charakterystyczny zapach oraz posmak gryki, więc trzeba lubić tego rodzaju placki. Samo ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. Z podanej porcji wychodzi około 15-16 sztuk niewielkich placuszków. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury(...)podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach*. Składniki: Rozczyn: 1/3 szklanki letniej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka mąki gryczanej 15 g świeżych drożdży Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka kefiru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: łosoś wędzony jogurt grecki lub gęsta śmietana koperek olej do smażenia Wykonanie: Rozczyn: W ciepłej wodzie o temp. około
Kuchnia MagdaLenyniedawna nie przepadałam za naleśnikami i nie lubiłam ich robić. Przekonał mnie do nich mój mąż. To właściwie dzięki niemu zaczęłam je smażyć i szukać idealnego przepisu na ciasto. Według mnie najlepsze ciasto naleśnikowe to takie, które po usmażeniu jest delikatnie chrupiące, dość cienkie i nie łamie się podczas zawijania czy składania. Takie właśnie są naleśniki z poniższego przepisu(...)ciasta naleśnikowego dodaję olej, a nie używam go na patelni. Dzięki temu każdy naleśnik jest tak samo wysmażony i nie jest tłusty. Przy smażeniu naleśników sprawdza się u mnie najlepiej patelnia o średnicy około 24-26 cm, mają one wtedy optymalny rozmiar. Ciasto naleśnikowe nakładam na suchą patelnie łyżką cedzakową – podnoszę patelnię nad palnik i powolnym ruchem wylewam ciasto
Kuchnia Bazyliipojawił się pomysł na keto galette ze szparagami. Galette to nic innego jak tarta , tylko taka z rustykalnym charakterem. Nie używa się do niej formy, tylko ciasto kruche wałkuje na placek o nierównych brzegach, na środek wykłada farsz, a pozostałą część ciasta zawija do środka. Niestety łatwiej powiedzieć niż zrobić… Przynajmniej w przypadku keto ciasta kruchego na bazie mąki kokosowej(...)Korzystałam z mojego standardowego przepisu na kruche ciasto , które zawsze świetnie się sprawdzało przy standardowej tarcie. Przewidując możliwość wystąpienia problemów, przezornie dodałam nawet odrobinę gumy guar. Nie jestem jednak pewna czy to coś pomogło, bo z formowaniem ciasta miałam spore problemy… Trzeba przyznać, że pracuje się z nim ciężko, ale najważniejsze, że się udało! Keto galette z boczkiem i szparagami
Modern Cave Girlwork with making pierogi, let’s not lie to ourselves, but the finale effect is mind blowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour(...)boiling water (200 ml) pinch of salt Filling: 500 g broad beans 200 g bacon 1 medium onion 250 g Capreggio cheese Najpierw ciasto. Moje dłonie są mało wrzątko-odporne, dlatego do wstępnego zagniecenia ciasta używam robota, dopiero po jakimś czasie zagniatam ciasto dłońmi. Mąkę, wodę i szczyptę soli wrzuć do miski robota i zagnieć wstępnie ciasto przy jego pomocy
Martyna CooksHmorapatik- to szparagi lub grzyby smażone w cieście. Hmor- to po ormiańsku ciasto, stąd się wzięła ta nazwa. Uwielbiam szparagi i bardzo często jadam je przyrządzone w ten właśnie sposób. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często smażę hmorapatik wieczorem, aby rano zjeść na śniadanie pyszne szparagi w cieście. W Armenii w ten sam sposób przyrządza(...)150g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 200ml wody – 1/2 łyżeczki soli – 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) Od siebie dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, aby ciasto miało ładny, żółtawy kolor Szparagi umyć, w razie potrzeby odciąć zdrętwiałą końcówkę i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowane szparagi wystudzić i osuszyć. Wodę, wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać mąkę
Smaki ArmineDomowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki Przepisów na pizze znajdziecie na moim blogu kilka. Ostatnio wypróbowałam kolejny. I choć praca z ciastem nie jest tak idealna jak w przypadku tego przepisu ( klik ), to pizza wyszła naprawdę pyszna. Cienki spód, puszyste chrupiące boki i ulubione dodatki. Mój mąż był zachwycony. Dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem(...)ciasto na pizze. Spróbujcie, polecam! Składniki: Ciasto na pizze – z przepisu przygotujecie 2 duże pizze: 25 g świeżych drożdży (lub 1 pełna łyżka suchych) 500 g mąki pszennej (+ do podsypania rąk, w zależności od rodzaju mąki czasem należy dodać jej ciut więcej) 350 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli szczypta cukru Dodatki
