ciasto - 163312 przepisów (strona:566/10888)

Ciasteczka Łakotki kakaowe 143

każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Idealne do codziennej kawy lub herbaty... Składniki(...)zimnego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt sypie dodajemy jeszcze 1 białko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

Kuchnia MagdaLeny
ciasto Jakuba 242

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto kruche z różową pianką: 600 g mąki 200 g cukru pudru 200- 250 ml śmietany 18% 200 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy masło, siekamy mieszając z składnikami. Następnie dodajemy śmietanę(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 6 równych części. Każde rozwałkowujemy na wielkość formy (ok. 22×32 cm) i schładzamy w lodówce (możemy ułożyć je jeden na drugim, przełożone papierem do pieczenia, ale musimy je dobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich). składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Madeira 112

podczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :). Ta górka spowodowana jest, nie równomiernym nagrzewaniem się ciasta. Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów(...)dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną wodą, lub obłożyć zimnym ręcznikiem:/ . Niektórzy kładą na środku ciasta metalowy krążek, który rzekomo dociska górkę… Szczerze mówiąc sama nigdy nie próbowałam, aż tak bardzo ta górka mi nie przeszkadza, ponieważ wykonuję ten biszkopt sporadycznie. Jeśli korzystasz z tego

SmartBake.pl
Rodzaje Biszkoptów 141

Wyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy(...)wielu krajach, nie tylko za jego smak, ale i za łatwość wykonania. Biszkopt można przyrządzić na wiele sposobów: jako rolady, babeczki, klasycznie jako blaty do tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy

SmartBake.pl
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 119

Przepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni

SmartBake.pl
Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread 127

Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread Dziś zapraszam na kolejną odsłonę pysznego ciasta dyniowego . Tym razem z czekoladą i dużą ilością dyniowego puree, dzięki któremu ciasto jest naprawdę wyjątkowo wilgotne i mięciutkie. Bardzo długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych odrobinę przypomina piernik, jest idealne na tę porę roku. Jeśli macie zapas dyniowego puree (by je sporządzić, wystarczy(...)tylko upiec dynię w dużych kawałkach, oddzielić miąższ i zmiksować), przygotowanie ciasta będzie błyskawiczne. Pamiętajcie, że dyniowe puree można pasteryzować i mrozić. W związku z tym, że ciasta dyniowego z czekoladą dodajemy sporą ilość dyni, warto zwrócić uwagę, by puree dodawane do wypieku nie było zbyt wodniste. Jeśli takie posiadacie, warto odlać część płynu i do ciasta dodać gęstszą część

Lekcje w kuchni
Proste ciasto z owocami i kruszonką / Easy Fruit Cake with Crumble 133

Proste ciasto z owocami i kruszonką / Easy Fruit Cake with Crumble Zobaczcie, jak przygotować proste ciasto z owocami i kruszonką na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis idealny dla początkujących. Z podanych(...)proporcji błyskawicznie upieczecie dużą blachę puszystego, wilgotnego ciasta z ulubionymi owocami - świeżymi lub tymi z puszki. Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi. Nie potrzebujemy używać miksera, wystarczy zwykła trzepaczka lub szpatułka.  Do mojego wypieku wykorzystałam brzoskwinie z puszki. W sezonie letnim koniecznie wypróbujcie to ciasto ze świeżymi owocami - będzie

Lekcje w kuchni
Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread 112

Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread Lubicie zdrowe desery? Jeśli tak, dziś na podwieczorek poleca się owsiane ciasto czekoladowe (fit)  - upieczone z użyciem wyłącznie maki owsianej. Owsiane ciasto czekoladowe to naprawdę zdrowa przekąska . Prawie nie zawiera tłuszczu, za to najlepszą, gorzką czekoladę, startą marchewkę, kakao i jogurt. Gdy piekę to zdrowe ciasto , nie dodaję do niego(...)ogóle cukru - podaję je za to z grubą warstwą domowego dżemu lub konfitury. Jeśli wolicie, by ciasto miało jednak tradycyjny, słodki smak (bez cukru i bez dodatków jest raczej wytrawne!), dodajcie  cukier lub jego zamienniki. Owsiane ciasto czekoladowe nie jest puszyste i delikatne jak to na mące pszennej - przypomina trochę w strukturze brownie. Jest dość ciężkie i mocno czekoladowe

