rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”. Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską blachę, papier do pieczenia, drewniany(...)tłuczek do ciasta, nóż, miskę, drewniany, zaostrzony patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 2 czubate łyżki masła lub margaryny, porządny „chlust” mleka (mogą być dwa), 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 kostki drożdży, ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, tyle mąki pszennej ile przyjmie ciasto + mąkę do podsypywania, 1-2 jabłka, tłuszcz do wysmarowania blachy, szczyptę cynamonu, ewentualnie trochę tartej bułki
blog.moje-pasje.infotwarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem(...)winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo
Kulinarne przygody GatityWsypać cukier, ubić . Dodać żółtka i ponownie ubić. Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając wlać miód, a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrobić, tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykryć i odstawić na 24 godziny, w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po tym czasie stolnice obficie(...)obsypać mąką, wyłożyć ciasto i zagnieść obtoczonymi w mące dłońmi. Jeżeli ciasto lepi się tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie go zagnieść ani wałkować, nawet podsypując mąką to można dodać jej nieco więcej, należy jednak pamiętać, że ciasto musi pozostać lepkie, inaczej nie sklei się ze sobą i będzie otwierać w czasie pieczenia, a nadzienie wypłynie. Ciasto podzielić
Świat CiastaPanettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie(...)obejrzeć np. tutaj. SKŁADNIKI: zaczyn: 100 g Mix per dolci Nutrifree 130 g mleka ryżowego 6 g świeżych drożdży 10 g miodu Ciasto: 200 g Mix per dolci Nutrifree 2 g Mix guar Nutrifree 2 g Mix ksantan Nutrifree 100 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru 140 g margaryny 30 g rumu 120 g rodzynek 5 całych
Kuchnia bezglutenowaPyszne, rozpływające się w ustach ciasto z nutką owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryny. Do tego przełożone pysznym delikatnym kremem śmietanowo-serowym z odrobiną posmaku cytrusów, a jakże:) Koleżanki "testerki" z pracy orzekły jednogłośnie, że pychotka:) Cóż więcej będę pisać?:) Ciasto pieczemy w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki(...)pieczenia, sól i sodę. Delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać olej i sok z pomarańczy delikatnie przy tym mieszając do momentu aż składniki się połączą, a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz posiekane orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym (ja wykładam tylko dno formy
In my kitchenWami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo, ż e na początku podchodziłam(...)niego sceptycznie z powodu dużej ilości dymki, smak calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek. Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto 500 g maki pszennej 7 g suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru
La grande e la piccola cuocasamego rana. W tym momencie można równolegle dokarmić zakwas /starter / Wieczorem przechodzimy do etapu II. Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych. Ja włożyłam ciasto do piekarnika o 18.30. Żytni chleb ze śliwką Etap I 100g suchego chleba razowego, 300g letniej wody. Chleb powinien być bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy(...)miskę i pozostawiamy do fermentacji na 14-16 godzin Etap III dzień następny Zaczyn z etapu II, 200g mąki żytniej razowej typ 1400, x) 200g ciepłej wody. Ciasto mieszamy. Jest na tyle gęste, że można zaznaczyć dość głęboko końcem drewnianej łyżki krzyż. W trakcie fermentacji / ciasto będzie rosło /znak krzyża będzie zanikał. Jeśli prawie zupełnie zniknie, ciasto jest
Leśny Zakątekwstawić postu..W tym roku postanowiłam zrobić rogale z białym makiem i wg tego przepisu, zmniejszyłam tylko ilość nadzienia i nie dałam wszystkich dodatków. Co prawda z ciastem jest trochę roboty, ale jednak warto się poświęcić..ja jednego dnia [ czwartek] przyszykowałam i ciasto i masę makową , a w piątek rano 11 listopada już pięknie pachniało i mogliśmy zajadać(...)rogalikami..Oryginalnych marcińskich nie jadłam i nie mam porównania, ale te moje zrobione i upieczone własnoręcznie smakowały..oj ..pyszne były..polecam..Razem ze mną rogale na św.Marcina piekły: Ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawić do masy makowej) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szkl.mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego
Moje domowe kucharzeniePyszne ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu, uwielbiam je. Dół ciasto ucierane, a u góry masa toffi i migdały, to daje nam wspaniałą całość. Przepis na thermomix jest na dole. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać po jajku nie przerywając mieszania. Na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35- 40 minut. Ciasto powinno być prawie upieczone, ale nie kompletnie. Po dotknięciu musicie czuć że już jest upieczone, a nie masą lejącą. Przygotowanie toffi w czasie jak ciast się piecze – na patelni roztopić masło dodać cukier, mleko,esencję waniliową, sól i migdały
Kuchnia Pokoleńmojprzepisna.pl | Fantastyczne, zdrowe i czekoladowe ciasto z cukinią Po kilku próbach ciasto z cukinią w końcu jest! Fantastyczne, mokre, sycące, czekoladowe i zdrowe. Bez cukru, bez słodzików, bez nabiału. Dla mnie genialne, dla rodzinki za mało słodkie. Jedynym składnikiem słodzącym jest suszona żurawina. Inspiracja Codziennie fit . Składniki na formę 28 na 18: 600 g surowej startej cukinii 2 jajka(...)żurawiną. W drugiej misce wymieszać mąkę, karob, solą i proszek do pieczenia. W mokrych składników dodać suche dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min. Ciasto będzie wilgotne po włożeniu patyczka, ale tak ma być. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić na kwadraty. Czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej
moj przepis nazaczniesz przygotowywać potrawę. Dlaczego? To proste, każde danie powinniśmy sfotografować nie później niż 5 minut od przygotowania, bo wtedy wygląda po prostu dobrze i świeżo. Oczywiście wyjątkiem są choćby ciasta, które fotografujemy jak już wystygną itd. Ale wyobraź sobie że masz sfotografować zimne już lekko podsuszałe naleśniki, no raczej to nie będzie udane zdjęcie. Dlatego zawsze przed sesją fotograficzną zastanów(...)ładnie wygląda i dobrze się komponuje. Jeśli mam więcej czasu na sesję, to wybieram kompozycję otwartą (temat kompozycji mogę opisać w osobnym poście jeśli byście chcieli). Zdjęcie przedstawia ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, jak widzicie na fotografii jest wiele proposów nawiązujących do tematyki ciasta. Nic na zdjęciu nie znajduje się przypadkowo. Całość powinna wyglądać bardzo naturalnie i dawać
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe z malinami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a kruchutka kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła odrobina soli Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje
Słodka StronaJest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni. Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki(...)twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz do smaku Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pełnoziarnistej + 300 g mąki typ 650) 200 g masła 40 g świeżych drożdży 200 ml kwaśnej śmietany (22%) 3 jajka
Codziennik Kuchennywysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Jest to chleb wymagający pewnych umiejętności piekarskich, więc nie polecam dla początkujących domowych piekarzy. Najtrudniej jest rozplanować proces prowadzenia (wyrastania ciasta), który składa się z kilku etapów. Najlepiej zrobić plan na kartce, aby kolejne prace wykonywać w dogodnym dla nas czasie, a nie w środku nocy. W opisie przygotowania ciasta umieściłam linki(...)filmików instruktażowych, gdzie pokazano jak prowadzić ciasto i formować bochenki. Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, typ 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w misce. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8-12 godz.(najlepiej
Codziennik Kuchenny