Piękny drożdżowy wianek z wilgotną masą makową i lukrem, który zachwyci smakiem i wyglądem Twoich gości. Ciasto jest puszyste i delikatne. Drożdżowy wianek może być propozycją na świąteczny wypiek, okolicznościową imprezę rodzinną lub na weekend, ot tak do kawy. To tylko kilka podstawowych składników. Jeśli wolisz, możesz zamiast masy makowej dodać masę serową z dodatkiem cukru pudru i cukru(...)mąki pszennej 2 łyżki cukru 8 g drożdży instant 150 ml mleka 50 g masła 1 średnie jajko szczypta soli 450 g masy makowej Dodatkowo: 1 jajko do wysmarowania ciasta (przed włożeniem do piekarnika). SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Masło roztop w garnuszku, odstaw na bok i wystudź
Zasmakuj KuchniDzisiaj przepis na trzy ciasta w jednym. Seromakowiec z jabłkami na kruchym spodzie i z jabłkami. Wszystkie, moje ulubione ciasta w jednym. Przepis idealny na Wielkanoc. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 300 g maki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła szczypta soli Masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 białka 1 lyzka(...)soli Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 lyzka cukru odrobina cynamonu Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 200 g maki pszennej Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto : W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto, na gładka masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować
Pani M - kuchnia smakowitaKostka malinowo - bezowa Szukacie przepisów na wyjątkowe ciasto na Święta i inne okazje? Moja kostka malinowo - bezowa sprawdzi się idealne na wszelkie uroczystości. Takie warstwowe ciasto z bezą, malinami i mascarpone posmakuje każdemu - jest słodkie, kremowe, mięciutkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Kostka malinowo - bezowa składa się z jasnego biszkoptu, dżemu, kremu budyniowego, malin w galaretce, kremu(...)mascarpone i pysznej, chrupiącej owocowej bezy. To sporo warstw, dlatego takie ciasto doskonale sprawdzi się jako tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę szybko. Nasze ciasto tortowe z malinami i bezą posmakuje wszystkim fanom tortów i ciast z kremem. Dzięki owocom nie jest za słodkie, a warstwy idealnie do siebie pasują. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie
Lekcje w kuchniPomysł na szarlotkę z całych jabłek podejrzałam w jednym z programów z Magdą Gessler, a że smak jabłek z cynamonem na kruchym cieście uwielbiam, nie mogłam się oprzeć. Według Magdy w środku jabłek powinien być kogel mogel, a ja dałam lemon curd, który idealnie łamie słodycz jabłek i ciasta. Szarlotka w takiej wersji jest obłędna. SZARLOTKA Z CAŁYMI JABŁKAMI Składniki(...)forma 25x25cm) ciasto kruche: 1 jajko 200 g mąki typ500 100 g mąki krupczatki 150 g masła 50 g smalcu 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem cytrynowy: 1 jajko 1 żółtko sok z 2 cytryn 80 g cukru 40 g masła kruszonka: 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki masła dodatkowo
Bon appetit mon amieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto prosciutto to bardzo proste i łatwe ciasto bez pieczenia . Jak sama nazwa mówi, jest ono bardzo łatwe w wykonaniu, a do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 15 minut. Wystarczy ułożyć na blaszce herbatniki i przełożyć je przygotowaną masą. Proste prawda? Ciasto prosciutto jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego(...)zazwyczaj przygotowuję ciasto prosciutto , ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Deser ten jest bardzo klasyczny, dzięki czemu na pewno wpadnie w gusta smakowe każdego miłośnika słodkości. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto prosciutto bez pieczenia , które będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy, a także świetnym poczęstunkiem dla gości. PRZEPIS NA CIASTO PROSCIUTTO Składniki
Przepiski.pllubi ciasto marchewkowe ręka w górę! Ja bardzo, a tym razem stworzyłam jego bezcukrową i bezsłodzikową wersję. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pyszne. Dodałam do niego orzechy i rodzynki, ale tutaj możecie dowolnie modyfikować użyte bakalie. Jeśli Wasze maluchy mają problem z jedzeniem orzechów, to możecie je pominąć. Ciasto ozdobiłam polewą z serka bananowego zrobionego z mascarpone i agaru(...)temat agaru. Moim zdaniem to fajna alternatywa dla żelatyny. Przede wszystkim może być stosowany także przez wegan i wegetarian No dobra, to zapraszam Was teraz po przepis na pyszne ciasto marchewkowe-bezcukrowe Czym jest agar i jak go stosować Agar to substancja żelująca wytwarzana z wodorostów. Właśnie dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan
