ciasto - 160568 przepisów (strona:546/10705)

Gwiazda drożdżowa z makiem 58

Składniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży – 50 g masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie(...)Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem

I LOVE LIFE
Ciasto Migdałek 99

Migdałek to proste, a zarazem efektowne i smaczne ciasto, które oczaruje wszystkich miłośników słodkości. Trzy kruche blaty ciasta z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone pysznym kremem. Ciasto Migdałek to propozycja idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli poszukujecie pomysłu na pyszny wypiek, który(...)zachwyci swoim wyglądem i smakiem, to ciasto migdałek spełni wasze oczekiwania. CIASTO MIGDAŁEK – PRZEPIS Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 200 g margaryny 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka cukru 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 6 białek 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 150 g płatków migdałowych * szklanka

Alle Dobre!
Kruche ciasto jabłkowe 86

dawna marzyło mi się ciasto z jabłkami i cynamonem. Kruche ciasto jabłkowe jest nieco inne niż tradycyjne tarty. Jabłka są otulone pyszną cynamonową pianką, która powstaje na bazie białek, budyniu i kaszy manny. Pyszności ;-) Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 60 g cukru pudru 4 żółtka jaj 180 g zimnego masła(...)białka jaj szczypta soli 40 g drobnego cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść jednolite ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, a ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć

Passions hobbies life
Wegańska wilgotna szarlotka. 84

niebiańsko jabłkami i cynamonem , zauważymy tą zbliżającą się magię świąt. Nie obawiajmy się wegańskich wypieków, ponieważ w smaku nie różnią się niczym od tradycyjnej szarlotki . Jest to pyszne ciasto na co dzień i na święta. Idealna wegańska szarlotka . Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo(...)oczyszczoną, cynamon i sól. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy dokładnie. Formę o wymiarach 11 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto około 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy aby lekko ostygło. Następnie wyciągamy je na stojak

Zdrowy Styl Joanny
Wieniec ziołowo – czosnkowy. 309

wlać do miski. Mąkę połączyć z drożdżami i dodać do wody. Całość dobrze zagnieść. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Kiedy składniki się połączą do ciasta dodać olej i wyrobić na gładką i elastyczną masę. Ciasto jest najlepsze jeśli wyrabianie zajmie nam około 10 minut. Wyrobione ciasto uformować w kulę i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć(...)folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę . Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotować masło: masło połączyć z posiekanymi ziołami i solą. Całość dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, parę razy zagnieść i rozwałkować na prostokąt, mój o wymiarach 40 x 35 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować równo masłem

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb wiejski Jeffreya Hamelmana 324

mojego autorstwa, ale  z książki  Jeffreya Hamelmana "Chleb" ze str.105.  Przez długą fermentacją zaczynu do chleba na drożdżach otrzymujemy cudownie pachnący chleb o niezwykłym smaku.  Ciasto chlebowe wykonałam ręcznie z 1/2 składników  przeznaczonych do przygotowania w domu.  Przy tak niewielkiej ilości drożdży, niecałe 1,5 grama, ciasto rosło jak szalone a zapach w trakcie(...)mąki orkiszowej jasnej typ 630,  135g wody, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Do niedużej miski wsypałam mąkę, sól i wodę w ymieszaną z drożdżami. Wyrobiłam ciasto do dobrego połączenia składników, przykryłam folią spożywczą. Po niecałych 14 godzinach fermentacji ciasto było gotowe. W 14 godzinie zauważyłam lekkie wklęśnięcie w pięknie wyrośniętym cieście. To była dobra pora

Leśny Zakątek
Koreańskie ciastka kawowe 88

umieścić miękkie masło, dodać cukier puder, mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i jedno żółtko jaja. Do mieszanki w misce wlać przygotowaną kawę. Zagnieść razem wszystkie składniki do momentu utworzenia zwartego ciasta. Całość ukulać w kulę, owinąć ciasno folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut – w przypadku, kiedy chce się, by ciasto szybciej było gotowe, można włożyć je na 15 minut(...)zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Urwać z niego niewielki kawałek, za pomocą dłoni kulać ciasto jak na kopyta. Za pomocą noża odciąć kawałki według chęci, z każdego ukulać ziarenko kawy, na środku naciąć nożem dla nadania kształtu – nie nacinać zbyt głęboko, inaczej ciastko podczas pieczenia będzie miało dwie części zamiast spodziewanego kształtu. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem

