Migdałowe ciasto z gruszkami pachnie cynamonem i orzechami. Wilgotny środek łączy w sobie miękkie gruszki oraz chrupiące orzechy i kawałki czekolady. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma cynamonowy kolor i ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jest to zdecydowanie jesienne ciasto, o aromacie kojarzącym się z długimi, ciepłymi wieczorami w domu. Nic tylko zaparzyć kubek dobrej herbaty, ukroić kawałek ciasta z gruszkami(...)zawinąć się w ciepły koc. Udostępnij Składniki na migdałowe ciasto z gruszkami 500 g dojrzałych, ale twardych gruszek 200 g miękkiego masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka (wielkości L) 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło utrzeć
niecodziennikparyPrzychodzę do Was z kolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda(...)będzie cieszyło oko na świątecznym stole. Koniecznie spiszcie recepturę, a jak upieczenie to dajcie znać czy smakowało :) Dobrego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zimnego mleka 80 g czereśni suszonych od HELIO
IzabelawkuchniProste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą śmietaną i pokruszonym biszkoptem. Pyszne ciacho, które zachwyci każdego! Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak. Ciasto nie jest zbyt słodkie(...)Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa
Kuchnia MagdaLenywychodzi. Idealny na święta, Wielkanoc, która się zbliża. Bardzo polecam i zachęcam do upieczenia :) ZAPRASZAM NA FILM Z PRZEPISEM KROK PO KROKU SKŁADNIKI blaszka 25x40cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki proszku do pieczenia -4-5 łyżek cukru pudru -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej MASA SEROWA -1250g sera białego półtłustego zmielonego -4 jajka+3 białka z ciasta -200g miękkiego masła lub margaryny -3/4 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -łyżka cukru waniliowego -125ml mleka DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto marchewkowo jabłkowe przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto marchewkowo jabłkowe, które długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne i proste do zrobienia. Można je dodatkowo przełożyć kremem lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Wilgotne ciasto marchewkowo jabłkowe przygotowałam z pulpy z wyciskarki, bo... nie chciało mi się ścierać marchewki na tarce. Jest po prostu idealne, miękkie, aromatyczne(...)przesłodzone. Super na każdą okazję dla dorosłych i dla dzieci. Ciasto marchewkowe z pulpy z wyciskarki to już kolejny na blogu Cztery Fajery pomysł na to, aby nie marnować żywności. W podobny sposób robię ciasto pomarańczowe z migdałami Ciekawa jestem, jakie macie sposoby na wykorzystanie wytłoków z wyciskarki. Ciasto marchewkowo jabłkowe przepis Cztery Fajery Ciasto marchewkowo jabłkowe - składniki - proporcje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNapoleonka z kremem budyniowym Napoleonka z kremem budyniowym Kremówkę można przygotować z gotowego ciasta francuskiego lub przygotować samodzielnie. Składniki na ciasto francuskie: 500 g mąki pszennej 9 g soli 45 g masła do gruntu 232 ml wody 330 g masła do laminowania 50 g mąki do ciasta tłuszczowego Napoleonka z kremem budyniowym Wykonanie: Przygotowanie ciasta podstawowego – gruntu. Ciasto można wyrobić(...)robocie lub zagnieść ręcznie. Z mąki, wody i rozpuszczonego masła zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotowanie ciasta tłuszczowego papier do pieczenia składamy na kwadrat 20 cm x20 cm (boki składamy do góry aby nam masło nie wyszło), na spód papieru podsypujemy mąkę na to kładziemy kawałki masła i ponownie posypujemy mąką. Przez papier
Pomysłowa kuchniaDelikatne, nie za słodkie ciasto. Idealne na specjalne okazje. Ja zrobiłam je dla mojej kochanej mamuśki na 88 Urodziny. Polecam bardzo. Zaczynamy od masy bezowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już jest białko mocno ubite ubijać dalej i powoli wsypywać cukier. Po dodaniu całej ilości cukru jeszcze chwilkę mieszać. Blaszkę o wymiarach(...)minut. Gdyby po godzinie beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa. Zostawić bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki. Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach
