ciasto - 160568 przepisów (strona:485/10705)

Leśny mech 88

Przyznam Wam się szczerze, że miałam moment zwątpienia zanim pierwszy raz upiekłam ciasto Leśny Mech. Szpinak lubię, ale raczej na słono (na blogu mogliście widzieć go w odsłonie muffinków ze szpinakiem ) i niby w różnych opiniach można wyczytać, że „szpinaku nie czuć”, ale zawsze lubię przekonać się na własnej skórze :) Spieszę więc z wnioskami: szpinak oprócz koloru sprawia(...)ciasto jest idealnie wilgotne i rzeczywiście nie zostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciastkozercy
ciasto jajko sadzone na leśnym mchu 233

składniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 300 g mąki 125 ml oleju 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy(...)miksujemy tylko do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciasta wielkanocne. Proste przepisy dla zabieganych 24

które żyją w biegu. Dla tych, którzy cenią sobie smak tradycyjnych wypieków, ale nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, zebraliśmy kilka prostych i szybkich przepisów na pyszne ciasta wielkanocne. Babka piaskowa z cytryną Babka piaskowa to klasyk wśród wielkanocnych wypieków, a nasz przepis na nią jest nie tylko pyszny, ale i bardzo prosty w przygotowaniu. Bazuje(...)podstawowych składnikach, które z łatwością można znaleźć w każdej kuchni. Wystarczy wymieszać mąkę, cukier, jajka, masło oraz aromatyczną skórkę z cytryny, tworząc puszyste ciasto o intensywnym smaku. Gdy masa będzie gotowa, należy ją delikatnie wlać do foremki, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu, kiedy babka nabierze złocistego koloru, możemy ją ozdobić kwaśnym lukrem z soku z cytryny, dodając

Słodkie okruszki
ciasto leśny mech z dżemem brzoskwiniowym 46

składniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 250 g mąki 3 jajka 125 ml oleju np. słonecznikowego 150 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy(...)szpinak i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie oraz ekstrakt i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy. składniki na krem śmietankowy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Stefanka 94

Ciasto Stefanka to prosty deser, który przygotujemy nie używając piekarnika. Tak więc mogą je zrobić również osoby nieposiadające w swojej kuchni tego urządzenia. Ciasto Stefanka to deser składający się z kilku warstw herbatników maślanych przełożonych kremem grysikowym. Krem grysikowy to ugotowana na mleku kaszka manna, a następnie po wystudzeniu zmiksowana z masłem. Aby ciasto Stefanka nie było zbyt słodkie(...)mdłe to warstwy herbatników posmarowane są powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z owoców leśnych lub z czarnej porzeczki. Wierzchnia warstwa ciasta to ubita śmietana kremówka. U mnie ciasto Stefanka zostało przed podaniem posypane startą gorzką czekoladą, ale może to być też kakao. Ciasta bez pieczenia na herbatnikach należy przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Tego samego

Danka Pichci
Rolada biszkoptowa w serduszka 26

kształcie serduszek :) To moja pierwsza tego typu. Ale na pewno nie ostatnia, bo zrobienie takiej rolady we wzorki wcale nie jest trudne, a efekt wizualny robi wrażenie :) Samo ciasto biszkoptowe jest tu bardzo pulchne, delikatne, a jednocześnie elastyczne. A przygotowuje się je znacznie szybciej i łatwiej niż tradycyjny biszkopt. Przełożenie rolady, to po prostu bita śmietana i domowy dżem wiśniowy(...)Prosto, ale pysznie! Rolada w serduszka będzie idealnym deserem na Walentynki, może przygotujecie ją dla kogoś w prezencie? Gwarantuję, że obdarowana osoba będzie zachwycona :) Składniki na ciasto na serduszka* : 10 g mąki pszennej 10 g cukru pudru 10 g miękkiego masła 10 g białka jajek czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu Składniki na ciasto biszkoptowe : 5 dużych jajek

