razu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia. Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie. Zobaczcie, jak zrobić taki cud Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%) 50 g masła 2 jajka(...)wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika
Słodki sentymentPyszne kruche ciasto z rabarbarem, lekką pianką, która w smaku przypomina sernik, ale jest zrobiona z jogurtów greckich. Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast z rabarbarem, koniecznie spróbujcie! :)) Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, żółtka 6 szt, margaryna lub masło 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki. cukier 0,5 szklanki, masa jogurtowa: jogurt grecki 1200 g, cukier(...)mąka ziemniaczana 1 łyżka, ekstrakt z wanilii kilka kropel, sól szczypta, dodatkowo: rabarbar 600 g, galaretka truskawkowa (sucha)1 szt, bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, żółtka, cukier i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, mniejszą część włożyć
kulinarne odsłony patiubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. składniki na ciasto kokosowe: 5 białek(...)koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotowe białka przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Suszymy w ok. 140 st.C przez ok. 60 min. złożenia ciasta: biszkopt – 1/2 część kremu – ciasto kokosowe – pozostały krem – beza (ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po złożeniu
Domowy Smak JedzeniaBardzo smaczne półkruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jest łatwe w przygotowaniu, efektowne i sezonowe, polecam przepis. SKŁADNIKI : 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru pudru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany(...)pudru tak jest z czubkiem wszystko ucieramy Do tego dodaję 3,5 szklanki mąki pszennej ekstra wypiek wyszło 400 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia wyrabiamy teraz elastyczne gładkie ciasto można je również wyrobić na stolnicy do tego dodaję jedną łyżkę gęstej kwaśnej śmietany ucieram dalej ciasto ciasto mamy gotowe pół kilograma rabarbaru zasypałam 4 łyżkami cukru odłożyłam
Kulinarne Fantazje MarioliWiosna to okres, kiedy pojawia się rabarbar, czyli jedna z pierwszych roślin z dodatkiem których możemy upiec ciasto lub zrobić deser. Oczywiście najlepszym ciastem z tymi kwaśnymi łodygami jest ciasto drożdżowe z kruszonką, ale rabarbar sprawdzi się również jako dodatek do ciasta czekoladowego. Rabarbar cechuje się wyrazistym i kwaśnym smakiem, więc rabarbarowe brownie nie jest zbyt słodkie. Ciasto czekoladowe(...)cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. Na wierzch tego deseru zrobiłam krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, który świetnie komponuje się z kwaskowatym, czekoladowym spodem i nadaje ciastu lekkości. Rabarbarowe brownie to ciasto sezonowe, lekko kwaśne, które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Rabarbarowe brownie: Ciasto: 6 jajek
Danka PichciCiasto Michałek bez pieczenia to idealny deser dla osób niemających piekarnika w swojej kuchni. Składa się on z kilku warstw, z których dwie to ciemne herbatniki, jedna warstwa to krem budyniowo-czekoladowy z dodatkiem pokrojonych michałków. Wierzch ciasta stanowi krem śmietanowy. Ciasto Michałek bez pieczenia nie jest zbyt słodkie, ponieważ jego słodycz została przełamana kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, którym(...)posmarowana jest jedna warstwa herbatników. Dżem porzeczkowy można zastąpić innym, na przykład wiśniowym lub z owoców leśnych – ważne jest, aby nie był on zbyt słodki. Ciasto Michałek bez pieczenia jest proste do przygotowania i sprawdzi się na wiele okazji, jako deser do popołudniowej kawy lub na przyjęcia rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Jak wszystkie tego typu ciasta, tak samo
Danka PichciCiasto Rurociąg to kolejne ciasto bez pieczenia, przy którym nie ma dużo pracy i każdemu powinno się udać. Jest to słodki deser składający się z kilku warstw, a jedną z nich są ciasno ułożone obok siebie rurki z kremem. Pozostałe warstwy, czyli górę i dół ciasta stanowią ciemne herbatniki. Natomiast środek deseru to krem zrobiony na bazie śmietanki kremówki(...)serka mascarpone. W kremie tym przełożone są rurki. Wierzch ciasta dodatkowo ozdobiony jest polewą z gorzkiej czekolady. Ja ciasto Rurociąg zrobiłam z rurkami o nadzieniu kokosowym, ale można też użyć innych, na przykład z nadzieniem kakaowym lub waniliowym. Te z nadzieniem kakaowym będą bardziej wyraziste w przekroju ciasta, a deser w każdej wersji będzie bardzo dobry. Rurki z kremem
