ciasto - 160568 przepisów (strona:501/10705)

Prosty makowiec na kruchym cieście 96

Makowiec na kruchym cieście z pianką. Chyba najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu jaki znam. Przepis z notesu mamy. Zawsze się udaje. Smaki dzieciństwa :). Idealny na święta i na co dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml ) 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 kostki margaryny lub ok 188 gram(...)pieczenia Pozostałe składniki: 1 puszka masy makowej u mnie 850 gram 1 jajko 4 białka 4 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : Żółtka ucieramy z cukrem. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i rozdrobnioną margarynę/masło. Mąkę wraz z margaryną siekamy przez chwilę nożem. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto marchewkowe z kruszonką i polewą 72

Magda Proste, zapewne wszystkim dobrze znane ciasto marchewkowe, wyjątkowe w smaku, wilgotne, słodkie i aromatyczne. Lubię w każdej postaci. W tym wydaniu z pyszną kruszonką i polewą z serka śmietankowego, której przygotowałam bardzo dużo i naprawdę obficie polewałam sobie każdy jeden kawałek ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm): 1,5 szklanki mąki 2 duże jajka 75g miękkiego masła(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy masło z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki – mniejsze i większe grudki ciasta. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy bułką tartą – opcja dowolna. Nastawiamy piekarnik na 180°.   Do miski

Smaczna Strona
Ciasto z całymi gruszkami 111

Dzisiejsze ciasto wypatrzyłam w programie "Ewa gotuje". Początkowo miałam zrobić je dokładnie w tej wersji z programu, ale potem ociupinkę zmieniłam, podobnie jak sposób wykonania. Myślę, że wrócę do niego jeszcze kiedyś, ale zmienię ciasto, bo choć z ciemnym kolorem prezentuje się ładnie, to jednak po raz kolejny okazuje się, że ciasta kakaowe nie odpowiadają moim kubkom smakowym 😊😔  Składniki(...)keksówkę o długości 30 cm): Ciasto 200 g mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli 90 g cukru (zmniejszyłam, bo przepisy p. Wachowicz są dla mnie za słodkie) jajko 175 g zimnego masła łyżka śmietany (tego składnika nie ma w wersji oryginalnej) Środek 5-6 gruszek z ogonkami sok z połowy cytryny lub limonki 250 g ricotty 2 jajka

Weekendy w domu i ogrodzie
Keto kostka dyniowo – orzechowa (Paleo, LowCarb) 162

widzicie dynia wiedzie prym właściwie przez cały sezon jej występowania. Dzisiejszy przepis nie powinien więc być dla Was zaskoczeniem. Mamy weekend, a to oznacza nic innego jak keto ciasto … Dzisiejsza propozycja to keto kostka dyniowo – orzechowa. Inspiracją był ten przepis , kiedyś bardzo przeze mnie lubiany. Stwierdziłam, że spróbuję zamienić tu zwykłą mąkę na zmielony len . Dałam go o połowę mniej(...)gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik … Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie! Keto ciasto dyniowe z orzechami Keto kostka dyniowo – orzechowa i ponowne odkrycie inuliny Środkiem

Modern Cave Girl
Karpatka 252

Uwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła(...)masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka  skórka z cytryny (opcjonalnie)   Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy aby przestudzić.  Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku

Bon appetit mon amie
STRUCLA DROŻDŻOWA Z NADZIENIEM WIŚNIOWYM 58

Uwielbiam ciasta drożdżowe, nie wiem dlaczego ale mam do nich ogromny sentyment. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem, drożdżowe ciasto, kubek mleka lub kakao a teraz filiżanka kawy lub herbaty :) Pyszne, pulchne, miękkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem wiśniowym a na wierzchu kruszonka. Uwielbiam drożdżowe ciasta nie tylko za smak ale i zapach podczas pieczenia. Składniki na jedną formę keksówkę(...)drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić dłońmi ciasto. Ponownie zakryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ponownie wyrobić ciasto. Wałkiem rozwałkować ciasto na grubość około

