Każdy, kto spojrzy na ilość składników i długość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort(...)ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie, ale jak to biszkopt jest ciastem suchym, więc jak najbardziej prosi się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty
To co kochamporadzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-) W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-) Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto leśny mech. Zrobiłam je w troszkę innej wersji, jest mięciutkie, wilgotne, z pysznym kremem i smakiem. Kolor ma rewelacyjny-zielony(...)Polecam ciacho jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25c25cm CIASTO -4 jajka -450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki (szklanka 250ml) -1 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl mleka -1 szkl oleju rzepakowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl cukru KREM -1 litr mleka 2% -2 budynie śmietankowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. Pleśniak(...)jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza: 6 białek 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego dodatkowo: około 1 - 1,2 kg jabłek sok z 1/3 cytryny 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto z delicjami. Bardzo smaczne i nie ma przy nim tak wiele pracy. Skorzystałam z przepisy S. Anastazji i jak zawsze ciasto wyszło rewelacyjne. Może i Wy skusicie się i w weekend takie upieczecie. Polecam!!! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce Ciasta. Ciasto 5 jajek 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki zmielonej kawy Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Posypać kawą po wierzchu ciasta. 6 białek 1 szklanka cukru
O kuchni z uczuciemCukinia w cieście to moja propozycja wykorzystania dużych cukinii. Kabaczek w cieście na blogu już jest od dawna, cukinię smażoną w cieście przygotowuję tak samo. Usmażone kabaczki i cukinie w puszystym cieście to danie, które obowiązkowo goszczą w na naszym stole każdego roku w okresie, gdy na działce cukinie i kabaczki rosną na potęgę. Zarówno kabaczki jak i cukinie idealnie(...)nadają się do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny. To danie jest proste, tanie i do tego smaczne, taką jedną usmażoną cukinią naje się nasza rodzina. Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy , placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic dziwnego, ciasto wyszło genialne! Jeżyny są kwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego(...)troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni
Anioszek w kuchniAmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Baklava, możemy również używać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów(...)AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem. Formę do ciasta smarujemy delikatnie masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneUpiekłam bardzo smacznie i pięknie wyglądające po rozkrojeniu ciasto z ptasim mleczkiem. Wymaga trochę pracy i czasu, ale zapewniam, że warto. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Duża blaszka wspaniałego ciasta. Koniecznie wypróbujcie, a jeśli już piekliście to powiedzcie czy Wam smakowało. Zapraszam Was również do mojej zakładki ciasta, gdzie znajdziecie więcej fajnych przepisów. Zródło Ciasta S.Anastazji Ciasto 1 5 jajek(...)pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut
O kuchni z uczuciemciasto zabierałam się strasznie długo, choć sama nie wiem czemu, bo robi się je dość łatwo i przyjemnie. Aż w końcu zmotywowana i zobligowana do przygotowania ciasta na nadchodzącą imprezę u teściów (w związku z czym niestety nie mam zdjęć ciasta w przekroju) upiekłam swój pierwszy Kopiec Kreta. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, goście zajadali się nim nie poprzestając(...)jednym kawałku, co samo w sobie jest najlepszą rekomendacją smaku :) Składniki na tortownicę o śr. 20 cm: (inspiracja: " Mój punkt smaku ") Ciasto: 3 jajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo
Simply FoodŚlimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami Dzisiaj mam dla Was naprawdę rewelacyjną przekąskę, jaką są ślimaczki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami. Na pomysł ich wykonania wpadłem po rozmowie z siostrą. Zaczęła opowiadać o cieście francuskim z suszonymi pomidorami i nabrałem takiej ochoty, że momentalnie pogalopowałem do pobliskiej stonki, żeby zaopatrzyć się w paczkę ciasta i słoiczek pomidorków. Przed(...)posmarowania możesz użyć sklepowej pasty z suszonych pomidorów lub, jeśli masz czas i chęci, zrobić ją samodzielnie z przepisu na pastę z suszonych pomidorów – do tego oczywiście zachęcam. Ciasto francuskie ze sklepowych półek jest na tyle fajne jakościowo, że nie ma co kombinować z mozolnym wykonywaniem je samemu. Nawet sam Jamie Oliver zachęca do kupowania, bo szkoda czasu
Blendmansię też kapuśniaczki, a ja ambitna bestia od razu zaoferowałam się, że jasne zrobię, bardzo chętnie. Chwila paniki, a jak nie wyjdą? Ale jak mogłyby nie wyjść, przecież to ciasto drożdżowe, na które przepis postanowiłam wykorzystać ten, który jest na stronie Moje Wypieki , a farsz chciałam zrobić taki jaki przygotowuję do krokietów z kapustą i grzybami. Potem przyszedł pech(...)żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz jak to piszę mam za sobą już kilka partii upieczonych kapuśniaczków, bo tamte pierwsze jeszcze ciepłe od razu zniknęły z talerza. Ciasto jest świetne, mięciutkie i delikatne, a do tego na drugi i trzeci dzień jest świeże i smaczne, a podgrzane na tosterze smakują bosko i prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto
Blondynka Gotujezwykle szare, chociaż wczoraj u mnie spadł śnieg. Niesamowicie jest patrzeć w niebo nocą, i widzieć wirujące kryształki śniegu :-) kocham. Dziś chciałam przedstawić Wam przepis na pyszne ciasto :-) wiem, wiem większość z Was, (zresztą ja sama ) nie może już patrzeć na żarełko i ciasta, no ale bloga prowadzić trzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda(...)jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukalendarzu. Od rana leje jakby się wściekło, nic tylko siedzieć w domu pod kocem z herbatką i pysznym ciachem :-) a propo ciacha,przychodzę do Was dziś z klasykiem. Ciastem, które każdy zna, każdy lubi. najczęściej przygotowuje się to ciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta. Mowa oczywiście o miodowniku :-) Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem(...)wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne. Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Święta wielkanocne coraz bliżej, więc i pora zacząć przygotowywać bardziej świąteczne wypieki :-) Oczywiście w formie próby. dziś przychodzę do Was z ciastem, które uchodzi za bardzo czasochłonne i dość trudne, ale wcale tak nie jest. To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam(...)kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani :-) Dziś bez żadnych wstępów, od razu przechodzę do sedna :-) Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-) Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta. Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje(...)bardzo fajnie smakuje :-) SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę. CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku