ciasto - 161133 przepisów (strona:570/10743)

Pizza z dynią 139

się nie tylko w naszym kraju ale na całym świecie. Pizza z dynią Pizza przypomina kanapkę, tyle że ta “kanapka” jest zawsze na ciepło. Podstawą pizzy jest ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe rozkłada się na formie do pieczenia, smaruje sosem i posypuje serem. Sos, którym smarowana jest baza pizzy to sos pomidorowy. Jadałam i robiłam sama również pizzę posmarowaną(...)już kwestia indywidualna. Sięgnąć możemy po kurczaka, tuńczyka, szynkę, warzywa, mieszankę serów czy chociażby dynie właśnie. Wybór jest ogromny. Spód do pizzy może być przygotowany na dwa sposoby. Ciasto może być bardzo cienkie ale może także być dość grube. Wszystko zależy od tego na co w danym momencie mamy smak. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj

mecooks
Placek owocowy 124

SKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki • 40 g masła • 40 g cukru trzcinowego • 1,5 łyżeczki(...)cynamonu • 50 g biszkoptów, pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy

KUCHNIA POLSKA
Tort w kolorach jesieni 238

jesieni: cynamon, kasztatny, owoce dzikiej róży itd. Pomijając to co każdy widzi, czyli że tort jest piękny, nadmienić coś musze o smaku. Otóż kolor uzyskałam dzieki dodaniu warzyw do ciasta, od razu uprzedzę, że jest on absolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre(...)jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję buraka do ciasta zarzekała się, że tego cyt. tego świństwa nie tknie. Zawołałam ją dopiero, gdy już złożyłam tort, a wtedy stała nade mną

greenscarf
Pachlawa z ciasta francuskiego 169

Leniwa pachlawa poleca się do sobotniej kawki Leniwa, ponieważ nie chciało mi się zagniatać ciasta i zrobiłam z ciasta francuskiego. Ilość składników zależy od tego jaką formę użyjecie do pieczenia tego ciasta. Ja piekłam w małej formie, dlatego tak mała ilość składników. Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 100g orzechów laskowych – 100g migdałów + całe migdały do ozdoby(...)100g cukru – około 50-70g masła – 1 żółtko – 2 łyżki miodu Ciasto francuskie pokroić na 5 kawałków o wielkości formy. Jeśli pieczemy w dużej formie to należy użyć 5 opakowań ciasta francuskiego i zwiększyć odpowiednio ilość orzechów, cukru i masła. Podsmażone i wystudzone orzechy należy zmielić i wymieszać z cukrem, można też dodać odrobinę kardamonu

Smaki Armine
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 241

rwiemy na nieregularne kawałki Maślane bułki hamburgerowe: (Składniki na 8 bułek) ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 CIASTO WŁAŚCIWE: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej typ 500 ½ łyżeczki soli (5 g) białko do posmarowania sezam Przygotowanie: W misce (może być(...)miksera) mieszamy składniki na zaczyn, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki CIASTA WŁAŚCIWEGO, poza masłem, białkiem i sezamem. Wyrabiamy ciasto mikserem wyposażonym w hak, aż składniki się połączą, ciasto będzie gładkie i utworzy “kulę” wokół haka. Ciasto zdejmujemy z haka, wkładamy do miski, w cieście robimy wgłębienie, do którego wkładamy łyżkę miękkiego masła, przykrywamy

Smakowity Blog Kulinarny
Puszyste, maślane ciasto z jabłkami 169

maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować! Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.     Składniki: ok. 600g jabłek sok z połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta     *** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Białka dodajemy do ciasta

Blog z Apetytem
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 251

Koniec lenistwa. Czas wrócić do bloga i gotowania domowego. Dzisiaj zapraszam na pieczone pierogi z mięsem. Pierogi drożdżowo-kruche, z przepysznego ciasta, które mimo zawartości drożdży, nie musi wyrastać. Ładnie urośnie nam w czasie pieczenia. Pierogi zachowują doskonały smak przez kilka dni, o ile tyle pozwolicie im leżeć. U nas z czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych(...)inną ilość warzyw do rosołu. Pierogi świetnie również smakują z sosem np. tysiąca wysp . Ja czasem robię z podwójnej porcji i połowę jemy teraz, a połowę zamrażam. Z tego ciasta, można również zrobić doskonałe wigilijne paszteciki do barszczu. Przepis otrzymałam od koleżanki, która wypatrzyła go w jakiejś gazecie i robi od dobrych kilku lat. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image

Mieszam w Garnku
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 172

Dziś zapraszam na kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Kiedyś robiłam to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto. Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam na ciasto(...)dopiero na budyń owoce. W każdym bądź razie ciasto jest pyszne :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 200 g. masła lub margaryny 3 łyżki śmietany Składniki na budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 litr mleka Pianka: 3 białka 2 łyżki cukru pudu Dodatkowo: 4 brzoskwinie cukier puder

Agusiowe smakołyki
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 149

tartę nie był zupełnie nowy – podobny skład był w tym placku z dynią, cebulką i serem pleśniowym tylko tym razem zamiast sera pleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też(...)całością, pełną różnych smaków. Niestety Emilka ciągle takich dań nie jada, walczymy z rozszerzaniem preferencji smakowych ale to jednak dla niej na za dużo, chociaż oskubała moją porcję z ciasta, które jej bardzo smakowało. Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą   Drukuj Prep time 1 godzina Cook time 50 min Total time 1 godzina 50 min   Pełna smaków

Cooking for Emily
Proste ciasto bez jajek z bananem i czekoladą 135

Wegańskie ciasto to spore wyzwanie – przecież w niemal każdym przepisie znajdziemy jajka. Wykonałam wiele prób, aby w końcu przedstawić Wam idealny przepis na najprostsze wegańskie ciasto. Wystarczy wymieszać składniki! Ciasto z bananem i czekoladą Via Gusto Wegańskie ciasto to spore wyzwanie – przecież w niemal każdym przepisie znajdziemy jajka. Wykonałam wiele prób, aby w końcu przedstawić Wam idealny przepis(...)najprostsze wegańskie ciasto. Wystarczy wymieszać składniki! Drukuj Proporcje na: formę 20 x 11 cm Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 200 g mąki pszennej 70 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka budyniu (waniliowy) 130 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 50 ml oleju Dodatkowo

Via Gusto
Jak upiec idealny biszkopt 490

mojprzepisna.pl | Jak upiec idealny biszkopt? Biszkopt – dla wielu czarna magia, bariera nie do pokonania. Ze mną dowiesz się na co zwrócić uwagę, podczas przygotowywania ciasta na biszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też(...)wyjęta ze zmywarki) najlepiej metalowa lub szklana. mieszadła służące do ubijania też muszą być czyste, suche, odtłuszczone, w temperaturze pokojowej. mikser – zwykły ręczny mikser świetnie radzi sobie z ciastem biszkoptowym, dla wygody możesz zainwestować w robot planetarny, do ubijania białek użyj końcówki „trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj

moj przepis na
Szarlotka z figami 105

zobaczysz – wszyscy będą Ci wdzięczni. I koniecznie z figami! Pysznie wykorzystaj krótki sezon na te wdzięczne owoce! Zaproś bliskich do swojego stołu i …cieszcie się smakiem! Składniki ciasto 300 g mąki pszennej 120 g dobrego zimnego masła 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek(...)laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść

Raj dla Podniebienia
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki 93

letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto,  pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciastaCiasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać(...)mąką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką lub folią  i pozostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Stolnicę oprószyć mąką.  Ciasto podzielić  na około 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to " napinaniem brzuszków " - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania