ciasto - 160568 przepisów (strona:575/10705)

Croissanty 217

podaje W ikipedia:  Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)drożdży świeżych Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i chwilę wyrabiamy. Zaczyn przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia (na 18 godzin) w temperaturze pokojowej. Dzień 2 Ciasto cały zaczyn z poprzedniego dnia 350 g mąki  25 g masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych

Przepisy na domowy ser i chleb
Mazurek przekładany 192

dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 18 – 20 kawałków (forma 22 cm x 32 cm) Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 70 g miodu 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa grysikowa: 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki grysiku (drobnego, błyskawicznego) 200 g masła(...)kostka) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego kieliszek rumu lub żubrówki Dekoracja: 100 g migdałów 10 sztuk migdałów blanszowanych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 2 równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (rozmiar 22 cm x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec

KuchniaWeDwoje.pl
Miodownik (Stefanka) 243

mnie znów na słodko! Tym razem polecam przepis na Miodownik. Od kilku dni chodziła za mną ochota nie tylko na wypróbowanie, ale i na zrobienie takiego ciasta. Jest odrobinę pracochłonne, ponieważ trzeba upiec 4 placuszki, a następnie przełożyć je masą, ale poświęcony na pieczenie czas zdecydowanie bardzo się opłaca. Miodownik rozpieszcza kubeczki smakowe! Ponadto w przepisie polewa do ciasta jest(...)wyobrażam sobie tego ciacha w wersji z gotową, kupioną polewą. Kolejną zaletą tego wypieku jest to, że najlepiej smakuje na drugi lub nawet na trzeci dzień, tak więc śmiało ciasto można przygotować sporo wcześniej przed świętami lub planowanym przyjęciem. Z pewnością wypróbuję to ciasto w wersji z masą serową. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Ciasto: 600 g mąki

Mojewlasne.pl
CYTRYNOWY PUSZEK 131

Delikatne puszyste biało ciemne ciasto, identyczne jak w Oczach Carycy a pomiędzy nim bajecznie puszysta cytrynowa masa. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju(...)Krem cytrynowy 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra śmietany 36 % Polewa Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 4 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia

RAROSSA
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 173

Już są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam!       Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Składniki na blaszkę 24x33cm:   Na ciasto: 0,5kg mąki(...)pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii   Na nadzienie: 300g jagód   Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 70g cukru 70 g miękkiego masła   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta   Wykonanie:   Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe mleko, żółta i jajko oraz sól. Mieszamy

Smak mojej kuchni
Rogale marcińskie 116

tradycyjny wypiek przygotowywany na dzień św. Marcina, 11 listopada, w Poznaniu i okolicach. Pierwsze wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w 1860r. Tradycyjny rogal przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziany jest masą z białego maku z bakaliami. Ciekawostką jest to, że w ciągu roku Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają około 2,5 miliona(...)jajko i wykorzystałam od razu, a drugą część zamroziłam. Polecam poniższy filmik instruktażowy z wałkowania i zwijania rogali, warto obejrzeć przed pieczeniem: Rogale marcińskie Składniki na 12 sztuk: Na ciasto drożdżowo - francuskie: 230ml ml ciepłego mleka 20g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego

Smak mojej kuchni
Ciasto MAKOWA PANIENKA 175

Uwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki(...)gęsta to powoli dodawać żółtka. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać suchy mak, wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem. Ciasto wylać, rozsmarować i piec około 30-35 minut w 165ºC (aż do zarumienienia biszkoptu). Ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować krem : miękkie masło utrzeć z cukrem (zwykłym, jak i waniliowym). Następnie

Ugotować
Ciasto z kremem na niedzielę 179

kuchni. Taka piękna pogoda i w miarę ciepło. Nawet można było posiedzieć trochę na balkonie. W słońcu było całkiem przyjemnie. Po południu przypomniał o mi się, że muszę upiec ciasto na niedzielę . Zamarzyło mi się ciasto z kremem. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką. Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe . Ale to jest ciasto(...)bananowe z dodatkiem ananasa. Doszłam do wniosku, że krem maślano serowy równie będzie tu pasował jak w cieście marchewkowym. Ciasto z kremem Składniki: na formę 18 cm x 25 cm 2 banany, średniej wielkości 4 plastry ananasa w zalewie 180 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g + 10 połówek orzechów pekan 100 g cukru + 2 łyżki

codojedzenia
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 561

wielkim głodzie, który zawsze jest największą siłą napędową do zrobienia pysznego jedzenia. Placindy zajmują chwilę czasu – warto poświęcić im każdą minutę! Placindy (плацинды) to miękkie, płaskie pszenne placki z ciasta kefirowego z nadzieniem, smażone na patelni. Można je nadziewać wszystkim – zjeść na słodko, np. z jabłkami czy borówkami, lub na słono i wytrawnie – jak te dzisiejsze z serem i ziołami(...)Ciasto na placindy szykujemy w misce – a dopiero po wstępnym zalepieniu składników wyrzucamy z miski na stolnicę i zagniatamy. W dużą miskę wlewamy kefir, dodajemy do niego olej, cukier i sól, wlewamy ocet. Dokładnie razem mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną i dodajemy do kefiru – najlepiej po trochu, mieszając po każdej dosypanej porcji, nie od razu całość. Dosypujemy w miarę

