokie, podzielne, dobrze się(...)kroi. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przygotowaniu. Jeśli ciasto przechowywane będzie w lodówce, warto wyjąć je nieco wcześniej przed planowanym podaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: (Przygotowujemy na 2 razy, wykorzystując połowę składników) 8 białek
Smaki Na TalerzuParówki w cieście francuskim to jedna z szybszych przekąsek , które można przygotować na ostatnią chwilę gdy goście już do nas jadą. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i na pewno zachwycą niejedno podniebienie. Parówki w cieście francuskim to również świetna przekąska na kolację, gdy nie mamy pomysłu na szybki i smaczny posiłek. Jeśli macie w domu parówki(...)ciasto francuskie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 12 sztuk Składniki 12 dobrej jakości parówek 1 płat ciasta francuskiego 100 g sera żółtego kilka łyżek ketchupu jajko do posmarowania suszone oregano do posypania Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i przecinamy na pół, wzdłuż
Alle Dobre!Szarlotka lana Delikatne, maślane ciasto, wypełnione dużą ilością jabłek. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje! Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24×34 cm Ciasto: 6 jajek 250g masła (lub margaryny) 1 szklanka drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek(...)sztuk) sok z połowy cytryny 3-4 łyżki cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta *** Jabłka obieramy i kroimy w plasterki *** *** Jabłka przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem – ilość cukru zależy od kwaśności jabłek *** *** Całość dusimy na niedużym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając, przez około
Blog z ApetytemCiasto Świąteczny Przysmak jest nie tylko bardzo efektowne i pięknie prezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew(...)pozorom nie jest tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Wystarczy upiec dwa biszkopty, przygotować krem i wszystko złożyć w całość. Składniki na ciasto Świąteczny Przysmak: Biszkopt kakaowy: 4 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Biszkopt makowy 2 jajka rozmiar
e-PrzepisyKulinarneWilgotne ciasto korzenne – prosty i pyszny przepis Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne ciasto pachnące świętami. Ten prosty, korzenny wypiek to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Sprawdzi się też jako jedno z ciast na zbliżające się święta. Wystarczy kilka machnięć łyżką i już można piec Ja uwielbiam takie proste, korzenne, wilgotne ciasta(...)ochotę na kawałek? Jak zrobić wilgotne ciasto korzenne? Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy miska, łyżka, kilka składników i po chwili już można je piec. To korzenne ciasto, jeśli jest dobrze przechowywane, długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie. My je uwielbiamy. Ostatnio znikło tak szybko, że… zostały po nim tylko słodkie okruszki Składniki: 350 g gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki
Słodkie okruszkiWarto koniecznie sprawdzić jak smakuje jedno z moich ulubionych ciasto – ciasto piernik. Z mojego przepisu piernik wychodzi bardzo wilgotny, puszyste i przepełniony przyprawami korzennymi. Piernik możecie upiec i podawać od razu po upieczeniu. Jest kilka wersji piernika, możemy przygotować zwykły tradycyjny piernik, albo piernik staropolski, jednak chyba najczęściej spotyka się piernik przekładamy powidłami śliwkowymi. W przypadku piernika polewa(...)jest niezbędna. Możecie to ciasto piernikowe wykorzystać również do na przykład przygotowania świątecznych muffinek, które udekorujecie bakaliami. Ja najbardziej w przygotowaniu piernika lubię ten aromat, zapach korzennych przypraw, które rozchodzą się po całym domu podczas jego pieczenia. Przyprawę do piernika można przygotować samemu w domu, albo skorzystać z gotowych, które dostaniemy w sklepach. Zawsze sprawdzam ich skład, zanim kupię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na przepyszne ciasto w klimacie świątecznym. Jest to ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem. Łączy w sobie smaki świąt, pięknie wygląda, jest bardzo kremowe, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z miodowych, mięciutkich spodów przełożonych kremem, z piernikowego mięciutkiego biszkoptu, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypane orzechami. Warstwy idealnie(...)250ml*** MIODOWE SPODY -2 szkl mąki pszennej tortowej -2 całe jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki miodu -1 łyżeczka sody -75 g margaryny lub masła CIASTO PIERNIKOWE -3 jajka -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -łyżka kakao -łyżka przyprawy do piernika -1/3 szkl cukru KREM -1000ml mleka -3 budynie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernikobrownie to bardzo szybki, ale wyjątkowo smaczny wypiek, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Składa się z ciężkiego, wilgotnego ciasta czekoladowego, które jest poprzeplatane warstwą z białego sera. Ciasto świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy. Jak zrobić sernikobrownie? Najpierw rozpuszczamy masło z czekoladą. Kiedy składniki ostygną, miksujemy je z jajkami i mąką. Osobno składniki na masę serową mieszamy(...)sobą. Następnie obie masy wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około godzinę. Składniki na Sernikobrownie: Ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka rozmiar L 200 g masła 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżka kakao 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka) szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (albo
e-PrzepisyKulinarneWiecie już, że bardzo lubię szafran. Świąteczne wypieki i te adwentowe zawsze zaczynam od ciasta z szafranem. Dzisiaj mam dla Was nowy i kolejny przepis na szafranowe ciasto z kruszonką imbirową. Jest pyszne świąteczne ciasto, bardzo aromatyczne i smaczne. Najdroższa przyprawa na świecie, szafran ma bardzo specyficzny smak. Albo ją się polubi od razu, albo znienawidzi. Jak dla to była(...)którego intensywność zależy od ilości użytego szafranu. Szafran świetnie pasuje z czerwoną borówką. Piekłam szafranowe babeczki właśnie z dodatkiem czerwonej borówki. Jabłka również pasują z szafranem jak w tym cieście , które upiekłam kiedyś na święta. W tym roku postawiłam na szafranowe ciasto z kruszonką z imbirową nutą. Po upieczeniu tego ciasta zrobiło się w domu naprawdę świątecznie. Szafran, korzenne przyprawy
codojedzeniadoskonałe ciasto ze świątecznym akcentem. Prosty i bajecznie smaczny sernik z musem piernikowym wręcz idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie mogą zdecydować się czy wolą piernik czy też może sernik. Ciasto z poniższego przepisu łączy w sobie to co najlepsze w obu z tych wypieków. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=571555&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4648&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jakie ciasta przygotować na święta? Dla wielu osób święta to festiwal ciast i faktycznie, zarówno wielbiciele klasyki, jak i nowoczesności mają do wyboru wiele opcji spośród bożonarodzeniowych propozycji. Oczywiście trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie
okolicepalnika.plSernikomakowiec w czekoladzie Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego! Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników lub ciastek korzennych 100g roztopionego masła (lub margaryny) Masa serowa 1kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 budyń śmietankowy(...)mąki pszennej pół szklanki cukru 150g masła (lub margaryny) Polewa: ok 80ml słodkiej śmietanki 100g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka śmietanki *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki lub ciastka mielimy w malakserze *** *** Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę lub rant cukierniczy o średnicy 24cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spodzie
Blog z Apetytem