Zrób to smacznie
Chałka drożdżowa z kardamonem 65

jednak, że zrobiłam ją z połowy porcji, bo nie wiem, czy taka upieczona z całości, zmieściłaby się w moim piekarniku… Dodatkowo zmieniłam ilość jajek a właściwie jajka, bo ciasto wydawało mi się za suche (taka mąka…) i zamiast zostawić część jajka do posmarowania, dodałam je w całości. Do posmarowania zaś użyłam dodatkowego jajka. Kolejną zmianą w stosunku(...)oryginalnego przepisu było zostawienie ciasta do ponownego wyrośnięcia przed pieczeniem. I nie posypywałam jej cukrem przed pieczeniem… i to wszystkie zmiany. Chałka drożdżowa z kardamonem jest zdecydowanie warta polecenia Chałka drożdżowa z kardamonem Składniki na 1 dużą chałkę: (ja robiłam z połowy tej porcji) 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 g bardzo drobnego

UgotujmyTo.pl
KRUCHA TARTA Z KREMEM I BORÓWKAMI 113

Krucha tarta z waniliowym kremem z mascarpone, z borówkami, czyli lekkie i pyszne letnie ciasto. Nas zauroczyło totalnie i dopóki są dostępne borówki, będzie u nas jeszcze nie raz. Idealnie kruchy spód, delikatna waniliowa masa i mnóstwo owoców... hmm... mniam... 😋 Kruche ciasto warto sobie upiec dnia poprzedniego, krem i owoce można wyłożyć krótko przed podaniem, choć ciasto przechowywane w lodówce(...)również nie traci na smaku, nawet 2-3 dni... Piekłam w ciemnej formie, o śr. 26cm Składniki: kruche ciasto: - 250g mąki orkiszowej typ700 lub typ450  (lub pszennej) - 20g mąki orkiszowej dunst (lub skrobi np. z tapioki, ziemniaczanej) - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - szczypta soli - 60g ksylitolu (lub cukru) - 25g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 1 jajko dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 71

Przepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po dwóch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta(...)obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, osuszone i oderwane ze szypułek porzeczki. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: Do głębokiego talerza wsypujemy cukier puder oraz

Moja Delicja
Mandarynkowe ciasto świąteczne 78

Mandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik . Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu(...)dniu pieczenia 🙂 Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora 🙂 Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć

Moja Delicja
Pomarańczowa tarta z marakują 69

szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu . Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego. Gordon w swoim przepisie używa tzw. Pâte Sucrée, czyli słodkiego ciasta kruchego piaskowego(...)Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany

Moja Delicja
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 95

rodzinie na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na tarce o grubych oczkach. Serniki takie są znane chyba każdemu pokoleniu, gdyż często pojawiały się na stołach (i wciąż pojawiają) z okazji różnych uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Chyba w każdym domu znajdzie się jakaś babcina(...)spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem. Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem jak opisać 🙂 Jest to ciasto półkruche (bo z dodatkiem spulchniacza w postaci proszku do pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy

Moja Delicja
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 59

Migdały to jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane “ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu(...)malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka

Moja Delicja
Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka 78

Tarta z ciasta francuskiego z figami, serem pleśniowym i konfiturą z cebuli jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Jeśli podacie ją na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi, to goście będą zachwyceni. Tarta jest szybka i bardzo prosta do zrobienia, a wygląda bardzo wykwintnie. W sezonie na figi, z pewnością warto wypróbować ten przepis. Nie pożałujecie!   Składniki(...)tartę z ciasta francuskiego z figami: płat ciasta francuskiego 4 figi 100 g sera pleśniowego 3 cebule czerwone łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny) łyżeczka cukru brązowego duża szczypta soli   Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy do miękkości. Następnie do cebuli dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję 268

Cześć Kochani,  dziś przychodzę do Was z ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki. Jest to wspaniały orzechowiec z rewelacyjnym kremem orzechowym. Ciasto jest na prawdę wspaniałe, bardzo eleganckie. Składa się ze spodów miodowych, jeden z nich jest pieczony z orzechami w miodzie. Całość przełożona jest kremem orzechowym, i polana(...)polewą. Bardzo Wam polecam to ciasto, jest idealne na każdą okazję, czy to imieniny, czy urodziny, czy święta :) Polecam i zapraszam  Tradycyjnie zapraszam Was na film na którym pokazuje jak zrobić to ciasto krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę około 35x25cm MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania -3 jajka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku