ciasto - 161133 przepisów (strona:585/10743)

PIELMIENIE 218

PIELMIENI Pielmieni, pielmienie to takie uszka, pierożki z mięsem - bardzo popularne na Ukrainie, w Rosji. Zapraszam do ich zrobienia są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: ciasto na pielmieni (takie same jak na pierogi) : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody  1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby(...)ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pielmieni, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się,  ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: 1/2 kg mięsa

Kulinarnie z Polką na Kresach
Róże Karnawałowe – Piękne i Pyszne 201

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:). Przygotowanie ciasta jaki wykonanie róż karnawałowych jest bardzo proste więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g śmietany 12% lub 18% 6 żółtek 2 łyżki spirytusu szczypta soli białko(...)łączenia ciasta dżem lub marmolada do dekoracji cukier puder do posypania gotowych róż trzy foremki różnej wielkości tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1  w sumie około 1L tłuszczu. Link do filmu z przygotowania: Róże karnawałowe https://www.youtube.com/watch?v=crL04RgYxTY Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka

Uwaga Babcia Gotuje
Kardemummabullar -czyli szwedzie bułeczki kardamonowe 162

Dorotki. .Sposób zawijania tych fikuśnych  bułeczek można zobaczyć na filmiku ..Ja do tych bułeczek wykorzystałam zamiast mąki chlebowej - mąkę z Młynomagu ..tym razem użyłam mąki luksusowej ..i znów ciasto idealnie się zagniatało... Składniki na 17 sztuk: 530 g mąki luksusowej Młynomag 250 ml mleka 90 g cukru pół łyżeczki soli 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 12 g drożdży(...)kardamonu, zmielonego Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić aż, będzie miękkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. [ u mnie rosło w multicookerze ] Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około

Moje domowe kucharzenie
Puszyste pączki różane z rumem 158

jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki(...)piekarnika na 10 minut. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 9 minut). Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, wyrabiaj ciasto, w między czasie dodaj rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 30 minut, w tym czasie powinno podwoić

SzczyptaSmaQ
Krówkowe ciasto marchewkowe 656

Krówkowe ciasto marchewkowe to drugi na moim blogu wypiek (na klasyczne ciasto marchewkowe przepis znajdziecie tutaj ) z dodatkiem startej marchwi. Ciasta z jej dodatkiem są wyjątkowo miękkie i wilgotne w środku, mają też piękny pomarańczowy kolor (o ile nie dodamy innych składników, np. cynamonu czy kakao, które go zmienią). Ciasto z poniższego przepisu idealnie oddaje wyżej opisane cechy ciast marchewkowych(...)mocno słodkie i przyjemniej zjeść nieduży kwadrat, niż przesłodzić się wielkim kawałkiem. Z tego samego powodu nie dekorowałam niczym wierzchu poza lekkim oprószeniem cukrem pudrem. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub chcecie, żeby Wasz wypiek wyglądał wyjątkowo, możecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Krówkowe ciasto

Smakołyki Bereniki
Pączki tradycyjne z dżemem 172

płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez ok. 5 min na puszystą masę. Najlepiej od tego momentu przygotowania, używać z robota planetarnego, bo ciasto, które otrzymamy będzie bardzo lepkie i trudne do wyrabiania ręcznie. Do jaj dodajemy rozczyn z drożdży, mąkę, ciepłe mleko (30 stopni), spirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem(...)wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min. Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość.  Ja użyłem piekarnika

Kuchnia Łukasza
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 202

użytej mąki zawsze cieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego, mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto od uszek z grzybami , które bardzo, ale to bardzo zauroczyło mnie zarówno swą delikatnością jak i cudownym smakiem. Choć pracy przy nich niemało, to warto niekiedy poświęcić go na przygotowanie(...)cudownego dania. Najlepsze polane stopionym masełkiem... mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka lub karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku

Smaczne Zdrowe
Rogaliki kokosowe 143

pewno nie będziecie żałować.  Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka 3,2%, 70 g cukru trzcinowego, 2 jajka, ciasto: ok. 800 g mąki, typ 480, 25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 3,2%, 150 g cukru białego, 150 g masła, 3 jajka, ponadto: jajko do posmarowania rogali, mąka(...)podgrzany, dodajemy syrop klonowy i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka dokładnie roztrzepujemy lub miksujemy, przelewamy do kokosu, dodajemy cukru trzcinowego i całość ponownie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa

Moniki Smakołyki
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 205

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję szarlotkę na kruchutkim spodzie, przykrytą słodką, różową pianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam(...)Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)   Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Puszysty placek z jagodami. 415

Witajcie :) Na dworze mróz, aż nie chce się wychodzić z domu więc postanowiłam upiec pyszne ciasto z jagodami, do tego gorące kakao lub herbata. Przepis na tą pychotkę znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. Ciasto podałam na porcelanie Bogucice Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche: 310 g mąki tortowej 250 g masła 4 łyżki(...)limonki    500 g jagód lub borówek Blaszka 25/25 ale może być troszkę większa Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, żółtka,cukier,cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i odciąć 1/4 ciasta. Do większego kawałka dodać  kakao i 1 łyżeczkę  kwaśnej śmietany. Zagnieść. Obydwa kawałki zawinąć w folię  i włożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 116

smakował  J   Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy zagotować(...)mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek   jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki do pieczenia, 50 g zimnego masła, 2 łyżki maku mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku

Moniki Smakołyki
Pomarańczowa tarta z marakują 145

szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu. Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego. Gordon w swoim przepisie używa tzw. Pâte Sucrée, czyli słodkiego ciasta kruchego piaskowego(...)Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany

Moja Delicja
Budyniowiec - kruche ciasto z owocami 119

Przepyszne ciasto o skromnej nazwie Budyniowiec bądź jak kto woli ciasto kruche z budyniem :) Składniki: 250 g margaryny 2 jajka 1 litr mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny(...)bułka tarta do obsypania blachy  Wykonanie:   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić na 1/4 (posypka) i 3/4 ciasta (spód) i włożyć do lodówki (polecam zamrażarkę ;) ) Po około 45 minutach wyciągamy większą część ciasta i wykładamy nim przygotowaną wcześniej i natłuszczoną prostokątną blachę

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka kokosowo-serowe 23304

słodkie, delikatne ciasteczka z serowo-kokosowym nadzieniem - to na pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe(...)wiórek kokosowych ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Mąkę posiekać z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodać szczyptę soli i twaróg – zagnieść zwarte i jednolite ciasto. Uformować z ciasta wałek, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, aby się schłodziło (na minimum 30 minut). W międzyczasie przygotować nadzienie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch

Świat Ciasta
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 250

taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej ofercie oprócz smakowitej pizzy na cienkim cieście również tradycyjna pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest to prawdziwe drożdżowe(...)ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką jak się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży 250 ml mleka

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania