Paweł Kibart. Akademia zawsze dzięli się na dwie części - teoretyczną i praktyczną. Zaczęliśmy nasze zajęcia od części teoretycznej podczas, której nasz prowadzący Paweł Kibart wprowadził nas w świat ciast makaronowych i makaronów. Mogliśmy dowiedzieć się o rodzaju ciast makaronowych - jajecznym, z semoliną, z pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów - świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się(...)dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło to co mało spodziewane! Przynajmniej dla mnie! Mimo różnych pomocników, robotów i innych sprzętów dostępnych w studiu, wyrabianie ciast mieliśmy przygotowywać sami, ręcznie! Wielgachne porcje
Plate of JoyPlacek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To wszystko czego trzeba do prawdziwego placka drożdżowego ze śliwkami. Składniki: zaczyn 35 dkg świeżych drożdży (przepraszam, ale nie używam suszonych, drożdże to drożdże i muszą być świeże, nic nie zastąpi(...)aromatu) 125 ml mleka letniego 1/2 szkl mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 łyżeczka cukru ciasto 125 ml mleka letniego 1/2 szkl cukru cukier wanilinowy lub kilka kropel aromatu waniliowego skórka z 1 cytryny szczypta soli 65 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 żółtko 470 g mąki pszennej tortowej 1 kg śliwek węgierek (mocno dojrzałych) kruszonka (składniki na solidną
Pociąg Do Kuchnidzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe(...)wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej z lodówki żeby było w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate
cucinareTangzhong (汤 种 法), zwana też metodą „water roux”, jest techniką pieczenia spopularyzowaną przez japońskich piekarzy. Sposób przygotowania ciasta tą metodą zapewnia miękkie, puszyste wypieki. Sprawia również, że pieczywo pozostaje dłużej świeże, bez użycia jakichkolwiek dodatkowych środków konserwujących. Metoda tangzhong polega na utworzeniu „startera chlebowego” przez podgrzanie mieszanki mąki chlebowej i wody w proporcjach 1:5, aż do osiągnięcia(...)przez mieszankę temperatury 65°C. Starter zwiększa wchłanianie płynów w typowym, chlebowym cieście i nadaje mu delikatną, miękką strukturę. Ważne, żeby użyć do jego przygotowania mąki odpowiednio bogatej w gluten – czyli pszennej (najlepsza będzie chlebowa, typ 850 lub 720, albo ogólnodostępna 550 bądź 650). Nie będzie tutaj dobra żadna inna mąka roślinna, np. ziemniaczana, ryżowa czy kukurydziana, gdyż żadna
Karo in the KitchenPierogi. Każdy z nas ma jakieś swoje najukochańsze – czy to ruskie, czy z mięsem, czy z owocowym farszem. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje(...)ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy składników. Jest miękkie i łatwe do wałkowania, bardzo elastyczne. Mąkę przesiewamy (ja ciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam je na stolnicę). W szklance wody (200ml) bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90⁰C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się
Karo in the Kitchendłuższego czasu "chodziło" za mną to ciasto. Po pierwsze zaintrygowała mnie nazwa choć nie do końca rozumiem skąd się wzięła bo jakoś do ciasta mi ni jak nie pasuje. Po drugie spodobały mi się kolorowe i różnorodne warstwy. Dla mnie ciasto najlepsze było po dwóch dniach jak już kruche ciasto nabrało wilgoci. Jest słodko - kwaśne a takie smaki właśnie(...)lubię. Ciasto podane na Porcelanie Bogucice z kolekcji Ibiza . Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj Warstwa z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny
Ala piecze i gotujeFale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)budynie waniliowe 5 łyżek cukru pudru 1 kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie
Tradycyjna kuchnia KasiKruche, delikatne ciasto i dużo dużo soczystych, lekko kwaskowych wiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej(...)umyć, wydrylować. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, mąkę wsypać do miski. Wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. W zależności od konsystencji ciasta dodać jedną lub dwie łyżki zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto
maniapieczeniaPyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny, kakaowy biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko. Ciasto warto zrobić w sezonie na brzoskwinie, gdyż wtedy są najbardziej aromatyczne. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao CIASTO KOKOSOWE: 2 białka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21×25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno i dodać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści wsypać przesianą mąkę
https:KKuchniaMniamOstatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment(...)spróbować! SKŁADNIKI ciasto (2 spore blaty) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) 1 opakowanie suchych drożdży łyżka oliwy łyżka cukru łyżka soli sos: 1 kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz sól dodatki: mozarella
DefinicjaSmakuważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych(...)cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy! SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka) ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (250g) 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie 8-10 słodkich jabłek cynamon cukir waniliowy polewa 2 łyżki kwaśnj śmietany 1/2 szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakutych pierogów wykorzystuję mięso i nieco warzyw z gotowania rosołu i tak też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis na ciasto poniżej jest inne niż widoczne na pierogach, ponieważ to jest ciasto maślankowe (zamiast wody - maślanka), które postanowiłam eksperymentalnie zrobić. Zabijcie mnie -nie wiem, gdzie przeczytałam przepis; na pewno gdzieś na Waszych(...)blogach i jeszcze pamiętam, że wtedy Domi z kimś o tym cieście rozmawiała, potem ja tam kliknęłam i zrobiłam. Niestety nie pamiętam, kto o nim pisał...;) Ciasto w każdym razie jest niezłe, na pewno fantastyczne w obróbce, jednak maślanka nadaje charakterystycznego posmaku i szklistości ciastu, który mi trochę nie leży w polskich pierogach, choć na pewno ma swoich amatorów
Kuchnia PrezydentowejZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy
Kuchenne Wariacjedobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone. Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem. Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko(...)buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już w XIX wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru
Marder&Marder Manufacturepani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta(...)dżem wiśniowy (najlepiej z kawałkami owoców) cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka
Kto ugości moich gości?