Danka Pichcipoliczki słońce, czy sypie gęsty śnieg. Pędzę zatem podzielić się czymś, co sprawdzi się na absolutnie każdą pogodę, a także na zbliżającą się Wielkanoc. Oto przed Państwem miękkie, wilgotne ciasto maślankowe w pralinowej koronie migdałowej, która wynosi smak ciasta na wyżyny i wprowadza niezwykle uzależniający chrupiący akcent ;) Sama nazwa kojarzy się bardziej z włoską Toskanią i może ona pochodzić(...)migdałów, które własnie stamtąd były naprawdopodobniej sprowadzanie, jednak ciasto ma skandynawskie korzenie i najchętniej stawiają je na stole Szwedzi i Norwegowie. Puszyste ucierane ciasto i słodkie, chrupiące zwieńczenie lekko przetrącone solą to przepis na celebrowanie chwili niezależnie od aury za oknem :) Idealne do popołudniowej herbaty, czy ulubionej kawy i z pewnością zachwyci niejedno podniebienie przy wielkanocnym stole. A jeśli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKeks podobnie jak babki są nie odłącznym elementem każdych świat. Są to ciasta, które lubi cała moja rodzina. Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomarańczy zapewnia mi sok pomarańczowy. Bakalie nadają wypiekowi specyficznego smaku, ale również aromatu. Jest to ciasto pulchne i bardzo smaczne. Doskonały dodatek do herbaty i na święta. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(...)jednym jajku. Miksuję. Dodaję sok pomarańczowy. Miksuję. Bakalie i mąkę łączę ze sobą. Dodaje do masy. Dodaje proszek do pieczenia. Miksuję. Tortownicę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Leje ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję. Smacznego ! Źródło: Keks | AniaGotuje.pl
Ciasta z tradycjamiPuszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia. Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem) Czas pieczenia: 30-45 min Składniki: (na formę o pojemności 1l) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 3 żółtka 60 g cukru (5 łyżek(...)pomarańczy, aromat cytrynowy lub pomarańczowy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody lub soku z cytryny bądź pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min) Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia Na samym końcu wsyp rodzynki Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia
Słodki Blogpowodu to ciasto nosi nazwę pychotka! Jest naprawdę wyśmienite, a dzięki masie kremowej rozpływa się w ustach. Specjalistką od pychotki jest moja siostra Ula. Nie wiem jak ona to robi, ale jej ciasto zawsze jest najlepsze! W rankingu ciast wg Sławka pychotka jest chyba na pierwszym miejscu. Składniki: Ciasto ? 300 g mąki pszennej ? 4 żółtka ? 200 g masła ? 1/2 szklanki(...)słoiczek powideł śliwkowych Krem ? 250 g masła ? 1/2 litra mleka ? 2 żółtka ? 2,5 łyżki mąki pszennej ? 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ? 4 łyżki cukru ? cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto ? Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. ? Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto – ja robię kulę
To co kochamKażdy, kto spojrzy na ilość składników i długość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam(...)ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie, ale jak to biszkopt jest ciastem suchym, więc jak najbardziej prosi się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje się wilgotny, to robiąc to ciasto drugi raz nasączyłabym go wodą z cytryną
To co kochamCiasto Słodki Zazdrośnik to obłędny w smaku rarytas, który świetnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy. Składa się z mięciutkiego biszkoptu, kremu kawowego oraz śmietanowego i posypki z cukierków i migdałów na wierzchu. Jeśli lubicie słodkie ciasta z nutką kawy, to z pewnością coś dla was. Jak zrobić ciasto Słodki Zazdrośnik? Przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wystarczy upiec biszkopt, oraz(...)przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone. Następnie biszkopt przełożyć kremem i gotowe. Składniki na ciasto Słodki Zazdrośnik: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka) 2 łyżki kakao 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej + 120 ml wody czubata łyżka żelatyny + 60 ml wody
e-PrzepisyKulinarne