się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przełożyć na blaszkę. Nawet osoba nieobeznana w kuchni sobie z tym poradzi. Takie domowe ciasto po upieczeniu wychodzi wilgotne, puszyste i mięciutkie. Będzie stanowić pyszny deser do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania można użyć również innych owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie czy jabłka. Składniki(...)znowu ucieraj przez kilka minut. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodawaj naprzemiennie po trochę mąki i jogurtu. Ucieraj do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu ułóż rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami to przepis „z wąsem”. Pochodzi ze słodkosentymentowego zeszytu , a owoce – to już kwestia tego, które lubicie najbardziej. Zaproponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, bo to połączenie idealne na wiosnę, tak myślę 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Ciasto upiekłam w blaszce 33 x26 cm, ale śmiało możecie użyć też większej blaszki. Jak widzicie(...)zdjęciach, u mnie spód jest dosyć gruby – ja po prostu uwielbiam półkruche ciasto i lubię, jak jest go dużo 🙂 Składniki na ciasto: ¾ kg mąki (6 szklanek) 1 (niepełna) szklanka cukru 300 g masła 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część
Słodki sentymentPyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu. Czas przygotowywania: 80 min Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt) Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm) Biszkopt 6 jajek 200 g cukru drobnego(...)szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zmiksuj. Mąkę przesiej i dodaj w 2-3 turach do jajek, wymieszaj ręcznie mieszadłem od miksera/trzepaczką. Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę, wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° (grzałka góra-dół) przez ok. 20-25 min. Pozostaw do całkowitego ostudzenia w blaszce. Po wystudzeniu podziel na dwie równe części
Słodki BlogPyszne ciasto krówkowe z bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie i zachwyca swoim smakiem, każdego! Ciasto krówkowe z bezą idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, czy inne okazje z ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! CIASTO KRÓWKOWE Z BEZĄ – PRZEPIS BISZKOPT(...)masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do przestygnięcia
Alle Dobre!Przyznam Wam się szczerze, że miałam moment zwątpienia zanim pierwszy raz upiekłam ciasto Leśny Mech. Szpinak lubię, ale raczej na słono (na blogu mogliście widzieć go w odsłonie muffinków ze szpinakiem ) i niby w różnych opiniach można wyczytać, że „szpinaku nie czuć”, ale zawsze lubię przekonać się na własnej skórze :) Spieszę więc z wnioskami: szpinak oprócz koloru sprawia(...)ciasto jest idealnie wilgotne i rzeczywiście nie zostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciastkozercyskładniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 300 g mąki 125 ml oleju 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy(...)miksujemy tylko do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaktóre żyją w biegu. Dla tych, którzy cenią sobie smak tradycyjnych wypieków, ale nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, zebraliśmy kilka prostych i szybkich przepisów na pyszne ciasta wielkanocne. Babka piaskowa z cytryną Babka piaskowa to klasyk wśród wielkanocnych wypieków, a nasz przepis na nią jest nie tylko pyszny, ale i bardzo prosty w przygotowaniu. Bazuje(...)podstawowych składnikach, które z łatwością można znaleźć w każdej kuchni. Wystarczy wymieszać mąkę, cukier, jajka, masło oraz aromatyczną skórkę z cytryny, tworząc puszyste ciasto o intensywnym smaku. Gdy masa będzie gotowa, należy ją delikatnie wlać do foremki, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu, kiedy babka nabierze złocistego koloru, możemy ją ozdobić kwaśnym lukrem z soku z cytryny, dodając
Słodkie okruszkiskładniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g świeżego szpinaku 250 g mąki 3 jajka 125 ml oleju np. słonecznikowego 150 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy(...)szpinak i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie oraz ekstrakt i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy. składniki na krem śmietankowy