Słodkie okruszkiwypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje(...)bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest to, że możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki następnego dnia o dogodnej nam porze. Polecam również zabawić się dodatkami i “wymalować” na cieście wiosnę Składniki 300 g mąki typ “00” 200 g wody 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa
Tajemnice Smakusię zapasy owoców jesiennych, nie ma jeszcze truskawek, borówek i innych owoców jagodowych. Zostaje zatem rabarbar, który - systematycznie podlewany - wypuszcza kolejne liście z jadalnymi ogonkami liściowymi. Upiekłam już sporo ciast z rabarbarem. Najbardziej smakuje mi on ze słodkimi ciastami kruchymi, bo lubię na języku kontrast słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Ostatnio przypomniałam sobie weselne ciasta z lat 80-tych(...)białek o konsystencji pianki. I za sprawą podrzuconego mi ostatnio rabarbaru (B. - dziękuję 😊) postanowiłam wrócić kulinarnie do tamtych czasów. Składniki (na blachę o wymiarach (34 x 20) cm): Ciasto 300 g mąki pszennej uniwersalnej 100 g krupczatki 3 łyżeczki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 100 g masła 4 żółtka Pianka budyniowa 4 białka szczypta soli
Weekendy w domu i ogrodziepierogi z mięsem z rosołu - kuchnia indyjska pierożki samosa - wariant arabski z wołowiną pierogi z daktylami - kuchnia arabska indyjskie pierożki samosa - wersja wegetariańska farsz na pierogi i uszka najlepsze ciasto na pierogi Pierogi tureckie z mięsem mielonym - Cztery Fajery Pierogi tureckie - składniki Ciasto na pierogi tureckie 300 g mąki pszennej 110-120 ml czyli niecałe pół szklanki wrzącej wody(...)wodzie rozpuszczam sól, wlewam osoloną wodę do mąki i mieszam łyżką. Kiedy mieszanina ostygnie dodaję olej i rozbełtane jajko. Wyrabiam ręcznie lub mikserem za pomocą haka dość miękkie, elastyczne ciasto. Mikserem zajmuje to około 7-8 minut, ręcznie około 15 minut. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i pozostawiam na około pół godziny, żeby odpoczęło. Farsz do pierogów tureckich
Cztery Fajerykażdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Idealne do codziennej kawy lub herbaty... Składniki(...)zimnego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt sypie dodajemy jeszcze 1 białko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy
Kuchnia MagdaLenyGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto kruche z różową pianką: 600 g mąki 200 g cukru pudru 200- 250 ml śmietany 18% 200 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy masło, siekamy mieszając z składnikami. Następnie dodajemy śmietanę(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 6 równych części. Każde rozwałkowujemy na wielkość formy (ok. 22×32 cm) i schładzamy w lodówce (możemy ułożyć je jeden na drugim, przełożone papierem do pieczenia, ale musimy je dobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich). składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy
Domowy Smak Jedzeniapodczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :). Ta górka spowodowana jest, nie równomiernym nagrzewaniem się ciasta. Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów(...)dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną wodą, lub obłożyć zimnym ręcznikiem:/ . Niektórzy kładą na środku ciasta metalowy krążek, który rzekomo dociska górkę… Szczerze mówiąc sama nigdy nie próbowałam, aż tak bardzo ta górka mi nie przeszkadza, ponieważ wykonuję ten biszkopt sporadycznie. Jeśli korzystasz z tego
SmartBake.plWyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy(...)wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy
SmartBake.plPrzepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni
SmartBake.plCiasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread Dziś zapraszam na kolejną odsłonę pysznego ciasta dyniowego . Tym razem z czekoladą i dużą ilością dyniowego puree, dzięki któremu ciasto jest naprawdę wyjątkowo wilgotne i mięciutkie. Bardzo długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych odrobinę przypomina piernik, jest idealne na tę porę roku. Jeśli macie zapas dyniowego puree (by je sporządzić, wystarczy(...)tylko upiec dynię w dużych kawałkach, oddzielić miąższ i zmiksować), przygotowanie ciasta będzie błyskawiczne. Pamiętajcie, że dyniowe puree można pasteryzować i mrozić. W związku z tym, że ciasta dyniowego z czekoladą dodajemy sporą ilość dyni, warto zwrócić uwagę, by puree dodawane do wypieku nie było zbyt wodniste. Jeśli takie posiadacie, warto odlać część płynu i do ciasta dodać gęstszą część
Lekcje w kuchni