starym zeszycie z przepisami znalazłam przepis na ciasto orzechowe na białkach. W czasie przedświątecznych przygotowań do Wielkanocy okazuje się on bardzo pożyteczny, bo nie trzeba zastanawiać się co zrobić z białkami po upieczeniu świątecznych słodkości. Na nasze potrzeby zmniejszyliśmy ilość podanych niżej składników o połowę, a i tak ciasto jest puszyste, lekkie i wyrośnięte. I jak smakuje(...)musicie przekonać się sami. Udostępnij Składniki na ciasto orzechowe na białkach Ciasto: 8 białek (z jajek L) 2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 szklanki mąki 250 g masła 250 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Czekoladowa polewa: 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 8 łyżek mleka wiórki kokosowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto
niecodziennikparymazurku cytrynowym myśleliśmy od początku tegorocznych przygotowań do świątecznych wypieków. Od razu wiedzieliśmy, że chcemy go zrobić na kruchym cieście z gotowanych żółtek, a masę cytrynową zrobimy z domowego budyniu i serka mascarpone, na koniec ozdobimy nasz świąteczny wypiek karmelizowanymi cytrynami. Przygotowanie mazurka cytrynowego zajmuje trochę czasu, ale z pewnością warto go zrobić i postawić na świątecznym stole, po sycącym(...)posiłku będzie on miłym, słodko-kwaśnym uwieńczeniem rodzinnego spotkania. Składniki na mazurek cytrynowy Kruche ciasto na gotowanych żółtkach: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 100 g cukru 3 żółtka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie cytrynowe: sok z 1 cytryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 / 2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
niecodziennikparyCiasto Kubuś uzupełnia nasz zbiór przepisów o kolejne lubiane, popularne i proste do wykonania ciasto. Wersji ciasta Kubuś w Internecie jest wiele, my dokładamy coś od siebie i prezentujemy Wam efekt naszych starań. Ciasto z soku Kubuś doskonale sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci (należy wtedy pominąć pomarańczówkę), jak i podczas rodzinnych spotkań czy uroczystości. Ponieważ jest ono lekkie, soczyste(...)mało słodkie, z pewnością znajdzie wielu amatorów i szybko zniknie z talerzy. Składniki na ciasto Kubuś Biszkopt: 3 jajka wielkości L 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem
niecodziennikparyporze roku wpis o wiośnie. Wokół nas mnóstwo zieleni i radosnych wiosennych kolorów, przyjemnie jest iść na spacer i podziwiać wiosnę w przyrodzie. Zainspirowani zielonym kolorem, postanowiliśmy skomponować zielone ciasto z multiwitaminką , po które z chęcią sięgnie się po powrocie do domu. Ciasto multiwitaminka miało tak wiosenny kolor, że przyciągnęło do siebie biedronki i pszczółki, a my widok(...)razu uwieczniliśmy na zdjęciu. Składniki na ciasto multiwitaminka Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 110 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru 1 szczypta soli Zielona masa budyniowa: 1 l zielonego soku 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru 300 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki żelatyny Zielona pianka: 2 galaretki
niecodziennikparyWzbogacamy nasze rabarbarowe przepisy o ciasto kruche z rabarbarem i budyniem , czyli proste i smaczne ciasto. Upiekliśmy je na naszej średniej blasze, ale składników starczy na większą np. o wymiarach 25/35cm i będzie ono również dobrze wyglądało. Układając dość duże kawałki rabarbaru na cieście, mieliśmy nadzieję, że zachowają one swój kształt oraz wielkość i będą się ładnie prezentowały w pokrojonym(...)cieście. Rabarbar nas nie zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. Udostępnij Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 500 g rabarbaru Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka z jajek wielkości L 1 całe jajko wielkości L 1 cukier wanilinowy 2 łyżki
niecodziennikparyMigdałowe ciasto z gruszkami pachnie cynamonem i orzechami. Wilgotny środek łączy w sobie miękkie gruszki oraz chrupiące orzechy i kawałki czekolady. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma cynamonowy kolor i ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jest to zdecydowanie jesienne ciasto, o aromacie kojarzącym się z długimi, ciepłymi wieczorami w domu. Nic tylko zaparzyć kubek dobrej herbaty, ukroić kawałek ciasta z gruszkami(...)zawinąć się w ciepły koc. Udostępnij Składniki na migdałowe ciasto z gruszkami 500 g dojrzałych, ale twardych gruszek 200 g miękkiego masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka (wielkości L) 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło utrzeć
