ciasto - 162258 przepisów (strona:485/10818)

Dyniowe ciasto 104

Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz. Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki: 2 szkl dyni startej na małych oczkach 2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę 1 szkl oleju 1 szkl cukru 3 jajka 2,5 szkl mąki(...)składniki - mieszamy. Następnie dodajemy dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz bakalie, calość dokładnie miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do czasu "suchego patyczka". Mi to zajęło jakieś  80min, ale oczywiście wszystko zleży od wielkości formy. Studzimy i możemy opcjonalnie

charlotte gotuje
Baranek z ciasta drożdżowego 166

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Formułujemy kulkę i delikatnie posypujemy wierzch mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość - ok. 1-2 godz). Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta

charlotte gotuje
POPAPRANIEC 1115

Popapraniec to przepyszne ciasto, tylko sama nazwa może nie za piękna, no ale coś w tym jest, bo właśnie jest takie popaprane, przynajmniej samo ciasto biszkoptowe. Ciasto wbrew pozorom bardzo łatwe do wykonania, nie wymagające precyzji, nie ma dokładnych warstw, wszystko się miesza, choć tak nie do końca, to bardziej taki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona(...)wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki! Na pewno zagości u nas jeszcze wiele razy, choć w przyszłości

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 209

prawdziwe rogale marcińskie z prawdziwym marcepanem, a nie żadnymi aromatami migdałowymi. Polecam :) W żadnej cukierni tak dobrych nie znajdziecie ;) Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali  Ciasto: 1 szklanka* ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru(...)białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka ucieramy mikserem

Aga w kuchni
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 577

Pokusiłam się o kolejne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Tym razem urzekły mnie te "oczy" z ciemnego kruchego ciasta i marmolady:) Na pierwszy rzut oka ciasto wydało mi się nieziemsko pracochłonne, ale w rzeczywistości wcale takie nie jest. Co do smaku hmm, ciasto bardzo smaczne, jednak piekłam ściśle według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego(...)proponuję piec znacznie krócej, ale o tym w przepisie;)  Ciasto I: 500g mąki pszennej,  250g margaryny,  szklanka cukru pudru,  4 żółtka,  2 łyżki śmietany 12%, łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżka kakao,  1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,  szklanka twardej marmolady.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margarynę

Z miłości do słodkości
Ciasto Magiczne 8519

Jako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też  do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok .  I muszę powiedzieć ,że przygotowując  to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Blachę (ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 60'C Schłodzić ok 3 godzin w lodówce , Posypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Cytrynowiec 5060

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce(...)lepiej, niż tuż po przygotowaniu. Mnie cytrynowiec najbardziej smakował po 2-3 dniach od przygotowania, przechowywany był w szczelnym pojemniku spożywczym w lodówce. W zależności od wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku. Ciasto należy udekorować bezami

Smakołyki Bereniki
Pizzerinki z ciasta francuskiego na Halloween 428

Szukając pomysłów na Halloween znalazłam mnóstwo fajnych zdjęć. Zainspirowana jednym z nich przedstawiam kolejną propozycję na szybką  i straszną ;) przekąskę. Składniki: ciasto francuskie salami o dużej średnicy czarne oliwki żółty ser Z ciasta francuskiego wyciąć na przykład szklanką koła zbliżone wielkościowo do salami. Na każdym kółku położyć plaster salami, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekać w piekarniku

chwile dla mnie
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 168

mąki kukurydzianej, która  sprawdza się  całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki pieprz czarny szczypta papryka słodka(...)grubości 0,5 cm.  Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor

głodny alergik
DWUKOLOROWE CIASTO Z GRUSZKAMI I POLEWĄ! 163

Przepis z tamtego roku ale bardzo bardzo aktualny i popularny! Zapraszam! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU

SMYKWKUCHNI
Jabłka w cieście z konfiturą i migdałami 145

Mąkę, margarynę, sok, sól i żółtka zagnieść i odstawić do lodówki aby się schłodziło. Jabłka obrać z łupiny i wydrążyć gniazda nasienne, nadziać je konfiturą i migdałami. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i owijać jabłka, na górze zrobić ozdobne dekoracje. Ciasto na jabłku smarujemy białkiem. Piec ok 25-30 minut w tem. 200 C. Wspaniale smakują na gorąco

Apetyczna babeczka
Tort Zebra, śmietankowo - migdałowy 177

Pomysł na wykonanie i cały przepis powstał przy udziale mojego syna, który chciał tort urodzinowy inny niż wszystkie. Po obradach i doborze składników powstała pasiasta Zebra.  Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Oddzielić(...)żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą  ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Upiec 2 ciasta JASNE na okrągłej tortownicy o średnicy 26-28 cm : Poniżej składniki na 1 ciasto

Apetyczna babeczka
Babka z gwiazdką 137

Składniki:    Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki(...)szklanki oleju, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny Przygotowanie:   ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Ciasto tak szybkie, że hej ! 14306

Niespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki

Z Kuchni Do Kuchni
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z owocami 198

zrobić, kiedy późnym wieczorem zachce się coś słodkiego, musimy mieć to już, teraz, zaraz? W dodatku nie trudząc się jakoś specjalnie i nie brudząc miksera? Upiec ciasto jogurtowe, które jest spełnieniem marzeń każdego leniwego łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół(...)łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie)      Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni. Konsumujemy jeszcze parujące, w towarzystwie mleka i osoby, którą kochacie

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania