Szwedzki torcik Daim to puszyste, migdałowe ciasto przełożone delikatnym, śmietankowym kremem z dodatkiem chrupiących karmelowo - migdałowych batoników Daim i mlecznej czekolady. Ten bezglutenowy torcik po prostu rozpływa się w ustach i chyba nie ma drugiego tak wyjątkowo pysznego ciasta... Odkąd pamiętam, każda, doprawdy każda wizyta w Ikea z moim mężem, prędzej czy później kończy się na kawie i właśnie(...)cieście... Uzależnienie? Być może, ale nieszkodliwe ;-) Mój mąż po prostu kocha szwedzki torcik Daim! Czasem zdradza go dla innego ciasta, ale potem zawsze żałuje, że nie pozostał przy torciku Daim... Czarna, mocna kawa to najlepszy dodatek do tego wyjątkowego ciasta. Duży plus za fakt, że już mały kawałeczek tortu syci tak jakbyśmy zjedli co najmniej wielki kawał każdego innego ciasta
maniapieczeniaPrzepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale każde miękkie owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki(...)szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) Dodatkowo: 500-700 g truskawek lub jakichkolwiek miękkich owoców cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule
IMPRESJA SMAKUświęta powstało wiele ciast, każde doskonałe w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. Polecam SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy
W kuchennym oknie Ewydość r zadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to recep tura siostry Anastazji, więc każd emu , kto przepada za jej ciastami będzie on smakować. Dokonałam niewielkich modyfikacji. Po pierwsze spód kruchy zrobiłam według innego przepisu ( Siostra Anastazja podaje ciasto kruche z 5-ciu żółtek - a mi szkoda było znów tyle białek(...)zostawiać, bo i tak mam w zamrażarce już 2 słoiki zamr ożonych białek). A po drugie, nie dzieliłam ciasta kruchego na dwie części, tylko wyłożyłam całość na spód. Można więc podzielić ciasto , jedną częścią wyłożyć spód, a drug ą część pokruszyć po wierzchu ciasta. Jak kto woli :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki 1 kostka margaryny 1 jajko 3 łyżki
Kuchnia domowa AniPowidła zrobione (link tutaj) , to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami. Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy- zarówno wizualny jak i smakowy- naprawdę przyjemny, bo ciasta drożdżowego nie da się nie lubić :) Mimo, że ślimaczki są do siebie 'przyklejone', to bardzo łatwo się od siebie odrywają, wcale(...)tracąc kształtu. Ach, jak pięknie w domu pachnie śliwkami i drożdżami... też lubicie ten zapach? Ciasto: * mąka- 375 g * drożdże- 30 g * mleko- 125 ml * cukier trzcinowy- 60 g * masło- 75 g * jajko- 1 szt. * powidła śliwkowe- 3 łyżki * migdały- 100 g * śliwki- 7 sztuk * szczypta soli Lukier: * cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki
Kraina Miodem PłynącaLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;) Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miękkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Anioły w kuchnipiec. Że do pieczenia mają po prostu dwie lewe ręce a na dodatek lubi słodkości. I tu mam dla Nich coś co nie wymaga pieczenia a smakuje wybornie. Pyszne ciasto budyniowe z bananami i galaretką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś kolejna porcja słodkości z truskawkami. Sezon na nie jest krótki, więc trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Upiekłam pyszne ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniGwiazda drożdżowa z cynamonem to ciasto tylko z pozoru wyglądające na trudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu . Źródło Składniki(...)Mąkę przesiać . Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową) Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki likieru Amaretto Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe
Świat Ciastatarty o średnicy 24 cm wysmarować dobrze masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i posiekać, tak aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Kulę z ciasta zawinąć kulę w folię i włożyć(...)lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Następnie wyłożyć ciastem dno i boki formy, a papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać
Świat Ciastajuż kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny ! Robiłam już torcik z truskawkami … kakaową stefankę …. i wielokrotnie kaszę tę wykorzystywałam do racuszków. Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na ciasto z kaszy manny z dodatkiem soczystych brzoskwiń ! Ciasto to , jak wszystkie z kaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie. Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych(...)którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem! A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem ! SKŁADNIKI: ( tortownica 16 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń śmietankowy – 3 łyżki * mleko – 250 ml * kasza manna – 4 łyżki * cukier – 3 łyżki * cukier wanilinowy
Ostra na Słodkopoprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy. 1 kg białego sera z wiaderka 8 jajek 2 budynie śmietankowe (słodzone) 3/4 szklanki cukru
Z butelką mleczka w tleKarpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika. Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;) Najlepsza Karpatka - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki(...)budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 2 żółtka cukier waniliowy ok. 130 g miękkiego masła cukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka
Słodka StronaKarpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie... Karpatka Królewska - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli łyżeczka cukru(...)łyżka kakao 400 ml śmietany kremówki 30% Polewa czekoladowa: 75 ml śmietany kremówki 30% 75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej) łyżeczka wódki cukier puder Karpatka Królewska - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka
Słodka Strona