ciasto - 160568 przepisów (strona:566/10705)

Kostka budyniowa bez pieczenia 362

przepis zrobił furrorę w mojej rodzinie. Tak jak zawsze wszyscy mi mówią jakie pyszne ciasto upiekłam i jak im smakuje, tak tym razem dodatkowo teściowa poprosiła o przepis. Kostka budyniowa bez pieczenia Przepis napisałam, wysłałam i mamuśka będzie robić ciasto. Chyba z wrażenia, aż ją sprawdzę i zobaczę czy była w stanie dorównać mistrzowi Mój mąż przepada za budyniem czekoladowym(...)Czasami robię mu budyń na mleku ale tym razem pomyślałam, iż zaskoczę go czymś więcej. Stąd też ciasto. Baza ciasta to herbatniki maślano-kakaowe, które przełożyłam masą na bazie budyniu czekoladowego i dżemu porzeczkowo-aroniowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka

mecooks
Sakiewki filo z kiszką ziemniaczaną 123

Bardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam.  W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania.   Z tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować.  Składniki(...)kiszki ziemniaczanej Gzella, 150 g gotowego ciasta filo (3 płaty ciasta), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, olej rzepakowy do wysmarowania ciasta. Przygotowanie: Sakiewki filo: Pierwszy arkusz ciasta układamy na wilgotnej ściereczce kuchennej, smarujemy go za pomocą pędzla namoczonego w wodzie z olejem (stosunek 1:1). Następnie nakładamy drugi płat, smarujemy go i tą samą

Moniki Smakołyki
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 213

stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej lubię je odgrzewane na patelni – przypieczone, skarmelizowane ciasto daje świetny, chrupki kontrast nadzieniu. I zawsze popijam je zimną maślanką albo kefirem. CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej(...)jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite

Karo in the Kitchen
Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. 145

Witam Was cieplutko :) Najczęściej na świąteczny stół przygotowuje się drożdżowe makowce, w większości domów to tradycja, ja osobiście rzadko je piekę, nie ukrywam, że wolę ciasto drożdżowe z serem lub nadzieniem orzechowym i takim właśnie przepisem Was dzisiaj częstuję. Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec(...)bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. Potrzebujemy: Na rozczyn: 3 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 4 łyżki oleju Na nadzienie: 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki miodu prawdziwego płynnego 1/4 szklanki gorącego

Izabelawkuchni
Pizza z dynią 127

się nie tylko w naszym kraju ale na całym świecie. Pizza z dynią Pizza przypomina kanapkę, tyle że ta “kanapka” jest zawsze na ciepło. Podstawą pizzy jest ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe rozkłada się na formie do pieczenia, smaruje sosem i posypuje serem. Sos, którym smarowana jest baza pizzy to sos pomidorowy. Jadałam i robiłam sama również pizzę posmarowaną(...)już kwestia indywidualna. Sięgnąć możemy po kurczaka, tuńczyka, szynkę, warzywa, mieszankę serów czy chociażby dynie właśnie. Wybór jest ogromny. Spód do pizzy może być przygotowany na dwa sposoby. Ciasto może być bardzo cienkie ale może także być dość grube. Wszystko zależy od tego na co w danym momencie mamy smak. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj

mecooks
Placek owocowy 118

SKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki • 40 g masła • 40 g cukru trzcinowego • 1,5 łyżeczki(...)cynamonu • 50 g biszkoptów, pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy

KUCHNIA POLSKA
Tort w kolorach jesieni 225

jesieni: cynamon, kasztatny, owoce dzikiej róży itd. Pomijając to co każdy widzi, czyli że tort jest piękny, nadmienić coś musze o smaku. Otóż kolor uzyskałam dzieki dodaniu warzyw do ciasta, od razu uprzedzę, że jest on absolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre(...)jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję buraka do ciasta zarzekała się, że tego cyt. tego świństwa nie tknie. Zawołałam ją dopiero, gdy już złożyłam tort, a wtedy stała nade mną

greenscarf
Pachlawa z ciasta francuskiego 158

Leniwa pachlawa poleca się do sobotniej kawki Leniwa, ponieważ nie chciało mi się zagniatać ciasta i zrobiłam z ciasta francuskiego. Ilość składników zależy od tego jaką formę użyjecie do pieczenia tego ciasta. Ja piekłam w małej formie, dlatego tak mała ilość składników. Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 100g orzechów laskowych – 100g migdałów + całe migdały do ozdoby(...)100g cukru – około 50-70g masła – 1 żółtko – 2 łyżki miodu Ciasto francuskie pokroić na 5 kawałków o wielkości formy. Jeśli pieczemy w dużej formie to należy użyć 5 opakowań ciasta francuskiego i zwiększyć odpowiednio ilość orzechów, cukru i masła. Podsmażone i wystudzone orzechy należy zmielić i wymieszać z cukrem, można też dodać odrobinę kardamonu

Smaki Armine
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 230

rwiemy na nieregularne kawałki Maślane bułki hamburgerowe: (Składniki na 8 bułek) ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 CIASTO WŁAŚCIWE: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej typ 500 ½ łyżeczki soli (5 g) białko do posmarowania sezam Przygotowanie: W misce (może być(...)miksera) mieszamy składniki na zaczyn, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki CIASTA WŁAŚCIWEGO, poza masłem, białkiem i sezamem. Wyrabiamy ciasto mikserem wyposażonym w hak, aż składniki się połączą, ciasto będzie gładkie i utworzy “kulę” wokół haka. Ciasto zdejmujemy z haka, wkładamy do miski, w cieście robimy wgłębienie, do którego wkładamy łyżkę miękkiego masła, przykrywamy

Smakowity Blog Kulinarny
Puszyste, maślane ciasto z jabłkami 162

maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować! Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.     Składniki: ok. 600g jabłek sok z połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta     *** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Białka dodajemy do ciasta

Blog z Apetytem
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 245

Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego. Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych(...)inną ilość warzyw do rosołu. Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp . Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu. Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image

Mieszam w Garnku