Sezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego (16g) 1 jajko(...)szklanki cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem
Smakołyki Berenikiłyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj
Blondynka Gotujewodzie i odstawić na 5 - 10 minut, a jeśli użyjecie drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn. Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy drożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy
Blondynka GotujePyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną. Taka pizza w sam raz nadaje(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :) Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko
Słodkości i nie tylkoDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy
Smaczna Pyzałyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut. Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 450 g szpinaku mrożonego 130 g fety 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową(...)masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią
Monia miesza i gotujeNiedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa(...)obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej masłem formy mufinkowej. Nadziewamy farszem i brzegi zakładamy do środka. Pieczemy przez 30 minut w 200 ° C. Można serwować na ciepło
Delicious TitbitsPost Ciasto Shrek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki oraz olej i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 35-40 min. składniki na ciasto orzechowe: 200 g orzechów włoskich(...)następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej masy wsypujemy posiekane orzechy wymieszane wcześniej z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy (ok. 23 × 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180°C przez ok. 35 minut. składniki na krem budyniowy cappuccino: 750 ml mleka 1 budyń
Domowy Smak Jedzeniavent jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami upieczone w airfryer. Jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami będą idealne na Wielkanoc. Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs” zarówno wytrawne jaki na słodko vol-au-vent , tartinki , koreczki, kanapeczki , roladki i wszelkie inne różności. W lodówce zawsze mam ciasto francuskie. Jest niezawodne gdy zaskoczą nas goście(...)oraz ogórkiem bez nasion, odrobiną majonezu i szczypioru. Takie koszyczki prezentują się świetnie, są idealne na wielkanocną przystawkę, sprawdzą się doskonale na Wielkanocnym stole Składniki na koszyczki jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 1 op. ciasta francuskiego budyń błyskawkiczny truskawki śmietanfix 250 ml mleka Jak zrobić Koszyczki jajka z ciasta francuskiego . Truskawki kroimy w plastry. Błyskawiczny budyń
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCytrynowiec to ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Ten deser składa się z puszystego biszkoptu, intensywnie cytrynowego lemon curd, delikatnej pianki jogurtowej i orzeźwiającej galaretki. Idealny na wiosenne i letnie przyjęcia, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki akcent na co dzień. Cytrynowiec – lekkie, orzeźwiające ciasto na każdą okazję Składniki na Cytrynowiec: Biszkopt(...)której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je, przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty. Lemon curd Jajko i żółtka
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj przepis na… „puszyste ciasto na kefirze”, bo czasami w kuchni chodzi o prostotę! Puszyste ciasto na kefirze to klasyka, która nigdy nie zawiedzie. Jest lekką alternatywą dla mojego ciasta jogurtowego , a dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które możesz przygotować w mgnieniu oka, to właśnie(...)sprawdzi się idealnie. Kefir, który jest bazą tego ciasta, nie tylko nadaje mu delikatnej konsystencji, ale również wzbogaca smak o subtelną nutę kwasowości. Dzięki temu ciasto nie jest przesadnie słodkie, co sprawia, że świetnie komponuje się z owocami. Do jego przygotowania możesz użyć mrożonych lub świeżych owoców, w zależności od sezonu. Ja polecam mix mrożonych owoców leśnych, maliny, jeżyny, truskawki
Gotujemywdomu.plCiasto Santoska to kruche ciasto, kajmak, beza orzechowa oraz masa kawowa. Czyż to nie brzmi wspaniale? Zapraszam na przepyszne ciasto Santoska. Jest nieco słodkie, wysokie i podzielne. Doskonałe na Święta i większe uroczystości. Jestem pewna, że Wam zasmakuje. U mnie zniknęło w mgnieniu oka. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru pudru 4 żółtka(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie kawa zbożowa, karmelowa) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 1/2 puszki kajmaku orzechy do dekoracji Kruche ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na blat, dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło, składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie krótko siekamy składniki. Na koniec dodajemy
Smaki Na Talerzu