ProstePesto.pl
Ciasto kukułka 49

delikatne ciasto z mnóstwem bitej śmietany ma smak lekko przypominający tiramisu, ale dużo bardziej czekoladowy i przede wszystkim jest dużo delikatniejsze. No i co jest istotne ma też delikatnie alkoholowy dodatek, cj tylko podkręca jego smak! Ideał! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)minut Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Polecam Ci inne moje ulubione ciasta Sernik z brzoskwiniami Najlepsze ciasto marchewkowe! Karpatka Sernik nowojorski Ciasto drożdżowe – topielec Tort tiramisu Murzynek Ciasto cytrynowe Ciasto saleceson z jabłkami Blok czekoladowy najlepszy CIASTO KUKUŁKA Przygotowanie : 2 h minut

nietylkopasta.pl
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI 52

Przepis na przepyszne ciasto marchewkowe z orzechami . Jest mięciutkie i wilgotne, przełożone kremem philadelphia. Idealne na każdą okazję. Polecam. Jak zrobić takie  ciasto marchewkowe z orzechami krok po kroku pokazane jest w filmiku .  Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI SKŁADNIKI(...)Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Ciasto: mąka pszenna (250 g) cukier trzcinowy (100 g) cukier bały (150 g) jajka rozmiaru M (4 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) soda oczyszczona (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) sproszkowana wanilia lub cukier waniliowy (1 łyżeczka) suszona starta skórka z pomarańczy (1 łyżeczka) lub ze świeżej (1 łyżka) olej roślinny

RITA food channel
Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? 40

Zakalec – dlaczego powstaje Lubisz przygotowywać ciasta, ale czasami zdarza się, iż wychodzą niedopieczone? Czemu zakalec powstaje i jak go uniknąć? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Najczęstsze przyczyny powstawania zakalca to: Nieodpowiedni przepis – nawet drobna pomyłka może sprawić, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Korzystaj jedynie z tych przepisów, które pochodzą z godnych zaufania źródeł. Nieprzestrzeganie przepisu – czasami(...)wydaje Ci się, że bez jakiegoś składnika uda Ci się przygotować dobre ciasto? Może okazać się, iż pominięty składnik zepsuje cały efekt. Jeśli chcesz zrobić smaczne i udane ciasto, postępuj zgodnie z tym, co jest zawarte w przepisie. Nieodpowiednia temperatura składników – mogłoby wydawać się, że jest ona bez znaczenia. Okazuje się jednak, że to ważna kwestia. Przed przystąpieniem do przygotowywania

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto kruche z dżemem i budyniem 95

Jakiś czas temu ( wydaje mi się, że była to końcówka deszczowego sierpnia) spontanicznie upiekłam to proste, ale naprawdę dobre ciasto z jednej blachy. Wybitnie kojarzy mi się z jesienią : kruche piekę zazwyczaj gdy za oknem nieprzyjemna, deszczowa i zimna aura… Wtedy w domu zjawia się ten przyjemny zapach ciasta. Tutaj z moim ulubionym dżemem i słodką budyniową warstwą. Skutecznie odpędza(...)zły nastrój : ) Blacha 25 x 36 cm. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 2/3 szklanki cukru pudru 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut Nadzienie: słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub powideł ( u mnie dżem porzeczkowy

Domowe ciasta
Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji 49

Spisując przepis na to ciasto pomyślałam, że jest ono dosyć podobne do Pleśniaka. W zasadzie oprócz dodatku kisielu, który dodaję zawsze do białkowej pianki, niewiele się on od niego różni. Jeśli lubicie kruche ciasta, to będzie Wam smakowało. A przepis na mojego ulubionego Pleśniaka też niebawem dodam Składniki: 200 g masła około 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)orzechów włoskich Dodatkowo: 1/2 słoika powideł śliwkowych Orzechy siekamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz starte na tarce masło. Siekamy. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną z nich łączymy z kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Blaszkę

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik z pianką. 474

Dziś coś, co bardzo lubię. Pyszne ciasto z musem jabłkowym i pianką.  Mogę jeść, jeść i jeść....  Ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Nie trzeba go nawet wałkować, tylko odrywać  po kawałku i wyklejać blaszkę. Można tu użyć gotowego musu jabłkowego.  Po upieczeniu ciasto jest bardzo delikatne, trzeba ostrożnie kroić, ale tym samym  jest(...)pyszne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Sprawdźcie sami.  Jeśli zdecydujecie się upiec, to przyślijcie fotkę. Będzie mi bardzo miło :) Ciasto: 200 g. masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 1,5 kg. jabłek 1/3 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny

Agusiowe smakołyki