letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi, jest kolorowa i lekka, a podana(...)bukietem sałat smakuje wyśmienicie . Czas przygotowania : 30 min. Pieczenie : 35 min Składniki na tart ę o średnicy 24 cm . Porcje dla 4-6 osób : Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie): ● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)* ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 50 ml. wody Składniki na farsz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskablogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić, może skorzysta ktoś kto nie lubi przeliczać rozmiarów foremek. Natomiast tym wpisem oficjalnie kończę sezon na truskawki. Całe szczęście udało mi się je zamknąć w słoikach w postaci pysznego dżemu domowej roboty, bo teraz znów(...)trzeba będzie na nie czekać cały rok Do ciasta ucieranego nadają się w sumie wszystkie owoce, ale te w kolorze czerwonym prezentują się pomiędzy kruszonką niezwykle elegancko :-). Odkąd jestem posiadaczką przepisu na idealne ciasto ucierane, bardzo lubię je piec ponieważ jestem pewna, że nie zaskoczy mnie żaden zakalec Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką Składniki na blaszkę
RelaxtimeCiasto rewelacyjne, polecam bardzo. Przygotowanie porzeczek – dokładnie oczyścić porzeczki, umyć i osuszyć na sitku. Suche porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić na później. Przygotowanie ciasta – mąkę przesiać do miski, dodać schłodzone masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia. Posiekać ciasto nożem, następnie szybko zagnieść rękoma. Uformować wałek i podzielić ciasto na trzy równe części. Do jednej dodać kakao(...)ponownie ugnieść. Ciasto musi wchłonąć kakao. Włożyć każdą porcję ciasta do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne dodawać cukier puder podczas mieszania. Następnie wsypać powoli proszek budyniowy. Na koniec podczas ubijania wlać olej. Dokładnie ubić. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach
Kuchnia PokoleńMiałam w zeszły weekend ochotę na ciasto. Dawno nie piekłam ciasta a bogactwo owoców o tej porze roku aż naprasza się o ciasto z owocami. Ale żeby było zdrowiej postało ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem mąki migdałowej a z owoców postawiłam na morele. Wiem, że morele się świetnie parują z migdałami ( przerabiałam to połączenie np w tych morelach zapiekanych(...)kremie migdałowym ) więc wierzch posypałam płatkami migdałowymi skarmelizowanymi w miodzie. Wcieście jest soda, ale wyrasta ono tylko trochę, raczej jest ciężkie i wilgotne. Emilka nie przepada za takimi zbitymi ciastami, zresztą i tak wyjeżdżała do babci na wakacje więc ciasto zostało głównie dla mnie. Brałam po kawałku do pracy na drugie śniadanie -świetnie się sprawdza w takim wydaniu. Trzymane
Cooking for EmilyOstatnio obchodziliśmy roczek mojego synka także nie mogło obyć się bez ciast na imprezie. Przygotowałam z tej okazji tartę z rabarbarem i masą budyniową, która stała się hitem imprezy. Wszyscy się zajadali. Polecam bardzo! Tych, którzy szukają innych przepisów z rabarbarem odsyłam tu . Niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo więcej nie zdążyłam zrobić! Dla kogo: dla kochających rabarbar(...)fanów masy budyniowej dla tartomaniaków Składniki na ciasto: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar
Mania Wypiekaniaumysł powtarzalnych ruchów, które wykonujemy podczas tej czynności. Podczas pieczenia skupiamy się na przepisie oraz wykonujemy powtarzalne czynności, które wpływają na nas uspokajająco: mieszanie, miksowanie, dotykanie dłońmi pulchnego ciasta. Dodatkowo apetyczny zapach i smak składników sprawiają, że robienie wypieków to najprostszy sposób na poprawę humoru, a efekty dają nam poczucie spełnienia.” Z okazji Światowego Dnia Pieczenia polecam najlepsze ciastka(...)dziurką. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 białko - brązowy cukier demerara Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone
