ciasto - 160568 przepisów (strona:560/10705)

Ciasto Orzeszek 153

Dzień dobry :)  Mam dla Was pyszne miodowe ciasto Orzeszek. Powiem szczerze że gości ono na moim stole w każde święta. Wszyscy je uwielbiają, mogła bym je jeść na okrągło. Przekładane masą orzechową i masą budyniowo-orzechową. Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień gdy dobrze zmięknie. Ciasto jest proste w przygotowaniu tylko troszkę pracochłonne. Chociaż już po świętach może(...)upieczecie je sobie na Nowy Rok. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na ciasto miodowe: około 3,1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 3 łyżki płynnego prawdziwego miodu 2 łyzeczki sody 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier wanilinowy 3 jajka 200 g miękkiego masła Składniki na krem budyniowy: 1 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 123

Rogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda

SMYKWKUCHNI
Świąteczne ciasto makowe z wiśniami 404

Świąteczne ciasto makowe z wiśniami Delikatne i wilgotne blaty makowe przełożone lekko kwaskową, świeżo zrobioną frużeliną z wiśni i pysznym kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Całość dopełniona polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru(...)przelewamy do foremki o wymiarach 26x21cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175’C przez około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody

Blog z Apetytem
Sernik trzy kolory z ciastem ucieranym 115

przepis na sernik jest inny niż wszystkie które dotychczas robiłam. Ciasto ucierane i masa serowa dają w efekcie wypiek przenikający się trzema kolorami. Sernik wygląda pięknie, jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia.   Składniki: Ciasto ucierane: (na tortownicę 20 cm) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 180 g mąki (1 szklanka(...)śmietany 1 jajko budyń śmietankowy bez cukru Polewa: 50 g śmietanki kremówki 50 g czekolady gorzkiej * Proporcje składników na różne wielkości tortownic: * Proporcje składników na różne wielkości blaszek: Wykonanie: Ciasto: Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę (ok. 5 min). Nie przerywając ubijania wlej cienką strużką olej (ubijaj na niskich obrotach miksera). Resztę składników mieszaj

Słodki Blog
Szarlotka klasyczna 143

Wygląda na to, że w grudniu nieświadomie jedziemy z ciastową klasyczną trójką: b ył „oszukany” sernik, był piernik - pozostała szarlotka : ) Kruche ciasto przyjemnie rozsypujące się w ustach, słodka masa jabłkowa o przyjemnej konsystencji- ciasto klasyk, a każdy ma swój przepis. Ja przybliżę Wam mój sposób na tę jabłkową damę- sprawdźcie, a nie pożałujecie ; )  Przepis na standardową blachę(...)Składniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej ½ opakowania proszku do pieczenia 350 g masła ½ szklanki cukru 3 żółtka Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2  części .  Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na masę z jabłek: 12 kwaskowych jabłek

Domowe ciasta
Przepis na Wigilię: Uszka z grzybami 94

masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 291

masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić

Niedzielny kucharz
PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 136

masła 110 g cukru pudru 4 łyżki kakao ciemnego 1 ½ łyżeczki żelatyny około 5 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Piernik staropolski Przygotowanie ciasta: Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam do wystudzenia. Do sody dodaję(...)chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły Następnie dodaję wystudzoną masę miodową i całość mieszam przez kilka minut w misce, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję drobno posiekane orzechy włoskie i mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do czystej miski, miskę nakrywam folią spożywczą w której robię kilka otworów wykałaczką, dodatkowo miskę nakrywam jeszcze bawełnianą ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
ciasto trójniak 877

wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej 1 łyżkę kakao a do trzeciej mak. Do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem(...)pieczenia) wykładamy ciasto jasne, na ciasto jasne wykładamy ciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Galette z ricottą i pieczarkami – na domowym cieście francuskim 138

zajmuje dużo czasu, a serowe nadzienie – mimo niewielkiej ilości składników –jest super zbilansowane i bardzo dobrze podkreśla smak grzybów. W końcu w prostocie siła, prawda? Szykujemy wszystkie składniki nadzienia – ciasto zostawiamy w lodówce, powinno być schłodzone przed wałkowaniem i pieczeniem * Ser ricotta przekładamy do miski. Gruyère lub Emmentaler ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do ricotty. Wsypujemy drobno posiekaną natkę(...)sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. W osobnej miseczce rozkłócamy jajko – 2/3 jajka wlewamy do mieszanki serów z dodatkami, pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Rozpuszczamy na patelni połowę naszykowanego masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę smażymy

Karo in the Kitchen
Rogale marcińskie 99

niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525g) 3 łyżki cukru szczypta soli(...)225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta) Nadzienie: 300 g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g chipsów kokosowych 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru

Moje domowe kucharzenie
makowiec na cieśnie ucieranym 85

Głosów:10    Średnia:4.6/5] składniki na ciasto ucierane: 280 g mąki 250 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka(...)każdym razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt cytrynowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka

Domowy Smak Jedzenia
Kopiec kreta 114

Prawdziwy i domowy kopiec kreta, a nie żaden pudełkowy twór! Wydaje się Wam, że kopiec kreta to trudne ciasto i z tego powodu sięgacie po gotowce ze sklepu? Nic bardziej mylnego! Przyznaję, że kiedyś sama tak myślałam i robiłam kopiec kreta z pudełka. To dawne czasy, kiedy dopiero zaczynałam swoje przygody w kuchni i wielu rzeczy nie byłam świadoma. Teraz(...)więcej smaku, pięknie pachniał czekoladą i kakao, a krem na bazie śmietany i ricotty to coś obłędnego. Musicie tego spróbować i zapewniam, że zapomnicie o jakichś oszukańcach pudełkowych! Składniki Ciasto czekoladowe 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao po łyżeczce sody i proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Krem 250 g ricotty

Analiza Smaku
Bagietki z zimną fermentacją 208

Kolejne podejście do bagietek. Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy(...)zakwasu pszennego sztywnego (50% wody) dokarmiony 7 godzin wcześniej, urósł 2,5 raza, wmieszać w ciasto na wolnym biegu i wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek misy (jak nie mamy zakwasu można prawdopodobnie użyć bigi lub starego ciasta o podobnej konsystencji, chodzi głównie o wprowadzenie aromatu fermentacji i lekkie rozluźnienie ciasta); - następne dodajemy 3 g drożdże

Przepisy na domowy ser i chleb