ciasto - 161133 przepisów (strona:546/10743)

makowiec na kruchym cieście 45

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy cisto. (Gdyby ciasto było za twarde można dodać trochę śmietany) Dzielimy na dwie części, wkładamy do osobnych woreczków i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie jedną część ciasta wyciągamy i ścieramy(...)cukrem na puszystą masę. Do maku dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, bakalie oraz puszystą masę jajeczną i wszystko delikatnie mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch masy ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w ok. 180 st. C, aż ciasto będzie rumiane, przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bardzo mocno czekoladowe 41

Ciasto bardzo mocno czekoladowe. Proste czekoladowe ciasto z cukinią. Ciasto bardzo mocno czekoladowe  Ciasto czekoladowe jest pyszne, ale ciasto bardzo mocno czekoladowe i to z dodatkiem cukinii, jest jeszcze pyszniejsze. Ciasto bardzo mocno czekoladowe pozwoli nam się obudzić, czy zapewnić naszym dzieciom coś słodkiego w pudełku śniadaniowym. Warto je zrobić. Jest pyszne i wilgotne. A do tego zdrowe. Składniki(...)ciasto bardzo mocno czekoladowe: - około pół kg cukinii - 5 wiejskich jaj - szklanka brązowego cukru - półtorej szklanki mąki pszennej tortowej - pół szklanki kakao - łyżeczka sody - łyżeczka proszku do pieczenia - szklanka oleju rzepakowego Składniki na polewę: - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki kakao - łyżka mleka lub śmietanki 30% opcjonalnie Jeśli chcesz zrezygnować z polewy, posyp tylko cukrem pudrem. Też

Z Kuchni Do Kuchni
Francuskie Ciasto na Trzech Króli ( Galette des rois ) 43

korona któregoś z trzech mędrców. Planowałam też wieniec drożdżowy koronę przypominający. Plan zmieniony. Oto francuska Galette des rois. Kilka razy miałam zamiar dać jej szansę,  ale niechęć do ciasta francuskiego mnie blokowała. Dziś blokadę zrywając odważnie,  upiekłam tą tradycyjną, migdałową tartę. Święto Trzech Króli to okazja, by i Was do odwagi sprowokować. Ciasto jest wyjątkowe - intensywnie migdałowe, maślane(...)słodkie. Pachnie zniewalająco po wyciągnięciu z piekarnika.  Delikatne, kruche, a jednocześnie sycące.  I naprawdę - błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego - rulon 275 gram  140 gram masła - roztopionego i przestudzonego 200 gram mielonych migdałów  ( u mnie 150 gram migdałów, 50 gram orzechów włoskich ) 2 jajka 100 gram cukru pudru ( dałam mniej ) 1 cały migdał opcjonalnie

Kronika Piekarnika
Hot dogi z ciasta francuskiego 660

dogi z ciasta francuskiego to niezwykle smaczna i prosta do przygotowania przekąska imprezowa , która w mig zniknie ze stołu! Bardzo łatwo i szybko się je robi i co najważniejsze smakują obłędnie! Hot dogi z ciasta francuskiego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowo fajnie prezentują się na stole i na pewno wywrą wrażenie na zebranych gościach. Jeśli(...)szukacie pomysłu na fajną przekąskę to gwarantuję, że hot dogi z ciasta francuskiego będą doskonałym wyborem na każdą okazję. HOT DOGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 cienkich parówek z szynki 100 g żółtego sera ketchup jajko do posmarowania suszone oregano Przygotowanie Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdy kawałek podzielić

Przepiski.pl
Czekoladowe ciasto na mascarpone 55

Czekoladowe ciasto na mascarpone Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na czekoladowe ciasto na mascarpone. W tym przepisie serek mascarpone jest jednym z głównych składników ciasta, dzięki któremu wypiek dłużej zachowuje swoją świeżość i jest bardziej wilgotny. To pyszne serowe ciasto jest naprawdę łatwe do przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i już można piec. Po upieczeniu czekoladowe ciasto(...)mascarpone może dowolnie udekorować. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Jak zrobić pyszne ciasto z serem mascarpone? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g serka mascarpone 2 łyżki naturalnego kakao 4 jajka M 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 170 g miękkiego masła lub margaryny

Słodkie okruszki
Ciasto na pierogi 47

Przepis, z którego korzystam od wielu lat. Jak czasami przeglądam sobie posty na grupach kulinarnych, dość często padają pytania dotyczące ciasta na pierogi. I w sumie najczęściej powtarza się ten sam schemat: woda, mąka, tłuszcz i sól. Tylko, że znowu ile ludzi, tyle opinii. Woda ciepła, gorąca, wrzątek. Rodzaj mąk? Raczej tortowa, typ 500, „taka jaką akurat(...)widziałam sporo komentujących, którzy jajka dodają. Całe, tylko żółtka, różnie. Jak sami widzicie, można się pogubić. Ja jednak pozostanę przy mojej gorącej wodzie, mące poznańskiej, oleju i soli. Ciasto na pierogi z dzisiejszego posta jest elastyczne, miękkie, prawie wcale nie przykleja się do blatu – to chyba zasługa oleju. I to jest dla mnie duży plus, bo nie muszę ciasta

Kardamonovy
Sernik z makiem. Seromakowiec. 48

Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca(...)Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6. Składniki jakie są potrzebne: Ciasto: – 320 g mąki orkiszowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 150 g masła – 120 g erytrtytolu – 1 jajko Masa serowo makowa: – 1 kg twarogu

