niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525g) 3 łyżki cukru szczypta soli(...)225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta) Nadzienie: 300 g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g chipsów kokosowych 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru
Moje domowe kucharzenieGłosów:10 Średnia:4.6/5] składniki na ciasto ucierane: 280 g mąki 250 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka(...)każdym razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt cytrynowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka
Domowy Smak JedzeniaPrawdziwy i domowy kopiec kreta, a nie żaden pudełkowy twór! Wydaje się Wam, że kopiec kreta to trudne ciasto i z tego powodu sięgacie po gotowce ze sklepu? Nic bardziej mylnego! Przyznaję, że kiedyś sama tak myślałam i robiłam kopiec kreta z pudełka. To dawne czasy, kiedy dopiero zaczynałam swoje przygody w kuchni i wielu rzeczy nie byłam świadoma. Teraz(...)więcej smaku, pięknie pachniał czekoladą i kakao, a krem na bazie śmietany i ricotty to coś obłędnego. Musicie tego spróbować i zapewniam, że zapomnicie o jakichś oszukańcach pudełkowych! Składniki Ciasto czekoladowe 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao po łyżeczce sody i proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Krem 250 g ricotty
Analiza SmakuKolejne podejście do bagietek. Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy(...)zakwasu pszennego sztywnego (50% wody) dokarmiony 7 godzin wcześniej, urósł 2,5 raza, wmieszać w ciasto na wolnym biegu i wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek misy (jak nie mamy zakwasu można prawdopodobnie użyć bigi lub starego ciasta o podobnej konsystencji, chodzi głównie o wprowadzenie aromatu fermentacji i lekkie rozluźnienie ciasta); - następne dodajemy 3 g drożdże
Przepisy na domowy ser i chlebPasztety w cieście to francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy(...)albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście Oryginalny przepis pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta". Moja wersja lekko zmodyfikowana Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki soli 200 g masła 5 żółtek wymieszanych z 125 ml zimnej wody
Smaczny zeszytZapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta z jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie. Zapraszam na film: Składniki: (na tortownicę 21 cm) Masa makowa: 200 g suchego mielonego maku(...)mleka 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru pudru Ciasto kruche: 1 i 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g miękkiego masła 3 żółtka szczypta soli Beza: 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie
Słodki BlogCiasto bardzo dobre, wilgotne. Bardzo długo świeże. Przygotowanie ciasta ciemnego – jajka z cukrem brązowym i waniliowym ubić na puch. Do garnka dodać margarynę i pokruszoną czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzić i cały czas ubijając masę jajeczną wlewać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy(...)czekoladowej. Cały czas ubijać. Przygotowanie ciasta w thermomix nałożyć motylek, dodać jajka, cukier brązowy i cukier waniliowy, obroty 3,5, czas 3 minuty roztopić w garnuszku margarynę i czekolady, lekko przestudzić ciągle ma być motyle, ubijać obroty 3 , powoli wlewać ciepłą roztopioną czekoladę przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, dodać do masy, wymieszać obroty
Kuchnia PokoleńLato sprzyja owocowym wypiekom. Korzystając z tej okazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto(...)jajka 80 g cukru 80 ml mleka 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Formę na ciasto o średnicy ok. 23cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok. Oczyszczone i wydrylowane czereśnie dzielimy. Kilkanaście czereśni kroimy na pół i rozkładamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody
Mostek w kuchnismakowała mi także zeszłoroczna carbonara dyniowa , ale na tym właściwie lista się kończy… Co innego słodkości z dynią. Za nie mogłabym oddać wszystko… Słodkie dyniowe kreacje – to jest to! Ciasta, desery, czekoladki – tutaj dynia sprawdza się wyśmienicie. Tak jest też w przypadku dzisiejszego wypieku, a jest nim keto brownie z dynią . Jest to ciasto w typie sernikobrownie. Polewa dyniowa, która(...)ląduje na wierzchu czekoladowego ciasta jest bowiem połączeniem dyni i jogurtu kokosowego. Ciasto jest bardzo udane, jedyne, co bym w nim zmieniła, to wmieszałabym polewę dyniową do ciasta czekoladowego, żeby uzyskać marmurkowy wzór. Keto brownie z polewą dyniową Keto brownie z dynią według moderncavegirl To jest przepis oryginalny , z którego korzystałam. Oczywiście wprowadziłam kilka swoich modyfikacji zarówno do masy czekoladowej
Modern Cave GirlŁatwy przepis na szarlotkę ze śliwkami i cynamonem. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na każdą okazję. Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi filmikami. SZARLOTKA ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI: Kruche ciasto: mąka pszenna(...)żółtka (2 szt.) sól (szczypta) Nadzienie: śliwki wypestkowane (1 kg) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) cukier (4 łyżki) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia góry ciasta Potrzebne gadżety: tortownica 24 cm szklanka = 250 ml. waga kuchenna szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Dodajemy sól, cukry
RITA food channelProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu funkcjonuje wersja bezglutenowa tego przepisu , wykonanie której znacznie się różni - klik . Wersja z mąką pszenną jest na kruchym cieście i niestety nie można ciastem oddzielić jabłek od bezy, próbowałam i ciasto się(...)się oddzielić warstwy, by uzyskać delikatną widoczną piankę. W wersji pszennej bardzo często pianka po prostu wsiąka w jabłka (jak to widać na zdjęciach), co nie wpływa na smak ciasta. J EST PRZEPYSZNE. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 25cm): 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek (białka
Kawa z mlekiemWszelakie wypieki bez miksera pokochałam bezpowrotnie. Ekspresowe ciasto ze śliwkami z dodatkiem pasty waniliowej i śmietany jest przepyszne i bajecznie proste. Jeśli raz wypróbujecie taki uniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie(...)posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty z wanilii 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3 czubate łyżki śmietany 18% 5 łyżek mleka kilka śliwek, do mojej formy wyszło
Zasmakuj KuchniCzekoladowe ciasto na oranżadzie . Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowe na oranżadzie. Ciasto wychodzi miękkie, lekko wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. A jego dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Wszystkie składniki ciasta czekoladowego na oranżadzie po prostu mieszamy łyżka i przekładamy do formy. Prawda, że prosto? Do ciasta możecie dodać właściwie każdy rodzaj czekolady. Ja dziś(...)dodałam białą czekoladę, ale wy możecie użyć mleczne, gorzkiej lub po trochu każdej. Tu macie dowolność. Uwielbiam takie ciasta. Nie wymagają ode mnie zbyt wiele czasu i nadają się dosłownie na każdą okazję. A jeśli chodzi o czas… To czy Wam on też ucieka jak szalony? Cieszę się, że można robić zakupy przez internet, bo jest to dla mnie
Słodkie okruszkitakże pasują do serów czy wędlin. Przepis już sprawdziłam wcześniej ale rogale zniknęły w takim tempie, że zdjęć nawet nie zdążyłam zrobić. Dodatkowo może skusi Was jeszcze to, że ciasto można zarobić wieczorem, miskę nakryć folią i ciasto do wyrastania wstawić do lodówki. Rano wystarczy rogale uformować, zostawić do napuszenia i można piec. Korzystałam z przepisu na ciasto z Halinki(...)sezam Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i zostawić aż się spienią i lekko podrosną. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Na końcu wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Wyrabiać około 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od misy miksera. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą
Kocham..lubię..gotuję..