Opowieści z piekarnika
Tort cytrynowy z owocami 16

Lekki tort cytrynowy z owocami to świetna opcja dla tych, którzy nie lubią tortów i kremowych ciast. Ten tort jest delikatny, orzeźwiający i myślę, że skusi się na niego nawet największy przeciwnik kremów. Do tego jest łatwy i szybki ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 8 dużych jajek 6 łyżek cukru pudru 1 ¾ szklanki mąki 2 cytryny 1 szczypta(...)mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaję resztę piany, skórkę otartą z cytryny i mieszam łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (22-23cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam

Słodki sentyment
Ciasto orzechowe z wiśniami 22

Można powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale… No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze. Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych ½ szklanki kaszy manny 2 jajka 80 g masła(...)puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką. Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam. Małą keksówkę (10×20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto. Ciasto wyrównuję łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką 19

razu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia. Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie. Zobaczcie, jak zrobić taki cud Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%) 50 g masła 2 jajka(...)wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika

Słodki sentyment
ciasto leśny mech z wiśniową galaretką 30

składniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g szpinaku świeżego 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju np. słonecznikowego 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak, ekstrakt(...)cytrynowy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 -35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy. składniki na galaretkę: 2 galaretki o smaku wiśniowym

Domowy Smak Jedzenia
Banoffee pie inaczej 31

Magda Klasyczne banoffee pie to ciasto bez pieczenia, na kruchym spodzie z ciasteczek, z masą krówkową, bananami i chmurą puszystej bitej śmietany. W mojej innej wersji banoffee pie też znajdzie te składniki, ale zwieńczają one mocno bananowe wilgotne ciasto, które stanowi spód. W tym cieście mamy prawdziwą gratkę – małe otwory wypełnione aksamitnym nadzieniem z budyniu i masy krówkowej(...)ciasto w każdym kęsie niesie nową niespodziankę, bo można trafić na kawałek z bananem, z budyniem, z chrupiącym ciasteczkiem na wierzchu, a najlepiej złapać to wszystko razem w na łyżkę i delektować się tym smakiem. Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm): 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki

Smaczna Strona
Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia 364

Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia to proste ciasto warstwowe, z czego dwie warstwy to herbatniki jasne i dwie warstwy herbatników ciemnych. Ciastka przełożone są kremem budyniowym i kajmakiem z dodatkiem orzechów. Wierzchnia warstwa ciasta Orzechowa Krówka bez pieczenia to bita śmietana posypana orzechami. W moim przypadku są to orzechy włoskie, ale można też użyć orzechów laskowych lub obu gatunków razem(...)Robiąc ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia jedyną trudność może stanowić tu przygotowanie kremu budyniowego, ale nie ma tu nic skomplikowanego. Jak większość tego typu deserów, tak też i ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia , musimy przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Deser taki po zrobieniu należy włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły, a herbatniki zmiękły

Danka Pichci
Piernik staropolski z kremem grysikowym 34

wódki (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo do przełożenia piernika: 750 g powideł śliwkowych UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie ciasta na piernik staropolski Do dużego garnka włożyć masło, dodać cukier trzcinowy oraz miód. Podgrzewać powoli na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić z ognia, przestudzić. W dużej misce wymieszać(...)włoskie, kakao oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać sypkie składniki. Sodę rozpuścić w mleku, wlać do przestudzonej masy z cukru oraz miodu, dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki oraz jajka. Wyrobić ciasto ręką, łyżką lub w robocie kuchennym. Będzie ono lepkie i ciężkie. Ciasto przełożyć do dużego, najlepiej glinianego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w zimne miejsce (lodówka lub balkon

niecodziennikpary
Piernik Staropolski – pieczenie 24

najbardziej tradycyjny z polskich pierników. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie. Przepis na ciasto do piernika dojrzewającego znajdziecie w innym miejscu na moim blogu(...)wrzucam Wam odnośnik: Piernik staropolski dojrzewający Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: –  piernikowe muffiny –  ciasteczka brownie –  podstawowy przepis na pierniczki –  ciasteczka migdałowe –  tort czekoladowy z owocami –  ciasteczka z melasą –  wafle z kajmakiem –  kruche ciasteczka świąteczne –  ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie  12 potraw na Wigilię  wraz

nietylkopasta.pl