Witam Kochani, jako że sezon na truskawki powoli dobiega końca chcę Was dziś zaprosić na pyszne ciasto łaciate, jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest bardzo łatwe, szybkie do zrobienia, idealne do kawki. Zapraszam SKŁADNIKI *PRZEPIS NA BLASZKĘ 25x25cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej -2 jajka -2 lyżeczki proszku do pieczenia -400g jogurtu naturalnego -3/4 szkl cukru(...)masła -mąka -ile zabierze DODATKOWO -truskawki Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Do blaszki wykładamy najpierw ciasto jasne-wyrównujemy, następnie ciasto ciemne. Przejeżdżamy po nie blaszki końcem łyżki robiąc esy floresy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujestem fanem ciast czekoladowych, ale to mi smakowało i to bardzo. Moim gościom zresztą też. Podobno na drugi dzień jeszcze lepszy smak dostało to ciasto Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki dodać do miski i szybko zagnieść. Ciasto musi być jednolite, wszystkie składniki muszą się połączyć. Formę do tary o wymiarach 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tarka(...)kaszką manną. Ciasto rozłożyć na dnie i na bokach formy. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 200 C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć ziarenkami fasoli lub innymi. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne
Kuchnia PokoleńNajlepsze połączenie ever:) Sernik i czekolaada! To ciasto mimo ,że nieco wymagające - urzeknie Was zarówno smakiem jak i wyglądem. Serowe kulki z dodatkiem kokosa oraz warstwa mascarpone przywodzą na myśl popularne Rafaello, a wspólnie z czekoladą tworzą duet przypominający z kolei draże dzieciństwa: "Korsarz" :) Więc decydując się na wykonanie tego przekładańca macie 2 produkty w jednym(...)bardzo polecam to połączenie smaków. Raczej jednak na nieco chłodniejsze dni, gdyż ciacho naprawdę syci:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na ciasto: 200 g masła 2/3 szk. cukru 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 150 g śmietany 18% 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Masło ucieramy
Domowe ciastamarcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy Masa(...)zmieszaniu wszystkich składników zostawiam na 20 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Kiedy drożdże “ruszyły” dodaję resztę mąki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć
Cookery.plBardzo dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem lub miodem. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Tylko nie gorące bo zabijecie drożdże. Przykryć i postawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko, dodać roztopione masło razem z cukrem, wyrośnięte(...)drożdże, pozostałe mleko, letnią wodę, sól. Wszystko dokładnie ugnieść jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to podsypać mąką. To widać kiedy ciasto jest perfekcyjne, nie klei się do rąk i da się formować. Włożyć ciasto do miski lekko naoliwionej i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego
Kuchnia Pokoleńsprawia, że może być wykorzystany w wielu przepisach, zarówno na słodko jak i na słono. W pierwszej wersji może zastąpić mascarpone w słynnym tiramisu, bądź też stanowić składnik wielu ciast, jak również farsz pierogów. Pomysłów z wykorzystaniem ricotty na słono też na pewno nie zabraknie. Ja mam dla Was propozycję wytrawnej tarty, w której połączenie ricotty z marchewką i pesto(...)zatem do wypróbowania tego przepisu „zero waste”. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 55 min. Składniki na tartę o średnicy 24 cm Porcja dla 4-6 osób Składniki na ciasto:* ● 250 g mąki pszennej (T 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 5 cl wody Składniki na farsz: ● 1 pęczek marchewki bio z natką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBratem od rana do wieczora, Mama tylko donosiła nam prowiant: grube pajdy chleba z masłem i cukrem, truskawki ze śmietaną czy domowy rosołek... Ale najbardziej cieszyliśmy się na widok ciasta...! W tamtym czasie mimo, że Mama starała się piec regularnie, ciasta były ogromnym rarytasem dla każdego z nas. Moja Mama piekła najlepsze ciasta... Zresztą to właśnie ona nauczyła mnie piec(...)gotować... Z tamtego okresu pamiętam doskonale smak ciasta, które wyczekiwaliśmy chyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki", na który przepis moja Mama miała jeszcze do swojej Mamy... W klasycznej wersji jest to babka ucierana, przełożona kremem budyniowymi, konfiturą owocową i obsypana krokantem z orzechów. Moja Mama robiła swoją wersję z kremem maślanym, najlepszym z najlepszych, jakie robiło
Słodko-Słony Świat Ilonygalette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia si ę od zwykłych tart tym, ż e nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta truskawki, następnie zawinąć brzegi ciasta do środka i już jest gotowa do pieczenia. Dodatkiem do ciasta może być kwaśna śmietana, bita śmietana lub lody waniliowe. Galette(...)composta da una base di pasta frolla, ripiena di fragole e mandorle. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pełnoziarnistej 100 g masła 2 łyżki cukru 100 ml wody szczypta soli Nadzienie 400 g truskawek 2 łyżki m ą ki migdałowej
La grande e la piccola cuocaTruskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany. Ciasto ucierane 250 g mąki 200 g cukru pudru kostka miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zimnego masła 75 g cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut
KorniszonkiRyba w cieście naleśnikowym to mój sposób na pyszną rybę. Przepis idealny dla tych co lubię jeść w piątek na obiad ryby. Filety rybne miałam zamrożone, więc wieczorem ułożyłam je na durszlaku aby odciekły , potem wysuszyłam je ręcznikiem papierowym. Nazajutrz ryba była gotowa do smażenia. Postanowiłam tym razem przygotować rybę w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka(...)Przepis jest błyskawiczny, prosty, a ryba tak usmażona jest bardzo smaczna. Ryba w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje bezpośrednio po usmażeniu, jest wtedy na zewnątrz chrupiąca i soczysta w środku. Co można zrobić z ryb? Możemy przygotować najlepsze kotlety rybne . Polecam też przepis na rybę w cieście piwnym ! Składniki: filet z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ulubionej ryby sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni pojawia się nowy sprzęt. Od dziś w mojej rządzi piekarnik parowy SteamBake Electrolux. O szczegółach poczytacie pod przepisem, serdecznie zapraszam! Focaccia ze szparagami Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 350 g mąki typ 00 do pizzy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 2 dodatkowo 2 łyżki do smarowania ok. 220 ml letniej(...)wody Wierzch: 1/2 pęczka zielonych szparagów świeży lub suszony rozmaryn gruba sól oliwa z oliwek Wykonanie: W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, oprócz oliwy. Wyrabiamy przy pomocy robota przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące, ale lekko klejące. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatityjakoś tak …. marnie. W dodatku „odrzuca” mnie, gdy widzę, że nie wszyscy korzystają z foliowych rękawiczek Przygotowanie domowego pieczywa wymaga od nas trochę czasu (samo wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny), ale użyte składniki są ogólnie dostępne i pewnie większość ma takie w domu bez specjalnego wychodzenia na zakupy. Postanowiłam więc, że spróbuję zrobić bułeczki sama. Początkowo(...)oliwy Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz cukier, mieszamy. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Wlewamy do miski z mąką. Dodajemy olej. Mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (im dłużej, tym lepiej). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Blachę do pieczenia (taką z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto
Smaki Na TalerzuJuż dawno planowałam zrobić to niebiańskie ciasto...niedługo zostanę babcią i to ciasto zrobiłam właśnie dla mojej kochanej synowej :) nie będę opisywała smaku, to trzeba spróbować, powiem tylko, że jest... niebiańskie...:) Składniki na blaszkę 24cmx34cm: Ciasto kruche: -150g mąki -100g masła -30g cukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)być za "lekka" Beza: -3 białka -150g drobnego cukru -2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobia) -szczypta soli -3 duże łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki, po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy
Wypieki ReneUcierane ciasto pachnące wanilią z dodatkiem jeżyn (u mnie mrożone) i suszonej żurawiny. Polane domową polewą czekoladową. Można udekorować je lukrem np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem a do ciasta dodać aromat śmietankowy lub cytrynowy – będzie pysznie! Taki przepis na ciasto to świetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce(...)truskawki, maliny, borówki czy jagody. U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek. Bo domowe ciasta są najlepsze Nadmiar – o ile zostaje – spokojnie zamrażam (kroję wtedy ciasto na kawałki i układam w plastikowym pojemniku), wyjmuję kiedy najdzie ochota lub niespodziewani goście. Smacznego! Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną SKŁADNIKI: 200 g masła
Zasmakuj Kuchni