stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej lubię je odgrzewane na patelni – przypieczone, skarmelizowane ciasto daje świetny, chrupki kontrast nadzieniu. I zawsze popijam je zimną maślanką albo kefirem. CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej(...)jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite
Karo in the KitchenSękaczek Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto, które idealnie wkomponuje się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd wzięła się jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżki mleka 80g masła lub margaryny *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy
Blog z Apetytemzaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by rozpocząć go gorąca herbatą i czekoladowym ciastem no i rozpakowywaniem prezentu spod poduszki! był u Was Mikołaj? znaleźliście dziś jakiś upominek? Na mnie w kuchni, czekał jakby nigdy nic oparty o robota kuchennego nowy "Jamie gotuje(...)włosku". Cóż to była za uczta dla oczu gdy przeglądałam tę książkę jedząc śniadanie! Ale nie o Jamiem miałam pisać, ciasto ! maślane, karmelowe i z czekoladą, brzmi nieźle, prawda? Przepis na nie pochodzi z bloga Pistachio . Jest proste w przygotowaniu nieziemsko smaczne :) Tarta maślana, czekoladowo-karmelowa ciasto: 125 g miękkiego masła 125 g mąki pszennej 30 g cukru pudru
Dzieje kuchennej WiewióryJuż myślami zbliżam się do Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto makowe to jedno z ciast które zawsze są w moim domu. Uwielbiamy makowce. Tą babkę makową zrobiłam szybciej, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Mak zalać wrzątkiem, wymieszać. Zostawić na całą noc. następnego dnia wylać mak na sitko i dokładnie odsączyć. Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wkruszyć drożdże, dodać(...)letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku razem z cukrem. Wymieszać. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać pozostałe letnie mleko, rozpuszczone ostudzone masło, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ciasto ugniatać dłońmi tak długo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić aż wyrośnie. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wkruszyć
Kuchnia Pokoleńprzepis zrobił furrorę w mojej rodzinie. Tak jak zawsze wszyscy mi mówią jakie pyszne ciasto upiekłam i jak im smakuje, tak tym razem dodatkowo teściowa poprosiła o przepis. Kostka budyniowa bez pieczenia Przepis napisałam, wysłałam i mamuśka będzie robić ciasto. Chyba z wrażenia, aż ją sprawdzę i zobaczę czy była w stanie dorównać mistrzowi Mój mąż przepada za budyniem czekoladowym(...)Czasami robię mu budyń na mleku ale tym razem pomyślałam, iż zaskoczę go czymś więcej. Stąd też ciasto. Baza ciasta to herbatniki maślano-kakaowe, które przełożyłam masą na bazie budyniu czekoladowego i dżemu porzeczkowo-aroniowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka
mecooksBardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam. W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania. Z tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować. Składniki(...)kiszki ziemniaczanej Gzella, 150 g gotowego ciasta filo (3 płaty ciasta), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, olej rzepakowy do wysmarowania ciasta. Przygotowanie: Sakiewki filo: Pierwszy arkusz ciasta układamy na wilgotnej ściereczce kuchennej, smarujemy go za pomocą pędzla namoczonego w wodzie z olejem (stosunek 1:1). Następnie nakładamy drugi płat, smarujemy go i tą samą
Moniki Smakołykistołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej lubię je odgrzewane na patelni – przypieczone, skarmelizowane ciasto daje świetny, chrupki kontrast nadzieniu. I zawsze popijam je zimną maślanką albo kefirem. CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej(...)jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite
Karo in the KitchenWitam Was cieplutko :) Najczęściej na świąteczny stół przygotowuje się drożdżowe makowce, w większości domów to tradycja, ja osobiście rzadko je piekę, nie ukrywam, że wolę ciasto drożdżowe z serem lub nadzieniem orzechowym i takim właśnie przepisem Was dzisiaj częstuję. Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec(...)bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. Potrzebujemy: Na rozczyn: 3 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 4 łyżki oleju Na nadzienie: 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki miodu prawdziwego płynnego 1/4 szklanki gorącego
Izabelawkuchnisię nie tylko w naszym kraju ale na całym świecie. Pizza z dynią Pizza przypomina kanapkę, tyle że ta “kanapka” jest zawsze na ciepło. Podstawą pizzy jest ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe rozkłada się na formie do pieczenia, smaruje sosem i posypuje serem. Sos, którym smarowana jest baza pizzy to sos pomidorowy. Jadałam i robiłam sama również pizzę posmarowaną(...)już kwestia indywidualna. Sięgnąć możemy po kurczaka, tuńczyka, szynkę, warzywa, mieszankę serów czy chociażby dynie właśnie. Wybór jest ogromny. Spód do pizzy może być przygotowany na dwa sposoby. Ciasto może być bardzo cienkie ale może także być dość grube. Wszystko zależy od tego na co w danym momencie mamy smak. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj
mecooksSKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki • 40 g masła • 40 g cukru trzcinowego • 1,5 łyżeczki(...)cynamonu • 50 g biszkoptów, pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy
KUCHNIA POLSKAjesieni: cynamon, kasztatny, owoce dzikiej róży itd. Pomijając to co każdy widzi, czyli że tort jest piękny, nadmienić coś musze o smaku. Otóż kolor uzyskałam dzieki dodaniu warzyw do ciasta, od razu uprzedzę, że jest on absolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre(...)jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję buraka do ciasta zarzekała się, że tego cyt. tego świństwa nie tknie. Zawołałam ją dopiero, gdy już złożyłam tort, a wtedy stała nade mną
greenscarf