Lekcje w kuchni
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 142

wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście! Czas przygotowania: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin(...)będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery

Niedzielny kucharz
Zaczarowany ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! 252

Zaczarowany ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! Kolorowe i przepyszne ciasto na chrupiącym czekoladowym spodzie z owocami, galaretkami i rozpływającą się w ustach pianką śmietankową. Niebo w ustach! Ciasto nie jest trudne w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam!     Składniki: Spód ciasta: 250g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 1 przezroczysta galaretka(...)wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy kolejną galaretkę (najlepiej w jasnym lub bezbarwnym kolorze), którą rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe kostki galaretki oraz pokrojone na kawałki świeże owoce *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Ciasto przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***     Polecam

Blog z Apetytem
Pielmieni z Mikhail’s Pierogis – Resident Evil 2 i 3 Remake 151

także w bulionie. Nazwa pochodzi z języka mieszkańców okolic Uralu i znaczy tyle co „chlebowe ucho”, a pielmieni wyróżniają się głównie tym, że farsz mięsny wkładany jest do ciasta w surowej formie, dzięki czemu po ugotowaniu pielmieni zawierają w sobie soczysty, pełen mięsnego buliony farsz. W naszej wersji przepisu ciasto nie zawiera jajka, co jest lekkim odstępstem od tradycyjnej formy(...)uważamy, że bez niego ciasto jest delikatniejsze. Zapewniamy, że potencjalne flagowe danie z Mikhail’s Pierogi jest warte odrobiny pracy! PIELMIENI Z MIKHAIL’S PIEROGIS Resident Evil 2 & 3 Remake rosyjskie pierożki z farszem mięsnym CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 2 porcje POZIOM: średnie POTRZEBUJESZ nóż duży garnek miska łyżka cedzakowa łyżka drewniania

Nerds Kitchen
Fit ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami 154

Dziś pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na weekend, ale też na każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka ( link ). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej oraz pełnoziarnistej, a zamiast cukru ksylitolu. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mrożonych malin oraz porzeczek, ale sprawdzą się też inne owoce np. borówki lub wiśnie, zarówno świeże jak i mrożone. Ser doskonale uzupełnia smak ciasta(...)przez to, że nie ma go bardzo dużo nie dominuje w cieście, a kruszonka po prostu wieńczy całość :) Składniki: Ciasto: 140g mąki orkiszowej 120 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki ksylitolu 150g schłodzonego masła 1 jajko Warstwa serowa: 250g serka mascarpone 250g chudego twarogu 6 łyżek ksylitolu 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców (u mnie maliny

Healthy food explorer
Przepis na keks świąteczny 132

Przepis na keks świąteczny szybkie i dobre ciasto na święta. Przepis na keks świąteczny, który zawsze się udaje sprawdza się nie tylko na święta. Delikatne ciasto biszkoptowe i dużo, bardzo dużo bakalii. Ten keks ma nawet więcej bakalii, niż nasza strucla rodzynek i marcepanu. Keks świąteczny z bakaliami i orzechami smakuje wybornie, to nasza ulubiona wersja, chociaż każdą inną także(...)zjadamy z apetytem. Kolorowe, aromatyczne i miękkie ciasto piekę zawsze na Wielkanoc,  Boże Narodzenie i rodzinne spotkania, ale keks jest tak łatwy i szybki do przygotowania, że możecie go zrobić, kiedy tylko będziecie mieli ochotę na kawałek smacznego ciasta. Klasyczny keks z bakaliami bardzo długo zachowuje świeżość. Zawinięty w ściereczkę i odłożony w chłodne miejsce nawet

Cztery Fajery
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 154

dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie(...)gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw

moj przepis na
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 151

oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się w małą linię produkcyjną(...)Farsz mięsny to przepis Małgorzaty, z jednej z grup kulinarnych – dziękuję :), farsz ziemniaczany pochodzi z blogu mniammniam.pl . Przepis na 100-120 pierogów: Ciasto: ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka soli Wodę wlać do miski, dodawać mąkę stopniowo

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania