ciasto - 162020 przepisów (strona:531/10802)

Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 194

Sezon na czarne jagody (borówkę czernicę) trwa, zatem czas na ich wykorzystanie :) W mojej kuchni pojawiło się szybkie i łatwe do wykonania ciasto na bazie tych owoców. Warto ich użyć sporo, bo ciasto wyrasta wysoko, mimo że wydaje się bardzo cienkie po wlaniu do formy. Proszę nie zrażać się długością opisu - on tylko tak strasznie wygląda na pierwszy rzut(...)Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g masła, które poleżało poza lodówką ok. pół godziny pół łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie) Ciasto 2 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia jagody (u mnie ok. pół litra

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z porzeczkami i truskawkami 163

przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego(...)śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać

Moja Delicja
Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką 175

Ciasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec(...)formie bułeczek, ale do mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka

Cooking Monster
Wegańskie kruche ciasto a agrestem 176

razie, przy akompaniamencie”patriotycznych piosenek” zerwałam jakieś 5 kg agrestu, który przez kolejne 3 godziny czyściłam. Zrobiłam z niego dżem oraz swoje prawdopodobnie najlepsze jak dotąd kruche ciasto, poświęciłam się do tego stopnia, że nawet je rozwałkowałam, a przy okazji pokażę Wam jak sobie z tym poradzić. Składniki na standardowej wielkości blachę” 350 g mąki w sumie(...)czego ja miałam 300 g truskawek i 700 g agrestu 100 g cukru łyżeczka cynamonu 2 -3 łyżki mąki migdałowej lub mielonych płatków owsianych Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie, na którym możesz siekać, bo przez około 10 minut, przynajmniej mi tyle to zajmuej musisz z pasją siekać i zagniatać, tak aby składniki zlepiły się w całość. Podziel

greenscarf
Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami 179

Kruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne ciasto na letnie dni :) KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki cukru 6 żółtek CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru(...)czekoladowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g czerwonych porzeczek Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić do lodówki na pół

https:KKuchniaMniam
Ciasto styropian z malinami 273

Ciasto styropian nazywane jest również sernikiem bez sera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany. Ciasto można przygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :) 3 białka szczypta soli 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 budynie malinowe 1/2 szklanki cukru ok 100 g malin CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki(...)masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 żółtka Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21×25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym

https:KKuchniaMniam
Tęczowy tort 441

Już od dłuższego czasu chciałam zrobić tęczowy tort, idealna okazja nadarza się z powodu zbliżającego się Dnia Dziecka. Bo które dziecko nie chciałoby dostać takiego tortu? :) Jako bazy użyłam ciasta muffinkowego i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Ciasto na muffinki jest super szybkie i znacznie bardziej stabilne niż biszkopt, dzięki temu nawet 6 warstw ciasta poukładanych(...)sobie przetrwa spokojnie oczekiwanie na gości. Ciasto piekłam w niedużych tortownicach o średnicy 16 cm – w piecu na raz mieszczą mi się 3, co bardzo przyspiesza pieczenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem

Ciastkozercy
Ciasto orzechowe cappuccino 215

Ciasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem(...)bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki

Trzeci talerz
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 147

Zgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto(...)łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części

Świat Ciasta
Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Szybkie ciasto na oleju rzepakowym. 265

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Gdy tylko na działce pojawiają się wspaniałe łodygi rabarbaru nie może zabraknąć wypieku z jego udziałem. Połączenie lekko kwaskowatego rabarbaru z delikatnie słodkim jabłkiem i pysznym waniliowym ciastem jest tym co uważam za kwintesencję wiosny. To ciasto najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, zieleń traw, słoneczko i kawałek rabarbarowo-jabłkowego(...)ciasta waniliowego... Oj tak. Ciasto przygotowuje na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go mieć zawsze w kuchni i dodawać do swoich ulubionych potraw, również tych słodkich. W końcu słodycz i zdrowie też mogą iść w parze ;) Zachęcam do pieczenia. Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu

Słodkie okruszki
makowa wuzetka 132

Składniki:   Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka Ciasto:   Białka ubić  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę(...)wyścielić papierem do pieczenia i wylać  na nia ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części.. Sk ładniki na ciasto ciemne: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 1 aromat do ciasta 2 szklanki

w mojej kuchni
Ciasto kokosowe z rabarbarem 162

Wraz z pojawieniem się w sklepach pierwszych łodyg rabarbaru w moim piekarniku ląduje pierwsze w sezonie ciasto z rabarbarem. Tym razem będzie ono w wersji kokosowej, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Robi się je bardzo szybko i prosto, należy tylko pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej cisto może się zważyć(...)blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera. 155

Dziś zapraszam Was na szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Taki wypiek przygotujecie zaledwie w kilka chwil i bez użycia miksera. Ciasto, to wymyśliłam w przypływie chwili. Często w sezonie robię zapasy piure z dyni, które później wykorzystuje w wielu przepisach m.in. na słodkości. To ciasto powstało, gdy domownicy (i ja) mieliśmy straszną ochotę na słodki wypiek, ale ze względu(...)śpiące maluchy nie mogłam hałasować. Wyciągnęłam z lodówki mrożone piure z dyni i… zaczęłam łączyć składniki. Efekt? Ciasto znikło bardzo szybko i zostały po nim … tylko okruszki Spróbujcie. Zachęcam Was do pieczenia. Szybkie i wilgotne ciasto dyniowo-kokosowe. Ciasto w kilka chwil i bez miksera. 2016-05-01 00:47:09 Write a review Save Recipe Print

Słodkie okruszki
Drożdżówka z budyniem i kruszonką. Pyszna i puszysta. 261

Odstawić do ostudzenia, co chwilkę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione letnie masło, resztę letniego mleka, cukier. Wlać wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych, rękoma lub thermomix na gładkie lśniące ciasto. Ciasto Thermomix – wsypać mąkę, cukier, resztę ciepłego mleka, jajka, rozpuszczone letnie masło i wyrośnięte drożdże(...)Czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przykryć miskę folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć ciasto z miski i położyć na blacie mocno obsypanym mąką. Lekko zagnieść ciasto podsypując mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować budyniem, zawinąć jak roladę

Kuchnia Pokoleń
Chałka zapleciona z czarną porzeczką 122

zdublowanej ilości chałkowego specjału, niech po prostu podwoi składniki : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 2 0g świeżych drożdży 40 g masła 1 00ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 25 0g mąki pszennej   5 0g cukru 1 jajko - małe szczypta soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany(...)miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto

Grunt to przepis!