mojewypiekiinietylkozaproszenie Amber, w piekarni Majowej upiekłam ten pyszny chleb, który jak dla mnie może być również ciastem :) taka chałka. Struan - to słodki chleb szkocki wypiekany w wigilię św. Michała Archanioła. wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki : 680 g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750 45 g polenty 30 g płatków owsianych 15 g otrębów pszennych(...)mnie tylko 150 g bo użyłam do jednego bochenka roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie ciasta chlebowego na 2 foremki na 23 cm dł. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę
Proste PotrawyOczywiście odpowiedź już się wam nasuwa sama. Tak można upiec pyszne ciasto, nie używając cukru. A jeszcze lepsze jest to, że nic tak jak ciasto nie nadaje się do przemytu. My rodzice co nieco się w tym specjalizujemy. Bo przecież każda/każdy z nas chce pokazać swojemu dziecku, że zdrowe nie oznacza nie smaczne. Taka kasza dajmy(...)weekend wraz z małą księżniczką. Będzie się działo!!! Dwa bobasy, Dziubasy i my młodzi i piękni Impreza na 102 ! Aha bardzo, bardzo ważne !!!!! Porcja jest na 2 ciasta. Połowę mrozicie na kiedy indziej. I znowu oszczędzacie czas przy następnej potrawie. A tart u nas na blogu nie zabraknie. Gotowiec się przyda Mało słodkości? Co powiesz na naleśniki z pasternakiem? Mini
Krupeczkifood trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko podbiło cały świat – właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej i kukurydzianej – szybkie, wygodne i chrupiące! Zapisz Skorupki(...)tacos można przygotować na kilka mniej lub bardziej skomplikowanych sposobów – jedno z kukurydzianych ciast szykuje się jak naleśniki, następnie usmażone placki jeszcze raz smaży i formuje w głębokim tłuszczu. Mój przepis jest mało skomplikowany, nie wymaga smażenia ani specjalnych przyrządów do formowania a co najważniejsze – smażenia w głębokim tłuszczu. O mące kukurydzianej pisałam już TUTAJ , przy okazji bardzo długiego
Karo in the Kitchentaka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej(...)pieczenia, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc
Ze smakiem bez glutenuistnieje w mojej kuchni jeden, jedyny i święty przepis na ruskie pierogi. Za każdym razem ruskie mają inne ciasto – z jajkiem, bez jajka, na maślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru(...)szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec ciasto zagniatam na blacie. Szybciej wygodniej, nic nie ucieka ani się nie wylewa – mniej sprzątania! Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy wgłębienie w tym kopczyku, wlewamy oliwę i wbijamy jajko. Mieszamy całość widelcem. Powoli wlewamy
Karo in the KitchenCiasto cielak , sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień też jest(...)idealnym ciastem do kawy, bo jest łatwy i tani. Twaróg w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie rozkłada się na spodzie, ale czasami ser zostaje na powierzchni murzynka, ale ciasto cielak zawsze jest smaczne! Ponadto przygotowany w domu murzynek z serem jest bardzo tani, w Poznaniu w cukierni kosztuje 80 zł za kg. Niedawno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą w naszych domach tylko raz w roku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie(...)było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem daje bardzo udane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak cytrusów doskonale przełamie inne bardziej słodkie świąteczne wypieki. Wesołego Alleluja
To co kochamMazurek czekoladowo – cytrynowy Wszyscy pieką mazurki, mam i ja Miało ciast świątecznych nie być, ponieważ całe święta spędzamy w pracy. Ale mąż jadł ostatnio, w pracy właśnie, ciasto które wyglądało jak bardzo cienki kawałek ciasta kruchego, a na nim dość gruba warstwa czekoladowego ganache. Tak męczył o coś podobnego, że postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić świątecznego mazurka(...)Ranty podczas pieczenia ciasta kruchego koncertowo mi się rozjechały ale coś tam udało się jeszcze uratować. Wyszło fajnie kruche, a po pewnym czasie zaczęło delikatnie mięknąć. Powiem wam że fajne takie mazurki, bo nie ma się takich wyrzutów sumienia podczas jedzenia, w końcu one są takie cienkie… Składniki na dwa mini mazurkowe jajka o wysokości około 25 cm: Ciasto
Relaxtime