niecodziennikparyPrzychodzę do Was z kolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda(...)będzie cieszyło oko na świątecznym stole. Koniecznie spiszcie recepturę, a jak upieczenie to dajcie znać czy smakowało :) Dobrego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zimnego mleka 80 g czereśni suszonych od HELIO
IzabelawkuchniProste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą śmietaną i pokruszonym biszkoptem. Pyszne ciacho, które zachwyci każdego! Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak. Ciasto nie jest zbyt słodkie(...)Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa
Kuchnia MagdaLenywychodzi. Idealny na święta, Wielkanoc, która się zbliża. Bardzo polecam i zachęcam do upieczenia :) ZAPRASZAM NA FILM Z PRZEPISEM KROK PO KROKU SKŁADNIKI blaszka 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki proszku do pieczenia -4-5 łyżek cukru pudru -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej MASA SEROWA -1250g sera białego półtłustego zmielonego -4 jajka+3 białka z ciasta -200g miękkiego masła lub margaryny -3/4 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -łyżka cukru waniliowego -125ml mleka DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto marchewkowo jabłkowe przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto marchewkowo jabłkowe, które długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne i proste do zrobienia. Można je dodatkowo przełożyć kremem lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Wilgotne ciasto marchewkowo jabłkowe przygotowałam z pulpy z wyciskarki, bo... nie chciało mi się ścierać marchewki na tarce. Jest po prostu idealne, miękkie, aromatyczne(...)przesłodzone. Super na każdą okazję dla dorosłych i dla dzieci. Ciasto marchewkowe z pulpy z wyciskarki to już kolejny na blogu Cztery Fajery pomysł na to, aby nie marnować żywności. W podobny sposób robię ciasto pomarańczowe z migdałami Ciekawa jestem, jakie macie sposoby na wykorzystanie wytłoków z wyciskarki. Ciasto marchewkowo jabłkowe przepis Cztery Fajery Ciasto marchewkowo jabłkowe - składniki - proporcje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNapoleonka z kremem budyniowym Napoleonka z kremem budyniowym Kremówkę można przygotować z gotowego ciasta francuskiego lub przygotować samodzielnie. Składniki na ciasto francuskie: 500 g mąki pszennej 9 g soli 45 g masła do gruntu 232 ml wody 330 g masła do laminowania 50 g mąki do ciasta tłuszczowego Napoleonka z kremem budyniowym Wykonanie: Przygotowanie ciasta podstawowego – gruntu. Ciasto można wyrobić(...)robocie lub zagnieść ręcznie. Z mąki, wody i rozpuszczonego masła zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotowanie ciasta tłuszczowego papier do pieczenia składamy na kwadrat 20 cm x20 cm (boki składamy do góry aby nam masło nie wyszło), na spód papieru podsypujemy mąkę na to kładziemy kawałki masła i ponownie posypujemy mąką. Przez papier
Pomysłowa kuchniaDelikatne, nie za słodkie ciasto. Idealne na specjalne okazje. Ja zrobiłam je dla mojej kochanej mamuśki na 88 Urodziny. Polecam bardzo. Zaczynamy od masy bezowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest białko mocno ubite ubijać dalej i powoli wsypywać cukier. Po dodaniu całej ilości cukru jeszcze chwilkę mieszać. Blaszkę o wymiarach(...)minut. Gdyby po godzinie beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa. Zostawić bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki. Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach
Kuchnia PokoleńCRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. Usmażyłam na Tłusty Czwartek cronuts , udekorowałam je z różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Są wyjątkowo pyszne i najszybsze do przygotowania. Sprawdźcie! Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela(...)croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Mój Cronut jest chrupiący z zewnątrz, listkujący się jak przystało na ciasto francuskie w środku. Smakuje jak francuskie ciastko. Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki , pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cukru. Resztę mleka zagotowuję, dolewam budyń i gotuję, aż będzie gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam
Słodki sentymentCiasto tak czekoladowe i kaloryczne, że słabo mi na samą myśl :) Jesz jeden kawałek i masz dość na kolejne trzy miesiące. Albo masz dużą rodzinę i z jednej strony nie chcesz się narobić piekąc trzy rodzaje ciasta. Wtedy pieczesz takie oto czekoladowe ze śliwką, goście jedzą po jednym kawałku i niczego więcej już nie tkną, obiecuję(...)taką reklamą i rekomendacją zapraszam do przetestowania przepisu. Może w Walentynki? Taki żart ;) W miesiącach jesienno-zimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem
bistro mama