Zdrowy Styl Joanny
Gwiazda makowa 46

Przepiękna i bardzo smaczna gwiazda makowa! Do jej przygotowania musisz zrobić proste ciasto drożdżowe, a następnie w odpowiedni sposób zwinąć nacięte końce, tak aby stworzyć ten piękny kształt. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin(...)jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: –  Masa makowa –  ciasto makowe na biszkopcie –  ciasteczka z pieczątkami –  podstawowy przepis na pierniczki –  ciasteczka migdałowe –  ciasteczka z melasą –  kruche ciasteczka świąteczne –  muffiny piernikowe – zestawienie  12 potraw

nietylkopasta.pl
Orzechowe rurki bez pieczenia 331

śmietaną to pyszny pomysł na deser po obiedzie. Z poniższego przepisu otrzymacie około 8-9 takich pyszności. Gdybym miała podać stopień trudności, to przyznam, że miałabym problem. Przygotowanie samego ciasta nie jest skomplikowane, natomiast obtoczenie nim foremek do rurek, a następnie zdjęcie ich z formy (po kilkunastogodzinnym suszeniu) wymaga nieco delikatności i wprawy. Tu nie ma miejsca na pośpiech(...)kopiasta łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 150 g czekolady olej Biszkopty mielimy w rozdrabniaczu, łączymy je z mielonymi orzechami, cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto formujemy w kulę i wałkujemy na cienki prostokąt pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie kroimy na pasy nieco krótsze niż długość foremki do rurek

Smaki Na Talerzu
Domowy makowiec-przepis tradycyjny 57

kojarzy się z niedzielnym obiadem u Babci lub z kolacją wigilijną. Zazwyczaj robię na raz kilka sztuk ale tu w przepisie masz podane składnik na jednego makowca. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki cukru 20 g świeżych drożdży Pół szklanki mleka lub wody Łyżka masła 2 żóltka jaj Składniki na masę makową: 200 g mielonego maku(...)białka z jaj Szczypta soli Dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu. Papier do pieczenia Składniki na lukier: Pół szklanki cukru Sok z połowy cytryny Odrobina gorącej wody Zaczynam od przygotowania ciasta a dopiero kiedy to ciasto będzie rosło, zrobię masę makową. Ze świeżych drożdży należy sporządzić zaczyn a więc odmierzam 20 gram drożdży. Jeśli nie mam wagi to biorę ćwiartkę kostki

prawdziwe jedzenie
Ciasto Michałek 119

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne, kremowe ciasto Michałek. Wspaniale smakuje, jest ze sporą ilością kremu z czekoladowymi cukierkami, które przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest mdłe i zbyt słodkie jest dżem porzeczkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Michałek jest bardzo proste do przygotowania i sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Będzie idealnym(...)dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty, lub słodką przekąską w czasie spotkania z przyjaciółmi. Serdecznie polecam wypróbować. CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek 120 g mąki pszennej 40 g kakao 140 g cukru Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 250 g cukierków Michałków + kilka dodatkowych sztuk do posypki 3 łyżki likieru czekoladowego 1 łyżka cukru

Przepiski.pl
Tradycyjny przepis na jabłecznik, mam go od pokoleń. 54

jabłka. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem wszystko nożem. Składniki muszą się pomieszać. Dodać pozostałe składniki, jeszcze chwilkę siekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości trochę większej jak dno blaszki. Ciasto włożyć do blaszki, nadmiarem ciasta obłożyć boki(...)blaszki. (na wysokość 2 cm ) Ciasto nakłuć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec tak długo aż ciasto nabierze złotego koloru. Podczas gdy ciasto się piecze obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier i wymieszać. Ja radzę dodać cukru do smaku, to wszystko zależy jakie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut 641

Ciasto Pana Obrażalskiego to przepyszny smakołyk bez pieczenia, który przygotujecie błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Jest tak smaczny, że nie można przestać go jeść. Połączenie słonych krakersów i orzeszków ziemnych ze słodkim kajmakiem i bakaliami to strzał w dziesiątkę. Jak przygotować Ciasto Pana Obrażalskiego? Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mascarpone, kajmakiem(...)żurawiną, rodzynkami i orzeszkami. Następnie masę przekładamy na zmianę z krakersami. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy kajmak, posypujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. Ciasto dobrze jest odłożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zrobiła się bardziej sztywna, a krakersy trochę zmiękły pod jej wpływem. Składniki na ciasto Pana Obrażalskiego: 250 g krakersów 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym

e-PrzepisyKulinarne
Pizzerinki z mozzarellą i pomidorkami 51

pizzerinki z pysznymi dodatkami – dla małego i dużego. Przepis przygotowałam z myślą o mojej rocznej córce jedzącej metodą BLW. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZĘ 250 g 250 mąki pszennej na pizzę typ 00 4 g 4 drożdży instant 1/2 łyżeczki 1/2 soli* 1 łyżka 1 oleju lub oliwy 150 ml 150 letniej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże i sól*. Dolej olej i wodę, wstępnie wymieszaj łyżką. Wyłóż papkę na blat kuchenny podsypany mąką. Dłońmi wyrób ciasto przez 5-10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto powinno być miękkie, ale nie przywierać do dłoni. Wyrobione ciasto przełóż do misy podsypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania