ciasto - 162020 przepisów (strona:485/10802)

Czekoladowe ciasto z cukinią czyli poWeekendowe Łakocie odc. 22 162

Ciasto, które ja i dzieciaki zjedliśmy jednego dnia! pyszne! mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowe ciasto z kremem czekoladowym 155

Dyniowe ciasta, dyniowe zupy, cóż... mamy po prostu jesień :) może trochę halloweenowo ale nie tak do końca polecam dziś ciasto. Przepis znalazłam w Kuchni pełnej smaków. Słodkie, wilgotne, korzenne, bardzo pyszne! 1 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki wody1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto migdalowo malinowe czyli Slodki Czwartek odc.45 159

cieście po prostu zapomniałam! zjadłam prawie całe sama, nie przypadło niestety do gustu pozostałym domownikom ani urodzinowym gościom Córci. Dziś znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodowe ciasto z Devonshire czyli Slodki Czwartek odc.47 148

Przepis i piękne zdjęcia tegoż ciasta znalazłam na blogu BAYADERKA. Wiedziałam,że upiekę je dla siebie na urodziny, to bardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta". Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne... ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto cytrynowe dla zdeterminowanych czyli Slodki Czwartek odc.53 144

ciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku. Ciasto cytrynowe 115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ucierane ciasto cytrynowe z porzeczkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.54 151

musiałam jednak uruchomić piekarnik by upiec chleb a przy jednym włączeniu jeszcze i bułki popełniłam ale nie o bułkach dzisiaj będzie choć wyszły przepyszne. W sobotę postanowiłam uraczyć rodzinę ciastem ucieranym. Przepis znalazłam w sierpniowej KUCHNI. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, dość wilgotne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto biszkoptowe z jablkami i jagodami czyli poWeekendowe Lakocie odc.63 180

przepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń. Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa czyli poWeekendowe Lakocie odc.69 170

Pierwsze ciasto jakie zachwyciło mnie przy przeglądaniu "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Od razu wiedziałam, ze je upiekę. Było kolejnym marchewkowym jakie popełniłam. Mi smakowało bardzo. Niestety chyba dzięki mące razowej lekko się kruszyło ale w smaku genialne, z apetyczna biała polewą i wiórkami kokosowymi. Razowe Ciasto Marchewkowe z kokosowa polewa 160 g miękkiego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab w cieście musztardowym 338

temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika.  Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta

Pasja Smaku
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23573

samym początku dziękuję autorce bloga  Kulinarne Przeboje  za słodką inspirację :) Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię. Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam(...)mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki

Serce zamknięte w formie pyszności
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 178

będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota ! Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 12 porcji Składniki Ciasto(...)drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Morele

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 398

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa(...)dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne

Garnkowe fanaberie
Murzynek z serem 1228

Potrzebowałam na wczoraj szybkiego w wykonaniu no i przede wszystkim pysznego ciasta, przygotowałam murzynka  z serem i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne , pół blachy zniknęło w mgnieniu oka. Śmietankowy delikatny ser i lekko wilgotne kakaowe ciasto to świetne połączenie. Przeglądając Internet spotkałam dużo podobnych ciast Izaurę , Cielaka, Ciasto łaciate a mój to po prostu murzynek(...)dużo mówić prosty, pyszny i tani tym bardziej, że w okresie przedświątecznym można kupić 1 kilogramowe wiadereczko sera już za 5 złoty a wystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować  ... Ciasto: 2 - 3 jajka ( dałam 2 duże) 3/4 szkl cukru 3 szkl mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 150

Dzień dobry! Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający ? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik! Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika. Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 172

przepis   nie nadaje się   do wyrabiania w mikserze ;  trzeba będzie  wyrabia ć  r ęcznie. Początkowo  będzie to trochę trudne lecz  ostatecznie   ciasto   stanie się   bardziej miękkie i  jedwabiste w dotyku  . Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, u mieścić  w nim zakwas(...)środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól  aż wszystkie składniki po łączą się w jednolitą masę.   Wyrabiać tak długo  aż ciasto będzie gładkie i miękkie.  Zajęło mi   trochę czasu,   z krótkimi przerwami .  Nie ma potrzeby   się spieszyć .  Jeśli   ciasto jest   nadal   niejednolite

Stare Gary