Karo in the Kitchen
Pszenne bułki z białym ryżem 130

robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki są lekkie i mają piękne duże dziury. Polecam na śniadanie!     Składniki: (na 8 sztuk) 80 g aktywnego zakwasu żytniego(...)letnią wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać połowę mąki pszennej, dodać aktywny zakwas żytni oraz cukier. Całość wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut (ciasto mocno urośnie!). Po tym czasie do ciasta wsypać resztę mąki oraz dodać ugotowany biały ryż i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez

Nastoletnie Wypiekanie
Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki 161

tematem przewodnim, ale u mnie zamiast maku jest troszkę przetrzymane w piekarniku brownie, żeby było nadal wilgotne ale żeby lepiej trzymało kształt i nie rozlewało się pod wpływem reszty ciasta. Dalej mamy masę z mascarpone w którą wciśnięte są wiśnie z kompotu, a dalej biszkopty nasączane w kawie i w końcu krem z nutelli. Mnie to ciasto urzekło i mojego(...)męża też. No może masa z nutelli mogłaby być zastąpiona czymś innym. Na pewno ciacho ląduje w czołówce moich ulubionych ciast, ponieważ nie miałam z nim żadnych kłopotów, jest proste i dość szybkie w przygotowaniu no i do tego ten smak: brownie, wiśnie, kawa naprawdę pyszne. A przy okazji: myślicie, że nazwa jest odpowiednia czy zaproponowalibyście coś innego??? Składniki

Relaxtime
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1666

miękki i wilgotny w środku, no i ambrozyjnie wręcz smakuje! A przy tym nie wymaga zbytniego wysiłku włożonego w proces przygotowywania. Ot, wystarczy zamieszać składniki łyżką , zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce , a potem rano dać pieczywku chwilę podrosnąć i sruuuu do piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków(...)owalne naczynie żaroodporne - wymiary denka LxW ; wymiary góry LxW ; wysokość naczynia bez pokrywki H; 350g mąki pszennej - typ 650; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki mąki przy wyrabianiu ciasta dnia następnego 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki

Grunt to przepis!
Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków 131

Powiem szczerze, że jak tylko zobaczyłam przepis na mojewypieki.com, od razu się zakochałam. Co prawda, u Doroty występuje to ciasto w wersji malinowej, ale malin nie miałam. Za to wszystko inne, plus wafelki i owszem Pozostawało zakasać rękawy i brać się do roboty, aby powitać strudzonego po pracy męża, z całkiem zacnym ciastem. Ciacho pachnie latem, dzięki warstwie galaretki(...)czasem mogą wychodzić mdłe. Ja, żeby temu zapobiec, lubię stosować różne dodatki do kremu, teraz padło właśnie na wafelki. Całe opisane bogactwo, wspiera się na pysznej warstwie kruchego ciasta. Tak pysznej, że mąż prosił mnie potem o upieczenie najzwyklejszych ciastek kruchych. Co do kremu, to pamiętajcie, zbyt długie ubijanie śmietanki, może spowodować jej „przebicie” i krem wyjdzie zważony

Mieszam w Garnku
SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER 151

Krucha, delikatna, pełna jabłek i pachnąca cynamonem... szarlotka. Do tego ciasta wraca się zawsze, za szarlotką od czasu do czasu większość z nas tęskni:) Koniecznie trzeba je upiec, bo smak i unoszący się w domu zapach tego pieczonego ciasta jest obłędny! Przepis w internecie krąży już od dobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno(...)warto włączyć piekarnik i to ciasto upiec:) Polecam:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 250 g zimnego masła; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%; Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 23x33 cm (wyłożoną wcześniej papierem

In my kitchen
Pawi ogon 192

ciasto pracochłonne i bardzo efektowne. Znajdziecie w nim miodowe placki, kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu.  Beza: 3 białka 1/ 3 szklanki cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie(...)gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy. Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki ½ szklanki miodu płynnego 1 jajko 90g margaryny 1,5 łyżki śmietany lub jogurtu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy  na 2 równe części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy bezę. Pieczemy w180

Cynamonowe szczęście