Kuchnia PokoleńCRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. Usmażyłam na Tłusty Czwartek cronuts , udekorowałam je z różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Są wyjątkowo pyszne i najszybsze do przygotowania. Sprawdźcie! Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela(...)croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Mój Cronut jest chrupiący z zewnątrz, listkujący się jak przystało na ciasto francuskie w środku. Smakuje jak francuskie ciastko. Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki , pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrudno się oprzeć takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki(...)cukru. Resztę mleka zagotowuję, dolewam budyń i gotuję, aż będzie gęsty. Następnie budyń odstawiam do wystygnięcia. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (może być konsystencji mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać ½ łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam
Słodki sentymentCiasto tak czekoladowe i kaloryczne, że słabo mi na samą myśl :) Jesz jeden kawałek i masz dość na kolejne trzy miesiące. Albo masz dużą rodzinę i z jednej strony nie chcesz się narobić piekąc trzy rodzaje ciasta. Wtedy pieczesz takie oto czekoladowe ze śliwką, goście jedzą po jednym kawałku i niczego więcej już nie tkną, obiecuję(...)taką reklamą i rekomendacją zapraszam do przetestowania przepisu. Może w Walentynki? Taki żart ;) W miesiącach jesienno-zimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem
bistro mamaBananowiec Pyszne ciasto z dużą ilością bananów, na kakaowym spodzie, zwieńczone galaretką i delikatną masą śmietankowo-czekoladową. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa bananowo(...)wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 32 x 20cm ) i wylewamy do niej gotowe ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie
Blog z ApetytemPain d’epi to francuska bagietka o kształcie kłosa pszenicy. Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed pieczeniem nożyczkami ponacinamy. Nacięte rogi poprzekładamy raz na lewo, raz na prawo i dzięki temu uzyskamy wianki idealne na wielkanocny stół. Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą(...)wianek na wielkanocnym stole to również pieczywo do odrywania , kawałek po kawałku… Składniki ZACZYN 150 g wody 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 5 g świeżych drożdży CIASTO Zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 30 g maku 170 g wody 10 g świeżych drożdży 8 – 10 g soli Wykonanie ZACZYN Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki
Tajemnice SmakuNocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny, ale zdarzyło mi się nie jeden raz, że trwało to dłużej, nawet dwa dni. Bardzo lubię robić pizzę w ten sposób. Po pierwsze, pizzę na drugi dzień możemy przygotować o dogodnej(...)porze. Po drugie, tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Składniki na 3 małe pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g świeżych liści szpinaku szczypta
Tajemnice Smakupizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku(...)Składniki na 3 średniej wielkości pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty) 1 ząbek czosnku 1 – 2 gałązki świeżego rozmarynu 400 g dyni 1 czerwona cebula
Tajemnice SmakuChlebek bananowy lub ciasto bananowe, zwał jak zwał, uwielbiam. Jestem chyba największym testerem różnych przepisów na chlebki bananowe i ciasta marchewkowe. To dwa moje ulubione ciasta. Są proste do zrobienia, nie dodaje się do nich cukru, lub bardzo symbolicznie, są sprężyste, bardzo aromatyczne, nie zsychają się i są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla wszelakich ciast z kremami. Ja nie lubię(...)ciast, które niektórzy nazywają wilgotnymi (no chyba, że brownie), wilgotne ciasto to zakalec i nie ma sensu tego nazywać inaczej. Piszę o tym, bo niestety parę razy się przejechałam korzystając z przepisów. Chlebek bananowy z tego przepisu nie jest zakalcowaty, nie jest też mokrym ciastem. Miąższ jest sprężysty, świeży, dzięki dodatkowi bananów ciasto nie jest suche, chlebek robię na oleju
SMYKWKUCHNI