Natka Pietruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z musem brzoskwiniowym to bardzo smaczny wypiek, który można przygotować bardzo szybko. Wystarczy upiec tradycyjny biszkopt z 4 jajek, przygotować masę na bazie sera twarogowego oraz mus brzoskwiniowy. Wszystkie te warstwy idealnie do siebie pasują, dzięki czemu ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto z musem brzoskwiniowym to jedno z ciast, które najszybciej znika z talerza podczas świąt(...)rodzinnych spotkań. Jest bardzo lekkie, delikatne, a składniki są idealnie wywarzone. Ciasto nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek bardzo ciekawie wygląda, dzięki soczystej pomarańczowej warstwie, która pięknie odbija się od białej masy. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym , które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM Składniki
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Smerfetka bez pieczenia to bardzo smaczny deser. Jest bardzo lekki, delikatny, puszysty, wręcz orzeźwiający. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo ciekawie. A wszystko dzięki niebieskim galaretkom o smaku borówkowym. Zazwyczaj do wykonywania różnego rodzaju ciast wykorzystujemy tradycyjne galaretki – truskawkową, malinową, brzoskwiniową czy agrestową. Galaretka borówkowa ma ciekawy niebieski kolor i świetny(...)smak. Dzięki temu ciasto jest nietuzinkowe i ciekawe. Ciasto smerfetka to idealny deser na każdą okazję. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też każdy z Was może się skusić na ten smakołyk i przygotować go w swoim domu. Jestem pewna, że takie ciasto zachwyci każdego gościa. W naszym domu, kiedy przygotowaliśmy go pierwszy raz na przyjęcie urodzinowe dzieciaków
Przepiski.pldodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie(...)gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw
moj przepis naoraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się w małą linię produkcyjną(...)Farsz mięsny to przepis Małgorzaty, z jednej z grup kulinarnych – dziękuję :), farsz ziemniaczany pochodzi z blogu mniammniam.pl . Przepis na 100-120 pierogów: Ciasto: ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka soli Wodę wlać do miski, dodawać mąkę stopniowo
moj przepis naszczęście drożdże w domu zawsze się znajdą, mąka zresztą też, a reszta składników to już pełna improwizacja. Pizzerinki robi się dość szybko, nawet nie za bardzo miałam czas, aby ciasto dobrze wyrosło. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała. Świetnie smakują odgrzewane w piekarniku. Z ciasta można również zrobić dwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Składniki(...)sól, cukier, drożdże, jajko, dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dosypywać mąkę cały czas mieszając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego. Jak już cała mąka zostanie dosypana wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk, ma być miękkie, lśniące i elastyczne, przy rozciąganiu nie powinno się rwać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką
moj przepis nazimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki zimnej wody Foremki wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spody przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować(...)kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez
moj przepis naMojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować na godzinę przed imprezą, jednak najlepiej smakuje mocno schłodzone. Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia, to będzie mały hit tej jesieni. Przepis na dużą, rodzinną blachę. Składniki na blachę(...)dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka, dodać masło, cukry, ewentualnie ekstrakt. Pozostałe mleko blenderem zmielić z mąkami
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast(...)Spód wykonanie: Kaszę przełożyć do miski dodać roztopiony tłuszcz, ugniatać w rękach, do momentu, aż masa połączy się w jedną całość, a z kaszy łatwo będzie można uformować kulę. Ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozwałkować, jeżeli będzie się kleić można wałek posmarować odrobiną oleju kokosowego. Ciasto przełożyć do lodówki na 30 min. Formę wyjąć z lodówki. Piec
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też(...)wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj
moj przepis na