ciasto - 160568 przepisów (strona:577/10705)

Przekładaniec malinowy 134

Jeśli macie zalegające gdzieś jeszcze na dnie zamrażarki maliny, to proponuję wykorzystać je do tego pysznego deseru. Chrupiące (no, może na początku) ciasto parzone, przełożone śmietanowo-malinowym kremem. Ja nie dodałam do śmietany żadnego zagęstnika, jednak proponuję dodać do kremu żelatynę, by masa przy krojeniu nie wypływała. Ciasto: 70 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki(...)grubym dnem wlewamy 200 ml wody, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier oraz sól. Gdy woda się zagotuje, a masło roztopi, wsypujemy mąkę i ciągle mieszając parzymy ciasto 4-5 minut na małym ogniu, do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto wykładamy

Smaki Na Talerzu
Tort świąteczny 237

się znaleźć smakołyki. Najlepiej jak jeszcze postaramy się je w miarę możliwości ładnie przyozdobić. Z tym tortem na pewno sobie poradzicie i z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Składniki: Ciasto razy 2 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu

Ala piecze i gotuje
Pierniczki z bakaliami 171

Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które

Smakołyki Bereniki
Makowiec z wiśniami i galaretką 439

poniedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką.  Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dorsz w cieście z porem 272

ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby. zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby(...)miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką. farsz: Rybę sole, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam

wesoła kuchnia
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 168

Kilka dni temu natknęłam się w internecie na bardzo ciekawy przepis. Bardzo mnie zaintrygował, bo ciasto wyglądało pięknie. Postanowiłam go zrobić. Wyszedł naprawdę bardzo ładnie. A co do smaku: jest IDEALNY! Lekki, miękki i puszysty. Naprawdę, polecam.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga dużo czasu. Zasmakuje każdemu. Polecam.   Do ozdobienia ciasta, użyłam pysznych ozdób(...)rynku w wielu smakach.                 -TRUDNOŚĆ: średnie  -CZAS: powyżej 60 min   -PORCJI: ok. 15   -BRYTFANNA: 20x26 cm To ciasto to jedno z ciast, które na pewno zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Uwielbiam święta... i ciasta. Na 2-3 dni przed samymi świętami mam wszystko dopięte na ostatni guzik. Tylko

Gotuję Testuję
Mazurek a’la Snickers 100

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej(...)kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada. I będzie następny! Składniki: Ciasto

To co kocham
Mazurek czekoladowy 116

mazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed(...)świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje człowiek, a moje ciasta czekają sobie zamrożone. Nic im nie będzie – najpierw zamroziłam na tacy bez przykrycia, potem zamarznięte szczelnie owinęłam folią spożywczą. Tak czekają do Wielkiej Soboty, kiedy to je wyjmę i od razu odwinę folię, aby nie przykleiła się

To co kocham
Bułki do hamburgerów 183

instant (7-9 g) 400 ml mleka ciepłego 800 g mąki (np. chlebowej) 80 g masła rozpuszczonego 80 g cukru 2 łyżeczki soli 2 szt. jajekjka (1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania) 0,5 szklanki sezamu (do posypania) opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około(...)masło oraz jedno jajko i wymieszać łyżką. Następnie wlać mleko z drożdżami. Mieszać przez 2 minuty drewnianą łyżką lub miksować mieszadłem miksera na najmniejszej prędkości przez około 2 minuty. Ciasto wyrabiać rękami na podsypanym mąką blacie lub stolnicy przez 5 minut lub miksować hakiem miksera na średnio małych obrotach przez 5 minut (ciasto powinno być miękkie, gładkie i plastyczne). Niezależnie

Wypieki i Rumieńce
Szybkie ciasto ze śliwkami 127

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi do gustu, ponieważ bardzo często piekę ciasta późno wieczorem, kiedy już położę dzieci spać. Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba miksera, więc nie musiałam się obawiać, że obudzę dzieci :) To ciasto jest świetną alternatywą(...)szklanki mąki 1 mały cukier waniliowy Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście poukładać owoce i całość posypać

kuchnia doski
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 226

wkrótce pojawi się na blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki) : 500 g mąki pszennej(...)schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Do suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką 212

Smaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam… Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 180g jasnego brązowego cukru 200g masła w temperaturze pokojowej(...)masła (o zwartości tłuszczu 82%) 2 garście orzechów włoskich Kruszonka: 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 5. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe z orzechami pekan 126

zimniejsza. Powoli zbliża się listopad, a z a tydzień przestawiamy czas. Nic tylko otulić się kocem i popijać ciepłą herbatę. Coraz częściej wypiekam, jesiennie i aromatycznie. Dzisiejszy przepis to ciasto marchewkowe. Próbowałam już wiele wersji tego ciasta. Z rumem i migdałami , z owsianymi płatkami … Piekłam nawet marchewkowy tort . Zawsze smakuje przepysznie. Nie wiem czy to z miłości do warzywnych(...)wypieków…Nie, na pewno nie. Ciasto marchewkowe jest naprawdę bardzo smaczne. Typowo jesienne ciasto. Po raz pierwszy zamiast zetrzeć marchewkę na tarce drobno ją posiekałam przy pomocy malaksera. Właściwie całe ciasto wymieszałam w malakserze i Wiecie co wyszło super! To ciasto będzie królować w każdej kuchni przez całą jesień. Na pewno będzie się popularnością nawet wśród osób, które

codojedzenia
wyborne ciasto marchewkowe z budyniami,owocami i marchewkową śmietaną... 121

Składniki: CIASTO MARCHEWKOWE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder(...)przyprawę korzenną, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie grudkowata i taka ma być w rozdrabniaczu dobrze rozdrobnić obrane marchewki, użyłam 10 średnich sztuk, marchewki starczy do ciasta, do śmietany i jeszcze do surówki resztę dodałam do masy dodać czubate łyżki marchewki wsypać makę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość rzadkie ciasto tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 347

srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska Składniki: Ciasto: 500g mąki krupczatki 250g schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo(...)jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu 6-7 łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić

Mała Cukierenka