Domowy Smak JedzeniaCiasto Stefanka to prosty deser, który przygotujemy nie używając piekarnika. Tak więc mogą je zrobić również osoby nieposiadające w swojej kuchni tego urządzenia. Ciasto Stefanka to deser składający się z kilku warstw herbatników maślanych przełożonych kremem grysikowym. Krem grysikowy to ugotowana na mleku kaszka manna, a następnie po wystudzeniu zmiksowana z masłem. Aby ciasto Stefanka nie było zbyt słodkie(...)mdłe to warstwy herbatników posmarowane są powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z owoców leśnych lub z czarnej porzeczki. Wierzchnia warstwa ciasta to ubita śmietana kremówka. U mnie ciasto Stefanka zostało przed podaniem posypane startą gorzką czekoladą, ale może to być też kakao. Ciasta bez pieczenia na herbatnikach należy przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Tego samego
Danka Pichcikształcie serduszek :) To moja pierwsza tego typu. Ale na pewno nie ostatnia, bo zrobienie takiej rolady we wzorki wcale nie jest trudne, a efekt wizualny robi wrażenie :) Samo ciasto biszkoptowe jest tu bardzo pulchne, delikatne, a jednocześnie elastyczne. A przygotowuje się je znacznie szybciej i łatwiej niż tradycyjny biszkopt. Przełożenie rolady, to po prostu bita śmietana i domowy dżem wiśniowy(...)Prosto, ale pysznie! Rolada w serduszka będzie idealnym deserem na Walentynki, może przygotujecie ją dla kogoś w prezencie? Gwarantuję, że obdarowana osoba będzie zachwycona :) Składniki na ciasto na serduszka* : 10 g mąki pszennej 10 g cukru pudru 10 g miękkiego masła 10 g białka jajek czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu Składniki na ciasto biszkoptowe : 5 dużych jajek
Opowieści z piekarnikaLekki tort cytrynowy z owocami to świetna opcja dla tych, którzy nie lubią tortów i kremowych ciast. Ten tort jest delikatny, orzeźwiający i myślę, że skusi się na niego nawet największy przeciwnik kremów. Do tego jest łatwy i szybki ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 8 dużych jajek 6 łyżek cukru pudru 1 ¾ szklanki mąki 2 cytryny 1 szczypta(...)mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaję resztę piany, skórkę otartą z cytryny i mieszam łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (22-23cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam
Słodki sentymentMożna powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale… No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze. Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych ½ szklanki kaszy manny 2 jajka 80 g masła(...)puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką. Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam. Małą keksówkę (10×20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto. Ciasto wyrównuję łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentrazu wiadomo, że obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką będzie zawierać duże ilości czekolady, że to będzie raj dla podniebienia. Ciasto składa się z kilku warstw, każda ma w sobie czekoladę, a razem tworzą niewyobrażalnie czekoladowe doznanie. Zobaczcie, jak zrobić taki cud Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (u mnie ciemna oznacza czekoladę 64%) 50 g masła 2 jajka(...)wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika
Słodki sentymentskładniki na ciasto ze szpinakiem: 200 g szpinaku świeżego 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju np. słonecznikowego 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak, ekstrakt(...)cytrynowy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 -35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy. składniki na galaretkę: 2 galaretki o smaku wiśniowym
Domowy Smak JedzeniaMagda Klasyczne banoffee pie to ciasto bez pieczenia, na kruchym spodzie z ciasteczek, z masą krówkową, bananami i chmurą puszystej bitej śmietany. W mojej innej wersji banoffee pie też znajdzie te składniki, ale zwieńczają one mocno bananowe wilgotne ciasto, które stanowi spód. W tym cieście mamy prawdziwą gratkę – małe otwory wypełnione aksamitnym nadzieniem z budyniu i masy krówkowej(...)ciasto w każdym kęsie niesie nową niespodziankę, bo można trafić na kawałek z bananem, z budyniem, z chrupiącym ciasteczkiem na wierzchu, a najlepiej złapać to wszystko razem w na łyżkę i delektować się tym smakiem. Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm): 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki
Smaczna Strona